Κάνε το Τεστ
οραματισμός, ενσυνειδητότητα, θεραπευτικός οραματισμός, τεχνικές οραματισμού, εφαρμογές οραματισμού, οφέλη οραματισμού, πως λειτουργεί ο οραματισμός

Οραματισμός και ενσυνειδητότητα

Οραματισμός και ενσυνειδητότητα

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία αυτογνωσίας είναι ο οραματισμός. Χρησιμοποιεί λέξεις και εικόνες για να σας βοηθήσει να στρέψετε την προσοχή σας μακριά από την ανησυχία, το άγχος και τον πόνο και βοηθά να βρείτε την εσωτερική σας δύναμη και δημιουργικότητα. Αυτό δείχνει την φυσική δύναμη του μυαλού στην διατήρηση της υγείας και στην επούλωση.

Μέσω του θεραπευτικού οραματισμού μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την φαντασία σας για να δημιουργήσετε καταστάσεις που θέλετε, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε στην πραγματικότητα να αλλάξετε τα συναισθήματά σας αλλάζοντας το επίκεντρο της προσοχής σας. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν αυτή τη δεξιότητα συνδέοντας εικόνες στο μυαλό τους με συναισθήματα και εμπειρίες.

Ο θεραπευτικός οραματισμός έχει πολλά οφέλη στην σωματική και συναισθηματική υγεία. Βοηθά να νιώθετε λιγότερο νευρικοί ή αναστατωμένοι, να μην σας ενοχλεί τόσο ο πόνος ή να επιτυγχάνετε τους προσωπικούς σας στόχους. Οι μεγάλοι αθλητές χρησιμοποιούν τον θεραπευτικό οραματισμό για να φανταστούν τον εαυτό τους να είναι στα καλύτερά τους και αυτό τους βοηθά να έχουν καλύτερη απόδοση.

Εφαρμογές θεραπευτικού οραματισμού

Ο θεραπευτικός οραματισμός έχει πολλές χρήσεις. Βοηθά στην χαλάρωση, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το στρες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιτύχετε τους στόχους σας (όπως το να χάσετε βάρος ή να κόψετε το κάπνισμα), να διαχειριστείτε τον πόνο και να ενισχύσετε την επούλωση. Ο θεραπευτικός οραματισμός βοηθά τους αθλητές να προετοιμαστούν για μεγάλες διοργανώσεις ή για δημόσιες ομιλίες.

Πώς λειτουργεί ο θεραπευτικός οραματισμός;

Το μυαλό είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που έχει τεράστια επίδραση στο σώμα. Το σώμα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο είτε βιώνουμε κάτι είτε φανταζόμαστε κάτι. Για παράδειγμα, αν σκέφτεστε ότι είστε ξαπλωμένοι στην παραλία, το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτό σαν να είστε ήδη εκεί.

Τεχνικές χαλάρωσης

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα συναισθηματικής υγείας είναι συχνά σε ανθρώπους με χρόνια θέματα υγείας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άγχος και την ανησυχία. Αυτές οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να διδάξουν απλούς τρόπους χαλάρωσης ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να γίνουν με την καθοδήγηση του ψυχοθεραπευτή σας αλλά μπορείτε να τις κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι.

Ο ψυχοθεραπευτής σας θα σας εξηγήσει τις τεχνικές χαλάρωσης ή ενσυνειδητότητας , θα σας καθοδηγήσει και στη συνέχεια θα μπορείτε να τις κάνετε και μόνοι σας.

Κάποια σημαντικά σημεία που χρειάζεται να θυμάστε όταν εξασκείστε στη χαλάρωση είναι τα εξής:

  • Αφιερώστε 15-30 λεπτά για να ολοκληρώσετε την άσκηση χαλάρωσης.
  • Βρείτε ένας μέρος στο οποίο θα μπορείτε να ολοκληρώσετε την άσκηση χωρίς περισπασμούς.
  • Δεν είναι ανάγκη να αισθάνεστε άγχος ή ανησυχία όταν κάνετε την άσκηση. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο στην αρχή της εξάσκησης να είστε ήρεμοι. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να κάνετε εξάσκηση όταν θα είστε αγχωμένοι.
  • Για τις δύο πρώτες εβδομάδες, κάντε εξάσκηση μία με δύο φορές την ημέρα μέχρι να μπείτε στο κλίμα. Όσο καλύτεροι γίνεστε σε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα χαλαρώνετε όταν θα το χρειάζεστε.

Θεραπευτικός οραματισμός και μυϊκή χαλάρωση

Αυτή η μορφή θεραπευτικού οραματισμού έχει ως στόχο  να επικεντρώσετε το μυαλό και τις αισθήσεις σας στην ήρεμη εικόνα μιας παραλίας ή ενός δάσους στην οποία νιώθετε ασφαλείς, ήρεμοι και χαλαροί.

