Κάνε το Τεστ
γιόγκα για αρχάριους, αρχές της γιόγκα, ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα, οφέλη γιόγκα, πως θα βρω τον τύπο γιόγκα που μου ταιριάζει, θετικές επιδράσεις γιόγκα στην υγεία, επιδράσεις γιόγκα στην υγεία

Γιόγκα για αρχάριους

Γιόγκα για αρχάριους

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν χαμένοι στις πολλές στάσεις και στους τύπους γιόγκα κάτι που τους κάνει να πιστεύουν ότι ταιριάζει σε συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η γιόγκα είναι για όλους και ενισχύει όχι μόνο την ευλυγισία μας, αλλά και την υγεία γενικότερα.

Η ενσωμάτωση της γιόγκα στην ρουτίνα μας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Επειδή η γιόγκα εμπλέκει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, τα οφέλη της αφορούν την σωματική, την ψυχική και την συναισθηματική μας υγεία και ισορροπία. Ας δούμε όμως καταρχήν ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα;

Ανακούφιση του πόνου

Η γιόγκα έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη στην ανακούφιση συγκεκριμένων μορφών χρόνιου πόνου. Μια μελέτη που έγινε σε ανθρώπους με χρόνιο πόνο στον αυχένα έδειξε ότι η γιόγκα μειώνει τον πόνο.

Καταπολέμηση της φλεγμονής

Παράγοντες όπως το άγχος και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλούν χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για νοσήματα. Η γιόγκα είναι ένα πανίσχυρο αντίδοτο. Οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα έχουν πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των δεικτών της φλεγμονής, όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6). Επίσης, η έκθεση σε ψυχοπιεστικούς παράγοντες προκαλεί μικρότερη αύξηση στα επίπεδα της IL-6.

Υγεία της καρδιάς

Η γιόγκα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και την διαχείριση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που κάνουν δύο φορές την εβδομάδα γιόγκα έχουν σημαντικά μικρότερη συχνότητα επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής, μια σοβαρή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Βελτίωση της διάθεσης

Έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες για τις πιθανές επιδράσεις της γιόγκα στην κατάθλιψη. Η γιόγκα έχει θετική επίδραση στους ανθρώπους με κατάθλιψη στους οποίους τα αντικαταθλιπτικά προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση. Η γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα, οδηγεί σε σημαντική μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ο διαλογισμός αυξάνει την δραστηριότητα του αριστερού προμετωπιαίου φλοιού, την περιοχή του εγκεφάλου που έχει άμεση σχέση με τα θετικά συναισθήματα, την γαλήνη και την συναισθηματική αντοχή.

Καλύτερη συγκέντρωση

Οι διάφορες πρακτικές της γιόγκα όπως η asana (στάσεις του σώματος), η pranayama (αναπνοές) και ο διαλογισμός, όλα συμβάλλουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης , είτε μέσω του συγχρονισμού της αναπνοής με την κίνηση, τη συγκέντρωση στην αναπνοή ή στην απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνικές της γιόγκα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ενίσχυση της ευγνωμοσύνης

Η τακτική εξάσκηση στη γιόγκα μπορεί να αλλάζει τη νοοτροπία μας προς το καλύτερο. Η γιόγκα μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής. Μας επιτρέπει να δούμε πιο καθαρά τα πράγματα ώστε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο αντί να τον κατακλύζουν οι αρνητικές σκέψεις και να έχει στο μυαλό του το χειρότερο σενάριο, αντί να λέει "το αυτοκίνητο μου καταστράφηκε" μπορεί να αντιμετωπίζει τα πράγματα με περισσότερη ευγνωμοσύνη και να λέει για παράδειγμα, "είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανός και δεν έχω τραυματιστεί σοβαρά".

γιογκα για αρχαριους, οφελη της γιογκα

Ποιες είναι οι αρχές της γιόγκα;

Υπάρχουν πολλοί τύποι γιόγκα και σε πολλά φιλοσοφικά κείμενα, η γιόγκα αποτελεί μια κατάσταση του μυαλού και δεν έχει να κάνει μόνο με τις στάσεις του σώματος και τις κινήσεις.

Η γιόγκα μας βοηθά να ζούμε μια ουσιαστική ζωή, με νόημα και στόχο. Η πρακτική της yoga συνήθως αρχίζει με το "namaste", το οποίο εκφράζει σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Τα οκτώ άκρα της γιόγκα είναι μια περιγραφή των ηθικών αρχών και της αυτοπειθαρχίας.

