Κάνε το Τεστ
πληγές του παρελθόντος, ενδοσκόπηση, μηρυκασμός σκέψεων, πως να ξεπεράσετε το παρελθόν, πως να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν

Πως να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν

Πως να ξεπεράσετε το παρελθόν

Ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται συνεχώς το μέλλον, και όσα καλά και κακά τους έχουν συμβεί. Άλλοι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους κυρίως το παρόν χωρίς να σκέφτονται έντονα το μέλλον ή το παρελθόν. Άλλοι σκέφτονται πολύ το παρελθόν με δύο κυρίως τρόπους, το μηρυκασμό και την ενδοσκόπηση.

Πολλές φορές σκεφτόμαστε το παρελθόν. Αν όμως πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται υπερβολικά το παρελθόν ή αναστατώνεστε με τις αναμνήσεις σας, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεράσετε το παρελθόν και να ζήσετε το παρόν.

Είναι δύσκολο να σταματήσετε να μηρυκάζετε τις σκέψεις σας για το παρελθόν και αυτό οφείλεται στο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Συγκεκριμένες αναμνήσεις, συναισθήματα και τρόποι σκέψης εμφανίζονται όταν σκέφτεστε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται νευρικά μονοπάτια στον εγκέφαλό μας και όταν σκεφτόμαστε κάτι αυτόματα οδηγούμαστε στην επόμενη σκέψη και πάει λέγοντας.

Ενδοσκόπηση 

Η ενδοσκόπηση σημαίνει ότι σκέφτεστε όσα σας έχουν συμβεί με περιέργεια και την τάση να εξερευνήσετε τον εαυτό σας. Η ενδοσκόπηση σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε για το παρελθόν σας και προσπαθείτε μέσα από αυτό να βγάλετε κάποια συμπεράσματα για τον εαυτό saw ή τους άλλους. Ή μπορεί να σκέφτεστε τα ευχάριστα γεγονότα του παρελθόντος. Η ενδοσκόπηση προσθέτει χρώμα και βάθος στις εμπειρίες σας και επίσης περιλαμβάνει συναισθήματα όπως η νοσταλγία. Μπορείτε συνεχώς να επενδύετε περισσότερο χρόνο στην ενδοσκόπηση.

Η ενδοσκόπηση μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας. Μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για το πως έχετε αλλάξει με τον καιρό και γιατί. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στην επίλυση προβλημάτων.

Μηρυκασμός των σκέψεων

Όταν σκέφτεστε το παρελθόν και μετανιώνετε, τότε μηρυκάζετε τις σκέψεις σας. Σε αυτή την περίπτωση, σκέφτεστε το παρελθόν και αναρωτιέστε τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά ή σκέφτεστε τις πράξεις των άλλων. Όταν το κάνετε αυτό δεν αποκομίζετε τίποτα από το παρελθόν αλλά συνεχίζετε να γεμίζετε το παρόν σας με ενοχές.

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κερδίσετε από το μηρυκασμό. Συνδέεται κυρίως με το άγχος και την κατάθλιψη. Είναι μια αυτόματη διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πολλές φορές μπορεί να πιστεύετε ότι ο μηρυκασμός των λαθών σας θα σας βοηθήσει να λύσετε κάποιο πρόβλημα. Όμως επειδή απλά σκέφτεστε το παρελθόν και τις πράξεις σας, αυτό δεν βελτιώνει τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι μπαίνετε συνεχώς σε ένα φαύλο κύκλο. Στο μηρυκασμό κυριαρχεί η εσωτερική επικριτική σας φωνή. Αντί να βρίσκετε διέξοδο στα προβλήματά σας , επαναλαμβάνετε τις αποτυχίες και τα λάθη σας.

Διαφορές ενδοσκόπησης και μηρυκασμού

Για να καταλάβετε την διαφορά ανάμεσα στην ενδοσκόπηση και στο μηρυκασμό, πρέπει να σκεφτείτε τι κερδίζετε από τη σκέψη του παρελθόντος. Αν νιώθετε ότι έχετε πάρει κάποια μαθήματα από το παρελθόν είναι πολύ πιο πιθανό να κάνετε ενδοσκόπηση. Από την άλλη πλευρά, αν οι σκέψεις σας για το παρελθόν είναι γεμάτες ενοχές ή είναι επαναλαμβανόμενες και αυτόματες, είναι πιο πιθανό να μηρυκάζετε τις σκέψεις σας.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι αν κάνετε τις ίδιες σκέψεις ξανά και ξανά. Στην ενδοσκόπηση υπάρχει μια προοδευτική εξέλιξη. Σκέφτεστε πράγματα και προχωράτε. Βρίσκετε λύσεις ή απλά σκέφτεστε τις χαρούμενες αναμνήσεις σας.

Σε αντίθεση η επαναλαμβανόμενη φύση του μηρυκασμού δεν σας αφήνει να προσχωρήσετε. Αντιθέτως σας  κρατά δέσμιους σε ένα δυσάρεστο και καταστροφικό κύκλο.

Φυσικά και είμαστε ελεύθεροι να σκεφτούμε ότι θελήσουμε και πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να σκέφτονται όσα συνέβησαν στο παρελθόν.  Ωστόσο, κάθε στιγμή υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σκεφτείτε. Το να ξοδεύετε το χρόνο σας στο μηρυκασμό σας απομακρύνει από αυτά που θέλετε. Ο μηρυκασμός φέρνει το παρελθόν μπροστά στα μάτια σας και επηρεάζει το παρόν σας.

