Κάνε το Τεστ
βελονισμός, μεσημβρινοί, φιλοσοφία βελονισμού, μεσημβρινοί και υγεία

Η φιλοσοφία του βελονισμού

Ενεργειακά κανάλια και Βελονισμός

Για αιώνες αυτοί που κατείχαν την αρχαία σοφία και οι θεραπευτές σε διαφορετικές παραδόσεις κατανοούσαν βαθιά το ενεργειακό σύστημα του σώματος. Οι παραδοσιακοί τρόποι επούλωσης από την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και το Θιβέτ, όπως και από άλλες χώρες μιλούν για ενεργειακά κανάλια, μεσημβρινούς ή νάντι, κατά μήκος των οποίων ρέει η ζωτική ενέργεια.

Η ζωή θεωρείται ένα βιοηλεκτρικό και παλμικό ενεργειακό φαινόμενο και έτσι η υγεία επιτυγχάνεται όταν υπάρχει ισορροπία της ενέργειας μέσω των καναλιών. Η ζωή υπάρχει εξαιτίας της δύναμης και της ενέργειας που διατρέχει και αναζωογονεί το σώμα, και έτσι μπορούμε να κινηθούμε, να αναπνεύσουμε, να γίνει η πέψη των τροφών, να σκεφτούμε και ακόμη και να αισθανθούμε.

Ενεργειακά κανάλια

Αυτή η ζωτική ενέργεια ή το τσι, αποτελείται από δύο είδη δυνάμεων, το γιν και το γιανγκ, και ρέει μέσω ενός σύνθετου δικτύου ενεργειακών καναλιών, που διατρέχουν το σώμα. Για περισσότερα από 2000 χρόνια, οι αρχαίες κουλτούρες γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των ενεργειακών καναλιών. Αυτά αποκαλούνται ʺνάντι ʺ στην Ινδία, ʺμεσημβρινοί ʺ , ʺκανάλιαʺ ή ʺ αγωγοίʺ στην Κίνα και την Ιαπωνία, και ʺκανάλιαʺ στο Θιβέτ. Στην Ινδία, όπου αναπτύχθηκαν πολλές θεραπευτικές τεχνικές της ανατολής, πιστεύεται ότι υπάρχουν 72,000 νάντι ή ενεργειακά κανάλια. Τα διάφορα νοσήματα θεωρείται ότι προκαλούνται από το μπλοκάρισμα στη ροή της ενέργειας σε αυτά τα κανάλια, ιδίως των συναισθημάτων. Ένα εύρος παραδοσιακών θεραπειών, όπως ο βελονισμός, το μασάζ και η γιόγκα, βασίζονται στην αρχή της ύπαρξης των ενεργειακών καναλιών ή μονοπατιών, που διατρέχουν όλο το σώμα.

Μπορεί να φαίνεται μη ρεαλιστικό σε μερικούς να εξετάσουν την ενέργεια του σώματος από τη στιγμή που έχουμε σάρκα και οστά, όμως σύμφωνα με τις αρχές του βελονισμού είμαστε ένα ενεργειακό πεδίο. Τα σώματά μας από τη φύση τους έχουν ηλεκτρομαγνητισμό και η επιστήμη κάνει μετρήσεις με προηγμένα τεχνολογικά μηχανήματα, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα ενεργειακά μονοπάτια και τα σημεία είναι αγωγοί της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται βελόνες. Το μασάζ σιάτσου έχει βρεθεί ότι προκαλεί τις ίδιες ενεργειακές επιδράσεις. Ομοίως το τσι γκονγκ (Qigong), το τάι τσι (Tai Chi) και οι στάσεις στη γιόγκα, έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την συγκέντρωση της ηλεκτρικής ενέργειας στα σημεία βελονισμού, ενώ η επιστήμη τώρα άρχισε να αναγνωρίζει την ύπαρξη των μεσημβρινών.

Το σύστημα των μεσημβρινών

Υπάρχουν 12 κύριοι μεσημβρινοί σε ζεύγη και δύο μεμονωμένοι μεσημβρινοί, έξι γιν και έξι γιανγκ. Οι γιανγκ μεσημβρινοί διατρέχουν το σώμα προς τα κάτω και οι γιν μεσημβρινοί διατρέχουν το σώμα προς τα πάνω. Κάθε μεσημβρινός σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Κάθε μεσημβρινός είναι πιο ενεργός συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της νύχτας και κάθε μεσημβρινός επηρεάζεται από ένα στοιχείο ή μια εποχή.

