Κάνε το Τεστ
τεχνικές οραματισμού, τι είναι ο οραματισμός, ποιες είναι οι καλύτερες τεχνικές οραματισμού, πως μπορώ να εφαρμόσω τον οραματισμό στη ζωή μου, οφέλη του οραματισμού, συμβουλές για τον οραματισμό, βήματα για τον οραματισμό

Οραματισμός – τεχνικές

Οραματισμός - τεχνικές

Γενικά μιλώντας, οι τεχνικές οραματισμού αφορούν τη δημιουργία μιας πνευματικής εικόνας που μας βοηθά να επιτύχουμε τους στόχους μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελούν κίνητρο, ενώ σε άλλες συμβάλλουν στην ανακούφιση του στρες και την βελτίωση της συγκέντρωσης. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές τεχνικές οραματισμού. Κάποιες είναι απλές και επικεντρώνονται στον οραματισμό του στόχου που θέλουμε να επιτύχουμε. Άλλες είναι πιο πολύπλοκες και έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτές οι τεχνικές είναι ανάλογες με το πρόβλημα που θέλει κάποιος να επιλύσει.

Ο καθένας μπορεί να κάνει οραματισμό ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ζωής του και του περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή τεχνική βοηθά να επιτύχουμε τους στόχους μας στη ζωή. Όπως συμβαίνει και με άλλα πράγματα στη ζωή, ο οραματισμός απαιτεί εξάσκηση. Αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι να δοκιμάσετε πολλές τεχνικές οραματισμού.

Τεχνικές οραματισμού

Παρακάτω αναλύουμε τις πιο ισχυρές τεχνικές οραματισμού και το πως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

1. Οραματιστείτε τον εαυτό σας να επιτυγχάνει το στόχο του

Αυτή είναι η πιο απλή τεχνική οραματισμού και αυτή με την οποία ξεκινούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Απλά οραματιστείτε τον εαυτό σας να επιτυγχάνετε το στόχο σας.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε εικόνα την στιγμή του τερματισμού σε ένα μαραθώνιο ή την στιγμή που σας ανακοινώνει ο διευθυντής την προαγωγή σας. Όταν κάποιος έχει ένα όραμα στο μυαλό του τότε θα παίρνει από αυτά κίνητρο και αυτοπεποίθηση.

Αυτός ο οραματισμός καταπολεμά την αναβλητικότητα, η οποία συχνά υπονομεύει τους στόχους μας.

2. Δημιουργήστε ερεθίσματα για τον οραματισμό

Το μυαλό μας είναι ικανό να συνδέει εμπειρίες. Για αυτό ακόμη και η αδύναμη μυρωδιά ενός αρώματος μπορεί να ενεργοποιήσει μια ισχυρή ανάμνηση και πολλά συναισθήματα. Μπορείτε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την επιτυχία μέσα από τη δημιουργία ερεθισμάτων στο υποσυνείδητο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να δεχτείτε ένα αισθητηριακό ερέθισμα, όπως το να ακούτε μουσική, ένα τραγούδι που αγαπάτε ενώ οραματίζεστε κάτι θετικό.

3. Δημιουργήστε το δικό σας vision board

Οι δύο πρώτες τεχνικές οραματισμού περιλαμβάνουν την κλασική μορφή του οραματισμού, τον εσωτερικό οραματισμό ενός σεναρίου. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από μια κατάσταση γνωστή ως αφαντασία, και έτσι δεν μπορούν να δημιουργήσουν πνευματικές εικόνες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ βοηθητικό το vision board. Ουσιαστικά, το vision board είναι μια συλλογή από φωτογραφίες και εικόνες που μας υπενθυμίζουν τους στόχους μας.

Για παράδειγμα, αν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, μπορεί να δημιουργήσει ένα vision board με εικόνες που απεικονίζουν το στόχο για το σώμα του. Καλό είναι το vision board να είναι τοποθετημένο σε ένα σημείο που θα μπορείτε να το βλέπετε τακτικά.

