Κάνε το Τεστ
γιόγκα, οφέλη γιόγκα, γιόγκα για το στρες, γιόγκα για την αυτοεκτίμηση, γιόγκα και καρδιαγγειακό

Τα οφέλη της γιόγκα

Οφέλη της Γιόγκα

Η γιόγκα προσφέρει σωματικά και ψυχικά οφέλη σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική. Αν έχετε κάποιο νόσημα, αναρρώνετε από ένα χειρουργείο ή έχετε κάποια χρόνια πάθηση, η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό κομμάτι της θεραπείας σας και είναι πιθανό να επιταχύνει τη θεραπεία.

Ένας δάσκαλος γιόγκα μπορεί να δουλέψει με τους ανθρώπους ατομικά ή σε ομάδες ανάλογα μα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της επούλωσης και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους.

Οφέλη γιόγκα

Μείωση του άγχους

Η γιόγκα είναι γνωστή για την δυνατότητά της να ανακουφίζει το άγχος και να προάγει τη χαλάρωση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες.

Η γιόγκα βοηθά στη μείωση του άγχους, της ανησυχίας, της κόπωσης και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Επίσης βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και ενισχύει την ψυχική υγεία.

Είτε εφαρμόζεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους , όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα είναι ένας πανίσχυρος τρόπος που βοηθά να ελέγχετε το άγχος σας.

Μείωση της φλεγμονής

Εκτός από την βελτίωση της ψυχικής υγείας, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η γιόγκα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλλει στην  ανάπτυξη προφλεγμονωδών νοσημάτων, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα έχουν χαμηλότερα επίπεδα των δεικτών της φλεγμονής σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κάνουν γιόγκα.

Καλύτερη εικόνα για το σώμα

Η γιόγκα βοηθά στην καλλιέργεια της εσωτερικής επίγνωσης. Επικεντρώνεστε στις ικανότητες που έχει το σώμα σας την παρούσα στιγμή. Βοηθά να αναπνέετε σωστά και ενδυναμώνει το σώμα και το πνεύμα. Αυτή η διαδικασία δεν αφορά την εξωτερική σας εμφάνιση.

Οι αίθουσες όπου γίνονται μαθήματα γιόγκα δεν έχουν καθρέφτες. Με αυτό τον τρόπο τα άτομα συγκεντρώνονται στον εσωτερικό τους κόσμο και όχι στο πως θα στέκονται σωστά, πως θα ποζάρουν ή πως θα φαίνονται στους ανθρώπους γύρω τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση για το σώμα τους από ότι οι άνθρωποι που δεν κάνουν γιόγκα. Είναι ικανοποιημένοι με το σώμα τους και λιγότερο επικριτικοί. Για αυτούς τους λόγους, η γιόγκα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας των διατροφικών διαταραχών και των προγραμμάτων που προάγουν την θετική εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση.

Υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους με υπέρταση. Η γιόγκα βοηθά το σώμα να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.

Η γιόγκα φαίνεται να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ σε υγιείς ανθρώπους όπως επίσης και σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Επίσης μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους με μη-ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη και μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Η γιόγκα περιλαμβάνεται σε πολλά προγράμματα αποκατάστασης λόγω του οφέλους στην υγεία του καρδιαγγειακού και στην ικανότητα να μειώνει το στρες.