Κάνε το Τεστ
ψωρίαση, τι είναι η ψωρίαση, συμπτώματα ψωρίασης. αιτίες ψωρίασης, ψωρίαση και κατάθλιψη

Ψωρίαση

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας. Αυτός ο πολλαπλασιασμός προκαλεί απολέπιση στην επιφάνεια του δέρματος.

Η φλεγμονή και η ερυθρότητα γύρω από τις ψωριασικές πλάκες παρατηρούνται πολύ συχνά. Οι τυπικές ψωριασικές πλάκες είναι κόκκινα μπαλώματα. Μερικές φορές αυτά τα μπαλώματα μπορεί να σπάνε και να αιμορραγούν.

Η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα του γρήγορου πολλαπλασιασμού των δερματικών κυττάρων. Τυπικά τα δερματικά κύτταρα ανανεώνονται φυσιολογικά κάθε 28-30 ημέρες όμως στην ψωρίαση τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 4-6 ημέρες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα κύτταρα του δέρματος.

Οι ψωριασικές πλάκες τυπικά εμφανίζονται στις αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Μπορεί όμως να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος όπως:

 • Τα χέρια
 • Τα πόδια
 • Ο λαιμός
 • Το τριχωτό της κεφαλής
 • Το πρόσωπο

Λιγότερο συχνά η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τα νύχια, το στόμα και την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Συμπτώματα ψωρίασης

Τα συμπτώματα της ψωρίασης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τον τύπο της ψωρίασης. Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε μικρές πλάκες στους αγκώνες ή να καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το σώμα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ψωρίασης περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρά, φλεγμονώδη μπαλώματα στο δέρμα
 • Απολέπιση στις ερυθρές πλάκες
 • Ξηρό δέρμα που μπορεί να σπάσει και να αιμορραγεί
 • Πόνος γύρω από τις πλάκες
 • Κνησμό και αίσθηση καύσου γύρω από τις πλάκες
 • Πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις

Κάθε άτομο με ψωρίαση μπορεί να μην έχει όλα τα συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα αν έχουν μια λιγότερη συχνή μορφή ψωρίασης.

Στους περισσότερους ανθρώπους με ψωρίαση παρατηρείται κύκλος των συμπτωμάτων. Η ψωρίαση μπορεί να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα για μερικές ημέρες ή εβδομάδες και στη συνέχεια τα συμπτώματα να υποχωρούν. Μετά από μερικές εβδομάδες τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα της ψωρίασης εξαφανίζονται εντελώς.

Όταν τα συμπτώματα δεν είναι ενεργά μπορεί η ψωρίαση να είναι σε ύφεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ψωρίαση δεν θα επανέλθει, αλλά προς το παρόν δεν έχετε συμπτώματα.

Αιτίες ψωρίασης

Οι ακριβείς αιτίες της ψωρίασης δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί φλεγμονή, με αποτέλεσμα το γρήγορο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων.

Η ψωρίαση διατρέχει οικογένειες, αλλά μπορεί να μην εμφανιστεί σε κάποιες γενιές. Για παράδειγμα ο παππούς και ο εγγονός μπορεί να έχουν ψωρίαση χωρίς όμως να έχει ψωρίαση η μητέρα του παιδιού.

Η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθεί από:

 • Τομές ή χειρουργικές επεμβάσεις
 • Συναισθηματικό στρες
 • Λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο
 • Φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (β-αναστολείς)

Ψωρίαση και κατάθλιψη

Οι άνθρωποι με ψωρίαση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν ψωρίαση. Ακόμη και αν τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι ήπια, έχετε αυξημένο κίνδυνο. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 20% των ανθρώπων με ψωρίαση έχουν κάποια μορφή κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη  μπορεί να σας αποσπάσει από τη θεραπεία σας. Αυτό όμως επιδεινώνει και την ψωρίαση και την κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη σύνδεση μεταξύ ψωρίασης και κατάθλιψης:

 • Η ψωρίαση προκαλεί ντροπή. Ο πιο προφανής λόγος που σας ρίχνει ψυχολογικά είναι η εμφάνιση του δέρματος. Οι κόκκινες πλάκες είναι δύσκολο να κρυφτούν, ειδικά το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά επειδή δεν γνωρίζουν τι είναι η ψωρίαση ή νομίζουν ότι είναι κολλητική. Οι μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 5 ανθρώπους με ψωρίαση έχει αντιμετωπίσει την απόρριψη και νιώθει ανεπιθύμητος λόγω της κατάστασής τους.
 • Η ψωρίαση σας κάνει να νιώθετε άβολα. Οι ψωριασικές πλάκες μπορεί να είναι κόκκινες, να προκαλούν κνησμό, να σπάνε και να αιμορραγούν. Περίπου το 42% των ανθρώπων με ψωρίαση νιώθει πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις λόγω της ψωριασικής αρθρίτιδας. Όταν κάποιος ζει με όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα νιώθει ακόμη μεγαλύτερη θλίψη.
 • Η ψωρίαση επηρεάζει τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Στην ψωρίαση, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού απελευθερώνουν κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες προκαλούν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και το σχηματισμό των πλακών. Επίσης αλλάζουν και τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη διάθεση. Ο TNF-α είναι μια κυτοκίνη που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης με τέτοιο τρόπο που  εμφανίζεται η κατάθλιψη.