Κάνε το Τεστ
αποτυχίες και επιτυχίες, αποτυχίες, επιτυχίες, μαθήματα από τις αποτυχίες, πως θα μετατρέψω την αποτυχία σε επιτυχία, ποια είναι τα διδάγματα της αποτυχίας

Αποτυχίες και επιτυχίες

Αποτυχίες και επιτυχίες

Οι αποτυχίες και οι επιτυχίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ειδικά στα επαγγελματικά. Αν και πολλές φορές το αγνοούμε, η αποτυχία είναι ουσιαστικό κομμάτι για την επιτυχία μας.

Σίγουρα, οι περισσότεροι νιώθουμε ενστικτωδώς ντροπή για τις αποτυχίες μας, επειδή δεν μας αρέσει να αισθανόμαστε ταπεινωμένοι, ότι έχουμε κάνει κάτι λάθος.

Αλλά αν αλλάξουμε οπτική και δούμε την αποτυχία με άλλη ματιά, είναι κάτι πολύτιμο. Όσο πιο σύντομα σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για τις αποτυχίες μας, τόσο πιο εύκολο είναι να τις μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα.

Πώς οι αποτυχίες οδηγούν σε μαθήματα και στην επιτυχία;

Η αποτυχία μπορεί να προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα ή να μοιάζει με προσωπικό εμπόδιο, αλλά στην πραγματικότητα βοηθά στην εξέλιξη. Η αποτυχία είναι μια πρόκληση, ειδικά στα επαγγελματικά. Όμως, όταν κάποιος γνωρίζει πως να αποδεχτεί και να αξιολογήσει την αποτυχία αυτό θα τον βοηθήσει να δει αυτή τη δυσκολία σαν ευκαιρία που θα οδηγήσει στην επιτυχία στο μέλλον.

Ποιες είναι οι αποτυχίες και οι επιτυχίες;

Η αποτυχία είναι μια συνθήκη στην οποία δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και φυσιολογικά είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Ωστόσο, η αποτυχία μπορεί να έχει διαφορετικό νόημα για κάθε άνθρωπο. Η επιτυχία είναι τα επιτεύγματα, η επίτευξη των στόχων, τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βέβαια, η έννοια της επιτυχίας βασίζεται στις πεποιθήσεις του κάθε ανθρώπου.  Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η επιτυχία περιλαμβάνει τον πλούτο, την ευτυχία, την ευεξία, την ευημερία.

Καθώς η αποτυχία και η επιτυχία είναι φυσιολογικό κομμάτι της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, η κατανόηση των συναισθημάτων που συνδέονται με αυτές τις δύο καταστάσεις είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης και την ικανότητα αναγνώρισης των επιδράσεων της επιτυχίας και της αποτυχίας. Όσο ωριμάζουμε, είναι δυνατό να αλλάζει η σημασία της επιτυχίας και της αποτυχίας.

Κάποια παραδείγματα αποτυχιών περιλαμβάνουν:

 • Κακοί βαθμοί στο σχολείο
 • Απόρριψη από ένα πανεπιστήμιο
 • Απόρριψη σε μια συνέντευξη για δουλειά
 • Κακή αξιολόγηση απόδοσης
 • Καθυστέρηση σε προθεσμίες
 • Έλλειψη ομαδικότητας με τους συνεργάτες
 • Χαμένα χρήματα, πελάτες, πωλήσεις
 • Λάθη που επηρεάζουν τους άλλους
 • Απόλυση από την εργασία
 • Παραμονή σε μια μη ικανοποιητική δουλειά
 • Διάψευση προσδοκιών των άλλων

Κάποια παραδείγματα επιτυχιών περιλαμβάνουν:

 • Καλοί βαθμοί στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο
 • Υψηλός μισθός
 • Κατοχή υψηλής θέσης στην εργασία
 • Επιλογή για προαγωγή
 • Οικονομική άνεση να προσφέρετε στην κοινωνία και στους άλλους
 • Διατήρηση της ακεραιότητας σε δύσκολες καταστάσεις
 • Απόκτηση σοφίας και εμπειρίας από τα λάθη
 • Φήμη, αναγνώριση, δημοσιότητα
 • Εύρεση μιας ουσιαστικής καριέρας
 • Διατήρηση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας
 • Σεβασμός από τους συνεργάτες
 • Ανάληψη ρίσκων και ευκαιριών

Πώς οι αποτυχίες μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία;

Οι αποτυχίες συχνά οδηγούν στην επιτυχία επειδή σας επιτρέπουν να αναγνωρίσετε τι δεν λειτουργεί για εσάς. Η αποτυχία μπορεί να είναι επώδυνη αρχικά, αλλά χωρίς αυτή χάνετε πολλά πλεονεκτήματα.

