Κάνε το Τεστ
συγχώρεση, αξία συγχώρεσης, δύναμη συγχώρεσης. τι είναι η συγχώρεση, συγχώρεση προς τους άλλους, συγχώρεση προς τον εαυτό, βήματα προς την συχώρεση, θετικές επιδράσεις συγχώρεσης

Η αξία της συγχώρεσης

Η αξία της Συγχώρεσης

Η συγχώρεση αφορά τη συναισθηματική επούλωση, αλλά συνήθως συνδέεται αυτόματα με την πνευματικότητα και την εκκλησία. Όμως η συγχώρεση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία για την ψυχολογία και την νευροεπιστήμη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι γίνονται συγκεκριμένες διαδικασίες στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου που επιτρέπουν σε ένα άτομο να σκεφτεί και να νιώσει ότι συγχωρεί. Η συγχώρεση φέρνει ψυχική ηρεμία, τους ανθρώπους πιο κοντά και εξομαλύνει τις προσωπικές διαφορές. Στην ψυχοθεραπεία , η συγχώρεση είναι ένα μονοπάτι για την αντιμετώπιση  πολλών ψυχικών διαταραχών όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Η ικανότητα μας να συγχωρούμε ωριμάζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η συγχώρεση είναι κάτι που μαθαίνουν στην πρώιμη παιδική ηλικία  από τον πυρήνα της οικογένειας.

Αν κάνετε λάθος ή αν προσβάλλετε ένα μέλος της οικογένειάς σας, ένα φίλο σας και θέλετε να επιδιορθώσετε τη σχέση σας, μπορείτε να ζητήσετε τη συγχώρεση. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που σας έχουν προσβάλλει. Στη διάρκεια της ζωής σας , θα συγχωρήσετε τους άλλους αλλά είναι ανάγκη να σας συγχωρήσουν αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι. Η απουσία συγχώρεσης κάνει δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη, όχι μόνο την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων, αλλά κυρίως φθίρει την σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Τι είναι η συγχώρεση;

Η συγχώρεση είναι μια διαδικασία που ΔΕΝ:

 • Σημαίνει ότι αγνοείτε τα πληγωμένα σας συναισθήματα.
 • Αλλάζει το παρελθόν ή ξεχνάτε όσα συνέβησαν.
 • Σημαίνει ότι εσείς χάνετε και κάποιος άλλος κερδίζει.
 • Δικαιολογεί την πράξη που σας πλήγωσε.
 • Ξαναρχίζετε μια σχέση με ένα άλλο άτομο ειδικά αν δεν είναι ασφαλές συναισθηματικά ή ψυχικά να το κάνετε.

Η συγχώρεση σας δίνει την ευκαιρία να επουλωθείτε και να προχωρήσετε στη ζωή σας, χωρίς να σας περιορίζουν όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Όταν κρατάτε μέσα σας πικρία και δυσαρέσκεια δεν μπορείτε να απελευθερωθείτε.

Συγχώρεση προς τους άλλους

Στη διάρκεια της ζωής μας θα συγχωρήσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η πιο συχνή μορφή συγχώρεσης είναι αυτή προς ένα άλλο άτομο. Αν κάποιος σας προσβάλλει, μπορείτε μέσω της συγχώρεσης, να επουλώσετε την καρδιά σας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συγχώρεση δεν απαιτεί αυτός που σας έχει προσβάλλει να αναγνωρίζει ή να λυπάται για τον πόνο που σας έχει προκαλέσει. Επειδή η πηγή της συγχώρεσης δεν έχει να κάνει με το άλλο άτομο, αλλά με εσάς. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να επιλέξετε να μην τον συγχωρήσετε ακόμη και αν το άλλο άτομο σας ικετεύει να το συγχωρήσετε.

Η συγχώρεση είναι πανίσχυρη, δεν είναι ανάγκη να εξαρτάστε από άλλους για να συγχωρήσετε. Η συγχώρεση προκαλεί θετικές συναισθηματικές επιδράσεις. Αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα που ακολουθούν την συγχώρεση.

Για να συγχωρήσετε τους  άλλους , πρώτα πρέπει να μπορείτε να συγχωρείτε τον εαυτό σας. Όλοι κάνουμε λάθη και βιώνουμε απογοητεύσεις, ντροπή, αποτυχίες, κριτική και άσχημες συμπεριφορές. Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να τιμωρείτε τον εαυτό σας.
Η συγχώρεση προς τον εαυτό βοηθά να κατανοήσετε σε βάθος ποιοι είστε , να δείτε τις ατέλειες σας , να αποδεχτείτε τα λάθη σας.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να μάθετε να συγχωρείτε τους ανθρώπους που σας πλήγωσαν. Η συγχώρεση παίζει σημαντικό ρόλο στην ευτυχία σας. Η συγχώρεση καλλιεργεί τη συμπόνια. Η έλλειψη συγχώρεσης προκύπτει από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχετε από τους άλλους, τον εαυτό σας, τον κόσμο και όταν αυτές οι προσδοκίες δεν ικανοποιούνται , ακολουθεί η απογοήτευση. Η απογοήτευση προκαλεί θυμό και οργή.

Η συγχώρεση έχει πολλές θετικές επιδράσεις:

 • μειώνει το θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως η κατάθλιψη.
 • μειώνει την εχθρικότητα.
 • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.
 • μειώνει την ευαλωτότητα σε νοσήματα.
 • μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα.

Αν και η συγχώρεση δεν συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία, φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει από νοσήματα όπως αυτά του καρδιαγγειακού, καταστέλλοντας τις διαδικασίες που προκαλούν στρες.

Η συγχώρεση αυξάνει την ικανότητά σας να ελέγχετε τα συναισθήματά σας και να σκέφτεστε με ευελιξία για τον εαυτό σας, τους άλλους και τον κόσμο.  Οι άνθρωποι που συγχωρούν επικεντρώνονται στα θετικά και αυτό βοηθά στην ευεξία τους.

Βήματα προς τη συγχώρεση

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συγχώρεση είναι μια διαδικασία και περιλαμβάνει αρκετά βήματα:

 1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: πριν συγχωρήσετε κάποιον, είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσετε το λόγο για τον οποίο θέλετε να συγχωρήσετε αυτό το άτομο. Είναι σημαντικό να εξερευνήσετε μέσα σας τα γεγονότα, τις καταστάσεις, τις πράξεις, τα συναισθήματα. Πάρτε το χρόνο σας και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.
 2. Δεσμευτείτε στην συγχώρεση: η συγχώρεση είναι μια επιλογή, μια δύσκολη επιλογή. Όταν κρατάτε μέσα σας τη δυσαρέσκεια για χρόνια γίνεται ασυναίσθητα κομμάτι σας. Η συγχώρεση σημαίνει ότι επιλέγετε ένα νέο μονοπάτι.
 3. Δείξτε συμπόνια: η συγχώρεση ξεκινά να συμβαίνει όταν μπορείτε να διαχωρίσετε το άτομο από την πράξη. Για να το κάνετε αυτό χρειάζεται συμπόνια και η ικανότητα να δείτε μια κατάσταση από την οπτική του άλλου ανθρώπου. Μπορεί να έχουν συμβεί και πράγματα τα οποία δεν γνωρίζετε.
 4. Να είστε ειλικρινείς: αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο ειδικά όταν υπάρχουν έντονα συναισθήματα, για αυτό είναι χρήσιμο να διαχωρίσετε τη λογική και το συναίσθημα. Ίσως να έχετε και εσείς μερίδιο ευθύνης για μια κατάσταση.
 5. Συγχωρήστε και συνεχίστε να συγχωρείτε: η συγχώρεση είναι μια πράξη που επιλέγουμε. Για κάθε άνθρωπο αυτή πράξη μπορεί να είναι διαφορετική. Κάποιοι αφήνουν στο παρελθόν όσα έγιναν , ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να συναντήσουν το άτομο που θέλουν να συγχωρήσουν. Ανεξάρτητα με το πως ο καθένας εκδηλώνει τη συγχώρεση, είναι μια συνεχής διαδικασία.

Θετικές επιδράσεις της συγχώρεσης

Όταν δεσμεύεστε στην συγχώρεση, αλλάζετε και διαμορφώνετε τη ζωή σας. Αυτή η αλλαγή φαίνεται με τον τρόπο που βλέπετε τα προβλήματα ή τα θέματα που προκύπτουν. Οι φόβοι ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και θα καταστρέψουν την ποιότητα της ζωής σας μπορεί να μειωθούν με την συγχώρεση.

Η συγχώρεση είναι στα χέρια αυτού που την προσφέρει. Αν ζητάτε συγχώρεση και κάποιος  αρνείται να σας συγχωρέσει, εσείς θα ωφεληθείτε από την πράξη σας. Θα βρείτε ηρεμία και γαλήνη. Δεν έχει σημασία αν η συγχώρεση είναι αποδεκτή ή αγνοείται από τους άλλους. Η προσπάθειά σας να συγχωρήσετε βοηθά να αφήσετε τα συναισθήματα των ενοχών ή του θυμού.

Η συγχώρεση πρώτα βοηθά εσάς και μετά τους άλλους. Αυτό εξηγεί το γιατί τα άτομα που έχουν μάθει να συγχωρούν μαθαίνουν να βρίσκουν ηρεμία.

Η αρνητικότητα και ο θυμός συντηρούν ένα πρόβλημα. Η συγχώρεση μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τις δυσκολίες με θετική οπτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα είναι θετικά ή ότι δεν θα δυσκολευτείτε να τα αντιμετωπίσετε αλλά σημαίνει ότι μέσω της συγχώρεσης μπορείτε να βρείτε λύσεις που δεν θα εναντιώνονται στην ευεξία σας.

Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα τρόπο ζωής που θα βασίζεται στην συγχώρεση καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

 • Η συγχώρεση είναι πρώτα για εσάς και μετά για τους άλλους.
 • Η συγχώρεση είναι αρχικά ένας τρόπος σκέψης και δευτερευόντως μια συμπεριφορά.
 • Μπορείτε να συγχωρήσετε και να νιώσετε καλύτερα σε κάθε κατάσταση.
 • Η συγχώρεση πάντα σας βοηθά να προχωρήσετε.

Αν και η συγχώρεση είναι ένα δύσκολο μονοπάτι είναι τελικά η καλύτερη επιλογή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR ειδικότερα, μπορούν να σας βοηθήσουν να κλείσετε τις πληγές σας και να προχωρήσετε στη ζωή σας κοιτώντας μπροστά, και όχι πίσω.