Κάνε το Τεστ
ύπνος, πως να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο, τρόποι για να χαλαρώνετε πριν τον ύπνο, υγιεινή ύπνου, ρουτίνα ύπνου, καλύτερος ύπνος

Πως να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο

Τρόποι για να χαλαρώσετε πριν τον Ύπνο

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκοιμηθείτε αν δεν έχετε προετοιμάσει το σώμα και το μυαλό σας. Αν είστε σε υπερεγρήγορση πριν ξαπλώσετε τότε θα είναι δύσκολο να κοιμηθείτε.

Είναι πολύ σημαντικό 30-60 λεπτά πριν ξαπλώσετε να κάνετε δραστηριότητες που προάγουν τον ύπνο. Η καθημερινότητα είναι έντονη για αυτό είναι πολλές φορές δύσκολο να χαλαρώσετε. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να κοιμάστε καλά. Η έλλειψη ύπνου και η αυπνία μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας.

Πριν κοιμηθείτε καλό είναι να κάνετε χαλαρωτικές δραστηριότητες και να αποφεύγετε όσα σας προκαλούν άγχος.

1. Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ηρεμία. Ο διαλογισμός, η ενσυνειδητότητα, οι βαθιές αναπνοές είναι κάποιες τεχνικές που συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο.

2. Περιορίστε την έκθεσή σας σε οθόνες

Τα κινητά τηλέφωνα, η τηλεόραση και ο υπολογιστής εκπέμπουν μπλε φως που σας κρατά ξύπνιους καθώς μειώνει τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που σας βοηθά να αποκοιμηθείτε. Πριν τον ύπνο καλό είναι να αποφεύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές.

3. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγητού τρεις ώρες πριμ κοιμηθείτε μπορεί να σας κάνει να ξυπνάτε περισσότερες φορές το βράδυ. Τα βαριά γεύματα πριν κοιμηθείτε μπορούν να προκαλέσουν καούρα και δυσπεψία. Καλό είναι να αποφεύγετε τα τηγανητά, τα πικάντικα ή τα όξινα φαγητά πριν ξαπλώσετε. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με άδειο στομάχι, ένα υγιεινό μικρό σνακ θα κατευνάσει το αίσθημα της πείνας.

4. Απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο

Το ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο βοηθά στη φυσιολογική ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η πτώση της θερμοκρασίας μιμείται την φυσιολογική διακύμανση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης και μειώνει το χρόνο που χρειάζεστε για να κοιμηθείτε.

5. Κάντε τακτική άσκηση

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ανακούφιση από το άγχος και η τακτική άσκηση βελτιώνει τον ύπνο. Όμως η άσκηση αργά το βράδυ μπορεί να παρεμβαίνει στον ύπνο σας. Για να μπορέσει το σώμα σας να μπει σε κατάσταση ύπνου, καλό είναι να κάνετε άσκηση τουλάχιστον 90 λεπτά πριν πέσετε να κοιμηθείτε.

6. Γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο

Πολλοί άνθρωποι γράφουν τις σκέψεις τους σε ένα ημερολόγιο και αυτό τους βοηθά να διαχειριστούν το άγχος. Μπορείτε μια φορά την ημέρα να γράφετε όσα έχετε στο μυαλό σας και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπετε τις σκέψεις που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε.

7. Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον

Η "υγιεινή ύπνου" περιλαμβάνει συνήθειες που θα σας βοηθήσουν στον ύπνο σας. Για παράδειγμα, φροντίστε το δωμάτιο σας να είναι καθαρό και ήσυχο, ο χώρος στον οποίο θα κοιμάστε και θα ξεκουράζεστε. Απομακρύνετε κάθε ηλεκτρονική συσκευή και φροντίστε να υπάρχει μια σταθερή θερμοκρασία.

Τρόποι αντιμετώπισης της αϋπνίας

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο. Επίσης υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα και φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της αϋπνίας αναλόγως την περίπτωση (όπως πχ Valmane / Βαλεριάνα).

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την αϋπνία αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της αϋπνίας και όχι απλά τα συμπτώματα. Ειδικότερα, το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της αϋπνίας.