Κάνε το Τεστ
τι σημαινει namaste, namaste, ναμαστε

Τι σημαίνει Namaste;

Τι σημαίνει Namaste;

Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ κάποιο μάθημα γιόγκα σίγουρα οι περισσότεροι δάσκαλοι τελειώνουν με την έκφραση "Namaste". Αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτή η λέξη Namaste;

Παρά τα όσα έχετε δει ή όσα έχετε ακούσει, δεν υπάρχει κυριολεκτική απόδοση της λέξης Namaste, ουσιαστικά σημαίνει "Το φως μέσα μου βλέπει το φως μέσα σου" , αλλά είναι ένας χαιρετισμός.

Το Namaste είναι στην πραγματικότητα δύο λέξεις, το namah που σημαίνει "προσευχή", "τιμή" και το te που σημαίνει "σε εσένα". Έτσι μαζί οι δύο λέξεις σημαίνουν "Δόξα σε εσάς".

Επίσης, το Namaste, όπως το "Γεια σου",  είναι ουσιαστικά ένας χαιρετισμός. Προέρχεται από τα σανσκριτικά, μια αρχαία γλώσσα της Ινδίας, άνω των 3500 ετών. Τα σανσκριτικά είναι μια λειτουργική γλώσσα. Στην οποία είναι γραμμένα τα θεμελιώδη κείμενα του Ινδουισμού και της γιόγκα.

Άρα τι σημαίνει Namaste;

  • "Υποκλίνομαι στο θείο μέσα σου."
  • "Το φως μέσα μου αναγνωρίζει το φως μέσα σου."
  • "Το θεϊκό φως μέσα μου υποκλίνεται στο θεϊκό φως μέσα σου."

Αν και αποτελεί ένα χαιρετισμό, κουβαλά μια χροιά σεβασμού και ευλογίας. Στη γιόγκα συνήθως ξεκινούν και τελειώνουν με το Namaste και βοηθά στη δημιουργία μιας σχέσης  εμπιστοσύνης μεταξύ του δασκάλου και των μαθητών.

Σημασία και συμβολισμός

Η γιόγκα έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στις Δυτικές κοινωνίες, και χρησιμοποιεί τη λέξη Namaste στο τέλος των μαθημάτων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ιδέα πίσω από το Namaste είναι "το φως μέσα μου βλέπει και τιμά το φως μέσα σου".

Οι διάφορες μεταφράσεις έχουν προκαλέσει μια σύγχυση γύρω από τον όρο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν γιόγκα και δεν γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει η λέξη Namaste.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Namaste;

Αν πρόσφατα ξεκινήσατε μαθήματα γιόγκα σίγουρα δεν θα νιώσατε περίεργα με την ατμοσφαιρική μουσική, τις στάσεις του σώματος με τα περίεργα ονόματα. Αλλά σίγουρα θα παραξενευτήκατε όταν ακούσατε το δάσκαλο στο τέλος του μαθήματος να λέει "Namaste" με τα χέρια σε θέση προσευχής και όλη την τάξη να επαναλαμβάνει την ίδια λέξη. Ίσως να νιώσατε λίγο άβολα.

Φυσικά, μετά από λίγα μαθήματα εξοικειωθήκατε με το χαιρετισμό αυτό και τον επαναλαμβάνατε και εσείς.

Τι είναι η χειρονομία Namaskar;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Namaste έχει τις ρίζες του στον Ινδουισμό. Έτσι, και η λέξη “Namaskar”  έχει την ίδια προέλευση. Βέβαια, η χρήση της είναι ευρεία στους Βουδιστές, στους Ταοϊστές, στους Σιντοϊστές. Ουσιαστικά, η χειρονομία “Namaskar”  είναι τα χέρια σε θέση προσευχής. Μπορεί η χειρονομία αυτή να συνοδεύει τη λέξη Namaste ή να χρησιμοποιηθεί μόνη της ως μη λεκτική έκφραση του Namaste. Είναι επίσης γνωστή ως ‘Anjali Mudra’ και αποτελεί χειρονομία και σημάδι σεβασμού σε μεγάλο μέρος της ινδικής υποηπείρου και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Πώς μπορώ να εκτελέσω την χειρονομία Namaskar;

Για να εκτελέσετε σωστά αυτή τη χειρονομία, κάντε τα εξής βήματα:

  • Αρχικά, μπορείτε να ενώσετε τα χέρια σας. Είναι σημαντικό και τα δέκα δάχτυλα να ακουμπούν το ένα το άλλο.
  • Η βάση του αντίχειρα και η ροζ πλευρά της παλάμης πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους.
  • Φέρτε τα χέρια σας στο κέντρο της καρδιάς με τη βάση των αντιχείρων σας. Προσέξτε να συνδέεται απαλά με το στέρνο σας.

