Κάνε το Τεστ
απογοήτευση, η θετική πλευρά της απογοήτευσης, καταπολεμήστε την απογοήτευση

Η θετική πλευρά της απογοήτευσης

Η θετική πλευρά της απογοήτευσης

Σίγουρα κανείς δεν συνδέει την απογοήτευση με θετικές σκέψεις και τις περισσότερες φορές δεν την εκτιμούμε. Αλλά υπάρχει μια θετική πλευρά στην απογοήτευση.

Ο ανθρώπινος συναισθηματικός κόσμος είναι πολύπλοκος. Κάθε συναίσθημα μεταφέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Από τη στιγμή που αυτό το μήνυμα θα γίνει κατανοητό, μπορούμε να επεξεργαστούμε το συναίσθημα.

Μερικές φορές υπάρχουν πολλά κύματα συναισθήματος και χρειάζεται λίγος χρόνος για να τα επεξεργαστεί το σώμα, ενώ άλλες φορές η επεξεργασία γίνεται άμεσα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν αποκλίσεις σε αυτό το σύστημα. Κάθε συναίσθημα έχει ένα φάσμα εκδήλωσης. Το βασικό μήνυμα της απογοήτευσης είναι η ενεργοποίηση της συνειδητότητας.

Η απογοήτευση αποκαλύπτει ένα κενό ανάμεσα στις προσδοκίες, στις πεποιθήσεις ή στις υποθέσεις και στην πραγματικότητα. Οι προσδοκίες, οι πεποιθήσεις και οι υποθέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατες μέχρι να υπάρξει κάτι που δεν θα ταιριάζει με αυτές.

Γνωρίζετε ανθρώπους που λένε "Δεν έχω προσδοκίες;" Κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια. Σίγουρα θα έχετε προσπαθήσει να μην έχετε προσδοκίες , αλλά αυτές υπάρχουν. Γιατί; Επειδή μια βασική δραστηριότητα του μυαλού είναι να προβλέπει. Οι προβλέψεις του μυαλού έχουν ενσωματωμένες τις προσδοκίες.

Για αυτό, όταν εμφανίζεται η απογοήτευση, είναι μια ευκαιρία να δείτε την πραγματικότητα. Όταν ζείτε σε ισορροπία με την πραγματικότητα έχετε αρμονία ζωής, ηρεμία και είστε παραγωγικοί. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύετε ανάλογα με τη ροή και δεν πάτε εναντίον της.

Η αρχική αποκάλυψη μιας ανεπιθύμητης ή σκληρής αλήθειας είναι δύσκολη. Αλλά είναι καλύτερα να γνωρίζουμε την αλήθεια μακροπρόθεσμα. Έτσι οι προσπάθειες, η ενέργεια και η προσοχή μας κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Γιατί η απογοήτευση μας πληγώνει και πώς μπορούμε να την διαχειριστούμε καλύτερα;

Όλοι μας απογοητευόμαστε κάποιες φορές. Δεν αρέσαμε αμοιβαία σε κάποιον, δεν μας προσέλαβαν στη δουλειά που θέλαμε, δεν πήραμε προαγωγή, μια δουλειά πήγε χειρότερα από όσο περιμέναμε, δεν φάγαμε καλά στο αγαπημένο μας εστιατόριο, είναι αδύνατο να μην αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση.

Αλλά μερικές φορές μας αναστατώνει τόσο πολύ που μπορεί να μας ρίξει ψυχολογικά, ακόμα και στην κατάθλιψη. Αλλά από τη στιγμή που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, είναι καλό να  κατανοήσουμε γιατί μας πονά τόσο πολύ και πως μπορούμε να την ξεπεράσουμε.

Πώς λειτουργεί η απογοήτευση;

Η ντοπαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην απογοήτευση και στο γεγονός ότι μας πονά τόσο. Η ντοπαμίνη ρυθμίζει πολλές λειτουργίες.

Ο εγκέφαλος μας βλέπει την ανταμοιβή σαν μια εμπειρία και έτσι μας παρακινεί να την αναζητήσουμε. Όταν το κάνουμε αυτό, η ντοπαμίνη αυξάνεται λόγω της προσδοκίας της ανταμοιβής.

Αλλά απογοητευόμαστε επειδή η ίδια εμπειρία δεν μπορεί να αναπαραχθεί, ή δεν μπορεί να προκαλέσει την ίδια συγκίνηση και χαρά όπως την πρώτη φορά. Νιώθουμε άσχημα επειδή δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Αλλά νιώθουμε δύο φορές πιο άσχημα, επειδή νιώθουμε τις επιδράσεις μιας απότομης πτώσης της ντοπαμίνης, διότι ο εγκέφαλός μας δεν παίρνει την ανταμοιβή που προσδοκούσε.