Αυτή η άσκηση βοηθά να επικεντρωθούν το μυαλό και οι αισθήσεις σας σε μέρη που αισθάνεστε ασφάλεια, ηρεμία και γαλήνη. Αυτή η άσκηση χρησιμοποιεί το μυαλό για να σας βοηθήσει να μειώσετε κάθε μορφή στρες ή έντασης στο σώμα όπως επίσης και τα συναισθήματα ανησυχίας ή άγχους.

Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) σημαίνει ότι επικεντρώνεστε στο τώρα, στην παρούσα στιγμή χωρίς κριτική. Αυτό συχνά είναι βοηθητικό όταν νιώθετε άγχος και κάνετε αρνητικές σκέψεις. Ο στόχος της άσκησης είναι να είστε ήρεμοι, να μην κρίνετε όσα νιώθετε, να επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας και να επιτρέψετε στις σκέψεις και στα συναισθήματα σας να περάσουν χωρίς να μένετε κολλημένοι σε αυτά.

Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Αυτή η άσκηση βοηθά στη χαλάρωση του μυαλού και του σώματος ώστε να μειωθεί το άγχος και η ένταση που έχει συσσωρευτεί στους μύες. Ο στόχος αυτής της άσκησης είναι σταδιακά να κινήσετε όλους τους κύριους μύες του σώματος, μέσω της σύσπασης και της χαλάρωσης των μυών. Όταν σφίγγεται τους μύες σας, παραμείνετε έτσι για 5 δευτερόλεπτα πριν τους χαλαρώσετε. Αν η μυϊκή ένταση σας προκαλεί δυσφορία, απελευθερώστε το μυ και συνεχίστε με την υπόλοιπη άσκηση.

Είναι ασφαλής ο θεραπευτικός οραματισμός;

Ο θεραπευτικός οραματισμός είναι απολύτως ασφαλής. Δεν έχει κανένα κίνδυνο. Είναι πιο αποτελεσματικός όταν ένα άτομο μαθαίνει και εξασκείτε στις τεχνικές οραματισμού. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε άγχος δώστε μια ευκαιρία στο θεραπευτικό οραματισμό. Θα μείνετε έκπληκτοι με το πόσο απλός και αποτελεσματικός είναι.

Ποια είναι τα οφέλη του θεραπευτικού οραματισμού;

Ο οραματισμός έχει θετική επίδραση στο ρυθμό της καρδιάς, στην αρτηριακή πίεση, στην αναπνοή και στα επίπεδα του οξυγόνου, στα κύματα στον εγκέφαλο, στη θερμοκρασία και στην ισορροπία των ορμονών. Ο θεραπευτικός οραματισμός βοηθά να ανακουφιστείτε από συμπτώματα που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το άγχος όπως ο πόνος στο στήθος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ο πονοκέφαλος, τα προβλήματα του πεπτικού και του αναπνευστικού.

Ο θεραπευτικός οραματισμός χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της φαντασίας του μυαλού για να οραματιστείτε θετικά πράγματα. Περιλαμβάνει την χρήση εικόνων που προάγουν την υγεία, την ευεξία και την χαλάρωση.

Ο θεραπευτικός οραματισμός έχει ως σκοπό την χαλάρωση και την ανακούφιση από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Η τεχνική μπορεί να γίνει με την καθοδήγηση ενός ψυχοθεραπευτή ή να την εφαρμόσει ο θεραπευόμενος μόνος του. Για να επιτευχθεί αρχικά η χαλάρωση. είναι σημαντικό να κλείσετε τα μάτια σας και να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Επίσης βοηθά η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή η χαλαρωτική μουσική. Τη στιγμή που θα χαλαρώσετε ξεκινά ο οραματισμός.

Όταν είστε σε κατάσταση χαλάρωσης, μπορείτε να ανακαλύψετε την εσωτερική σας δύναμη. Ο οραματισμός είναι μοναδικός για κάθε άνθρωπο. Κάποιος που έχει κάποιο πρόβλημα του καρδιαγγειακού μπορεί να οραματίζεται το αίμα του να ρέει μέσα από τις φλέβες και τις αρτηρίες, σαν ένα δυνατό ποτάμι. Ένα άτομο που έχει άγχος  μπορεί να φαντάζεται να είναι κάπου χαρούμενος , όπως το να κάνει κούνια στο πατρικό του σπίτι. Κάποιος με χρόνιο πόνο μπορεί να φαντάζεται ότι ο πόνος υποχωρεί.

Ο θεραπευτικός οραματισμός είναι μια εσωτερικά κατευθυνόμενη πρακτική και για αυτό δεν έχει κάποιο κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, από τη στιγμή που είναι μια απόλυτα προσωπική εμπειρία, χρειάζεται εξάσκηση ώστε να είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του άγχους. Αποτελεί μια επικουρική μέθοδο για την διαχείριση του άγχους.