Κάνε το Τεστ
vision board, τι ειναι, πως να φτιαξετε

Τι είναι το vision board;

Vision board - ένα εργαλείο επίτευξης στόχων

Το vision board είναι ένα εργαλείο στοχοθεσίας και (ασυνείδητου) προγραμματισμού, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για την επίτευξη στόχων ζωής. Το vision board αποτελείται από εικόνες, φωτογραφίες ή λέξεις πάνω σε ένα πίνακα (χαρτόνι, πίνακας ανακοινώσεων, πίνακας από φελλό) για όσα θέλετε να κάνετε ή να αποκτήσετε στη ζωή σας.

Το vision board μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό, είναι μια προσωπική υπόθεση το πως τον προτιμάτε! Οι φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν στόχους, που αφορούν τη ζωή σας γενικότερα, σχέσεις, την δουλειά, τα οικονομικά, την υγεία ή οτιδήποτε επιθυμείτε, και λειτουργεί (ασυνείδητα) ως υπενθύμιση και επιβεβαίωση για όσα θέλετε να επιτύχετε. Το vision board βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τα όσα επιθυμείτε και σας τα υπενθυμίζει καθημερινά. Επίσης, με αυτό τον τρόπο προγραμματίζετε και το πιο ασυνείδητο κομμάτι σας προς την επίτευξη του στόχου!

Για να φτιάξετε το vision board θα χρειαστείτε:

  • Ένα πίνακα ανακοινώσεων (πχ από φελλό), ή μεγάλο χαρτόνι, ή κάποιο τετράδιο.
  • Φωτογραφίες και λέξεις: από περιοδικά, από το ιντερνετ, ή/και δικές σας τυπωμένες φωτογραφίες
  • Ψαλίδι
  • Κόλλα

Ουσιαστικά λοιπόν φτιάχνετε ένα κολάζ με όσα επιθυμείτε για το μέλλον, για το πως θα θέλατε να φαντάζεστε τη ζωή σας. Το κλειδί είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να καθοδηγηθεί από το συναίσθημα και τις πραγματικές επιθυμίες σας, χωρίς να εστιάζεστε στα διάφορα εμπόδια. Πάρτε το χρόνο σας και καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος στο οποίο τίποτα δεν θα σας αποσπά την προσοχή στη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Κλείστε το κινητό σας και χαλαρώστε!

Αν και υπάρχουν applications για να δημιουργήσετε ψηφιακά (digital) vision board, σας συμβουλεύουμε να προτιμήσετε τον πίνακα/χαρτί. Υπάρχει τεράστια διαφορά στην αποτελεσματικότητα.

Βήματα για να δημιουργήσετε το δικό σας vision board

Τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε είναι τα εξής:

  1. Επιλέξτε τις εικόνες και τις λέξεις που αντιπροσωπεύουν όσα θέλετε να βιώσετε ή να αποκτήσετε την επόμενη χρονιά (ή στο μακρινό σας μέλλον).
  2. Κόψτε και κολλήστε τα στο χαρτί, τοποθετώντας τις φωτογραφίες/λέξεις με όποιο τρόπο επιθυμείτε.
  3. Κρατήστε το απλό, μην το φορτώνετε με δεκάδες φωτογραφίες ή πληροφορίες

Δεν υπάρχει λάθος τρόπος για να το κάνετε αυτό, απλά διασκεδάστε το. Είναι μια εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία που έχει αποτελέσματα.

vision board, τι ειναι, πως να φτιαξετε, στοχος, στοχοι

Ποια είναι τα οφέλη του vision board;

1. Μπορείτε να οραματιστείτε τη ζωή σας

Ο οραματισμός είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όλοι έχουμε την ικανότητα να οραματιζόμαστε ή να δημιουργούμε εικόνες στο μυαλό μας. Αυτή η πνευματική εικόνα επηρεάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές. Οι συμπεριφορές οδηγούν στα αποτελέσματα στη ζωή μας.

Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διαχωρίσει τι συμβαίνει στη ζωή μας από το τι συμβαίνει στο μυαλό μας. Όταν φανταζόμαστε ότι είμαστε ήρεμοι και γαλήνιοι, το σώμα πιστεύει ότι είμαστε ήρεμοι στην πραγματικότητα, ακόμη και αν γύρω μας επικρατεί χάος.

Οι αθλητές χρησιμοποιούν συχνά τον οραματισμό για να έχουν καλύτερη απόδοση και να επιτύχουν τα αποτελέσματα που θέλουν. Έτσι το vision board μας βοηθά να οραματιστούμε όσα επιθυμούμε στη ζωή μας και τελικά αυτό συμβαίνει (επειδή οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές συγχρονίζονται με όσα οραματιζόμαστε στο μυαλό μας, με υποσυνείδητο τρόπο).

2. Θέτετε ξεκάθαρους στόχους

Το vision board, επίσης σας βοηθά να έχετε ξεκάθαρους στόχους (ιδίως όταν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει). Πολλές φορές νιώθουμε κολλημένοι, και αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο μεγάλος στόχος μας και γιατί κινούμαστε προς αυτόν. Έτσι το vision board σας δίνει κίνητρο και έμπνευση επειδή μπορείτε να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για όσα θέλετε.

