Κάνε το Τεστ
ολιστική ιατρική, ολιστικος γιατρος, ομοιοπαθητικοι ψυχιατροι, ομοιοπαθητικος γιατρος, votanotherapeia

Ολιστική ιατρική / Ολιστικός ιατρός

Ολιστική Ιατρική | Ολιστικός ιατρός

Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο και ουσιαστικό κομμάτι της συνολικής υγείας του ατόμου. Σαν αποτέλεσμα, η ολιστική ιατρική εστιάζει στη σύνδεση μυαλού-σώματος ώστε να παρέχει ολοκληρωμένη και ουσιαστική βοήθεια στους ασθενείς. Ένας ολιστικός γιατρός είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων για να παρέχει ολιστικές θεραπείες που συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας, και προσπαθεί καταρχήν για τη θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Η σωματική ευεξία και η ψυχική ευεξία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ψυχική υγεία επηρεάζει την σωματική υγεία, και η σωματική υγεία επηρεάζει την ψυχική υγεία.

Οι ολιστικοί γιατροί οι οποίοι ακολουθούν μια εναλλακτική προσέγγιση στη θεραπεία, λαμβάνουν υπόψη ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη και τις εμπειρίες της ζωής των ασθενών τους για την εκτίμηση της κατάστασης και τους θεραπευτικούς στόχους. Οι ολιστικοί γιατροί επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ μυαλού, σώματος και πνεύματος και σχεδιάζουν θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στην ανάλυση θεμάτων σε κάποιο τομέα της ζωής ενός ατόμου που μπορεί να οδηγήσουν σε ανησυχίες σε άλλους τομείς.

Πως συνδέεται η ψυχική και η σωματική υγεία;

Σύμφωνα με την βιολογική θεώρηση της υγείας και της ολιστικής ιατρικής, το μυαλό και το σώμα θεωρούνται χωριστές οντότητες. Όμως όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι τα θέματα που επηρεάζουν το μυαλό μπορούν να επηρεάσουν την σωματική υγεία και αντίστροφα. Οι ολιστικοί γιατροί το αναγνωρίζουν αυτό και μπορούν να μεγιστοποιήσουν την θεραπευτική προσπάθεια για τα καλύτερα αποτελέσματα στην ευεξία του ασθενή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους συνδέονται η ψυχική και η σωματική υγεία. Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η σύνδεση μεταξύ της μακροζωίας και της ψυχικής υγείας. Ένας αριθμός μελετών έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με κάποιο ψυχικό νόσημα είναι πιθανό να πεθάνουν πολύ πιο νωρίς από ότι οι ψυχικά υγιείς άνθρωποι. Τα χρόνια ψυχικά νοσήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί επίσης να έχουν διαρκή επίδραση στο σώμα, και να προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό, στο καρδιαγγειακό, στο ανοσοποιητικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτοί οι παράγοντες, μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής για αρκετά χρόνια, καθώς και την ποιότητα ζωής.

Η ολιστική ιατρική αποδέχεται πως τα χρόνια ψυχικά νοσήματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ευεξία και έχουν σημαντική επίδραση στη σωματική υγεία. Τα αρνητικά συναισθήματα, για παράδειγμα, δεν προκαλούν άμεσα κάποιο νόσημα, αλλά φαίνεται να επιταχύνουν την εμφάνισή του. Είμαστε στην αρχή της κατανόηση των μηχανισμών που δρουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που είναι πιο αισιόδοξοι, είναι πιο πιθανό να ζήσουν καλύτερα και για περισσότερα χρόνια.

ολιστικη ιατρικη, ολιστικη ψυχιατρικη, ολιστικος ιατρος, εναλλακτικη ψυχοθεραπεια, ομοιοπαθητικος ψυχιατρος, ομοιοπαθητικος γιατρος, votanotherapeia

Σε μια μελέτη αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι, γεμάτοι ελπίδες, χαρούμενοι και νιώθουν ικανοποίηση από τη ζωή τους είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κάποιο καρδιακό επεισόδιο και εγκεφαλικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν παράγοντες που συνδέουν το μυαλό και το σώμα, και για να μπορέσει να θεραπευτεί το άτομο σαν ολότητα, πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ψυχική και την σωματική του υγεία.