Τα οκτώ άκρα της γιόγκα είναι:

1. Yama (ηθικά πρότυπα και ακεραιότητα)

2. Niyama (αυτοπειθαρχία και πνευματικοί κανόνες)

3. Asana (στάσεις του σώματος)

4. Pranayama (έλεγχος της αναπνοής)

5. Pratyahara (αισθητηριακές υπερβάσεις)

6. Dharana (συγκέντρωση)

7. Dhyana (διαλογισμός)

8. Samadhi (κατάσταση έκστασης)

Οι περισσότεροι δάσκαλοι γιόγκα στις Δυτικές κοινωνίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην asana, αλλά είναι σημαντικό να έχουν στο μυαλό τους ότι οι στάσεις του σώματος είναι μα μόνο πτυχή της γιόγκα. Η συνολική εξάσκηση, είναι πολύ πιο βαθιά και ουσιαστική από οποιαδήποτε στάση του σώματος. Η γιόγκα είναι η αρμονική, ειρηνική και γαλήνια κατάσταση του νου. Οποιαδήποτε στιγμή και αν συμβαίνει αυτό, βρισκόμαστε σε κατάσταση γιόγκα.

Πώς θα βρω ποιος τύπος γιόγκα μου ταιριάζει;

Βήμα 1ο: Για ποιο λόγο θέλετε να κάνετε γιόγκα;

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να γνωρίζετε για ποιους λόγους κάνετε γιόγκα. Θέλετε να ενδυναμώσετε το σώμα σας; Θέλετε μια πιο πνευματική άσκηση ή να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα σας;

Βήμα 2ο: Να είστε ειλικρινείς με τις προσωπικές σας ανάγκες

Στη συνέχεια, καλό είναι να κατανοήσετε τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας. Θέλετε μια εξατομικευμένη άσκηση; Θέλετε ο δάσκαλος σας να σας πιέζει ή προτιμάτε μια πιο συμπονετική προσέγγιση; Και φυσικά είναι ανάγκη να γνωρίζετε τους σωματικούς, χρονικούς και οικονομικούς περιορισμούς σας.

Βήμα 3ο: Αναζητήστε τον κατάλληλο τύπο γιόγκα για εσάς

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα καταφέρετε να καταλάβετε τι θέλετε αν δεν αρχίσετε να δοκιμάζετε διαφορετικές μορφές γιόγκα. Μόνο έτσι θα βρείτε ποια είναι η σωστή για εσάς. Είναι ανάγκη να δίνετε σημασία στο πως νιώθει το σώμα σας στη διάρκεια και μετά το μάθημα. Ο ρυθμός και το επίπεδο της εξάσκησης δεν πρέπει να είναι πολύ προχωρημένο ώστε να νιώθετε χαλαροί και όχι αγχωμένοι. Επίσης, παρατηρήστε τα συναισθήματά σας στη διάρκεια και μετά το μάθημα. Η διαδικασία σας εμπνέει ή δεν έχετε ενδιαφέρον; Ο καλύτερος δείκτης είναι να θέλετε να πάτε ξανά στο μάθημα.

Γιατί είναι σημαντικό να βρω το στυλ γιόγκα που μου ταιριάζει;

Είναι πολύ σημαντικό για ένα αρχάριο να βρει το στυλ γιόγκα που του ταιριάζει. Δεν υπάρχει κάτι σωστό ή λάθος στη διαδικασία της αναζήτησης. Και φυσικά να έχετε στο μυαλό σας ότι η πρακτική της asana (Hatha Yoga) είναι μόνο μία από τις πολλές μορφές γιόγκα. Αν κάποια πρακτική είναι περιοριστική, μπορείτε να εξερευνήσετε και άλλες μορφές της γιόγκα όπως η Lyengar yoga (ακρίβεια στις κινήσεις του σώματος), η Kundalini yoga (αφύπνιση της ενέργειας), η Ashtanga yoga (συνδυασμός αναπνοής και κινήσεων του σώματος), η  Vinyasa yoga (ρυθμικές κινήσεις σε συνδυασμό με αναπνοές), η Bikram yoga (αναπνοές σε δωμάτιο με θερμοκρασία 95-105ο C και 40% υγρασία), η Prenatal yoga (ειδικά σχεδιασμένη για εγκύους).

Όλες οι μορφές της γιόγκα έχουν ομοιότητες και διαφορές, για αυτό μην σας αποθαρρύνει το γεγονός ότι δεν σας ταίριαξε μια μορφή.

Ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα 

Η γιόγκα έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην διάθεση, στην υγεία της καρδιάς και στην ανακούφιση του πόνου. Βέβαια, αν αντιμετωπίζετε θέματα άγχους ή εναλλαγών στη διάθεση υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που έχουν αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελέσματα.