Κάνε το Τεστ
φόβος της επιτυχίας, γιατί μας τρομάζει η επιτυχία, από που πηγάζει ο φόβος της επιτυχίας, γιατί φοβόμαστε την επιτυχία

Γιατί η επιτυχία μας τρομάζει;

Φόβος της επιτυχίας

Ο φόβος της επιτυχίας είναι πραγματικός και επίμονος μερικές φορές, με αποτέλεσμα να υπονομεύει δραματικά την ευτυχία σας. Γιατί η επιτυχία μας τρομάζει; Πολλοί άνθρωποι που έχουν το φόβο της επιτυχίας, σαμποτάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και απομακρύνουν τις νέες ευκαιρίες. Με αυτό τον τρόπο χάνουν πολλές νέες εμπειρίες και ικανοποίηση. Αν πραγματικά θέλουμε να βρούμε το δρόμο μας, είναι ανάγκη να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το φόβο και να βρούμε τρόπους να ευημερήσουμε σε νέα περιβάλλοντα.

Για να ξεπεράσουμε αυτό τον παράλογο φόβο, είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το φόβο ότι θα κάνουμε λάθος. Με την καλλιέργεια της κατανόησης μπορούμε να απελευθερωθούμε από τις αρνητικές και περιοριστικές πεποιθήσεις μας. Μόνο αν βρούμε τη ρίζα των ανασφαλειών μας και κάνουμε ειρήνη με τον πραγματικό μας εαυτό, μπορούμε να δούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά μας για να επιτύχουμε τους στόχους και τα όνειρά μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη για την ευτυχία και την επιτυχία μας, αλλά αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο που κουβαλάμε. Πρέπει να αντέξουμε αυτό το βάρος όταν  μας πνίγει η ιδέα ότι δεν αξίζουμε. Μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας το φόβο της επιτυχίας αν θέλουμε πραγματικά να ευημερήσουμε και να το κάνουμε πριν μείνουμε μια ζωή κολλημένοι σε αυτό.

Συνεχής φόβος για την επιτυχία

Συνήθως, ο φόβος της επιτυχία έχει τις ρίζες του ανάμεσα στην επιθυμία μας να ευημερήσουμε και στις βαθιές ανασφάλειές μας. Αυτές τις ανασφάλειες που κουβαλάμε μέσα μας από την παιδική μας ηλικία. Σίγουρα, μοιάζει τρομακτικό να διεκδικήσετε όσα επιθυμείτε, αλλά είναι ακόμη πιο τρομακτική η ιδέα να σκέφτεστε ότι αξίζετε να έχετε όλα όσα επιθυμείτε. Αν θέλετε να χτίσετε κάτι ουσιαστικό για το μέλλον σας, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσετε το φόβο για την επιτυχία.

Γιατί μας τρομάζει η επιτυχία;

Η επιτυχία μπορεί να μοιάζει εξαιρετική ιδέα, ειδικά αν αφορά το μακρινό μας μέλλον. Αλλά όταν ξαφνικά έρχεστε αντιμέτωποι με την επιτυχία, τότε συνειδητοποιείτε πόσο τρομακτική μπορεί να είναι…και πόσο  άνετη και οικεία μπορεί να είναι η comfort zone σας και η μετριότητα.

Κάνει τη ζωή να μοιάζει ελλιπή

Όταν οι φίλοι σας από το πανεπιστήμιο μαζεύουν βραβεία, βρίσκουν τις απαντήσεις για το σύμπαν και έχουν το τέλειο σπίτι, μπορεί να νιώθετε ότι η ζωή σας έχει ελλείψεις σε πολλούς τομείς.

Ίσως κάποιος που ξεκίνησε την ίδια στιγμή με εσάς στη δουλειά να έχει πάρει προαγωγή, και ξαφνικά να συνειδητοποιείτε ότι  δεν έχετε αξιοποιήσει στο έπακρο  τις ευκαιρίες εξέλιξης. Η αλήθεια είναι, πως όταν βλέπουμε την επιτυχία γύρω μας ενώ εμείς δεν εξελισσόμαστε , νιώθουμε ότι μένουμε στάσιμοι.

Προκαλεί φθόνο

Είναι εύκολο να ακούτε τις ιστορίες επιτυχίας ανθρώπων όπως ο Jeff Bezos ή ο  Elon Musk. Αλλά όταν οι φίλοι σας από το σχολείο κερδίζουν εκατομμύρια και έχουν εφτά πολυτελή αυτοκίνητα, αυτό μπορεί να σας πληγώσει.

Όταν η επιτυχία αφορά ανθρώπους στο κοντινό σας περιβάλλον και εσείς δεν έχετε τόσα πολλά υλικά αγαθά, αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς.

Η επιτυχία αλλάζει τους ανθρώπους

Έχετε δουλέψει ποτέ με κάποιον, ο οποίος πήρε προαγωγή και αισθανθήκατε ότι κάτι άλλαξε; Η επιτυχία αλλάζει τους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα μια αδικαιολόγητη αλλαγή. Το να κατηγορούμε κάποιον επειδή πήρε προαγωγή και έγινε διευθυντής είναι λίγο ανόητο.

Φυσικά και θα προσανατολιστεί με τους υψηλότερους στόχους της διοίκησης. Αυτό είναι το νόημα του να ανεβαίνει κάποιος στην ηγεσία. Είναι λογικό να μην κάνουν διαλλείματα ή να μην μπορούν να σας καλύψουν όπως συνήθιζαν.

Είναι μόνο για λίγους και εκλεκτούς

Η επιτυχία μπορεί να κρύβει παγίδες όταν την κοιτάμε από έξω. Μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι αφορά μόνο λίγους ανθρώπους που έχουν ένα ανεξήγητο πλεονέκτημα. Αυτοί οι επιτυχημένοι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν την απάντηση στο πως να μετατρέπουν την σκληρή δουλειά σε επιτυχία.

Φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η επιτυχία είναι απλά το τέλος του ταξιδιού. Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε επιτυχημένο άνθρωπο για το πως τα κατάφερε, θα σας πει ότι απέτυχε πολλές φορές, έκανε πολλά λάθη και είχε αμφιβολίες για τον εαυτό τους πριν φτάσει στην επιτυχία.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι μοιάζουν απρόσιτοι και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από όλους. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι σαν εσένα και εμένα. Κάποιοι είναι οι πιο ταπεινοί άνθρωποι που θα συναντήσετε ποτέ στη ζωή σας. Αν και έχουν πολλούς ανθρώπους γύρω τους και είναι πολυάσχολοι, χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν όσα έχουν να κάνουν.

Η επιτυχία μας δείχνει τι θα μπορούσαμε να έχουμε

Ένα από τα πιο αντικρουόμενα στοιχεία της επιτυχίας είναι όταν μας δείχνει μια άλλη πραγματικότητα που θα μπορούσαμε να έχουμε στη ζωή μας. Αν είχαμε κάνει προσπάθεια, αν ξεκινούσαμε κάτι ή αν παίρναμε το ρίσκο.

Οι συγκρίσεις σαν αυτή είναι χρήσιμες και μας δίνουν κίνητρο και έμπνευση για να δράσουμε αλλά όταν μένουμε κολλημένοι στην τόσο μικρή πρόοδο που έχουμε κάνει συγκριτικά με κάποιον άλλο, είναι μάταιο. Δύο άνθρωποι, ανεξάρτητα με τις κοινές συνθήκες, δεν μπορούν ποτέ να έχουν την ίδια ζωή.

Η επιτυχία απειλεί το "εγώ"

Όλοι μας έχουμε μια συγκεκριμένη ιδέα για τον εαυτό σας, και οι περισσότεροι από εμάς, ανεξάρτητα με το πόσο σπουδαίοι πιστεύουμε ότι είμαστε ή όχι, πιστεύουμε ότι αξίζουμε την επιτυχία. Όλα αυτά χάρη στο "εγώ".

Όταν βλέπουμε την επιτυχία άλλων ανθρώπων είναι σκληρό για το εγώ μας. Ένας εσωτερικός μονόλογος ξεκινά ανάμεσα σε εμάς και στο εγώ μας, "γιατί δεν έχω επιτύχει;" Και έτσι ροκανίζει σταδιακά την αυτοπεποίθησή μας. Αργά ή γρήγορα μας κατακλύζει η αρνητικότητα και οι τοξικές συγκρίσεις.

Τα χρήματα ή η φήμη αλλάζουν τους ανθρώπους

Αν λοιπόν θέλετε να επιτύχετε είναι ανάγκη να κάνετε κάποιες αλλαγές και να πάρετε σοβαρά την ευκαιρία για προαγωγή. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι τρομακτικές λόγω του όσων θα χάσετε στην πορεία.

Μπορεί να χάσετε την ελευθερία σας, τον ελεύθερο χρόνο σας όταν δουλεύετε για να πάρετε μια προαγωγή. Μπορεί να χάσετε την ανωνυμία σας αν καταλήξετε να επιτύχετε αυτό που θέλετε. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι η επαγγελματική και προσωπική σας ζωή είναι στον έλεγχο των άλλων. Αυτό είναι ένα από τα αρνητικά της επιτυχίας. Όμως τα μειονεκτήματα να μην ζεις σύμφωνα με τις δυνατότητές σου είναι πολύ χειρότερα.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το φόβο της επιτυχίας 

Ο φόβος της επιτυχίας, όπως κάθε άλλος φόβος αποτελεί εμπόδιο για την εξέλιξή σας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να μάθετε τρόπους για να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις και να δημιουργήσετε τη ζωή που σας αξίζει.