Πώς λειτουργεί η ολιστική ιατρική;

Η ολιστική ιατρική είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που επικεντρώνεται στον άνθρωπο ως ολότητα και τις εμπειρίες της ζωής με σκοπό της εκτίμηση και την θεραπεία των συμπτωμάτων του ασθενή. Ενώ η κλασική ιατρική βασίζεται μόνο στα σωματικά συμπτώματα ή στα ψυχολογικά συμπτώματα, η ολιστική ιατρική θεραπεύει το άτομο από τα σωματικά και τα ψυχικά προβλήματα. Η ολιστική ιατρική δεν σημαίνει "βοτανοθεραπεία".

Προσέγγιση των σωματικών προβλημάτων

Η ολιστική ιατρική επικεντρώνεται στα συμπτώματα του ασθενή και εκτιμά πώς η σωματική υγεία επιδρά σε αυτά με στόχο τη βελτίωση της συνολικής σωματικής ευεξίας. Οι ολιστικοί γιατροί μπορούν να προτείνουν πολλές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που βοηθούν στην ευεξία του ασθενή, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η φυσικοθεραπεία, το μασάζ, ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, μια πιο ολιστική διατροφή και την άσκηση.

Ο άνθρωπος δεν αρρωσταίνει κυρίως από αυτά που τρώει, αλλά από αυτά που τον τρώνε.

Προσέγγιση των ψυχικών συμπτωμάτων

Οι ολιστικοί-ομοιοπαθητικοί ψυχίατροι εκτός από τα σωματικά συμπτώματα και την διάγνωση, θέλουν να γνωρίζουν και την ψυχολογική υγεία των ασθενών τους. Καθώς πολλοί είναι ψυχοθεραπευτές μπορούν να στηρίξουν ψυχολογικά τους ασθενείς τους ώστε να προχωρήσουν στη ζωή. Με τη βοήθεια μορφών εναλλακτικής ψυχοθεραπείας μπορούν να αντιμετωπιστούν ψυχοσωματικά συμπτώματα και ψυχιατρικές διαταραχές.

Με τον συνδυασμό της πνευματικής, συναισθηματική και σωματικής θεραπείας, οι ολιστικοί γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δουλέψουν με αρμονία και να νιώθουν την υποστήριξη ώστε να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητες και στις προκλήσεις της ζωής τους.

Οι ολιστικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα των ασθενών όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι αλλαγές στη διάθεση, οι σωματικές παθήσεις, το στρες, ψυχοσωματικά συμπτώματα και τα ψυχικά τραύματα.

Αποδεδειγμένα υπάρχει σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος. Οι ολιστικοί γιατροί προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή τη σύνδεση, και να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καθημερινές σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές προκλήσεις.

Ολιστικός ψυχίατρος

Ένας ολιστικός ψυχίατρος δεν θεραπεύει με προσευχές την κατάθλιψη και το άγχος ή με «ενέργειες» ή οτιδήποτε σχετικό. Ένας ολιστικός ψυχίατρος έχει την επιστημονική κατάρτιση ενός κλασικού ψυχιάτρου (γεγονός απαραίτητο για να μπορεί να εκτιμήσει την ανθρώπινη ψυχοπαθολογία), αλλά και ένα ευρύτερο ρεπερτόριο θεραπευτικών λύσεων που προκύπτει από την γνώση της εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής, με αποτέλεσμα να μπορεί να κρίνει τη βέλτιστη λύση για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ασθενής και αν αυτή μπορεί να είναι μέσα από φυσικές μεθόδους, ή αν τα φάρμακα είναι απαραίτητα και για πόσο χρόνο.

Ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της σωματικής υγείας με την Ολιστική ιατρική  

Για την ενίσχυση της διάθεσης, την καταπολέμηση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν αποτελεσματικές ολιστικές θεραπείες, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.

Στις μέρες μας υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα που μπορεί να έχουν προκαλέσει ή συνεισφέρουν στην κατάθλιψη/στρες/αγχος). Μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, άγχους και θλίψης, ενισχύετε την υγεία σας, το ανοσοποιητικό σας και την ποιότητα ζωής σας.