4. Γράψτε μια επιταγή στον εαυτό σας

Μια ακόμη αποτελεσματική τεχνική οραματισμού είναι να γράψετε μια επιταγή στον εαυτό σας (αν ο στόχος σας είναι τα χρήματα). Για παράδειγμα, αν θέλετε να γίνετε εκατομμυριούχος μέχρι την ηλικία των 40 ετών, μπορείτε να γράψετε μια επιταγή στον εαυτό σας του 1 εκατομμυρίου και να την κάνετε κορνίζα.

Αυτή είναι μια στρατηγική που χρησιμοποίησε ο γνωστός κωμικός Jim Carrey, ο οποίος έγραψε στον εαυτό του μια επιταγή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

5. Χρησιμοποιήστε ένα σημειωματάριο για τους στόχους σας

Δεν είναι καθόλου εύκολο κάποιος να βρει την τεχνική οραματισμού που του ταιριάζει. Αν ο στόχος σας δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, αλλά επιθυμείτε πιο ρεαλιστικά πράγματα, καλό είναι να γράψετε τις φιλοδοξίες σας σε ένα σημειωματάριο.

Καλό είναι οι φιλοδοξίες σας να έχουν αυτοπεποίθηση. Αντί να γράψετε, "Ο στόχος μου είναι να βελτιώσω τις σχέσεις με την οικογένειά μου", μπορείτε να γράψετε "Θα βελτιώσω τις σχέσεις με την οικογένειά μου."

Καλό είναι να τοποθετήσετε αυτές τις σημειώσεις σε ένα σημείο που θα τις βλέπετε τακτικά.

οραματισμος τεχνικες οραματισμου

6. Δημιουργήσετε το δικό σας "Χαρούμενο Μέρος"

Αυτή είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές οραματισμού για την καταπολέμηση του άγχους και της ανησυχίας. Αν σας κατακλύζει  το στρες ή δεν μπορείτε να αποδώσετε όταν προσπαθείτε να επιτύχετε κάτι,  καλό είναι να φέρνετε στο μυαλό σας το δικό σας "χαρούμενο μέρος" για να νιώσετε καλύτερα.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτό το μέρος είναι μια βάρκα στην ανοιχτή θάλασσα. Για άλλους, είναι ένα χιονισμένο βουνό ή μια συναυλία του αγαπημένου τους συγκροτήματος. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το δικό σας χαρούμενο μέρος, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η σκέψη του απαλύνει τα αρνητικά συναισθήματα και τις ανήσυχες σκέψεις.

7. Μετατρέψτε τις επιθυμίες σας σε πεποιθήσεις

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα οράματα είναι πράγματα που θέλουν να συμβούν, αντί να είναι πράγματα που πιστεύουν ότι θα συμβούν. Αν θέλετε να είστε επιτυχημένοι, είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση και να κάνετε κάποιες αλλαγές. Η μετατροπή μιας επιθυμίας σε πεποίθηση είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική τεχνική οραματισμού.

Αντί λοιπόν να βλέπετε κάτι σαν όνειρο, μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι θα γίνει πραγματικότητα. Φυσικά, αυτό έχει αποτέλεσμα αν μείνετε δεσμευμένοι και αφοσιωμένοι στο στόχο σας.

8. Κάντε πρόβα για πιθανά σενάρια

Σε πολλά πεδία, είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε τεχνικές οραματισμού σαν ένα τρόπο για να κάνετε πρόβα πιθανές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε, ειδικά αν αυτές οι καταστάσεις σας δημιουργούν πίεση και είναι απρόβλεπτες.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να κάνετε μια δύσκολη συζήτηση με τον εργοδότη σας για ένα θέμα που σας ενοχλεί εδώ και μήνες. Ο οραματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να φανταστείτε την αντίδραση του εργοδότη σας σε όσα λέτε και με αυτό τον τρόπο μπορείτε να σχεδιάσετε διαφορετική τροπή του διαλόγου σε κάθε περίπτωση.

Αν αυτό γίνει σωστά, συμβάλλει στην μείωση του στρες, και ακόμη και το χειρότερο δυνατό σενάριο μοιάζει διαχειρίσιμο, ενώ ταυτόχρονα σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε περισσότερες δεξιότητες για την διαχείριση της κατάστασης.