Η θέση των χεριών μπροστά στην καρδιά είναι μια αναγνώριση του τσάκρα της καρδιάς, το οποίο οι γιόγκι θεωρούν ενεργειακό κέντρο. Το συγκεκριμένο κέντρο συνδέει τους ανθρώπους.

Ιεροτελεστία Namaste/Namaskar

Η τήρηση του Namaste/Namaskar είναι στην πραγματικότητα μια ιεροτελεστία. Αυτές οι λέξεις έχουν θρησκευτική έννοια που κάνει μερικούς ανθρώπους να νιώθουν άβολα. Ωστόσο, μια σύντομη ερμηνεία της ψυχολογίας πίσω από το συγκεκριμένο τελετουργικό μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι και πως μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά.

Οι πράξεις από μόνες τους είναι ασήμαντες. Ωστόσο, εμποτίζονται με νόημα και αξία όταν το μυαλό δημιουργεί μια σύνδεση ανάμεσα στην συναισθηματική κατάσταση και στα τελετουργικά.

Με την επανάληψη, τα τελετουργικά μόνα τους μπορεί να προκαλούν μια συναισθηματική κατάσταση. Για όσους ασχολούνται με την ψυχολογία και την νευρολογία, το πεδίο του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP) είναι μια σύγχρονη πρακτική που βασίζεται στις ίδιες αρχές.

Χρήση Namaste

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της γιόγκα είναι η αίσθηση της ηρεμίας, της χαλάρωσης. Γενικά, αυτή είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία. Όταν οι μαθητές σε μια τάξη γιόγκα χρησιμοποιούν το Namaste/Namaskar αρχίζουν να χτίζουν μια σύνδεση ανάμεσα στην συναισθηματική τους κατάσταση και στο τελετουργικό.  Βέβαια, η σύνδεση αυτή είναι πολύ δυνατή.

Όταν κάποιος γνωρίζει πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία έχει το πλεονέκτημα να συνδέει την εμπειρία και το συναίσθημα. Έτσι, όταν θέλει να νιώσει ηρεμία μπορεί απλά να επαναλαμβάνει το Namaste/Namaskar. Κάθε φορά που χρησιμοποιεί την λέξη ή την χειρονομία, δίνει προσοχή στα συναισθήματά του. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώνει σκόπιμα και μπορεί να γίνει μια πραγματικά όμορφη παράδοση.

Οφέλη της γιόγκα 

Η γιόγκα είναι μια αρχαία ινδική τεχνική που φέρνει ισορροπία στην ψυχική, συναισθηματική, σωματική και πνευματική υγεία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα έχει πολλαπλά οφέλη.

Το άγχος και οι διαταραχές άγχους αποτελούν μείζονα θέματα υγείας στις μέρες μας. Το στρες μπορεί να παρεμβαίνει στην ομοιόσταση του οργανισμού μας και να προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγεί σε ορμονικές, μεταβολικές και νευροψυχολογικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη των νοσημάτων του καρδιαγγειακού.

Ποια είναι όμως η σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γιόγκα;  Η γιόγκα ουσιαστικά συμβάλλει στην ηρεμία και στη χαλάρωση, και κατά συνέπεια βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση του στρες.

Βέβαια, πολλοί άνθρωποι νιώθουν χαμένοι στις πολλές στάσεις και στους τύπους γιόγκα, κάτι που τους κάνει να πιστεύουν ότι ταιριάζει σε συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η γιόγκα είναι για όλους και ενισχύει την ευελιξία μας. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν κάνει γιόγκα επειδή είναι ευέλικτος, αλλά για να αποκτήσει ευελιξία.

Η ενσωμάτωση της γιόγκα στην ρουτίνα μας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Επειδή η γιόγκα εμπλέκει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, τα οφέλη της αφορούν την σωματική, την ψυχική και την συναισθηματική μας υγεία και ισορροπία.

Ψυχική και συναισθηματική ισορροπία 

Η γιόγκα και οι τεχνικές ενσυνειδητότητας έχουν αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην διάθεση, στην υγεία της καρδιάς και στην ανακούφιση του πόνου. Βέβαια, αν αντιμετωπίζετε θέματα άγχους ή εναλλαγών στη διάθεση υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που έχουν αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελέσματα.