Κάνε το Τεστ
βελονισμός, σε ποια προβλήματα βοηθά ο βελονισμός

Σε ποια προβλήματα βοηθά ο βελονισμός;

Βελονισμός

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται περισσότερο από 2,000 χρόνια στην Κίνα για την ενίσχυση της ευεξίας και την θεραπεία νοσημάτων. Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, η υγεία πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της ροής της ενέργειας, που ονομάζεται τσι, στο σώμα. Τα νοσήματα αποδίδονται στην παρεμπόδιση της ροής της ενέργειας, που μπορεί να αποκατασταθεί με την τοποθέτηση βελονών σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα.

Ο βελονισμός αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για πολλά νοσήματα. Επιπλέον, η Κινεζική ιατρική περιλαμβάνει και άλλες πτυχές όπως τα βότανα, η ψυχοθεραπεία και η διατροφή. Οι βελονιστές είναι εκπαιδευμένοι να δουλεύουν με ανθρώπους με πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα, όπως και με υγιή άτομα που θέλουν να διατηρήσουν την ευεξία τους.

 Σε ποια προβλήματα βοηθά ο βελονισμός;

Ο βελονισμός μπορεί να είναι βοηθητικός στην διατήρηση της καλής υγείας και στην θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας για τους ασθενείς. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες συμπληρωματικές ή συμβατικές ιατρικές θεραπείες.

Αν δεν είστε σίγουροι αν ο βελονισμός είναι κατάλληλος για το δικό σας πρόβλημα, προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό-βελονιστή ώστε να λύσετε όλες σας τις απορίες. Η ολιστική ιατρική μπορεί να σας βοηθήσει να ξεδιαλύνετε τα πράγματα και να βρείτε την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία πολλών καταστάσεων και προβλημάτων υγείας, περιλαμβανομένων:

  • Του πονοκέφαλου. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των χρόνιων πονοκεφάλων, περιλαμβανομένων των ημικρανιών.
  • Τον χρόνιο πόνο στον αυχένα και στην πλάτη. Ο βελονισμός μπορεί να είναι βοηθητικός στην ανακούφιση της χρόνιας οσφυαλγίας (που προκαλείται από την στένωση της σπονδυλικής στήλης, την δισκοκήλη, την σπονδυλολίσθηση και την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα) καθώς και στο αυχενικό σύνδρομο.
  • Τα θέματα του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της γονιμότητας, την ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και την ελαχιστοποίηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, περιλαμβανομένων των αλλαγών στη διάθεση, των εξάψεων και της αϋπνίας.
  • Την χρόνια κόπωση. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια διαταραχή που προκαλεί εξουθενωτική κόπωση, μειωμένη αντοχή, νευρολογικά προβλήματα και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος. Η Κινεζική ιατρική θεωρεί ότι τα συμπτώματα της κόπωσης και της εξουθένωσης προέρχονται από την αδυναμία των οργάνων. Ο βελονισμός βοηθά στην αναζωογόνηση και την διέγερση των οργάνων που επηρεάζονται  από την εξάντληση.
  • Την ινομυαλγία. Η ινομυαλγία είναι μια μορφή χρόνιου πόνου που χαρακτηρίζεται από κόπωση και διάχυτο πόνο στον ινώδη ιστό των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων. Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με αυτή την κατάσταση.
  • Το άσθμα. Οι μελέτες την περασμένη δεκαετία έδειξαν ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα. Μπορεί επίσης να μειώνει τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων άσθματος.
  • Των αθλητικών τραυματισμών. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών αθλητικών τραυματισμών και στους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς λόγω στρες (όπως και η χειροπρακτική και η ομοιοπαθητική).
  • Των παρενεργειών της θεραπείας του καρκίνου. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ναυτίας που συνδέεται με την χημειοθεραπεία, να ενισχύσει την απόκριση του ανοσοποιητικού, να ανακουφίσει από τον πόνο και να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας.
  • Των προβλημάτων του γαστρεντερικού. Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που προκαλούνται από διαταραχές του γαστρεντερικού όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

βελονισμός

Επιλογή βελονισμού

Αν δεν είστε σίγουροι αν ο βελονισμός σας ταιριάζει, συζητήστε με ένα βελονιστή όσα σας απασχολούν. Στο αρχικό σας ραντεβού, ο γιατρός-βελονιστής θα συζητήσει μαζί σας τις ανησυχίες για την υγεία σας, θα αξιολογήσει τα συμπτώματα σας και θα δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πλάνο ώστε να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματά σας.

