Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν θέματα με τον ύπνο και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Ωστόσο, με την σωστή προσέγγιση, μπορεί κάποιος να αποκοιμηθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα από τα στοιχεία κλειδιά για να κοιμάται κανείς εύκολα είναι η χαλάρωση.
Η αντιμετώπιση του άγχους και της ανησυχίας με τη βοήθεια των τεχνικών χαλάρωσης βοηθούν να κοιμάστε ήρεμα το βράδυ. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που οδηγούν στις διαταραχές στον ύπνο;
Η υπερανάλυση το βράδυ είναι ένα συχνό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαταραχές στον ύπνο. Παρεμβαίνει στον ύπνο, και αποτρέπει την ηρεμία και την ξεκούραση.
Η υπερανάλυση συνήθως περιλαμβάνει σκέψεις που τρέχουν ή μηρυκασμό των σκέψεων. Μπορεί να αφορά την ανησυχία για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατάθλιψης, της διαταραχής γενικευμένου άγχους, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, της διαταραχής μετατραυματικού στρες ή της υπομανίας. Ίσως, να προκαλείται από έντονες εμπειρίες όπως το στρες, ο ενθουσιασμός, η τελειομανία, η ανασφάλεια.
Υπάρχουν πολλά ψυχολογικά εργαλεία που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπερανάλυσης, αλλά δεν ταιριάζουν όλα σε όλους τους ανθρώπους.
Ανεξάρτητα από τα ψυχολογικά εργαλεία, υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές που βοηθούν στην υπερανάλυση:
Σε περιόδους αϋπνίας, καλό είναι να κάνετε ήρεμες σκέψεις για να καταπολεμήσετε τις αρνητικές σκέψεις. Το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να εξυπηρετεί δύο σκέψεις ταυτόχρονα. Ακούστε audio books, podcasts ή συζητήσεις που σας ηρεμούν. Κάθε φορά που μια αρνητική σκέψη θα προκύπτει, μην την απομακρύνετε. Αφήστε την να αποσυρθεί μόνη της και επανέλθετε σε όσα σας αποσπούν την προσοχή.
Αν ο οραματισμός σας βοηθά , τότε μια ήρεμη και ευχάριστη ανάμνηση όπως οι διακοπές σας στο σπίτι της γιαγιάς σας θα σας ηρεμεί.
Αυτή η τεχνική διαρκεί 30 λεπτά και πρέπει να γίνεται νωρίς το απόγευμα, μετά από τις απαιτήσεις της ημέρας αλλά ώρες πριν την ώρα του ύπνου, ώστε να μην υπάρχει ίχνος ανησυχίας πριν κοιμηθείτε.
Όταν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα εποικοδομητικά, είναι λιγότερο πιθανό να σας απασχολούν το βράδυ. Αυτή η τεχνική σας μαθαίνει να μην υποκύπτετε στο μηρυκασμό όταν δεν είναι η ώρα για αυτό.
Φτιάξτε μια λίστα με τις ανησυχίες σας. Για κάθε μία σκεφτείτε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε τις επόμενες δύο εβδομάδες (ακόμη και αν δεν μπορείτε να επιλύσετε τελείως το θέμα). Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε, περιγράψτε ακριβώς τα βήματα που θα ακολουθήσετε. Ενημερώστε τη λίστα κάθε απόγευμα με τα βήματα που έχετε κάνει μέχρι να μην έχετε ανάγκη την τεχνική.
Δώστε στον εαυτό σα μερικά λεπτά κάθε απόγευμα να σκεφτεί για κάθε πράγμα στη λίστα. Την υπόλοιπη μέρα και τη νύχτα, όταν θα προκύπτουν αυτές οι σκέψεις, μπορείτε να πείτε, “Δεν θα ασχοληθώ τώρα μαζί σας. Θα το κάνω στο χρόνο που έχω για τις ανησυχίες.” Αν μείνετε προσηλωμένοι σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όταν οι σκέψεις εμφανίζονται, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει τίποτε να κάνετε.