9. Οραματιστείτε πολλαπλές πιθανές επιλογές

Τις περισσότερες φορές, ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τον οραματισμό είναι να κάνετε εικόνα μια μόνο επιλογή, για παράδειγμα, να κερδίσετε τον αγώνα, να χάσετε βάρος, να πάρετε προαγωγή. Αλλά είναι επίσης βοηθητικό να οραματίζεστε πολλαπλές πιθανές επιλογές.

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να εξελιχθεί μια κατάσταση; Ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο;

Αυτός είναι ένας τρόπος για να μετριάσετε τους φόβους σας. Δεν είναι ανάγκη να ξοδεύετε πολύ χρόνο για να οραματίζεστε τα αρνητικά αποτελέσματα, ή να κυριαρχούν. Πάντα να επιστρέφετε σε μια πιο θετική νοοτροπία.

10. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου άλλου

Οι πιθανότητες δείχνουν ότι σίγουρα θα έχετε κάποιον άνθρωπο που σας δίνει έμπνευση για όσα έχει καταφέρει. Οραματιστείτε τον εαυτό σας στη θέση του. Αυτή η τεχνική οραματισμού δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση με τις δικές του δυνατές ή αδύναμες στιγμές.

Για παράδειγμα, τι σκεφτόταν το Στηβ Τζομπς όταν αρχικά απολύθηκε από την Apple, τι μπορούσε να κάνει για να επανέλθει;

Καλό είναι να επιλέξετε ένα άτομο που σας δίνει έμπνευση και να μελετήσετε την ιστορία της επιτυχίας του.

11. Ενσωματώστε στους οραματισμούς σας αισθητηριακές εμπειρίες

Σε αυτό το σημείο, έχετε τις στρατηγικές και την κατεύθυνση για να μείνετε δεσμευμένοι σε όσα σας δίνουν κίνητρο, έμπνευση. Όμως , μπορείτε να εφαρμόσετε τεχνικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα των οραματισμών.

Ένα στοιχείο κλειδί για να μοιάζουν οι οραματισμοί σας πιο αληθινοί είναι να προσθέσετε λεπτομερείς αισθητηριακές εμπειρίες.

Τι θα θέλατε να φοράτε τη στιγμή της επιτυχίας σας, τι μουσική να ακούτε; Όσο πιο πολλές αισθήσεις περιλαμβάνει ένα όραμα τόσο πιο ισχυρό γίνεται. Για αυτό έχει σημασία να προσέχετε κάθε λεπτομέρεια.

12. Βάλτε όλη σας την θετική ενέργεια σε κάθε οραματισμό

Ο θετικός τρόπος σκέψης έχει τεράστια ψυχολογικά οφέλη, όπως η μείωση του στρες και η βελτίωση της διάθεσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούμε θετικούς οραματισμούς. Αν μια αρνητική σκέψη παρεμβαίνει στον οραματισμό, μπορείτε να την καταπολεμήσετε με μια θετική σκέψη.

Για παράδειγμα , μπορεί να σκέφτεστε, "Δεν θα το καταφέρω ποτέ αυτό." Όμως, μπορείτε αυτή την αρνητική σκέψη να την μετατρέψετε σε θετική, "Ίσως να μην κατάφερα να πετύχω όσα ήθελα στο παρελθόν, τώρα όμως μπορώ."

13. Κάντε εικόνα μια ευτυχισμένη ανάμνηση από το παρελθόν

Οι περισσότερες τεχνικές οραματισμού αφορούν το μέλλον, σας προετοιμάζουν για την επιτυχία ή βοηθούν στην διαχείριση των υποθετικών σεναρίων. Αλλά κάποιες φορές είναι βοηθητικό να οραματιζόμαστε το παρελθόν.

Σκεφτείτε μια ευτυχισμένη στιγμή ή ένα μέρος που αγαπούσατε. Οραματιστείτε τον εαυτό σας μαζί με ανθρώπους που σας αγαπούσαν και σας υποστήριζαν, και αφήστε τα θετικά συναισθήματα να σας πλημμυρίσουν.