Αυτό είναι προφανώς μια απλοποίηση. Ο εγκέφαλος είναι πολύ πιο πολύπλοκος από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε. Αλλά η βασική εξήγηση είναι ότι η ντοπαμίνη παίζει τεράστιο ρόλο, και ο εγκέφαλος μας που έχει υψηλές προσδοκίες πονά όταν απογοητευόμαστε.

Η απογοήτευση πονά τόσο πολύ, επειδή την αποφεύγουμε περισσότερο από κάθε άλλη συναισθηματική εμπειρία.

Η απογοήτευση, μας δίνει την ώθηση να παραδεχτούμε ότι δεν πήραμε αυτό που επιθυμούσαμε. Για πολλούς ανθρώπους είναι πιο εύκολο να θυμώσουν για να αντιμετωπίσουν τη δύναμη της επιθυμίας τους που δεν ικανοποιήθηκε.

Αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες επιπτώσεις από το θυμό όταν δεν αντιμετωπίζουμε την απογοήτευση, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για ψυχοσωματικά και συναισθηματικά προβλήματα όπως ο πονοκέφαλος, ο ψυχογενής ίλιγγος, οι στομαχικές διαταραχές, και η υπερβολική εφίδρωση. Η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

η θετική πλευρά της απογοήτευσης

Αντιμετωπίστε την απογοήτευση

Ψάξτε να βρείτε την αλήθεια

Αν προσπαθείτε να αντισταθείτε στην αλήθεια, σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια. Αν δείτε την κατάσταση ως έχει και την αποδεχτείτε, θα ξεπεράσετε τις ανεπιθύμητες απογοητεύσεις πιο γρήγορα. Είναι καλύτερο να προσπαθείτε να βρείτε την αλήθεια.

Για παράδειγμα, μια θεραπευόμενη περνούσε τον περισσότερο χρόνο στην καλλιτεχνική δουλειά της. Ήθελε όλα τα σχέδια της να είναι "τέλεια" και αφιέρωνε πολύ χρόνο σε αυτά. Ένας από τους στόχους της ψυχοθεραπείας ήταν να γίνει πιο ευέλικτη. Όταν έβλεπε τις συνέπειες του να είναι άκαμπτη συνειδητοποίησε την πραγματικότητα. Σταμάτησε ότι έκανε και ξεκίνησε να μιλά για την πραγματικότητα και να ζει πιο ελεύθερη.

Νιώστε την απογοήτευση

Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε την απογοήτευση ως έχει. Είναι άσχημο συναίσθημα, αλλά είναι εντάξει αν έτσι νιώθετε. Αφήστε τη να διατρέξει το σώμα σας. Ζήστε την. Απλά αναπνεύστε και δώστε προσοχή στις αισθήσεις του σώματος όσο θα επεξεργάζεστε την απογοήτευση. Τα περισσότερα συναισθήματα χρειάζονται 90 δευτερόλεπτα να διατρέξουν το σώμα. Αν μπορείτε να σταματήσετε και να τα νιώσετε χωρίς αντίσταση, θα τα ξεπεράσετε πιο γρήγορα.

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας

Από τη στιγμή που οι κρυφές σας προσδοκίες αποκαλύπτονται, μπορεί να έρθουν σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Αν το έχετε ανάγκη πείτε τις νέες προσδοκίες σας δυνατά ή καταγράψτε τες για να βοηθήσετε την επεξεργασία της απογοήτευσης.

Στρέψτε την προσοχή σας αλλού

Ίσως αυτό να σημαίνει ότι έχετε ανάγκη να αναλάβετε δράση ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης. Ή ίσως να σημαίνει ότι θέλετε να στρέψετε την προσοχή σας αλλού: στη δουλειά, σε μια άλλη συζήτηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάντε ότι χρειάζεται για να αποσπάσετε την προσοχή σας. Διαφορετικά μπορεί να μείνετε κολλημένοι στην απογοήτευση.

Μερικές φορές το πρόβλημα στην επεξεργασία των συναισθημάτων είναι ότι απλά δεν ξέρουμε πως να τα νιώσουμε.

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την απογοήτευση;

Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση ή να την ξεπεράσουμε πιο γρήγορα όταν συμβεί; Υπάρχουν μερικές διαφορετικές προσεγγίσεις, και η καλύτερη είναι να γνωρίζετε τι σας προκάλεσε την απογοήτευση, τα αναπόφευκτα αποτελέσματα ή τις υπερβολικές προσδοκίες.

Αντιμετωπίστε την πραγματικότητα

Η απογοήτευση είναι αποτέλεσμα των σκέψεων και οι προσδοκίες πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.

Οι προσδοκίες σας μπορεί να μην είναι τόσο υψηλές αλλά αν δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα ίσως να αντιμετωπίζετε την απογοήτευση πιο συχνά από όσο χρειάζεται.

Όταν αντιμετωπίζετε μια απογοήτευση καλό είναι να αποδέχεστε τα συναισθήματα θλίψης αντί να τα κρύβετε. Γράψτε όσα νιώθετε και αυτό θα σας βοηθήσει να επανέλθετε πιο γρήγορα.

