Κάνε το Τεστ
πως να πετυχω τους στοχους, επιτευξη στοχων, επιτευξη στοχου

Επίτευξη στόχων: πως να πετύχεις τους στόχους σου!

Επίτευξη στόχων - πως να πετύχεις τους στόχους σου!

Κάθε άνθρωπος που θέλει να επιτύχει και να δει τα όνειρά του να παίρνουν σάρκα και οστά πρέπει να θέτει στόχους. Χωρίς στόχους γρήγορα κάποιος χάνει την κατεύθυνσή του. Οι στόχοι μας επιτρέπουν να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας, και αποτελούν σημείο αναφοράς για την επιτυχία. Αν σας ρωτούσε κάποιος "ποια είναι τα σχέδια σας για τα επόμενα πέντε χρόνια", τι θα απαντούσατε;

Αν αναρωτιέστε πως μπορεί κάποιος να επιτύχει τους στόχους του, υπάρχουν απαντήσεις. Για την επίτευξη των στόχων είναι ανάγκη να γνωρίζει κάποιος πως να τους θέσει. Δεν αρκεί να λέει απλά γενικά "θέλω να γίνω πλούσιος" και να περιμένει αυτό να συμβεί μόνο του, με το δήθεν "νόμο της έλξης". Για να μπορέσει κάποιος να θέσει ξεκάθαρους στόχους χρειάζεται να σκεφτεί πολύ καλά όχι μόνο τι θέλει να πετύχει, αλλά και το "γιατί". Και όσο απλό και αν ακούγεται αυτό, απαιτεί συγκέντρωση και ενδοσκόπηση. Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να επιτύχει τους στόχους του.

Οι στόχοι χρειάζεται να μας δίνουν κίνητρο

Όταν θέτουμε στόχους για τον εαυτό μας, είναι σημαντικό να βρίσκουμε όσα μας δίνουν κίνητρο. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε τι είναι σημαντικό για εμάς, ώστε να έχει μεγαλύτερη προσωπική αξία η επίτευξή του. Αν δεν υπάρχει πραγματικό προσωπικό ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα και οι πιθανότητες να επιμείνουμε για να καταφέρουμε όσα λέμε ότι επιθυμούμε, είναι ελάχιστες. Το κίνητρο είναι το στοιχείο κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας.

Καλό είναι οι στόχοι μας να έχουν σχέση με τις υψηλές αξίες και προτεραιότητες στη ζωή μας. Όταν οι στόχοι σας είναι ασαφείς, μπορεί να καταλήξετε να έχετε τόσους πολλούς στόχους, χωρίς να έχετε το χρόνο που πρέπει να αφιερώσετε στον καθένα.  Η επίτευξη των στόχων απαιτεί δέσμευση, έτσι για να έχετε περισσότερες πιθανότητες για επιτυχία, πρέπει να υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος και η νοοτροπία ότι "πρέπει" να κάνετε κάποια πράγματα. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, κινδυνεύετε να αναβάλλετε όσα πρέπει να κάνετε ώστε ένας στόχος να γίνει πραγματικότητα. Αυτό με τη σειρά του σας κάνει να νιώθετε απογοήτευση και αναστάτωση με τον εαυτό σας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι δεν έχετε κίνητρο. Και μπορεί να καταλήξετε σε μια καταστροφική σκέψη στην οποία πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα ή να επιτύχετε σε κάτι.

Για να μην έχετε αμφιβολίες για τα κίνητρά  σας, γράψτε κάπου γιατί είναι πολύτιμος και σημαντικός ο στόχος για εσάς. Αυτή η διαδικασία θα σας δίνει κουράγιο στις στιγμές που αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Αν έχετε χάσει την πίστη στις ικανότητές σας αυτό παίζει τεράστιο ρόλο στην επίτευξη των στόχων σας.

Μένουμε συγκεντρωμένοι στο αποτέλεσμα και έτσι ξεχνάμε να σχεδιάσουμε όλα τα βήματα που θα μας οδηγήσουν σε αυτό. Η καταγραφή όλων των βημάτων και η ολοκλήρωσή τους, συμβάλλουν στον έλεγχο της προόδου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ο στόχος είναι μεγάλος και απαιτητικός, ή μακροχρόνιος.

επιτευξη στοχων, επιτυχια, επιτευξη στοχου

Ρεαλιστικοί στόχοι και σχέδιο δράσης

Οι στόχοι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να λέμε απλά ότι επιθυμούμε κάτι. Ακόμη και αν γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που θέλουμε και κατανοούμε γιατί το θέλουμε αρχικά, οι πιθανότητες επιτυχίας μας μπορεί να εμφανίζουν μείωση όσο περνά ο χρόνος. Για να πετύχουμε τους στόχους, οι στόχοι μας πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, μετρήσιμοι και χρονικά προσδιορισμένοι (SMART goals) ώστε να έχει κάποιος τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οι στόχοι απαιτούν δέσμευση

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας, ότι η δημιουργία στόχων είναι μια συνεχής διαδικασία, και όχι απλά το μέσο για την επιτυχία. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο και να ελέγχετε την πρόοδό σας. Ο τελικός προορισμός σας μπορεί να μείνει ίδιος μακροπρόθεσμα, αλλά το πλάνο δράσης σας μπορεί να αλλάξει σημαντικά στην πορεία. Χρειάζεται ευελιξία, αναλόγως των εμποδίων που μπορείτε να συναντήσετε.