Αντιμετωπίστε τον μηρυκασμό των σκέψεων

Όλοι μας έχουμε την ικανότητα να θυμόμαστε τις εμπειρίες του παρελθόντος και να μαθαίνουμε από αυτές. Το μυαλό μας επηρεάζεται σημαντικά από τα ψυχικά τραύματα με αποτέλεσμα να τα ξαναζούμε και να βιώνουμε ξανά τις πληγές.

Φυσικά και δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το παρελθόν αλλά μπορείτε να μην μηρυκάζετε συνεχώς τις σκέψεις σας.

Ηρεμήστε το ανήσυχο μυαλό σας

Για να μπορέσετε να νιώσετε καλύτερα είναι σημαντικό να ελέγξετε αυτό το φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων που προκαλεί ο μηρυκασμός. Φυσικά και δεν μπορείτε να κάνετε μόνο χαρούμενες σκέψεις και να μην νιώθετε αρνητικά συναισθήματα. Αν θέλετε να νιώθετε καλύτερα μακροπρόθεσμα έχετε την δυνατότητα να βρείτε κάτι θετικό σε κάθε σας εμπειρία, αρκεί να είστε πρόθυμοι να το δείτε.

Αναγνωρίστε γιατί το μυαλό σας επιστρέφει στις επώδυνες αναμνήσεις

Όταν σκέφτεστε συνεχώς τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά , ένα κομμάτι σας προσπαθεί να δει τι θα λειτουργήσει καλύτερα την επόμενη φορά.

Ο μηρυκασμός των σκέψεων πολλές φορές κρύβει ανασφάλεια ή αβεβαιότητα. Οι ενοχές ή η ντροπή δεν είναι συναισθήματα που πρέπει να πολεμάτε, αλλά μπορεί να σας υπενθυμίζουν όλα αυτά που πρέπει να κάνετε. Καλό είναι λοιπόν να δίνετε την ανάλογη προσοχή στα αρνητικά συναισθήματα.

Κατανοήστε τις δυσκολίες σας

Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται και δείτε κάτω από την επιφάνεια. Κάτω από τα γεγονότα του παρελθόντος, κάτω από τα επώδυνα συναισθήματα και τα σωματικά συμπτώματα. Ψάξτε να βρείτε τη ρίζα όλων αυτών.

Αναρωτηθείτε ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Η καταγραφή των σκέψεων σας σε ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις. Επίσης η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες του παρελθόντος και να προχωρήσετε.

Αν για παράδειγμα, δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας για μια προδοσία που ζήσατε, μπορεί να έχετε κάποιο θέμα εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι σχέσεις σας. Αν το μυαλό σας συνεχώς επιστρέφει στην ντροπή που νιώσατε, ίσως να  νιώθετε ανασφάλεια ή να έχετε αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας.

Να έχετε ανοιχτό μυαλό

Υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε τις ενοχές. Μείνετε ανοιχτοί στις νέες πληροφορίες. Το μυαλό μας αγαπά να συγκρίνει πράγματα και πληροφορίες. Όταν πιέζετε τον εαυτό σας να σκεφτεί κάτι, το μυαλό σας συγκρίνει τις αναμνήσεις (παλιές πληροφορίες) με το παρόν (νέες πληροφορίες). Αυτή η διαδικασία όμως δημιουργεί άγχος.

Είναι ανάγκη να έχετε κουράγιο. Όταν περνάτε δύσκολες στιγμές και μηρυκάζετε τις σκέψεις σας, τότε ξαναζείτε το παρελθόν και μένετε κολλημένοι σε αυτό. Είναι μια πρόκληση να προχωρήσετε και να δείτε τα πράγματα ξεκάθαρα.

Μετατρέψτε τον μηρυκασμό σε ενδοσκόπηση

Μπορείτε να μετατρέψετε το μηρυκασμό σε ενδοσκόπηση:

  1. Παρατηρήστε το πως σκέφτεστε για το παρελθόν.
  2. Αναρωτηθείτε τι αποκομίζετε από αυτές τις σκέψεις για το παρελθόν. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να κερδίσετε οτιδήποτε που θα μπορείτε να το εφαρμόσετε στο παρόν , σκεφτείτε τι μαθήματα έχετε πάρει.
  3. Παρατηρήστε την κατάσταση γύρω από την οποία μηρυκάζετε τις σκέψεις σας. Αντί να σκέφτεστε συνεχώς το παρελθόν μήπως είναι η στιγμή να το αφήσετε πίσω σας;
  4. Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές που είστε πιο επιρρεπείς στο μηρυκασμό; Ίσως να υπάρχουν στιγμές που πραγματικά πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας στο παρόν.

Αναλάβετε δράση

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι πολύ βοηθητική όταν συνεχώς αναμασάτε το παρελθόν. Μπορεί να σας βοηθήσει να σπάσετε αυτό τον επαναλαμβανόμενο τρόπο σκέψης , να επικεντρωθείτε στο παρόν και στο μέλλον σας. Μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε με ελπίδα, αισιοδοξία και θετικότητα. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ενισχύει την προσωπική σας εξέλιξη. Ο μηρυκασμός δεν σας προσφέρει τίποτα ευχάριστο και δεν λύνει τίποτα.