Κάνε το Τεστ
ενσυνειδητότητα, τι είναι η ενσυνειδητότητα, ενσυνειδητότητα και άγχος, ενσυνειδητότητα και κατάθλιψης, ενσυνειδητότητα και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ψυχοθεραπεία και ενσυνειδητότητα

Ενσυνειδητότητα: πως βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης

Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να μένουμε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή χωρίς κριτική (θυμίζει σε ένα βαθμό τον διαλογισμό). Αφορά την παρατήρηση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας συνδέεται με μειωμένο άγχος ζωής και βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

Οφέλη ενσυνειδητότητας

Οι μελέτες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα είναι μια πολύ βοηθητική προσέγγιση για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άγχος, χρόνιο πόνο, υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.

Η μείωση του στρες που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στον ενσυνείδητο διαλογισμό και βοηθά τους ανθρώπους με θέματα άγχους, κατάθλιψη και χρόνια νοσήματα.

Ενσυνειδητότητα και άγχος

Ακόμη και αν δεν κάνετε ψυχοθεραπεία για το άγχος, η ενσυνειδητότητα είναι μια πρακτική που μπορεί να σας βοηθήσει. Ο καθημερινός διαλογισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος. Η ενσυνειδητότητα βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους όπως η μυϊκή ένταση.

Είτε το άγχος παίρνει τη μορφή κρίσεων πανικού, κοινωνικού άγχους ή γενικευμένου άγχους, η ενσυνειδητότητα βοηθά να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις.

Για να σας βοηθήσει η ενσυνειδητότητα καλό είναι να εξασκείστε καθημερινά σε διαφορετικές στιγμές μέσα στην ημέρα. Μπορεί να είστε στο γραφείο σας, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι σας. Μπορείτε για πέντε δευτερόλεπτα να ηρεμήσετε και να σπάσετε τον φαύλο κύκλο του άγχους.

Ενσυνειδητότητα και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Αν έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ωστόσο, δεν είναι αρκετή από μόνη της για την θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Καταναγκασμοί

Οι κατανγκασμοί αποτελούν κομμάτι της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών, το μέτρημα των αντικειμένων, ο έλεγχος για το αν η πόρτα είναι κλειστή. Η ενσυνειδητότητα βοηθά στο να καθυστερείτε ή να αντιστέκεστε σε αυτές τις συμπεριφορές.  Όταν νιώθετε την επιθυμία να ενδώσετε στους καταναγκασμούς, σταματήστε για μια στιγμή. Παρατηρήστε το συναίσθημα, είναι σωματικό ή ψυχικό; Στρέψτε την προσοχή σας σε ότι βλέπετε, ακούτε , μυρίζετε ή γεύεστε και αισθάνεστε. Μείνετε συγκεντρωμένοι στις αισθήσεις σας για 30 δευτερόλεπτα αν μπορείτε και αν το μυαλό σας περιπλανιέται συγκεντρωθείτε ξανά στις αισθήσεις σας. Στο τέλος των 30 δευτερολέπτων, η ανάγκη για τις καταναγκαστικές συμπεριφορές έχει αποδυναμωθεί; Είναι ίδια ή ισχυρότερη;

Όσο πιο πολύ εξασκείστε στην ενσυνειδητότητα όταν εμφανίζονται οι καταναγκασμοί, τόσο πιο πολύ τους αποδυναμώνετε. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνετε τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής με τον καιρό.

Ιδεοληψίες

Αν τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής περιλαμβάνουν διεισδυτικές σκέψεις, η ενσυνειδητότητα βοηθά να τις βλέπετε ως ίσες με τις υπόλοιπες σκέψεις και όχι ως κάτι πιο σημαντικό.

Κάθε φορά που εμφανίζονται αυτές οι σκέψεις, να θυμάστε πως όπως και στο διαλογισμό, έχετε την ικανότητα να αφήσετε τη σκέψη να υπάρχει χωρίς να μένετε κολλημένοι σε αυτή. Δεν είναι εύκολο να το κάνετε, και φυσικά δεν θα εξαφανίσετε την διεισδυτική σκέψη. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε τις σκέψεις σας με υγιή τρόπο.

Ενσυνειδητότητα και κατάθλιψη

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε κατάθλιψη, ειδικά αν ο ανθυγιεινός αρνητικός τρόπος σκέψης συνοδεύει την κατάθλιψη.

Ο ενσυνείδητος διαλογισμός βοηθά να παίρνετε τις σκέψεις σας λιγότερο σοβαρά. Όταν οι σκέψεις σας κάνουν την διάθεσή σας χειρότερη, η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει. Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη μηρυκάζουν τις σκέψεις τους. Αυτό σημαίνει ότι σκέφτονται επαναλαμβανόμενα τις ίδιες αρνητικές σκέψεις πράγμα που επιδεινώνει τη διάθεσή τους. Η ενσυνειδητότητα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ανθρώπους με κατάθλιψη που έχουν την τάση να μηρυκάζουν τις σκέψεις τους.

Στον ενσυνείδητο διαλογισμό μαθαίνετε να απομακρύνεστε από τις σκέψεις που σας τραβούν την προσοχή. Η ενσυνειδητότητα είναι μια δεξιότητα που βοηθά τους ανθρώπους που έχουν την τάση να μηρυκάζουν. Όσο περισσότερο εξασκείστε στην ενσυνειδητότητα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μειώσετε το μηρυκασμό.

Ψυχοθεραπεία και ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα από θεραπευτική άποψη είναι η συγκέντρωση στην παρούσα στιγμή.  Αυτό σημαίνει ότι είστε ανοιχτοί και μη επικριτικοί σε αυτή την εμπειρία.

Η ενσυνειδητότητα στην ψυχοθεραπεία βοηθά να αυξήσετε την επίγνωση σας για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας που υπονομεύουν την εξέλιξή σας.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν νέες δεξιότητες που τους βοηθούν να αντιμετωπίζουν τις ψυχοπιεστικές καταστάσεις.

Η ενσυνειδητότητα είναι ωφέλιμη για το άγχος, την κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες.

Με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν να αντικαθιστούν τον τρόπο σκέψης του μαύρου ή άσπρου. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην αποδοχή και στην αλλαγή. Περιλαμβάνει τεχνικές ενσυνειδητότητας, έλεγχο των συναισθημάτων και ενίσχυση της αντοχής.

Με την αντοχή ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αποδέχεται τα συναισθήματά του όπως είναι, αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει ανάγκη να ξεφύγετε από τα συναισθήματά σας. Η αποδοχή είναι πολύ σημαντική και δεν σημαίνει ότι δέχεστε έτσι απλά όσα συμβαίνουν. Σημαίνει ότι δέχεστε τα πράγματα όπως είναι αυτή τη στιγμή.

Ο έλεγχος των συναισθημάτων, έχει να κάνει με την αναγνώριση  των συναισθημάτων. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, ειδικά αν έχετε μάθει να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Επίσης μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε τα εμπόδια που προκύπτουν.

Η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης συμβάλλει στην ενσυνειδητότητα. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι μπορεί να είστε ανοιχτοί σε όσα σας ενοχλούν και επιλέγετε πως θα αντιδράσετε. Η ενσυνειδητότητα βοηθά να χτίσετε την αποδοχή και τη δέσμευση.