Βρίσκετε χρόνο για νέες λύσεις και καινοτομίες

Η αποτυχία συνήθως σας επιτρέπει να εξετάσετε τι λειτούργησε και τι όχι για εσάς. Μπορεί να καλλιεργεί τις δεξιότητες της κριτικής και της αναλυτικής σκέψης, να δίνει την ευκαιρία για καινοτομίες, ώστε να είστε προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Μπορείτε να σκεφτείτε μια λύση ή μια επιλογή που διαφορετικά δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό σας. Για παράδειγμα, πολλοί εφευρέτες και επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την αποτυχία ως έμπνευση για να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο.

Αυτή η ανακατεύθυνση της σκέψης βοηθά στην ανακάλυψη πιο επιτυχημένων επιλογών. Η αποτυχία είναι σίγουρα ο δρόμος που οδηγεί σε σπουδαία αποτελέσματα.

Έχετε την ευκαιρία να καλλιεργήσετε το θάρρος και την αντοχή σας

Οι άνθρωποι που βιώνουν δυσκολίες καλλιεργούν μεγαλύτερη ψυχική αντοχή, αποφασιστικότητα και κουράγιο. Η αποτυχία σπάνια σημαίνει το τέλος για κάτι και συνήθως είναι μονάχα η αρχή. Για παράδειγμα, μπορεί να δώσετε να κάνετε αίτηση για προαγωγή και να απογοητευτείτε όταν τελικά μάθετε ότι κάποιος άλλος συνάδελφός σας πήρε τη δουλειά. Όμως, αν χρησιμοποιήσετε αυτή την εμπειρία για να επανεξετάσετε τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας, τότε θα επικεντρωθείτε σε αυτές και θα κάνετε αίτηση για προαγωγή την επόμενη φορά.

Έχετε την επιλογή να προσπαθήσετε ξανά

Η αποτυχία μπορεί να μετατραπεί σε αποτυχία επειδή έχετε τη δυνατότητα να προσπαθήσετε ξανά. Η αποφασιστικότητα και η προσήλωση αυξάνονται μετά από δυσκολίες, ειδικά όταν είστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου σας. Μπορεί να πετύχετε το στόχο σας με την δεύτερη προσπάθεια ή μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες. Ακόμη και αν νιώθετε ότι αυτό δεν λειτουργεί, εμπιστευτείτε τη διαδικασία και μετατρέψτε την αποτυχία σε επιτυχία.

Κερδίζετε σοφία, εξελίσσεστε και μαθαίνετε

Μετά από μια δυσκολία μπορεί να ανακαλύψετε νέες δεξιότητες και κρυφά ταλέντα σας. Για παράδειγμα, αν δουλεύετε σε ένα project και αντιμετωπίζετε δυσκολίες, έχετε το χρόνο να κάνετε διορθώσεις ή να αποφύγετε τα προηγούμενα λάθη.

Ποια είναι τα μαθήματα που μας διδάσκουν οι αποτυχίες;

1.Τα λάθη δεν είναι πρόβλημα, το πρόβλημα είναι να μην αρπάζετε την ευκαιρία να μάθετε από αυτά

Αναγνωρίστε τα λάθη σας και μάθετε από αυτά. Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν βιώσει αποτυχίες, και χτίζουν την επιτυχία τους σε όσα μαθαίνουν από τα λάθη τους. Σε κάθε λάθος υπάρχει μια ευκαιρία για εξέλιξη.

2. Να είστε προσεκτικοί με τον τρόπο που μιλάτε στον εαυτό σας, επειδή σας ακούει

Η συζήτηση με τον εαυτό μπορεί να είναι απίστευτα καταστροφική, ειδικά μετά από μια αποτυχία. Μάθετε να διαχειρίζεστε την συζήτηση με τον εαυτό σας και μην του επιτρέπετε να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν αξίζετε λόγω μιας αποτυχίας. Κάντε ότι χρειάζεται για να μείνετε θετικοί και να προχωρήσετε.

3. Είναι πολύ καλύτερο να κάνετε κάτι με ατέλειες από το να μην κάνετε τίποτα τέλεια

Η μοναδική, πραγματική αποτυχία είναι να μην κάνετε τίποτα, η αδράνεια θέτει τα πάντα σε κίνδυνο. Όταν δεν κάνετε τίποτα, αυτό σημαίνει ότι δεν πάτε πουθενά. Και αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αποτύχετε.

