Κάνε το Τεστ
Επίτευξη στόχων, SMART goals, σμαρτ, Στόχος, Στόχοι, Στοχοθεσία, Επιτυχία, Συγκεκριμένος, Μετρήσιμος, Επιτεύξιμος, Σχετικός, Χρονικά καθορισμένος

Στοχοθεσία και επίτευξη στόχων – SMART goals

Χρησιμοποιήστε τα βήματα S.M.A.R.T. για την επίτευξη στόχων

Για να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας ακολουθήστε την μέθοδο SMART, που περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

1. Συγκεκριμένος (S- Specific)

Είναι σημαντικό να κατανοείτε πλήρως αυτό που θέλετε να επιτύχετε. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε τη δική σας εταιρεία αυτό το χρόνο, είναι ανάγκη να σκεφτείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για εσάς. Να θυμάστε, ότι ο στόχος σας πρέπει να είναι ξεκάθαρος.

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να θέσετε ξεκάθαρα το ΣΜΑΡΤ στόχο σας:

  • Τι είναι ακριβώς αυτό που θέλετε να επιτύχετε;
  • Πώς θα μπορέσετε να τα καταφέρετε;
  • Γιατί θέλετε να επιτύχετε το συγκεκριμένο στόχο;

2. Μετρήσιμα αποτελέσματα (Μ- Measurable)

Σιγουρευτείτε ότι ο στόχος σας είναι μετρήσιμος γιατί είναι πολύ σημαντικό να αξιολογείτε την πρόοδό σας. Ο εγκέφαλος το προτιμά αυτό καθώς νιώθει ότι έχει τον έλεγχο. Στο συγκεκριμένο σημείο πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθη. Οι μικροί στόχοι, δηλαδή τα μικρά μικρά βήματα, αυξάνουν τις πιθανότητες να φτάσετε στον τελικό σας στόχο.

3. Επιτεύξιμος (Α- Achievable)

Είναι ο στόχος σας επιτεύξιμος και ρεαλιστικός; Αν δεν είναι, απλά θα μείνετε κολλημένοι στον κύκλο της εκμαθημένης αβοηθησίας επειδή θα φοβάστε την αποτυχία.

Σκεφτείτε τα εξής:

  • Είναι ο στόχος σας επιτεύξιμος;
  • Τι θα συμβεί στη ζωή σας ή στην επιχείρησή σας αν δεν υλοποιηθεί αυτός ο στόχος;
  • Σκεφτείτε τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε και τι μπορείτε να κάνετε για να τα ξεπεράσετε.

4. Σχετικός (R- Relevant)

Σε αυτό το σημείο καθορίζετε πόσο σχετικός είναι ο στόχος με εσάς. Θα σας προσφέρει ικανοποίηση ως άτομο; Γιατί έχει τόση αξία για εσάς; Είναι συμβατός με τις αξίες σας στη ζωή; Σε αυτό το βήμα, είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε πως ο στόχος σας ταιριάζει με τα άλλα σας σχέδια.

5. Χρονικά καθορισμένος (T-Timed)

Αυτό σημαίνει ότι θα ορίσετε μια προθεσμία για αυτό το στόχο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα βήματα που είναι απαραίτητα να κάνετε και στη συνέχεια να μείνετε συγκεντρωμένοι σε όσα πρέπει να επιτύχετε για φτάσετε στο στόχο σας. Αν δεν έχετε χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει πίεση για να επιτύχετε όσα πρέπει. Τα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι τα εξής:

  • Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα: ορίστε μια προθεσμία για όσα πρέπει να κάνετε.
  • Βάλτε σημεία αναφοράς: αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν ο στόχος σας απαιτεί πολύ χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε κίνητρο και η πρόοδός σας θα είναι μετρήσιμη.
  • Συνεχίστε να ελέγχετε το παρόν και το μέλλον: υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε τώρα που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας μακροπρόθεσμα; Τι πρέπει να κάνετε κάθε μέρα που θα συμβάλλει στο στόχο σας; Τι πρέπει να κάνετε τον επόμενο μήνα για να έρθετε πιο κοντά στο στόχο σας;

Στόχοι και Life Coaching

Με τη βοήθεια του LIFE COACHING μπορείτε να γίνετε πολύ πιο αποτελεσματικοί στη ζωή σας. Μπορείτε να κυνηγήσετε τους στόχους σας, μικρούς ή μεγάλους, και να πετύχετε τα όσα ονειρεύεστε για τη ζωή σας!/info_box]