Θεραπεία βελονισμού

Ο βελονισμός είναι μια μορφή παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής που βασίζεται στις αρχές του τσι, ή της ροής της ενέργειας. Στα πλαίσια της Κινεζικής ιατρικής, η ελεύθερη ροή του τσι στο σώμα  οδηγεί στην βέλτιστη υγεία. Το τσι πιστεύεται ότι ρέει κατά μήκος 12 καλά καθορισμένων ενεργειακών μονοπατιών, που ονομάζονται μεσημβρινοί, οι οποίοι συνδέονται με συγκεκριμένα όργανα. Αν η ροή του τσι μπλοκαριστεί με οποιοδήποτε τρόπο, τότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις ασθένειες.

Ο βελονισμός λειτουργεί με στόχο την αποκατάσταση της ροής του τσι στο σώμα με την τοποθέτηση πολύ λεπτών, αποστειρωμένων βελονών σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Υπάρχουν 365 βελονιστικά σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών που εισέρχονται οι βελόνες για να αποκαταστήσουν την ισορροπία της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο βελονιστής θα ξεκινήσει με την επιλογή των βελονιστικών σημείων στο σώμα σας, τα οποία καθαρίζει αρχικά σχολαστικά με βαμβάκι και καθαρό οινόπνευμα. Οι αποστειρωμένες βελόνες στη συνέχεια τοποθετούνται στα επιλεγμένα σημεία. Οι βελόνες διαφέρουν σε μήκος και πάχος, αλλά γενικά είναι λεπτές σαν την τρίχα των μαλλιών μας, σταθερές, κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, αποστειρωμένες και μιας χρήσεως.

Τυπικά οι βελόνες τοποθετούνται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, αλλά κάποιες τοποθετούνται πιο βαθιά, ανάλογα με τα σημεία. Συνήθως η τοποθέτηση των βελονών είναι εντελώς ανώδυνη, ούτε τις νιώθουν στη συνέχεια οι ασθενείς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών βρίσκουν την θεραπεία πολύ χαλαρωτική και αμέσως νιώθουν καλύτερα. Συχνά οι ασθενείς μένουν έκπληκτοι από το πόσο άνετα νιώθουν στη διάρκεια της συνεδρίας και πόσο εύκολα και ανώδυνα τοποθετούνται οι βελόνες. Οι βελόνες τυπικά μένουν στη θέση τους για 20-30 λεπτά, ωστόσο ο χρόνος εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Στη συνέχεια ο βελονιστής απομακρύνει τις βελόνες, καθαρίζει απαλά τα σημεία με βαμβάκι και καθαρό οινόπνευμα.

Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν εξαρτάται από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κάθε ένας ασθενής ξεχωριστά.

Ηλεκτροβελονισμός

Στον ηλεκτροβελονισμό γίνεται ηλεκτρική διέγερση των σημείων που έχουν επιλεγεί και στα οποία έχουν τεθεί βελόνες, μέσω κατάλληλων μηχανημάτων τα οποία διεγείρουν ηλεκτρικά τις βελόνες. Η θεραπεία με ηελκτροβελονισμό είναι γενικά πιο ισχυρή και αποτελεσματική του κλασικού παραδοσιακού βελονισμού. Η θεραπεία είναι επίσης ανώδυνη.

Γενικός κατάλογος ενδείξεων βελονισμού

Ψυχικές διαταραχές Διάφορα Κεφαλαλγίες
Νευρώσεις, αγχώδης διαταραχή Διαταραχές ύπνου (αϋπνίες) Διαταραχές συμπεριφοράς Μελαγχολία, κατάθλιψη Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης Νευροφυτικές διαταραχές Άγχος, στρες, Μετατραυματικό στρες Αντιμετώπιση βουλιμίας, υπερφαγίας, παχυσαρκίας Νεύρωση στομάχου Διακοπή καπνίσματος Ενίσχυση ανοσοποιητικού Αντιεμετική δράση (μετά από: χημειοθεραπεία, μετεγχειρητικά, εγκυμοσύνη, travel sickness) Ημικρανία Κεφαλαλγία τάσης Κεφαλαλγία κροταφογναθικής άρθρωσης Νευραλγία Τριδύμου Ινιακή νευραλγία

 
Δερματολογία  Γυναικολογία Καρδιαγγειακό σύστημα
Ακμή Ψωρίαση Νευροδερματίτιδες Κνίδωση Κνησμός αλλεργικής αιτιολογίας Εκζέματα Δυσμηνόρροια Αμηνόρροια (υποθαλαμική) Διαταραχές κύκλου Μικροπολυκυστικές ωοθήκες Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, κλιμακτήριος Δυσλειτουργικές μητρορραγίες Πυελικός πόνος Ανώδυνος τοκετός Υπογονιμότητα Ιδιοπαθής υπέρταση Στηθαγχικός πόνος Νευροφυτικές αρρυθμίες Περιφερική αγγειακή νόσος

 
Δερματολογία  ΩΡΛ Αναπνευστικό σύστημα
Ακμή Ψωρίαση Νευροδερματίτιδες Κνίδωση Κνησμός αλλεργικής αιτιολογίας Εκζέματα Αλλεργική ρινίτιδα Αλλεργική ιγμορίτιδα Νόσος Meniere Ξηροστομία, ξηροφθαλμία Ναυτία, ζάλη, ίλιγγοι Άσθμα Υπεραντιδραστικότητα βρόγχων Αλλεργική ασθματική βρογχίτιδα Νευροφυτική δύσπνοια-βήχας

Χρόνιος πόνος: Αυχεναλγίες, Θωρακαλγίες - ραχιαλγίες, Οσφυαλγίες, Οσφυοπσχιαλγία (οξεία-χρόνια), Μυοπεριτοναϊκός πόνος, Σύνδρομο ινομυαλγίας, Μονοαρθρίτιδες, ή Πολυαρθρικά σύνδρομα, Εξωαρθρικά σύνδρομα (επικονδυλίτιδες, θυλακίτιδες, τενοντίτιδες, περιαρθρίτιδες), Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Φαινόμενο Reynold's, Οστεοαρθρίτιδα, Αυχενικό σύνδρομο, Λουμπάγκο

Οξύς πόνος (ειδικά σύνδρομα): Μετεγχειρητική αναλγησία, Κολικός νεφρού, Ανώδυνος τοκετός, Οξέα μυοσκελετικά άλγη, Νευροπαθητικός πόνος, Μεθερπητική νευραλγία, Άλγος κροταφογναθικής διάρθρωσης

Αποκατάσταση: Σύνδρομο Sudech, Σύνδρομα υπέρχρησης, Παγιδευτικά σύνδρομα, Αποκατάσταση σε Αγγεια­κά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Αποκατάσταση σε μυϊκά σύνδρομα, Εκφυλιστικές παθήσεις σπονδυλικής στήλης, Πάρεση προσωπικού, Δυσλειτουργική ουροδόχος κύστη

Εναλλακτικές μορφές θεραπείας για πόνο και μυοσκελετικά προβλήματα

Άλλες εξαιρετικές τεχνικές θεραπείας που μπορεί να δώσουν λύσεις στο χρόνιο πόνο και σε μυοσκελετικά προβλήματα είναι η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και το TRIGGER POINTS THERAPY, που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα.