Κάνε το Τεστ
λεβάντα, ιδιότητες λεβάντας, οφέλη στην υγεία, ιδιότητες λεβάντας

Λεβάντα: ιδιότητες και οφέλη

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας με χαρακτηριστικό άρωμα. Είναι ιθαγενές στην Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην Ινδία.

Η λεβάντα περιέχει πολλά αιθέρια έλαια που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα και εφαρμόζονται από την αρωματοθεραπεία μέχρι για ιατρικούς σκοπούς. Η πιο κοινή μορφή του φυτού είναι η Lavandula angustifolia και τα αιθέρια έλαιά της έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, μειώνουν το άγχος, έχουν αντιμυκητιακές ιδιότητες, βοηθούν στις αλλεργίες, στην κατάθλιψη, στην αϋπνία, στο έκζεμα, στη  ναυτία.

Τα αιθέρια έλαια της λεβάντας έχουν πολλές χρήσεις. Έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαταθλιπτικές, αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμοκροβιακές ιδιότητες όπως επίσης και ηρεμιστική δράση.

Οφέλη στην υγεία

Μείωση του στρες

Το καθημερινό άγχος έχει κόστος για την ψυχική και την σωματική μας υγεία. Όσο περισσότερο άγχος νιώθετε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσετε πονοκεφάλους, κατάθλιψη και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Η λεβάντα έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει το άγχος. Βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Βελτίωση του ύπνου

Η αϋπνία είναι ένα συχνό πρόβλημα  που σας κρατά ξύπνιους όλη τη νύχτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεστε και να νιώθετε νευρικοί όλη την ημέρα. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας βελτιώνει τον ύπνο. Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι σας πριν κοιμηθείτε.

Ανακούφιση του πόνου

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα αναλγητικών φαρμάκων όταν αντιμετωπίζουν θέματα χρόνιου πόνου. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο. Η λεβάντα είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του μετεγχειρητικού πόνου. Μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο επειδή περιέχει λιναοολή, μια αντιφλεγμονώδη ουσία που υπάρχει σε πολλά αιθέρια έλαια.

Η λεβάντα περιέχει επίσης πολυσακχαρίτες, τα οποία είναι μόρια που βοηθούν σε φλεγμονώδη νοσήματα όπως η αρθρίτιδα και οι ρευματισμοί.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την ένταση του πόνου κατά τον τοκετό όχι όμως και τη διάρκεια.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί στρες στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εισπνοή αιθέριου ελαίου λεβάντας βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της λεβάντας βοηθά στην αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει θετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας.