Κάνε το Τεστ

Καλύτερα μόνοι ή καλύτερα μαζί;

Τα οφέλη της ομάδας και της συνεργασίας

Η Έλλεν Κέλλερ – Αμερικανίδα συγγραφέας – υποστήριζε ότι "μόνοι μας" μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα, ενώ "μαζί" τόσα πολλά. Πίστευε στη δύναμη της ομάδας, και στα οφέλη της συνεργασίας, εφόσον αποδεδειγμένα πλέον, πολλοί άνθρωποι ενωμένοι, εξελλίσσονται και προχωρούν περισσότερο και πιο γρήγορα, απ’ό,τι ο καθένας ξεχωριστά.

Η ομαδικότητα και η συνεργασία χτίζεται από πολύ μικρή ηλικία, στο οικογενειακό και σχολικό μας περιβάλλον. Μαθαίνουμε συνήθως, μέσα από το παιχνίδι, τις έννοιες «μοιράζομαι» και «συνεργάζομαι», κάτι το οποίο μας βοηθάει να αναπτύξουμε, καθώς μεγαλώνουμε, το συναίσθημα του ομαδικού κλίματος.

Οι δύο αυτές έννοιες, - ομαδικότητα και συνεργασία – μας ακολουθούν και ως ενήλικες, σε διάφορους τομείς της ζωής μας, και στο επαγγελματικό αλλά και στο προσωπικό κομμάτι.

Η καλή συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα και η ενότητα αποτελούν απαραίτητα συστατικά επιτυχίας, είτε πρόκειται να συμμετάσχουμε στο πιο μικρό project, είτε πρόκειται για το στήσιμο μιας μεγάλης επιχείρησης.

Ακόμα και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, χρειάζονται ομαδικότητα. Σε μία οικογένεια ή σε μία σχέση, όπου οι σύντροφοι δεν λειτουργούν ως δεμένη ομάδα, αλλά ο καθένας ξεχωριστά, τί ποσοστό επιτυχίας, πιστεύετε ότι θα έχει αυτή η σχέση;

Οφέλη ομάδας και συνεργασίας

Δουλεύοντας σε ομάδες, μαθαίνουμε, εξελλισσόμαστε και βελτιωνόμαστε. Δίνουμε αλλά και παίρνουμε πράγματα από τους άλλους, συνέχεια. Η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων είναι συνεχής μέσα σε μία ομάδα, και εμείς, ως μέλη της ομάδας αυτής, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτή τη ροή και την κίνηση. Να είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε, ώστε η δική μας συνεισφορά να κάνει τη διαφορά στο συνολικό αποτέλεσμα.

Σε μία αποτελεσματική και επιτυχημένη ομάδα, υπάρχει εμπιστοσύνη και επικρατεί η ευγενής άμιλλα μεταξύ των μελών της. Συνεισφέρουν όλοι ισότιμα, προσπαθούν και θέλουν όλοι, το ίδιο πολύ, να πετύχουν τον κοινό στόχο που έχουν θέσει ως ομάδα.

Σε μία μη επιτυχημένη ομάδα, δεν προσφέρουν όλοι το ίδιο. Επικρατεί ανταγωνισμός, μεταξύ των μελών της, δεν υπάρχει σωστή ανταλλαγή πληροφοριών, και ούτε μοιράζονται τις γνώσεις τους. Ο στόχος του καθενός, δεν είναι η επίτευξη του κοινού στόχου της ομάδας, αλλά η επίτευξη προσωπικών στόχων και βλέψεων που μπορεί να έχει ο καθένας. Ουσιαστικά δουλεύουν μόνοι, θεωρητικά νομίζουν ότι δουλεύουν ως ομάδα. Παρολ'αυτά, ακόμα και η συμμετοχή μας σε μη αποτελεσματικές ομάδες, μας διδάσκει πολλά.

Στην πρώτη ομάδα, τα μέλη της είναι παραγωγικά και στη δεύτερη ομάδα, τα μέλη της καταστρεπτικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το ότι έρευνες δείχνουν, ότι οι καλές ομάδες έχουν την τάση να καινοτομούν περισσότερο, να πετυχαίνουν υψηλότερες αποδόσεις, να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους πιο γρήγορα και να βρίσκουν καλύτερες λύσεις.

Κανόνες Ομάδων

Επίσης η εργασία σε ομάδες, μας βοηθάει να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε κανόνες συνεργασίας και συμπεριφοράς. Κάθε ομάδα διέπεται από τους δικούς της κανόνες, που πρέπει να ακολουθούν τα μέλη της. Όταν γινόμαστε μέλη μιας οποιασδήποτε ομάδας, πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες που έχει, αν μας ενδιαφέρει να παραμείνουμε.

Οι κανόνες εξασφαλίζουν την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της, διασφαλίζουν την κατάλληλη επικοινωνία, θέτουν τις βάσεις για καλή ατμόσφαιρα και επίσης μας οριοθετούν, ώστε να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει.

Τα βιώματα που μας προκαλούνται, μέσα από την συμμετοχή μας, σε διάφορες ομάδες, παίζουν σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη της ψυχικής μας υγείας.  Η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η επικοινωνία, η έκθεση, η αυτογνωσία και η ανάπτυξη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που χτίζονται και καλλιεργούνται μέσα στις ομάδες.

Καλύτερα μόνοι, λοιπόν, ή καλύτερα μαζί;

Σίγουρα πάντως, μία καλή ομάδα, θα μας βοηθήσει να φτάσουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας και να πετύχουμε πιο πολλά! Χρειάζεται όμως και έναν καλό ηγέτη, ο οποίος παίζει και τον πιο κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της.

Χαρακτηριστικά ηγέτη

Πρωταρχικός στόχος ενός ηγέτη είναι να διατηρεί τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της ομάδας του, ακόμα και στις αναποδιές και τις αποτυχίες. Ο σκοπός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα. Όταν οι άνθρωποι συνδέουν αυτό που κάνουν με έναν απώτερο σκοπό, συνεργάζονται και πιο ευχάριστα. Στόχος του ηγέτη, λοιπόν,  είναι να μεταδώσει αυτό το σκόπο στα μέλη, ώστε να αγγίξει τις καρδιές του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των σπουδαίων ηγετών είναι η ακεραιότητα, η ηθική και το θάρρος. Οι καλοί ηγέτες βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα, αντιμετωπίζουν τα λάθη και δεν τα μεταφέρουν στην ομάδα. Ενθαρρύνουν την ομάδα για αποτυχίες, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές, θα τη βοηθήσουν να εξελιχθεί.

Επίσης, οι οραματιστές ηγέτες εστιάζουν στα καλά χαρακτηριστικά των ανθρώπων και προσπαθούν αυτά να φέρουν στην επιφάνεια. Συνήθως αυτό το καλλιεργούν μέσα από το δικό τους παράδειγμα, καθώς ένας καλός ηγέτης λειτουργεί με ευγένεια και καλοσύνη, δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους του.

Η τήρηση των υποσχέσεων και η ειλικρίνεια αποτελούν πρακτικές που χρησιμοποιούνται από έναν χαρισματικό ηγέτη, και με αυτό τον τρόπο, εμπλουτίζονται οι σχέσεις μεταξύ των μελών. Και καθώς εμπλουτίζονται οι σχέσεις, βελτιώνεται και η συνεργασία.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι η επιβράβευση. Ο σπουδαίος ηγέτης οφείλει να αναγνωρίζει και να ανταμείβει με ποικίλους τρόπους τα μέλη του. Αυτό είναι και το καλύτερο κίνητρο προκειμένου να δωσει ώθηση σε μία ομάδα ώστε να παλέψει για το παραπάνω.

Οι καλοί ηγέτες αποτελούν παράδειγμα με τη συμπεριφορά τους, γι'αυτό και αναζητάνε την καλή συμπεριφορά και δεν την απαιτούν. Την έχουν δείξει οι ίδιοι πρώτα μέσα από τις πράξεις του!

Διότι κακά τα ψέματα, όσο καλή συνεργασία και διάθεση να υπάρχει μεταξύ των μελών, ένας κακός ηγέτης δεν θα καταφέρει να εξελίξει μία ομάδα. Θα δημιουργεί συνεχώς ένα κακό περιβάλλον, το οποίο με τη σειρά του θα αποδιοργανώνει και δεν θα στηρίζει την ομάδα.

Στόχος του οραματιστή ηγέτη είναι να δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπου τα προβλήματα λύνονται, τα ταλέντα ξεδιπλώνονται, οι επιτυχίες επιβραβεύονται και οι αποτυχίες ενθαρρύνονται. Ένας τέτοιος ηγέτης αποτελεί έμπνευση και προκαλεί θαυμασμό στα μέλη του.

Οι καλοί ηγέτες ξεχωρίζουν διότι είναι εκείνοι που πριν ηγηθούν σε μία ομάδα, έχουν ηγηθεί πρώτα στον εαυτό τους. Αυτό είναι άλλωστε που τους κάνει και να ξεχωρίζουν. Όπως λέει και ένα αρχαίο ινδικό ρητό " Δεν υπάρχει τίποτα μεγαλειώδες στο να είσαι ανώτερος από τους άλλους. Το πραγματικό μεγαλείο έγκειται στο να είσαι ανώτερος από τον προηγούμενο εαυτό σου."

Ποιος δεν θα ήθελε να αποτελεί μέλος μίας ομάδας ενός χαρισματικού ηγέτη;

Καλύτερα μαζί, λοιπόν, με επικεφαλής έναν "καλό" ηγέτη, δηλαδή ένα άνθρωπο που μπορεί να εμπνεύσει και να ενώσει την ομάδα, για την επίτευξη ενός κοινού στόχου!