Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι πολύπλοκες καταστάσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στους δικούς του ιστούς. Υπάρχουν πάρα πολλά αυτοάνοσα νοσήματα αλλά κάποια από τα πιο γνωστά περιλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ψωρίαση, την σκλήρυνση κατά πλάκας και τον διαβήτη τύπου 1.
Πολλές φορές ο όρος αυτοάνοσο χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε κατάσταση αγνώστου αιτίας στην οποία η φλεγμονή είναι παρούσα ή το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να είναι ενεργό. Όμως ακόμη και μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες αλλαγές. Για αυτό κάποιες καταστάσεις που πλέον θεωρούνται αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να είναι τελικά χρόνιες λοιμώξεις που προκαλούνται από έναν μικροοργανισμό που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.
Ένα αυτοάνοσο νόσημα είναι μια διαταραχή στην οποία το σώμα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς. Φυσιολογικά, το σώμα μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στα δικά του κύτταρα και στα ξένα. Αυτό εξηγεί γιατί αρρωσταίνουμε ή το σώμα μας ενεργοποιείται για να σκοτώσει τα βακτήρια. Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπει τους ιστούς τους σώματος ως απειλή και παράγει αντισώματα τα οποία επιτίθενται στα υγιή κύτταρα.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ψυχικά τραύματα και τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζουν μια ισχυρή σύνδεση:
Ένας κοινός ορισμός του στρες είναι ότι περιλαμβάνει κάθε εμπειρία που προκαλεί ένταση σωματική, ψυχολογική ή συναισθηματική ειδικά όταν ενεργοποιεί το μηχανισμό “πάλης ή φυγής” (κατά τη διάρκεια του οποίου τα επινεφρίδια απελευθερώνουν αδρεναλίνη, που οδηγεί σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού ,της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης). Αυτός είναι ένας μηχανισμός που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Αλλά το χρόνιο και επίμονο στρες (όπως η ανησυχία για τα οικονομικά, την ψυχική και την σωματική υγεία ή τις σχέσεις) μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νοσήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Οι αιτίες του άγχους είναι διαφορετικές για κάθε άνθρωπο. Κάποιος μπορεί να αγχώνεται όταν πρόκειται να μιλήσει δημόσια ενώ κάποιος άλλος να μην έχει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο δεν προκαλούν όλες οι καταστάσεις στρες. Μια ψυχοπιεστική εμπειρία μπορεί να είναι και μια θετική εμπειρία, όπως ο γάμος, η απόκτηση ενός παιδιού ή μια μετακόμιση.
Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ασθενείς περιγράφουν μια ψυχοπιεστική κατάσταση που συνήθως προηγείται της εμφάνισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Το στρες μπορεί να προκληθεί από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, τα οικογενειακά προβλήματα ή την απώλεια της δουλειάς. Όλα αυτά τα γεγονότα είναι μερικές μόνο καταστάσεις που συμβάλλουν στην εμφάνιση πολλών νοσημάτων.
Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στο στρες και στα αυτοάνοσα νοσήματα. Περίπου το 80% των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα αναφέρουν έντονο συναισθηματικό στρες πριν την εμφάνιση του νοσήματος. Ωστόσο, εξαιτίας της φύσης του στρες, η απόδειξη ότι προκαλεί αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια πρόκληση.
Είναι γνωστό ότι η συσσώρευση ψυχοπιεστικών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας ασθένειας. Για παράδειγμα μια μελέτη έδειξε τη σύνδεση ανάμεσα στο κάπνισμα , στο στρες και στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το συμπέρασμα ήταν ότι το κάπνισμα και το στρες αυξάνουν σχεδόν το ίδιο τον κίνδυνο εμφράγματος. Επίσης το στρες είναι ένας παράγοντας κινδύνου πιο επικίνδυνος από την υψηλή αρτηριακή πίεση ή το διαβήτη.
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τη διατροφή , τις φαρμακευτικές αγωγές και πολλούς άλλους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη σύνδεση. Ωστόσο, έχουν γίνει μελέτες που υποδεικνύουν ότι τα τραύματα της παιδικής ηλικίας αυξάνουν την πιθανότητα διάγνωσης ενός αυτοάνοσου νοσήματος δεκαετίες μετά στην ενηλικίωση. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι το στρες οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών, ειδικά στις περιπτώσεις χρόνιου στρες, που οδηγούν σε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το στρες είναι μια κατάσταση που μας επηρεάζει όλους. Μπορεί να νιώθουμε πίεση ή ένταση. Ο τρόπος που αντιδράμε ή ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματά μας μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στο πως μπορούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση. Το συναίσθημα είναι μια αυτόματη και πανίσχυρη αντίδραση στις σκέψεις μας. Μας βοηθά να επιβιώσουμε και μας δείχνει τι είναι ευχάριστο και τι δυσάρεστο. Μπορεί όμως να είναι εξουθενωτικό και καταστροφικό, όταν οδηγεί στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Συχνά μας προκαλεί έκπληξη η τεράστια τεχνολογική πρόοδος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν δημιουργηθεί πανίσχυρα εργαλεία που βοηθούν στη διάγνωση και στη θεραπεία πολλών νοσημάτων. Αλλά παρόλα αυτά δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τα συναισθήματα και το πως μπορούμε να τα ελέγξουμε ώστε να αποφύγουμε πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα. Ίσως αυτό να οφείλεται στο κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τα θέματα ψυχικής υγείας και στην έλλειψη επιστημονικών δεδομένων.
Δυστυχώς, το στρες δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που προκαλεί νοσήματα, αλλά ένα νόσημα από μόνο του μπορεί να προκαλέσει σημαντικό στρες, και το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος που τελικά μεγεθύνει το πρόβλημα. Το στρες από μόνο του μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει πόνο. Γνωρίζουμε ότι τα κέντρα των συναισθημάτων και του σωματικού πόνου είναι πολύ κοντά στον εγκέφαλο και οι δύο περιοχές ενεργοποιούνται ταυτόχρονα στη διάρκεια του στρες, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε χρόνιο πόνο.
Υπάρχουν κλινικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου επειδή μπορούν να ρυθμίσουν τη σύνδεση μεταξύ συναισθημάτων και πόνου στον εγκέφαλο.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο άγχος και στις διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, καθώς πολλά νοσήματα εμφανίζονται μετά από ένα ψυχοπιεστικό γεγονός. Για παράδειγμα η διαταραχή μετατραυματικού στρες εμφανίζεται μετά από ένα σοβαρό σωματικό ή ψυχολογικό τραύμα και χαρακτηρίζεται από πολλά συμπτώματα όπως η ευερεθιστότητα, οι αναδρομές ,οι αναμνήσεις του τραυματικού γεγονότος, τα προβλήματα μνήμης και η απάθεια.
Πολλές μελέτες έχουν ερευνήσει τη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και στα αυτοάνοσα νοσήματα και έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαγνωσμένη κάποια διαταραχή που συνδέεται με το στρες:
Οι άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες που λάμβαναν θεραπεία με επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης , είχαν μικρότερο ποσοστό εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.
Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το στρες της καθημερινότητας, ειδικά το έντονο στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε νοσήματα: