Κάνε το Τεστ
υπογονιμότητα, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική για την υπογονιμότητα

Πότε είναι η στιγμή να επισκεφθείτε έναν σύμβουλο για την υπογονιμότητα;

Ψυχοθεραπεία και υπογονιμότητα

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που προσπαθούν για πολλά χρόνια να κάνουν παιδί και υποβάλλονται σε διάφορες θεραπείες.Οι μελέτες δείχνουν ότι ο συναισθηματικός πόνος που βιώνουν οι γυναίκες όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας είναι όμοιος με τον πόνο εκείνων που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, και τον χρόνιο πόνο. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι δύσκολη, και το να χρειάζεται κανείς βοήθεια είναι 100% φυσιολογικό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ζητήσει βοήθεια κάποιος από ένα ψυχοθεραπευτή όταν αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας. Για παράδειγμα, ίσως ο γιατρός σας σας προτείνει να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή πριν ξεκινήσετε τις θεραπείες, ή όταν χρειάζεται μια απόφαση για το αν θα χρησιμοποιήσετε δότη σπέρματος ή ωαρίων. Ή πάλι, μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια για να διαχειριστείτε την συναισθηματική πίεση της υπογονιμότητας.

Πότε όμως πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε ψυχοθεραπευτή για την υπογονιμότητα;

1. Όταν η υπογονιμότητα κυριαρχεί στη ζωή σας

Όπως προαναφέρθηκε, η υπογονιμότητα μπορεί πραγματικά να σας κατακλύσει την ζωή. Αν και η υπογονιμότητα δεν είναι εύκολη για κανέναν άνθρωπο, ορισμένοι καταφέρνουν να την διαχειρίζονται σωστά από μόνοι τους. Ωστόσο, αν αισθάνεστε ότι η υπογονιμότητα είναι το κέντρο της ζωής σας, καλό είναι να σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία.

Αν η θλίψη, η κατάθλιψη, το στρες ή το άγχος είναι παρατεταμένα και επηρεάζουν πολλές πτυχές της καθημερινής σας ζωή, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας μάθει τρόπους, δεξιότητες και στρατηγικές που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του άγχους ή της θλίψης.

Επίσης, η φαρμακευτική αγωγή για το άγχος ή την κατάθλιψη μπορεί να είναι βοηθητική, αλλά σε αυτό θα σας συμβουλέψει σωστά ένας ψυχίατρος. Κάποια φάρμακα επιτρέπονται ακόμη και όταν το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει, αλλά είναι σημαντικό να το ελέγξετε αυτό με τον γιατρό σας.

 2. Όταν η υπογονιμότητα βλάπτει την σχέση σας

Οι σχέσεις υφίστανται τεράστια πίεση όταν υπάρχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Το στρες αυτό μερικές φορές μπορεί να σας φέρει πιο κοντά, και κάποιες άλλες να σας απομακρύνει. Η επίδραση της υπογονιμότητας στην σεξουαλική σας ζωή επίσης ασκεί τεράστια πίεση στη σχέση.

Επιπρόσθετα, οι παρεξηγήσεις μεταξύ του ζευγαριού μπορεί να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα. Τα ζευγάρια διαχειρίζονται το στρες με διαφορετικούς τρόπους. Συνήθως οι γυναίκες εκφράζουν τα συναισθήματά τους πιο ελεύθερα και έχουν την ανάγκη να συζητάνε τα όσα σκέφτονται. Οι άνδρες συχνά επικεντρώνονται στην επίλυση ενός προβλήματος και δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα.

Η υπογονιμότητα είναι δύσκολη, αλλά είναι ακόμη δυσκολότερη αν δεν υπάρχει υποστήριξη από τον σύζυγο ή τον σύντροφο.

Μερικές φορές, ο σύντροφός σας είναι το μόνο άτομο που μπορεί να κατανοήσει πραγματικά τι περνάτε. Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε και να υποστηρίζετε καλύτερα ο ένας τον άλλο.

3. Όταν δεν είστε σίγουροι για τις επιλογές σας

Ένας ψυχοθεραπευτής ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να δουλεύει με ζευγάρια μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τις επιλογές σας. Μπορεί να εξερευνήσετε μαζί της επιλογές σας και να σας βοηθήσει να ζυγίσετε το οικονομικό και συναισθηματικό στρες αυτών των επιλογών.

Κάθε φορά που ένα ζευγάρι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι για να αποφασίσει πιο δρόμο θα ακολουθήσει για τη σύλληψη, είναι βοηθητικό να συζητά με έναν ψυχοθεραπευτή. Ειδικά όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ του ζευγαριού για το επόμενο βήμα, είναι πολύ βοηθητικό να υπάρχει μια τρίτη αντικειμενική άποψη.

Η έναρξη της θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα σημείο στο οποίο τα ζευγάρια αποζητούν την βοήθεια. Στην πραγματικότητα, κάποιοι γυναικολόγοι ή ενδοκρινολόγοι προτείνουν στους ασθενείς να δουν έναν σύμβουλο πριν ή κατά την διάρκεια της θεραπείας. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι για το επιπλέον στρες που συνοδεύει την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή πριν την έναρξη του κύκλου της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι πολύτιμη.

4. Όταν σκέφτεστε τους δωρητές σπέρματος, την παρένθετη μητέρα ή την υιοθεσία

Η πιο σημαντική στιγμή να συζητήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή για τα προβλήματα υπογονιμότητας είναι όταν σαν ζευγάρι ή σαν άτομο σκέφτεστε την παρένθετη μητέρα ή την υιοθεσία για να δημιουργήσετε την οικογένειά σας.

Ειδικά αν σκέφτεστε τους δωρητές σπέρματος ή ωαρίων, ή την δωρεά εμβρύου, η συμβουλευτική είναι αναγκαία και συχνά απαιτείται να γίνει πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Το ίδιο συμβαίνει με την παρένθετη μητέρα ή την υιοθεσία. Το συναισθηματικό βάρος αυτών των επιλογών μπορεί να είναι έντονο, κάτι που πολλά ζευγάρια ίσως να υποτιμούν, καθώς υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αναγνωριστούν συναισθηματικά και να ακολουθήσει το ανάλογο πένθος. Η μετάβαση από την εξωσωματική γονιμοποίηση στους δωρητές, στην παρένθετη μητέρα ή στην υιοθεσία είναι μεγάλη.

Όσον αφορά την δωρεά σπέρματος ή ωαρίων ή την παρένθετη μητέρα, υπάρχουν μερικά ζητήματα για τα οποία ο ψυχοθεραπευτής θα σας μιλήσει και περιλαμβάνουν:

  • Την διευκρίνιση, γιατί ακριβώς παίρνετε αυτή την απόφαση.
  • Την επιβεβαίωση ότι η απόφαση είναι κοινή, δηλαδή συμφωνείτε εσείς και ο σύζυγος σας σε αυτό.
  • Την συζήτηση για το αν θα το ανακοινώσετε στους φίλους και στην οικογένεια την απόφασή σας, και αν ναι, πως και πότε θα το κάνετε.
  • Την συζήτηση για την επίδραση της δωρεάς στη σχέση σας με τον δότη, αν γνωρίζετε τον δότη.
  • Την συζήτηση για το τι σημαίνει για εσάς και για το μελλοντικό σας παιδί αν επιλέξετε την υιοθεσία ή δωρητές (με άλλα λόγια, θα έχει ο δότης κάποια επαφή με την οικογένεια αργότερα ή όχι;).
  • Αν δεν έχετε ακόμη επιλέξει δότη ή παρένθετη μητέρα, θα συζητήσετε για τα κριτήρια που ψάχνετε σε ένα δότη και γιατί.
  • Την συζήτηση για το πότε, πως και αν θα πείτε αργότερα στο παιδί όλη την διαδικασία (Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν να μιλάτε στα παιδιά. Αλλά το πως και το πότε δεν είναι τόσο ξεκάθαρο).

Αυτού του είδους οι ερωτήσεις αποτελούν κομμάτι της σωστής ενημέρωσης των ζευγαριών. Τα ζευγάρια χρειάζεται να αισθανθούν καλά με τον εαυτό τους και τους θεραπευτικούς κύκλους. Αυτή είναι η στιγμή για να αναγνωρίσουν και να δουλέψουν οποιοδήποτε πένθος, φόβο ή ντροπή για την δημιουργία οικογένειας με αυτό τον τρόπο.

5. Όταν σκέφτεστε την ζωή χωρίς ένα παιδί

Αυτή η σκέψη έρχεται μετά από χρόνια θεραπειών και απαγοητεύσεων, ή νωρίτερα με την συνειδητοποίηση ότι οι διαθέσιμες επιλογές δεν είναι σωστές για εσάς, και ότι το να κάνετε παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για κάποιους, η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει με την διαχείριση των συναισθημάτων που ακολουθούν αυτές τις συνειδητοποιήσεις.

Το να πάρετε την απόφαση να μην κάνετε παιδιά δεν είναι το ίδιο με το να αποφασίσετε ʺδεν μας εμποδίζει κανείς να δοκιμάσουμεʺ να κάνουμε μωρό ( με άλλα λόγια, η απόφαση να μην κάνετε θεραπείες γονιμότητας ή σεξ στην ωορηξία, αλλά επίσης να μην παίρνετε οποιαδήποτε μορφή προφύλαξης). Δεν είναι το ίδιο να αποφασίζετε ότι θα σκεφτείτε την υιοθεσία ʺκάποια στιγμή στο μέλλονʺ ή ότι ίσως ʺνα δοκιμάσετε θεραπείες ξανά κάποια στιγμή.ʺ

Αν και δεν υπάρχει χώρος για όλα αυτά τα μονοπάτια, δεν επιτρέπεται να κλείσουν κάποιες πόρτες. Η πιθανότητα να αποκτήσει παιδί πάντα θα υπάρχει στο μυαλό ενός ζευγαριού. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το πένθος της απώλειας.

Όταν ένα ζευγάρι αισθάνεται ότι έχει εξαντλήσει τις θεραπευτικές επιλογές, έχει δύο επιλογές – ή να ζήσει χωρίς παιδιά ή να υιοθετήσει. Καμιά απόφαση δεν είναι εύκολη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αποφασίσουν αν θα ζήσουν χωρίς παιδί ή αν θα αφήσουν τον χρόνο να περνά χωρίς να κάνουν θεραπεία ή να προχωρούν σε υιοθεσία. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά απελευθερωτική απόφαση.

6. Όταν χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη

Μπορεί να μην αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος, και να μην ανήκετε σε καμιά από αυτές τις ομάδες. Αλλά απλά να αισθάνεστε ότι θέλετε περισσότερη υποστήριξη, κάποιον να μιλήσετε ο οποίος θα μπορεί να σας δώσει συμβουλές για να προχωρήσετε. Η συμβουλευτική μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε τόσο καταπιεσμένοι, καταθλιπτικοί ή να παθαίνετε κρίσεις πανικού.

Δυστυχώς, η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας θεωρείται αδυναμία από κάποιους ανθρώπους. Αν νομίζετε ότι είστε αρκετά δυνατοί (ότι και αν σημαίνει αυτό), τότε δεν χρειάζεστε βοήθεια. Αλλά αυτό είναι μια πλάνη, ακόμα και οι δυνατοί άνθρωποι έχουν στιγμές που χρειάζονται βοήθεια. Το να κάνετε ψυχοθεραπεία δεν είναι ντροπή. Στην πραγματικότητα, το να έχετε το κουράγιο να ζητήσετε βοήθεια είναι σημάδι δύναμης από μόνο του.

Συμβουλευτική γονιμότητας

Η συμβουλευτική γονιμότητας μπορεί να είναι ωφέλιμη με πολλούς τρόπους – από το να βοηθηθείτε με τις επιλογές σας, μέχρι να διαχειριστείτε το στρες της υπογονιμότητας. Μερικές φορές, χρειάζεστε έναν ψυχοθεραπευτή για να διαχωρίσετε τις θεραπευτικές σας επιλογές. Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για αυτή την διαδικασία. Για παράδειγμα, αν χρειάζεστε υποστήριξη για τα συναισθήματα σας,ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει !

Δεν χρειάζεται να περνάτε όλη αυτή τη δυσκολία της υπογονιμότητας μόνοι σας, χωρίς βοήθεια. Ένας έμπειρος ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ είναι εκπαιδευμένος να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας, τις επιλογές σας. Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια, είναι προς όφελός σας.