Όταν αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε ή να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Για αυτό αντιμετωπίστε άμεσα την απογοήτευσή σας ώστε να μειώσετε τη δύναμή της.

Καταγράψτε τα συναισθήματα σας

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν τα συναισθήματά τους για την απώλεια της δουλειάς τους είχαν τον έλεγχο της κατάστασης και ήταν πιο πιθανό να ξαναβρούν δουλειά τους επόμενους μήνες.

Καταγράψτε τα συναισθήματά σας όταν νιώθετε απογοήτευση. Η γραφή (όπως σε ένα ημερολόγιο) έχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχής της διάθεσης, τις επιπλοκές μια νόσου και ακόμη και τον καρκίνο. Για κάποιο λόγο, οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά όταν γράφουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ένα χαρτί.

Ξανασκεφτείτε το αποτέλεσμα

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε τον τρόπο που θέλετε να αντιμετωπίσετε μια απογοήτευση. Προσαρμόστε τις σκέψεις σας για το αποτέλεσμα ώστε να μην απογοητευτείτε τόσο. Πολλοί από εμάς το κάνουν αυτό ασυνείδητα ώστε να αποφύγουν τα συναισθήματα απογοήτευσης, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να δείτε από διαφορετική οπτική γωνία συνειδητά τα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μπορείτε απλά να ψάξετε για τη θετική πλευρά της κατάστασης. Ίσως το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που ελπίζατε, αλλά χωρίς αμφιβολία υπάρχουν και καλές πτυχές αν το σκεφτείτε καλά. Βρείτε αυτά τα θετικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα συναισθήματα της απογοήτευσης.

Μια άλλη επιλογή είναι να δείτε το αποτέλεσμα με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη και αν δεν είναι αυτό που θέλετε, ίσως να μπορείτε να προσαρμόσετε τα συναισθήματά σας διευρύνοντας τον τρόπο που σκέφτεστε. Συγκριτικά με άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή σας, στη γειτονιά σας ή στον κόσμο, η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντική. Μια διαφορετική οπτική είναι να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο.

Αλλάξτε τις προσδοκίες σας

Τελικά, ρίξτε μια ματιά στις προσδοκίες σας για να αποφύγετε την απογοήτευση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τείνουμε να έχουμε υψηλές προσδοκίες για το μέλλον. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι μαθητές που τελείωναν τις σπουδές τους είχαν υψηλές προσδοκίες για να βρουν δουλειά στο πρώτο εξάμηνο αλλά στο δεύτερο εξάμηνο οι προσδοκίες τους ήταν χαμηλότερες. Οι πρωτοετείς και οι δευτεροετείς είχαν ακόμη υψηλές προσδοκίες επειδή η αποφοίτηση ήταν μακριά για να ρουφήξει τη θετικότητα.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας τα παραπάνω όταν θέτετε προσδοκίες για το μέλλον. Αν αυτό σας φαίνεται πολύ μακρινό, οι προσδοκίες σας προφανώς είναι υψηλότερες και όχι ρεαλιστικές. Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, γιατί είναι καλύτερο να υπερβείτε τις προσδοκίες σας και να εκπλαγείτε ευχάριστα.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να έχετε πιο ευρείες προσδοκίες. Για παράδειγμα, αν θέλετε να πιάσετε δουλειά σε μια συγκεκριμένη εταιρεία είναι δύσκολο να το πετύχετε. Και επειδή είναι τόσο συγκεκριμένο, είναι εύκολο να μετρήσετε την αποτυχία ή όχι και η απογοήτευση θα είναι ανάλογη.

Αλλά αν η προσδοκία σας είναι να πιάσετε δουλειά σε οποιαδήποτε εταιρεία σε συγκεκριμένο πεδίο είναι πιο ευρεία. Είναι πιο πιθανό να ικανοποιήσετε τις προσδοκίες σας και να μην απογοητευτείτε.

Ξανασκεφτείτε τις προσδοκίες σας μετά από ένα γεγονός. Όταν αντιμετωπίζετε την απογοήτευση, να θυμάστε ότι οι αν οι προσδοκίες σας είναι χαμηλές το ίδιο θα ισχύει και για την απογοήτευση. Αν έχετε την τάση να ορίζετε μεγάλες προσδοκίες , αυτό είναι ένα χρήσιμο στοιχείο για να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση.

Οι παραπάνω στρατηγικές δεν θα σταματήσουν απόλυτα την απογοήτευση, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις καθημερινές απογοητεύσεις πιο γρήγορα. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε απογοήτευση, είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρόποι για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας ώστε να επανέρχεστε πιο γρήγορα.

Ενδυνάμωση με Life Coaching και Ψυχοθεραπεία

Το LIFE COACHING και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορούν να σας ενδυναμώσουν, να μάθετε να ξεπερνάτε πιο γρήγορα τις απογοητεύσεις της ζωής, και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας με θάρρος.