Η φιλοσοφία του βελονισμού, Ενεργειακά κανάλια και Βελονισμός

Η φύση των μεσημβρινών, στη βασική τους δομή, ως κανάλια που δίνουν δύναμη στη ζωή, δείχνουν την πολυπλοκότητα και τη βαθιά σύνδεση του σώματός μας σε κυτταρικό επίπεδο, στο σύμπαν. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τα στοιχεία, τις ενεργειακές δομές και τη ροή της ενέργειας, σε όλη τη ζωή μας, σε κυτταρικό και σωματικό επίπεδο. Η γη μας έχει επίσης ενεργειακά μονοπάτια παρόμοια με τους μεσημβρινούς.

Πώς οι μεσημβρινοί συνδέονται με την υγεία;

Το σώμα μας χρειάζεται ισορροπία. Η ισορροπημένη ροή ενέργειας, ούτε πολλή ούτε λίγη ενέργεια, ευνοεί την καλή υγεία. Είναι το ίδιο με τον τρόπο ζωής μας. Η ισορροπία είναι υψίστης σημασίας. Αρκετό φαγητό, νερό και υγιής ισορροπημένος τρόπος ζωής. Όπως έλεγε ο Βούδας: ʺη μέση οδόςʺ ή το μέτρο σε όλα τα πράγματα.

Μπορούμε να δούμε την αρμονία και την ισορροπία στη ζωή, καθώς η ισορροπία μεταξύ των ενεργειών γιν και γιανγκ, ή πιο απλά, του αρσενικού και του θηλυκού, είναι οι δύο αντίθετες και καταλυτικές ενέργειες στο σύμπαν.

Η υγεία μας είναι καλή όταν υπάρχει αρμονία ανάμεσα σε αυτές τις δύο κύριες δυνάμεις στο σώμα. Αν η ισορροπία διαταραχθεί, και η ροή μίας από αυτών των δυνάμεων γίνει μεγαλύτερη τότε η άλλη εμφανίζει προβλήματα. Αυτές οι δυνάμεις ή οι ενέργειες που ρέουν μέσω καλά ορισμένων καναλιών στο σώμα, ή των μεσημβρινών, αποτελούν τα ενεργειακά μονοπάτια επούλωσης στο σώμα.

Στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική, οι μεσημβρινοί επεκτείνονται προς τα πάνω. Υπάρχουν νάντι που έχουν βρεθεί μέσα στο σώμα και αυτά τα νάντι συνθέτουν το νευρικό σύστημα, το κυκλοφοριακό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα, το λεμφικό σύστημα κλπ. Αν μπλοκαριστεί οποιοδήποτε νάντι οδηγεί σε σωματικά προβλήματα. Τα νάντι επίσης υπάρχουν στον εγκέφαλο όπου κουβαλούν σκέψεις, συναισθήματα και νευρικά ερεθίσματα. Όταν αυτά τα νάντι μπλοκαριστούν, χάνουμε την ικανότητα να νιώθουμε, και να συνδεόμαστε βαθιά με τους άλλους, το περιβάλλον και τον εαυτό μας. Με τον ίδιο τρόπο που οι φλέβες και οι αρτηρίες είναι σημαντικές για τη λειτουργία του σώματος, τα νάντι  διατρέχουν τα νεύρα και το συνειδητό μυαλό, υποστηρίζοντας την σωματική έκφραση από τις άλλες κοσμικές διαστάσεις της ύπαρξης.

Όταν η ροή της ενέργειας μπλοκάρεται, τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν και προκαλούνται ασθένειες. Η εξάσκηση στη γιόγκα και στο διαλογισμό, σε συγκεκριμένα ενεργειακά κανάλια, ενισχύει τη ροή της ενέργειας στο σώμα. Σύμφωνα με κάποια αρχαία Ινδικά κείμενα υπάρχουν 350000 νάντι ή ενεργειακά μονοπάτια στο σώμα. Στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική η ενέργεια στο σώμα ρέει μέσω των νάντι. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, τα νάντι συνδέονται σε συγκεκριμένα σημεία που ονομάζονται νάντι τσάκρα.

Η φιλοσοφία του βελονισμού, Ενεργειακά κανάλια και Βελονισμός

Τα τρία πιο σημαντικά νάντι είναι εκείνα που διατρέχουν τη σπονδυλική στήλη είναι τα  ida, pingala και sushumna. Το Sushumna είναι το κεντρικό ενεργειακό κανάλι στο ανθρώπινο σώμα και ξεκινά από τη βάση της σπονδυλικής στήλης ως τη βάση του κεφαλιού και μεταφέρει την κουνταλίνι, μια μορφή πνευματικής ενέργειας, που είναι η πρωταρχική εξελικτική δύναμη. Η κουνταλίνι ξυπνά μέσω της γιόγκα και του διαλογισμού και λέγεται ότι βρίσκεται αδρανής στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Η ενεργοποίηση της κουνταλίνι θεωρείται πως οδηγεί σε ανώτερη ψυχική κατάσταση. Ο στόχος της γιόγκα είναι να διευρύνει το κανάλι sushumna και να ενώσει τα μονοπάτια. Ο καθαρισμός αυτών των καναλιών οδηγεί στη συνολική υγεία, και στην ευεξία του μυαλού και του σώματος, όπως και σε πνευματική ανάπτυξη. Οι ποικίλες τεχνικές αναπνοών Pranayama βοηθούν ώστε τα ενεργειακά κανάλια να μένουν ανοιχτά.

Αν είστε ευαίσθητοι στην ενέργεια και έχετε κάνει ενεργειακές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, ίσως να έχετε νιώσει κύματα ενέργειας ή ροή κρύου ή ζέστης, για παράδειγμα, στα πόδια ή στα χέρια σας. Αυτή είναι η απελευθέρωση ενέργειας στους μεσημβρινούς και η ροή της ενέργειας απελευθερώνεται όταν το εμπόδιο απομακρύνεται.

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές τεχνικές που βασίζονται στο σύστημα των μεσημβρινών και ενισχύουν την υγεία. Ενισχύοντας τη ροή της ενέργειας στο σώμα, επιτυγχάνεται η ισορροπία και η υγεία και ερχόμαστε σε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό. Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιείται στην Κίνα από αρχαιοτάτων χρόνων. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών που εμφανίζονταν στους ανθρώπους. Ο βελονισμός δεν ήταν αποδεκτός από τη σύγχρονη Δυτική ιατρική μέχρι τα τέλη του 1970 όταν η Κίνα πέρασε μια περίοδο απομόνωσης και συνέχισε τις ξένες πολιτικές και πολιτιστικές επαφές.

Το εύρος εφαρμογής του βελονισμού εξελίχθηκε αργά στη Δύση, πιθανόν εξαιτίας της πεποίθησης ότι δεν είχε επιστημονική βάση. Όμως πλέον με τις μελέτες να αποδεικνύουν την ύπαρξη των μεσημβρινών, ο βελονισμός ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο όλο και περισσότερο, για τη θεραπεία πολλών νοσημάτων, με σκοπό τη υγεία και την ευεξία των ανθρώπων.

Παθήσεις στις οποίες ενδείκνυται ο βελονισμός

Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στον μετεγχειρητικό πόνο, στη ναυτία και τον εμετό μετά από χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας, σε πλήθος συνδρόμων χρόνιου πόνου (μυϊκά σύνδρομα πόνου, ινομυαλγία, επικονδυλίτιδες, τενοντίτιδες, χονδροπάθεια επιγονατίδος), στην εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια, σπονδυλαρθριτιδα, σπονδυλική στένωση και τα άλγη που αυτές οι αλλοιώσεις συνεπάγονται, δηλ. αυχεναλγια, θωρακαλγια, οσφυαλγία, οσφυοίσχιαλγια κ.ά), σε κάποιες μορφές κεφαλαλγίας (ημικρανία, κεφαλαλγία τύπου τάσης, αυχενογενή κεφαλαλγία, νευραλγία τριδύμου), στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και στη δυσμηνόρροια.

Για κάποια άλλα νοσήματα, όπως στην αποκατάσταση ασθενών από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, στο άσθμα, στις αλλεργίες και στις εξαρτήσεις υπάρχουν θετικές αναφορές για τη δράση του βελονισμού.

Όσο οι έρευνες προχωρούν, τόσο η εικόνα που σχηματίζουμε είναι πληρέστερη.

Βελονισμός και Ομοιοπαθητική

Όλα γύρω μας είναι ενέργεια. Όλα όσα συνθέτουν την ανθρώπινη φύση, το μυαλό, το σώμα, το πνεύμα σχετίζονται σε ενεργειακό επίπεδο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σύνδεση για να επουλώσουμε και να επαναφέρουμε την ισορροπία στο σώμα και στα συναισθήματα. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να επαναφέρουν την υγεία στο σώμα, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.