Κάνε το Τεστ
φόβος της επιτυχίας, επιτυχία, τι είναι ο φόβος της επιτυχίας, αιτίες φόβου επιτυχίας, πως εκδηλώνεται ο φόβος της επιτυχίας, αντιμετώπιση φόβου επιτυχίας

Φόβος της επιτυχίας: αιτίες και αντιμετώπιση

Φόβος της Επιτυχίας

Πολλές φορές ο φόβος της επιτυχίας βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην επιθυμία μας να ευημερήσουμε και στις βαθιές ανασφάλειες που έχουμε μέσα μας από την παιδική μας ηλικία. Για πολλούς ανθρώπους η επιτυχία φαντάζει τρομακτική Αν θέλετε να χτίσετε ένα μέλλον στο οποίο θα επιτύχετε κάτι ουσιαστικά, είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσετε το φόβο της επιτυχίας.

Ο φόβος της επιτυχίας είναι τοξικός και μπορεί να σας οδηγήσει στην απομόνωση και σε συναισθήματα μοναξιάς. Για να είμαστε ευτυχισμένοι σημαίνει ότι έχουμε την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσουμε όσα θέλουμε στη ζωή μας. Αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ότι είμαστε αρκετά καλοί και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όσα όμορφα πράγματα θα συμβούν.

Τι είναι ο φόβος της επιτυχίας;

Ο φόβος της επιτυχίας ορίζεται ως ο συνεχής φόβος για τα επιτεύγματα, και είναι τόσο έντονος που σαμποτάρετε τον εαυτό σας.

Ο φόβος της επιτυχίας δεν σημαίνει ότι δεν είστε ικανοί να επιτύχετε. Είναι συνήθως ο φόβος για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η επιτυχία, για παράδειγμα:

 • Μπορεί ξαφνικά να βρεθείτε στο επίκεντρο, αλλά να παραμένετε ντροπαλοί ή εσωστρεφείς και να νιώθετε άβολα με τη δημοσιότητα.
 • Η επιτυχία μπορεί να σας οδηγήσει στην κοινωνική ή συναισθηματική απομόνωση.
 • Η επιτυχία σας μπορεί να απομακρύνει τους συνεργάτες σας.
 • Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι προωθείτε τον εαυτό σας.
 • Η επιτυχία μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο ακούγεται.
 • Η επιτυχία μπορεί να σας αλλάξει, αλλά όχι προς το καλύτερο.

Ο φόβος της επιτυχίας συγχέεται συχνά με το φόβο της αποτυχίας επειδή και στις δύο περιπτώσεις δεν αξιοποιείτε πλήρως τις ικανότητές σας.

Γιατί φοβάστε την επιτυχία;

Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για κάποιους μπορεί η αιτία να είναι η χαμηλή αξία του εαυτού, οι τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία που τους έκαναν να πιστεύουν ότι ποτέ δεν θα έχουν στη ζωή τους αυτά που επιθυμούν. Για άλλους, αυτός ο φόβος έχει τη ρίζα του στην νοοτροπία του θύματος.

Φοβάστε ότι θα γίνετε κάποιος άλλος

Πολλοί από εμάς έχουν την ψευδαίσθηση ότι η επιτυχία ή τα πολλά χρήματα θα τους κάνουν άλλους ανθρώπους. Τα χρήματα δεν έχουν ψυχή. Δεν έχουν την δύναμη να σας κάνουν πλύση εγκεφάλου ή να σας μεταμορφώσουν σε έναν κακό άνθρωπο. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να σας δώσουν την ελευθερία  να εκφράσετε τον εαυτό σας και να εξερευνήσετε τις εμπειρίες σας. Ανεξάρτητα με το πόσο επιτυχημένοι είστε, έχετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς και των πεποιθήσεων σας. Όταν αποτυγχάνετε να αναλάβετε την ευθύνη για το ποιοι είστε, είναι πιο εύκολο να φοβάστε την επιτυχία.

Δεν είστε αρκετά δυνατοί για να διαχειριστείτε την κριτική

Ζούμε σε μια κοινωνία που επικρατεί η αρνητικότητα με αποτέλεσμα να αναδεικνύει κάθε σκοτεινή μας πλευρά. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την κριτική των άλλων, και φοβούνται επίσης ότι οι άλλοι θα τους απορρίψουν αν υποστηρίξουν μια άποψη. Αυτός ο φόβος σας κρατά πίσω και σας κάνει να αρνείστε τις ευκαιρίες που θα σας οδηγήσουν στην ευτυχία και στην ικανοποίηση.

Νιώθετε άβολα με την δημοσιότητα

Το να παρατηρείτε και να θαυμάζετε την επιτυχία των άλλων είναι τελείως διαφορετικό από το να την βιώνετε εσείς. Ανεξάρτητα με το μέγεθος της επιτυχίας, σίγουρα τα βλέμματα των ανθρώπων θα πέσουν πάνω σας. Όμως αυτό προκαλεί πίεση, εσωτερικά και εξωτερικά, και μπορεί τελικά να είναι μεγάλο φορτίο. Δεν αγαπούν όλοι οι άνθρωποι τη δημοσιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένετε πίσω ή να φοβάστε να ευημερήσετε.

Φοβάστε τις αλλαγές

Ένας από τους κύριους λόγους που επιτρέπετε στον εαυτό σας να φοβάται την επιτυχία είναι ότι σας κυριεύει ο φόβος της αλλαγής. Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τη ρουτίνα τους, και φοβούνται οτιδήποτε άγνωστο. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι η αλλαγή υπάρχει σε όλα στη ζωή μας. Όλα γύρω σας αλλάζουν, οι σχέσεις, η καριέρα, όλα. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε στη ζωή σας είναι να αγκαλιάσετε την αλλαγή.

Έχετε χάσει το υποστηρικτικό σας δίκτυο

Όταν επιτυγχάνουμε, εξελισσόμαστε, και η εξέλιξη απαιτεί να προσαρμοζόμαστε σε άλλα περιβάλλοντα. Όταν ένα φυτό μεγαλώνει, δεν το αφήνουμε στην ίδια γλάστρα. Το μεταφέρουμε κάπου καλύτερα για να αναπτυχθεί περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει όταν έρχεται η επιτυχία στη ζωή. Η επιτυχία σημαίνει ότι προχωράτε και εξελίσσεστε. Σημαίνει ότι μετακινείστε σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Πώς εκδηλώνεται ο φόβος της επιτυχίας;

Συχνά ο φόβος της επιτυχίας εκδηλώνεται με έλλειψη δράσης ή κινήτρου. Αυτός ο φόβος όμως εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο αν και καλύπτεται πίσω από πολλούς μηχανισμούς.

Προσπάθειες που γίνονται με μισή καρδιά

Όταν κάνετε προσπάθειες με μισή καρδιά καταβάλλετε την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα. Κατά κάποιο τρόπο έχετε τη νοοτροπία του θύματος και δεν αναλαμβάνετε την ευθύνης για τις αποτυχίες σας. Πιστεύετε ότι δεν αξίζει να προσπαθήσετε ξανά ή ότι δεν είστε αρκετά καλοί για να επιτύχετε.

Σαμποτάρισμα του εαυτού

Το σαμποτάρισμα του εαυτού συμβαίνει όταν το συνειδητό μυαλό έρχεται σε αντίθεση με το ασυνείδητο. Αυτό συμβαίνει όταν δεσμεύεστε σε πράξεις που μοιάζουν βοηθητικές την δεδομένη στιγμή, αλλά τελικά υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή σας, τις ικανότητες και τις σχέσεις σας. Δεσμεύεστε σε συμπεριφορές που σας σαμποτάρουν, και αυτό συμβαίνει επειδή έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν ή νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο της ζωής σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το διορθώσετε αυτό είναι να κατανοήσετε τις δυνατότητές σας και να προχωρήσετε με αυτοπεποίθηση στην επιτυχία.

Δυσπιστία

Η δυσπιστία είναι μια πολύπλοκη μορφή φόβου και είναι δύσκολο να ξεπεραστεί χωρίς να ψάξετε βαθιά μέσα σας. Αποτυγχάνετε να πιστέψετε στις ικανότητές σας ή αποτυγχάνετε να πιστέψετε ότι μπορείτε να αλλάξετε και να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειές σας. Όταν αποτυγχάνετε να πιστέψετε στον εαυτό σας, αποτυγχάνετε να αναγνωρίσετε το βάθος των ικανοτήτων σας και το χειρότερο αποτυγχάνετε να αναγνωρίσετε μέχρι που μπορείτε να φτάσετε.

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το φόβο της επιτυχίας;

Υπάρχουν τρόποι και βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε το φόβο της επιτυχίας.

Εξερευνήστε την προέλευσή του

Αναγνωρίστε το φόβο και εξερευνήστε τις εμπειρίες του παρελθόντος που σχετίζονται με την επιτυχία, σκεφτείτε την παιδική σας ηλικία για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει μέσα σας. Σκεφτείτε τις πρώτες σας επιτυχίες και ποιο ήταν το αποτέλεσμα.  

Παρατηρήστε πως εκδηλώνεται

Αναρωτηθείτε πως ο φόβος της επιτυχίας εκδηλώνεται. Μπορεί να είναι βοηθητικό να κάνετε μια λίστα με τις συμπεριφορές που σαμποτάρουν το μονοπάτι σας προς την επιτυχία. Καταγράψτε τα πάντα και αυτό θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε στο στόχο σας. Αναγνωρίστε αυτές τις συμπεριφορές και έτσι θα μπορέσετε να τις αντιμετωπίσετε.

Οραματιστείτε την επιτυχία

Η επιτυχία είναι πολύπλοκη. Σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Τι σημαίνει όμως για εσάς; Οραματιστείτε την επιτυχία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι όλα ρόδινα. Τίποτα δεν είναι τέλειο. Ποια είναι τα αρνητικά και τα θετικά; Φανταστείτε να επιτυγχάνετε τους στόχους σας, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος συμβάλει στους φόβους σας. Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Υγιεινή διατροφή: η ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα.
 • Αποφυγή έτοιμου φαγητού: οι επεξεργασμένες τροφές μπορεί να είναι μια εύκολη λύση αλλά όχι θρεπτική.
 • Ηρεμία: βρείτε χρόνο καθημερινά για να χαλαρώσετε, να διαβάσετε, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή οτιδήποτε σας ηρεμεί.
 • Άσκηση: η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για την συνολική σας υγεία.
 • Κοινωνική ζωή: ο χρόνος με τους φίλους σας βοηθά να χαλαρώσετε.
 • Εθελοντισμός: όταν βοηθάτε τους άλλους αποσπάστε από τους δικούς σας φόβους.
 • Ψυχοθεραπεία: αν νιώθετε ότι ο φόβος της επιτυχίας σας κατακλύζει ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε την επιτυχία με διαφορετική ματιά και να μάθετε στρατηγικές αντιμετώπισης του φόβου σας.

Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να είναι ολοφάνερος ή να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και να μην τον αναγνωρίζετε. Από κάθε άποψη, είναι ένας φόβος που έχει σημαντικό προσωπικό κόστος.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το φόβο της επιτυχίας 

Αν φοβάστε την επιτυχία και τις συνέπειές της, η αναγνώριση του φόβου είναι το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ θα μάθετε να αγκαλιάζετε την αλλαγή και να ζείτε τη ζωή των ονείρων σας.