Αυτή η τεχνική βοηθά να μένετε σε επαφή με όλα τα συναισθήματα που έχετε θάψει βαθιά μέσα σας. Είναι ιδιαίτερα βοηθητική για όσους ανθρώπους είναι ασυνήθιστα ικανοί και στωικοί, σπάνια αφήνουν τον εαυτό τους να δείξει ευάλωτος. Όμως, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εμφανίζονται τη νύχτα με τη μορφή ανησυχίας και υπερανάλυσης.
Νωρίς το πρωί, είναι μια καλή στιγμή να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως, “Τι με απογοητεύει;” ή “Για ποιο πράγμα νιώθω ντροπή;” ή “Για ποιες επιλογές έχω μετανιώσει;”
Η λογική σκέψη βοηθά να αντιμετωπίσετε τις γνωστικές στρεβλώσεις που στηρίζονται στις υποθέσεις. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ημέρα που επαναξιολογείτε τις ανησυχίες σας και άλλες δύσκολες σκέψεις. Για παράδειγμα, αν ανησυχείτε για κάτι, ρωτήστε τον εαυτό σας πιο είναι το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο.
Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε στον εαυτό σας με ευγένεια και καλοσύνη (μέρα και νύχτα) και να πιστεύετε σε αυτόν. Μπορείτε με διάφορες τεχνικές να ενισχύσετε την αυτεπίγνωσή σας.
Για χιλιάδες χρόνια, η χαλάρωση ήταν στο επίκεντρο των πνευματικών και πολιτισμικών πρακτικών, που βοηθούσε στην ηρεμία και στη σύνδεση με το περιβάλλον και τον εαυτό.
Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν πολλές τεχνικές διαλογισμού που προάγουν την χαλάρωση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία κλειδιά που συμβάλλουν στην ηρεμία.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία κλειδιά ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε ήρεμα το βράδυ.
Από τη στιγμή που έχετε ξαπλώσει και είστε άνετα στο κρεβάτι σας, μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω μεθόδους για να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα.
Οι αργές και βαθιές αναπνοές προάγουν την ηρεμία. Αυτή η μέθοδος είναι επίσης γνωστή ως αναπνοή pranayama (μια τεχνική αναπνοών στη γιόγκα), που πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση του στρες στο νευρικό σύστημα.
Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την αναπνοή;
Επιλογή 1: Μετρήστε τις αναπνοές σας
Επιλογή 2: Μέθοδος 4-7-8
Η ελεγχόμενη αναπνοή είναι εξαιρετική για τους ανθρώπους που τώρα αρχίζουν να εφαρμόζουν τεχνικές χαλάρωσης ή δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα μάντρα.
Η ενσυνειδητότητα επικεντρώνεται στην αργή και σταθερή αναπνοή και στη συγκέντρωση στην παρούσα στιγμή. Μειώνει το άγχος και τον μηρυκασμό των σκέψεων και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές ενσυνειδητότητας και διαλογισμού για διαφορετικές καταστάσεις. Αν τώρα ξεκινάτε με αυτές τις τεχνικές μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει διαλογισμό. Σίγουρα είναι μια μέθοδος που λειτουργεί καλύτερα για ανθρώπους που αφιερώνουν τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα για να εξασκηθούν.
Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση βοηθά στην σταδιακή ηρεμία και χαλάρωση των μυών. Πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε;
Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι ωφέλιμη για τους ανθρώπους με αϋπνία.
Όταν κάποιος οραματίζεται μια ήρεμη εικόνα με όλες τις λεπτομέρειες τότε αυτό βοηθά στην χαλάρωση.
Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;
Πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι , υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε το σώμα και το μυαλό σας να προετοιμαστούν για ύπνο:
Πέρα από τις τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε πριν από τον ύπνο, υπάρχουν και κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε κάθε πρόβλημα στον ύπνο.
Το άγχος και οι ανησυχίες της καθημερινότητας επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή υποφέρετε από αυπνία και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ αποτελούν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου.Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυπνίας