Κάνε το Τεστ
ολιστική διατροφή, τι είναι η ολιστική διατροφή, ποια είναι τα οφέλη της ολιστικής διατροφής, συνήθειες ολιστική διατροφής, πως θα βάλω την ολιστική διατροφή στη ζωή μου, ολιστικές διατροφικές συνήθειες

Ολιστική διατροφή

Ολιστική διατροφή

Η ολιστική προσέγγιση στη διατροφή είναι θεμελιώδης τόσο για την θεραπεία όσο και για την πρόληψη προβλημάτων υγείας. Πολλές τροφές επιβαρύνουν τις διαδικασίες φλεγμονής στο σώμα και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Η ολιστική διατροφή είναι μια φυσική προσέγγιση για την αντιμετώπιση ασθενειών, αλλά ταυτόχρονα, θέτει γερά θεμέλια για την καλή ψυχική και σωματική υγεία (πρόληψη).

Η ολιστική διατροφή μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύουμε την ενέργειά μας και να αλλάξουμε την υγεία και τη ζωή μας. Φυσικά, η διαρκής και μακροχρόνια αλλαγή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, απαιτεί συνειδητή δέσμευση. Αν νιώθετε πνευματικά έτοιμοι, τότε οι προσπάθειές σας θα έχουν αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τα πάντα τέλεια. Δεν χρειάζεται να σας κατακλύζει η πληθώρα πληροφοριών από τα περιοδικά, τις διαφημίσεις και τα social media. Με την σωστή καθοδήγηση ενός ολιστικού γιατρού, θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ολιστική διατροφή όπως η νοοτροπία, οι γενετικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής και η βιοχημεία.

Σε αυτή την προσπάθεια σας καλό είναι να έχετε δίπλα σας έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή που θα σας καθοδηγεί να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής σας.

Πολλές φορές οι φαρμακευτικές αγωγές αποτυγχάνουν στην αντιμετώπιση παθήσεων καθώς δεν υπάρχει ο εντοπισμός των αιτιών των νοσημάτων. Επίσης , αρκετές φορές κατηγορούμε τα μέσα ενημέρωσης για τις κακές διατροφικές μας συνήθειες, αλλά είναι απόφαση του καθενός μας να επιλέξει τον τρόπο ζωής του.

Η τροφή ως φάρμακο

Ένα μεγάλο κομμάτι της ολιστικής διατροφής αφορά την αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων με τη βοήθεια των τροφών.

Η τροφή μπορεί να είναι φάρμακο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να το κατανοούν. Οι άνθρωποι σταδιακά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την τροφή για την επούλωσή τους. Αυτό αποδεδειγμένα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως αν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα υγείας δεν θα λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία. Ο ρόλος της ιατρικής είναι αναντικατάστατος και μια ολιστική διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί παράλληλα με κάποια φάρμακα, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία μας. Αν έχετε  δοκιμάσει όλες τις λύσεις, και σκέφτεστε έξω από το κουτί, μπορείτε να κάνετε κάποιες απλές αλλαγές στις τροφές που καταναλώνετε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μας αρρωσταίνουν ή να μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Παρακάτω, υπάρχουν κάποιες ολιστικές διατροφικές συνήθειες που αποτελούν την βάση για μια πιο υγιή ζωή!

Αν τώρα ξεκινάτε να δημιουργείτε υγιεινές συνήθειες στη ζωή σας, να έχετε στο μυαλό σας ότι η υγεία είναι ένας μαραθώνιος. Μπορείτε να είστε πιο υγιείς πνευματικά, συναισθηματικά, σωματικά και ενεργειακά. Μην απογοητεύεστε αν υπάρχουν στιγμές που υποχωρείτε. Όλοι μας έχουμε στιγμές αδυναμίας, αλλά οι νέες συνήθειες χρειάζονται χρόνο για να καθιερωθούν. Καλό είναι να γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες καθημερινά και να μένετε θετικοί. Η θετική σκέψη και η ενέργεια θα σας δίνουν κίνητρο για να συνεχίσετε. Η νοοτροπία μας παίζει τεράστιο ρόλο στην επούλωση και την υγεία μας. Για αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Ολιστικές διατροφικές συνήθειες

1. Μην επιλέγετε έτοιμο φαγητό

Τα έτοιμα φαγητά περιέχουν χημικές ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή και είναι τοξικές. Οι ζωικές πρωτεΐνες, για παράδειγμα, είναι γεμάτες με ορμόνες όπως τα νιτρικά, τα συντηρητικά, τα φυτοφάρμακα και τα υψηλά ποσοστά νατρίου. Όταν κάποιος καταναλώνει έτοιμα φαγητά, υπάρχει πιθανότητα ο εγκέφαλος να αναπτύσσει εθισμό στα trans λιπαρά, στο νάτριο, στη γλουτένη και στη ζάχαρη, ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή στα νεύρα και αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου. Βέβαια, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας πως όταν ξεκινάτε να απομακρύνετε αυτές τις τροφές δεν θα νιώθετε πολύ καλά.

2. Αυξήστε το νερό που πίνετε

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου το 75% των ανθρώπων είναι χρόνια αφυδατωμένοι. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλεί χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους, τοξικότητα, προβλήματα στο γαστρεντερικό, πρόωρη γήρανση και φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα συνήθως έχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μας. Για την ολιστική διατροφή είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση του νερού. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει ανάγκη το νερό ώστε να λειτουργεί σωστά και να απομακρύνει τις τοξίνες. Αν κάποιος ζει σε περιοχές με ζεστό κλίμα, πίνει καφεΐνη ή καταναλώνει αλκοόλ, πρέπει να πίνει πολύ περισσότερο νερό.

3. Περιορίστε τα αναψυκτικά

Αυτό είναι μια πραγματική πρόκληση για όσους αγαπούν τα αναψυκτικά. Ακόμη και οι πιο υγιεινές εκδοχές τους περιέχουν ζάχαρη η οποία αποτελεί την κύρια αιτία για εκφυλιστικές ασθένειες, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη δεν είναι καλύτερα,  και σε κάποιες περιπτώσεις περιέχουν καρκινογόνα τεχνητά γλυκαντικά. Και αν αυτό δεν σας μοιάζει αρκετά κακό, τα αναψυκτικά προκαλούν αφυδάτωση. Τα αναψυκτικά είναι τοξικά για το σώμα και τον εγκέφαλο και αν κατανοήσετε τι ακριβώς  προκαλούν στη βιοχημεία του σώματος όταν τα καταναλώνουμε σίγουρα δεν θα πίνατε ξανά. Στην ολιστική διατροφή δεν υπάρχει χώρος για κάθε μορφής αναψυκτικό. Μπορείτε να επιλέξετε άλλα ροφήματα για να ξεδιψάσετε όπως η φρέσκια λεμονάδα, το κρύο τσάι ή ένα χυμό φρούτων.

4. Καταναλώστε τροφές που είναι οργανικές, πολλά φρούτα και λαχανικά

Καλό είναι να αγοράζετε τα προϊόντα σας από μικρές βιολογικές φάρμες. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζετε την τοπική αγορά και μαθαίνετε να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής. Όσο λιγότερο ταξιδεύει μια τροφή για να φτάσει στο πιάτο σας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει και τόσο μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα για το περιβάλλον. Φυσικά, τα βιολογικά προϊόντα έχουν απίθανη γεύση και μυρωδιά. Προτιμήστε fitness meals αντί για ανθυγιεινά σνακ.

5. Ελέγξτε τα συστατικά των τροφίμων

Καλό είναι να περιορίζετε τις τροφές που περιέχουν τεχνητά συντηρητικά, τεχνητά γλυκαντικά και χρώματα, υδρογονωμένα  ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια, σιρόπια με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ασπαρτάμη και trans λιπαρά. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε να καταναλώνετε έτοιμες τροφές είναι να μάθετε να τρώτε οργανικές, φρέσκες τροφές. Αυτό θα περιορίσει τα τοξικά συστατικά που προσλαμβάνετε από τις επεξεργασμένες τροφές, και το σώμα σας θα απομακρύνει φυσικά τις τοξίνες. Επίσης οι φρέσκες τροφές μας δίνουν ενέργεια. Όταν καταναλώνουμε ανθυγιεινές τροφές όχι μόνο αλλάζει η χημεία του σώματος με άσχημο τρόπο, αλλά επίσης αλλάζει και η συχνότητα των ηλεκτρικών σημάτων. Τα ηλεκτρικά σήματα μεταφέρουν μηνύματα σε όλο το σώμα.

ολιστική διατροφή, θεραπεια, προληψη

6. Κλείστε την τηλεόραση

Αρχίστε να κινείστε! Η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι ένα τεράστιο θέμα που συμβάλλει στην υψηλή συχνότητα των χρόνιων νοσημάτων. Μπορείτε να κάνετε καθημερινά κάτι που απολαμβάνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά. Βγείτε για μια βόλτα, κάντε έναν περίπατο στο πάρκο της γειτονιάς, ξεκινήστε γιόγκα, τένις ότι σας αρέσει. Ό,τι και αν επιλέξετε, καλό είναι να σας ενθαρρύνει να κινηθείτε. Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση της πίεσης στην καθημερινότητα και μας κάνει να νιώθουμε καλά. Η τακτική άσκηση μειώνει το άγχος και βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση και την αυτοπεποίθησή μας. Οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών που μας δημιουργούν χαρά.