οραματισμος τεχνικες οραματισμου

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τον οραματισμό για να επιτύχω τους στόχους μου;

Ο οραματισμός μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλές πτυχές της ζωής. Θέλετε μια προαγωγή; Θέλετε να έχετε περισσότερους φίλους;

Για να μπορέσετε να οραματιστείτε το στόχο σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

1. Αποφασίστε τι θέλετε

Τι είναι αυτό στο οποίο θέλετε να επικεντρωθείτε; Επιλέξτε ένα στόχο ή ένα όνειρο. Για παράδειγμα, οραματιστείτε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα μετά από μια σημαντική παρουσίαση στη δουλειά σας.

2. Κάντε εικόνα την σκηνή

Ξεκινήστε να κάνετε εικόνα τη συγκεκριμένη σκηνή. Όσο πιο συγκεκριμένοι είστε και όσες περισσότερες λεπτομέρειες φαντάζεστε, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει ο οραματισμός για εσάς.

Τι ρούχα φοράτε; Ποιοι είναι μαζί σας; Όσο πιο πολλές αισθήσεις, ακοή, αφή, όσφρηση, όραση περιλαμβάνει ο οραματισμός τόσο πιο πραγματικός μοιάζει.

3. Φανταστείτε κάθε βήμα προς την επιτυχία

Τι μπορείτε να κάνετε για να φτάσετε στην επιτυχία; Αναγνωρίστε κάθε βήμα που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου σας. Και ξεκινήστε να βάζετε κάθε βήμα μέσα στις ασκήσεις οραματισμού.

4. Κάντε καθημερινά εξάσκηση

Αν είστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου σας, είναι σημαντικό να εξασκείστε στον οραματισμό μια φορά την ημέρα. Είναι ανάγκη να είστε συνεπείς, επειδή μόνο με τον τακτικό οραματισμό μπορείτε να πείσετε τον εγκέφαλο σας πως όσα φαντάζεται είναι αλήθεια. Όσο πιο πολύ οραματίζεστε κάτι, τόσο πιο δυνατό γίνεται και τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να επιτευχθεί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή ήδη τα έχετε καταφέρει.

Το πιο σημαντικό με τον οραματισμό είναι ότι μπορείτε να κάνετε εξάσκηση παντού, στη δουλειά, στο σπίτι, πριν κοιμηθείτε.

Συμβουλές για τον οραματισμό

Κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν πιο εύκολο τον οραματισμό περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Επιλογή ενός ήσυχου περιβάλλοντος: καλό είναι να κάνετε τις ασκήσεις οραματισμού σε ένα ήσυχο μέρος. Αυτό σας επιτρέπει να μείνετε συγκεντρωμένοι στη διαδικασία.
  • Καταγραφή όσων θέλετε να επιτύχετε: γράψτε κάπου τους στόχου σας και τοποθετήστε τους σε σημεία που θα βλέπετε συχνά.

Ποια είναι τα οφέλη των τεχνικών οραματισμού;

Οι τεχνικές οραματισμού έχουν πολλά οφέλη όπως:

  • Κίνητρο: οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να βρουν κίνητρο. Ο οραματισμός μας υπενθυμίζει το στόχο μας , τι θέλουμε να επιτύχουμε και μας δίνει έμπνευση να δουλέψουμε σκληρά για να τα καταφέρουμε.
  • Αυτοπεποίθηση: όταν οραματιζόμαστε τον εαυτό μας σε μια ισχυρή θέση αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση για να τα καταφέρουμε.
  • Εξάσκηση: κάποιες μορφές οραματισμού μας βοηθούν να φτιάξουμε ένα σενάριο στο μυαλό μας πριν γίνει πραγματικότητα, και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης.
  • Μείωση του άγχους: ο οραματισμός είναι επίσης ωφέλιμος για την διαχείριση του άγχους όταν τον χρησιμοποιούμε για να κατευνάζουμε τις διεισδυτικές σκέψεις ή να κρατάμε το μυαλό σας συγκεντρωμένο.

 

Ο οραματισμός μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας!

Οι τεχνικές οραματισμού έχουν πολλά οφέλη και μας δίνουν κίνητρο να συνεχίζουμε να προσπαθούμε ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το LIFE COACHING και το NLP, μπορεί να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά τη ζωή μας.