Κάντε εικόνα το επιθυμητό αποτέλεσμα

Οι στόχοι μας ξεκινούν από τη σκέψη μας. Όταν μπορούμε να ελέγχουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, μπορούμε να επιτύχουμε τα πάντα. Κάντε εικόνα αυτό που επιθυμείτε (μπορείτε να οραματιστείτε το στόχο ή ακόμα και να φτιάξετε και vision board όπως περιγράφουμε παρακάτω), και στη συνέχεια συμπεριφερθείτε σαν να το έχετε ήδη επιτύχει. Οι πράξεις σας πρέπει να συμβαδίζουν με το στόχο που θέλετε να επιτύχετε και όλα τα άλλα θα βρουν το δρόμο τους. Οραματιστείτε και αφεθείτε να νιώσετε πως η επιτυχία θα επηρεάσει κάθε κομμάτι της ζωής σας.

Ας θυμηθούμε το απόφθεγμα: "το σημείο εκκίνησης όλων των επιτευγμάτων είναι η επιθυμία. Να το έχετε συνεχώς στο μυαλό σας. Οι αδύναμες επιθυμίες οδηγούν σε αδύναμα αποτελέσματα."

Χρησιμοποιείστε vision board για να παραμείνετε εστιασμένος

Η καθημερινότητα έχει πολλές προκλήσεις, και είναι απαραίτητο να μένουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας και στα απαραίτητα βήματα προς αυτόν. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να σας βοηθήσει το vision board, ένας πίνακας δηλαδή όπου έχετε σαν εικόνες ή φράσεις τους στόχους σας ή το χρονοδιάγραμμα των βημάτων. Ή μπορείτε να βάλετε μια εικόνα του στόχου σας στην πόρτα του ψυγείου σας, ώστε να εκτίθεστε επαναλαμβαμόμενα σε αυτόν.

πως να πετυχω τους στοχους, σχεδιο δρασης, επιτευξη στοχων, επιτευξη στοχου

Αλλάξτε το σχέδιο δράσης σας αν η πρόοδός σας είναι αργή

Είναι σημαντικό να αξιολογείτε την πρόοδό σας. Αν τα πράγματα κυλούν αργά, τότε ένας life coach θα σας παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεστε για να συνεχίσετε την προσπάθεια και μαζί θα αναλύσετε όλους τους παράγοντες που επιβραδύνουν την επιτυχία σας. Μην επιτρέψετε στο στόχο να ξεθωριάσει. Αναλύστε όλα τα βήματα ώστε να επιτύχετε όσα επιθυμείτε.

Κάντε ξανά μια αξιολόγηση του στόχου σας και δείτε ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρα σας. Όσο πιο βαθιά επιθυμείτε κάτι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κίνητρό σας και θα αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν με αισιοδοξία.

Η επιβράβευση είναι σημαντική για την επιτυχία

Είναι σημαντικό να γιορτάζουμε κάθε επιτυχία, κάθε βήμα στο δρόμο μας. Έχει μεγάλη αξία και το ταξίδι αλλά και ο τελικός σας προορισμός.  Για να φτάσουμε στο στόχο μας πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και να απολαμβάνουμε κάθε μικρή επιτυχία. Αν συνεχώς αμφιβάλλετε για το μέλλον, τότε κάνετε σαμποταζ στον εαυτό σας, και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για όλες τις μικρές σας νίκες που συμβάλλουν στο στόχο σας. Όταν φτάσετε σε ένα σημείο ορόσημο, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε και να το απολαύσετε. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε ότι κάνετε κάτι συναρπαστικό και σημαντικό, και έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να αναγνωρίσετε τη συμβολή όλων των ανθρώπων που σας βοήθησαν. Όταν γιορτάζετε τα επιτεύγματά σας τότε θα έχετε περισσότερο κίνητρο και προσήλωση στο στόχο σας.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε όνειρο και κάθε στόχο σας 

Κάθε άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιήσει όσα επιθυμεί. Όμως δεν αρκεί μόνο η επιθυμία για να επιτύχει κανείς στο στόχο του. Τίποτα δεν θα συμβεί μαγικά, επειδή απλά το επιθυμεί. Χρειάζεται υπομονή, κίνητρο, προσήλωση στο στόχο και σκληρή δουλειά. Όλες αυτές είναι δεξιότητες τις οποίες μπορείτε να τις αποκτήσετε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING. Ο καθένας μας κρύβει μέσα του δυνάμεις και ικανότητες που δεν έχει φανταστεί. Φυσικά, πρέπει να είναι πρόθυμος να ψάξει βαθιά μέσα του και να βγει από τη ζώνη άνεσής του. Είναι στο χέρι του να εξερευνήσει και να ανακαλύψει το δικό του μονοπάτι προς την επιτυχία.