7. Σταματήστε την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας

Για να γίνει αυτό χρειάζεται επίμονη και συνειδητή εξάσκηση. Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τελείως τις αρνητικές σκέψεις , χρειάζεται χρόνος, υπομονή και δέσμευση. Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να έχουν τη ρίζα τους σε κάποιες συνήθειες, για αυτό μην μαστιγώνετε τον εαυτό σας αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς. Η αυστηρή αυτοκριτική δεν σας ωφελεί, και δεν κάνει κακό στην σωματική και στην ψυχολογική σας υγεία. Από τη στιγμή που γνωρίζετε τις καταστροφικές επιδράσεις της αρνητικής συζήτησης με τον εαυτό μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να αλλάξετε τις αρνητικές σας σκέψεις. Όταν μια αρνητική σκέψη σας τραβά την προσοχή τότε σκεφτείτε κάτι θετικό. Έτσι θα αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στην νοοτροπία σας, στο σώμα και στο περιβάλλον σας.

8. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Είναι πολύ σημαντικό στο τέλος της ημέρας να κάνουμε μια αναδρομή. Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γράφετε όλα τα θετικά που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σας. Με αυτό τον τρόπο έχετε μεγαλύτερη επίγνωση στις σκέψεις σας και μπορείτε να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας χωρίς να τα καταπιέζετε και να τα θάβετε μέσα σας. Κάθε μέρα μπορείτε να γράφετε όλα τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη όσο μικρά και αν είναι. Επίσης μπορείτε να γράφετε τους στόχους σας και τα όνειρά σας. Πώς θα θέλατε να είναι η ζωή σας σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο; Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο γράφουν σε ημερολόγιο.

9. Κάντε διαλογισμό και βρείτε ηρεμία

Ακόμη και 5 λεπτά μέσα στην ημέρα είναι αρκετά. Μείνετε σιωπηλοί σε ένα ήσυχο μέρος και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, χαλαρώστε και αφήστε τις σκέψεις σας να τρέχουν χωρίς να τους δίνετε σημασία, συγκεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 5 λεπτά την ημέρα τα οποία στη συνέχεια μπορούν να γίνουν 10,15, 20 ή 30. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός για 20 λεπτά την ημέρα προκαλεί θετικές βιοχημικές αλλαγές στο σώμα.

10. Αναπνεύστε βαθιά

Δυστυχώς, ο μοντέρνος τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας. Η αναπνοή μας είναι πιο γρήγορη. Η αναπνοή είναι πολύ σημαντική για την απομάκρυνση των τοξινών, την υγεία του λεμφικού συστήματος, την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος (την ηρεμία, την πέψη) και ο πιο γρήγορος τρόπος για την απενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (μηχανισμός πάλης ή φυγής).  Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την αντίδραση του σώματος σε καταστάσεις άγχους ώστε να ηρεμούμε και να χαλαρώνουμε. Η συγκέντρωση στην αναπνοή μας έχει άμεση χαλαρωτική επίδραση καθώς ενισχύει την ενσυνειδητότητα. Με τη βοήθεια της γιόγκα μπορεί ο οποιοσδήποτε να μάθει να αναπνέει σωστά . Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να ηρεμεί το νευρικό του σύστημα.

Ποια είναι τα οφέλη της ολιστικής διατροφής;

Τα οφέλη της ολιστικής διατροφής είναι πολλαπλά, και περιλαμβάνουν αύξηση στα επίπεδα της ενέργειας, ευεξία, καλύτερο ύπνο, υγιές δέρμα και μαλλιά, δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, μικρότερο κίνδυνο για πολλές ασθένειες, και καλύτερη διάθεση.

Η ολιστική διατροφή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος, η κολίτιδα/ σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν σημαίνει ότι κάνουμε τα πάντα τέλεια. Ουσιαστικά, είναι η ισορροπία που χρειάζεται να έχουμε στη ζωή μας. Αν θέλετε να φάτε ένα μπισκότο ή ένα γλυκό δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό. Αρκεί να μην το παρακάνετε και να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές.

Ένα μυστικό που βοηθά στην προσαρμογή στην ολιστική διατροφή είναι πως όσο λιγότερο καταναλώνουμε μια τροφή (π.χ. ζάχαρη) τόσο λιγότερο θα την ζητάει ο οργανισμός μας. Το σώμα μας προσαρμόζεται και συνηθίζει πράγματα όπως η ζάχαρη, τα οποία είναι εθιστικά.

Ολιστική αντιμετώπιση των νοσημάτων 

Η ολιστική διατροφή αποτελεί ένας από τους κύριους πυλώνες της ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ . Το σώμα μας, όταν του παρέχουμε τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ασθένειες. Αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής καλό είναι να έχει την καθοδήγηση ενός ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ σε αυτή την αλλαγή. Επιπλέον, στις μέρες μας υπάρχουν διαθέσιμες πολλές ολιστικές θεραπείες όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε ένα εύρος παθήσεων.