3. Νιώθετε δημιουργικοί και αισιόδοξοι

Το vision board είναι μια πολύ δημιουργική ιδέα, και βελτιώνει τη διάθεσή σας και την αισιοδοξία σας επειδή επικεντρώνεστε σε θετικά πράγματα, που σας δίνουν ενέργεια και έμπνευση.

Θα μείνετε έκπληκτοι όταν παρατηρήσετε πως όσα έχετε βάλει στο vision board έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα συνειδητοποιήσετε ότι το μυαλό σας είναι πανίσχυρο και οι εικόνες έχουν τεράστια δύναμη.

Επειδή πολλές φορές όσα βάζουμε στο vision board εκδηλώνονται σωματικά, θα ήταν καλό να επικεντρωθείτε σε όσα θέλετε να νιώσετε και στις εμπειρίες που θέλετε να έχετε.

Οι εμπειρίες έχουν μακροχρόνια επίδραση και τα όμορφα συναισθήματα που προκύπτουν είναι βαθιά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτά στο μέλλον.

4. Σας δίνει κίνητρο

Το vision board σας δίνει κίνητρο να δουλέψετε για να επιτύχετε τους στόχους σας. Το vision board θα κατευθύνει το μυαλό σας σε συγκεκριμένα θέματα, χρώματα, συναισθήματα.

5. Μειώνει το άγχος

Η χειροτεχνία μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία μέσα στην χαοτική καθημερινότητα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να συγκεντρωθείτε στο vision board και αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε προσωπική ενδοσκόπηση , να ανακουφιστείτε από το άγχος καθώς απασχολείτε το μυαλό σας και θέτετε στόχους.

6. Μένετε δημιουργικοί και διασκεδαστικοί

Το vision board μοιάζει λίγο  με την λίστα επιθυμιών. Να είστε δημιουργικοί, αληθινοί και να αφήνετε να σας παρασύρουν τα συναισθήματά σας. Δεν είναι ανάγκη κάποιος να δει τι έχετε φτιάξει, εκτός και αν το επιθυμείτε. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν σταματήσει να φτιάχνουν χειροτεχνίες από όταν ήμασταν παιδιά. Απολαύστε την εμπειρία, μπορεί να είναι καθαρτική.

7. Ξεκαθαρίζετε τους στόχους σας

Γράψτε τους σε ένα χαρτί, ακόμη και αν δεν είστε 100% σίγουροι για τις επιθυμίες σας, καθώς αυτό βοηθά να έχετε επίγνωση για τις ελπίδες, τους στόχους και τα όνειρά σας. Επίσης θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές για όσα επιθυμείτε.

8. Επανεκτιμάτε τα πράγματα

Κάντε ένα βήμα πίσω για να δείτε και να αναλύσετε το vision board και αυτό θα σας αποκαλύψει πολλά για εσάς, για όσα ελπίζετε να επιτύχετε. Όλα όσα βλέπετε μπροστά σας , εικόνες ή λέξεις, ταιριάζουν με τις σκέψεις σας; Πώς σας κάνουν να νιώθετε; Γιατί επιλέξατε όλα αυτά και τι σημαίνουν για εσάς;

9. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας αυτό που θέλετε να γίνετε

Τοποθετήστε το vision board σε ένα σημείο που θα το βλέπετε καθημερινά. Δεν είναι ανάγκη να θέτετε προθεσμίες, αλλά να έχετε τις εικόνες και τις σκέψεις στο μυαλό σας.  Δημιουργήστε μια ρουτίνα, αν δεν είστε βέβαιοι για το που σας οδηγεί η ζωή, ρίξτε μια ματιά στο vision board και αυτό θα σας βοηθήσει έμμεσα να πάρετε τις αποφάσεις σας.

Το vision board εκτός από το πιο συνειδητό σας κομμάτι, προγραμματίζει και το ασυνείδητό σας προς την επίτευξη των στόχων σας!

10. Εξελίσσεστε και ωριμάζετε

Το vision board είναι το δικό σας όραμα. Μην διστάσετε να κόψετε κομμάτια, να προσθέσετε άλλα και να βάλετε νέες εικόνες σε αυτό. Δεν είναι κάτι δεσμευτικό που δεν μπορεί να αλλάξει, μπορείτε να διορθώσετε ότι θέλετε όποτε το επιθυμείτε.

11. Ξεπερνάτε τους περιορισμούς σας

Συχνά η ζωή έχει υποχρεώσεις και δυσκολίες που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι κάποια πράγματα είναι αδύνατα ή πέρα από τις δυνατότητές μας. Το vision board σας αφήνει ελεύθερους να φανταστείτε όσα θέλετε και να είστε ελεύθεροι από περιορισμούς. Από τη στιγμή που θα δείτε τις ανεξέλεγκτες επιθυμίες μπροστά σας, μπορεί να σκέφτεστε ότι σας ξεπερνούν. Ωστόσο, με τον καιρό μπορεί να παρατηρήσετε ότι αλλάζετε άποψη για αυτό. Μπορεί να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι είναι εφικτές ή ότι οι στόχοι σας δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο πιστεύατε.

NLP και Life Coaching

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και συστήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας και να βελτιώσετε τη ζωή σας, όπως το NLP (νευρογλωσσικός προγραμματισμός) και το LIFE COACHING