4. Είμαστε προϊόντα του παρελθόντος, αλλά δεν είναι ανάγκη τα λάθη μας να μας καθορίζουν

Ακόμη και αν στο παρελθόν δεν τα έχετε πάει τόσο καλά όσο περιμένατε, το μέλλον σας μπορεί να είναι πολύ καλύτερο. Πολλές φορές, φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν και τις αποτυχίες μας επειδή πιστεύουμε ότι μας καθορίζουν.

5. Ο εχθρός της επιτυχίας είναι ο φόβος της αποτυχίας

Η αποτυχία από μόνη της δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο ο φόβος της αποτυχίας, που σας κρατά δέσμιους. Όπως όλοι οι φόβοι, θα σας εξουσιάζουν μέχρι να τους αντιμετωπίσετε.

6. Η σταθερή δράση οδηγεί σε σταθερά αποτελέσματα

Η δύναμη δεν προκύπτει από όλα όσα μπορείτε να κάνετε, αλλά από το γεγονός ότι αναγνωρίζετε όσα δεν μπορείτε να κάνετε. Αφήστε λοιπόν τον εαυτό σας να πάθει, να μάθει και να σηκωθεί ξανά. Όλα όσα κάνετε κάθε μέρα έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Η συνέπεια είναι το κλειδί για την επιτυχία.

7. Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, και δεν πρέπει να το κάνετε

Μερικές φορές οι αποτυχίες μας κρατούν κολλημένους στο παρελθόν και χρειαζόμαστε υποστήριξη και βοήθεια για να ξεπεράσουμε τις παλιές μας συνήθειες. Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα μόνοι μας. Είναι σοφό να μιλήσετε σε ένα φίλο σας, έναν ψυχοθεραπευτή, έναν μέντορα ώστε να έχετε την κατάλληλη στήριξη στο ταξίδι προς την επιτυχία.

Πώς θα μετατρέψω την αποτυχία σε επιτυχία;

Για να μπορέσετε να μετατρέψετε μια επαγγελματική αποτυχία σε επιτυχία χρειάζεται προσπάθεια, αποδοχή και δράση. Κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν είναι οι εξής:

1. Σκεφτείτε την αποτυχία ως εργαλείο

Αλλάξτε την νοοτροπία σας για την αποτυχία και σκεφτείτε ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που σας δείχνει τι λειτουργεί και τι όχι για εσάς. Δείτε την αποτυχία σαν μια ευκαιρία για καινοτομία.

2. Διαχωρίστε την αποτυχία από τον εαυτό σας

Η αποτυχία δεν σας καθορίζει ως ανθρώπους. Η αποτυχία σας δίνει τη δυνατότητα να προσπαθείτε.

3. Καθορίστε τι σημαίνει για εσάς η επιτυχία

Αναγνωρίστε τι θέλετε να επιτύχετε και τι είναι για εσάς η επιτυχία.

4. Αναλάβετε τις ευθύνες σας

Όταν αναγνωρίζετε τις αποτυχίες σας αυτό είναι σημάδι ωριμότητας και επαγγελματισμού, δύο σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία.

5. Έχετε αυτοπεποίθηση και μείνετε δεσμευμένοι

Αν και σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε και να ξεπεράσετε την αποτυχία, την περισσότερη δουλειά πρέπει να την κάνετε μόνοι σας. Διατηρήστε την αυτοπεποίθησή σας , τις ικανότητές σας και συνεχίστε να δουλεύετε σκληρά για τους στόχους σας, να κάνετε τα απαραίτητα βήματα.

6. Προχωρήστε μπροστά και μην μένετε κολλημένοι στο παρελθόν

Σκεφτείτε τις εναλλακτικές σας επιλογές και αναλάβετε δράση για να ξεπεράσετε την αποτυχία. Δουλέψτε πάνω στα λάθη σας αντί να μένετε κολλημένοι σε αυτά , βρείτε κίνητρο ώστε να επιτύχετε όσα θέλετε.

7. Πάρτε το χρόνο σας και θέστε νέους στόχους

Μετά από μια αποτυχία μπορείτε να κάνετε ένα διάλλειμα, να πάρετε το χρόνο σας και να αναθεωρήσετε τους στόχους σας. Δημιουργήστε ένα πλάνο, οργανωθείτε και επικεντρωθείτε στα επόμενα βήματα.

Η αποτυχία είναι ο καλύτερος δάσκαλος!

Η αποτυχία είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε, να εξελιχθείτε, να ωριμάσετε, και να επιτύχετε. Είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Ωστόσο, αν νιώθετε έντονη απογοήτευση από μια αποτυχία τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάθε δυσκολία και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.