Κάνε το Τεστ
βοτανοθεραπεία, βότανα, τι είναι η βοτανοθεραπεία, ιστορία βοτανοθεραπείας, γιατί είναι δημοφιλής η βουανοθεραπεία, ασφάλεια βοτανοθεραπείας

Βοτανοθεραπεία

Βοτανοθεραπεία

Η βοτανοθεραπεία τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Η αύξηση της χρήσης των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς οφείλεται στη διαθεσιμότητα, στην προσιτή τιμή , στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια. Αυτή η ραγδαία αύξηση έχει οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ποιότητα και στην ανάλυση των φυτικών προϊόντων και στην διεξαγωγή κλινικών μελετών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει τη σημασία της βοτανοθεραπείας στην υγεία των ανθρώπων.

Η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η παλαιότερη μορφή φροντίδας που εφαρμοζόταν για δεκαετίες στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι εξαρτιόνταν από τη φύση για το φαγητό, τη στέγη, την ένδυση και την θεραπεία των νοσημάτων. Αυτοί οι άνθρωποι ξεχώρισαν τα χρήσιμα βότανα με τις ωφέλιμες ιδιότητες από αυτά που ήταν τοξικά και δεν είχαν καμία δράση. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία περίπου 50000 είδη φυτών έχουν ιατρικές ιδιότητες. Η βάση πολλών σύγχρονων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η μορφίνη, η διγιτοξίνη και η κινίνη συντίθενται μέσω διεργασιών από βότανα. Η γνώση για τα φάρμακα που προέρχονται από βότανα αυξάνεται σταδιακά.

Σήμερα η βοτανοθεραπεία αποτελεί ένα κύριο τρόπο φροντίδας για το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχει επίσης μια ξαφνική αύξηση της χρήσης των βοτάνων ως φάρμακα σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι όλα τα βότανα δεν είναι ασφαλή. Με την πάροδο των χρόνων η χρήση της παραδοσιακής ιατρικής έχει εκσυγχρονιστεί με νέους τρόπους επιλογής, προετοιμασίας και επεξεργασίας των βοτάνων. Οι ίδιες μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν κλινικά για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των βοτάνων, ώστε να αποτελεί η βοτανοθεραπεία μια βιώσιμη εναλλακτική μορφή ιατρικής.

Τι είναι η βοτανοθεραπεία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη βοτανοθεραπεία ως μια πρακτική που περιλαμβάνει βότανα, συστατικά των βοτάνων, φυτικά παρασκευάσματα και τελικά φυτικά προϊόντα, που περιέχουν ενεργά συστατικά των φυτών ή άλλα συστατικά ή συνδυασμούς αυτών. Αυτά προέρχονται από μέρη του φυτού όπως τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη, οι ρίζες και ο σπόρος.

Τα φάρμακα που προέρχονται από βότανα περιέχουν ενεργά συστατικά, μέρη του φυτού επεξεργασμένα ή ακατέργαστα με ορισμένα έκδοχα, π.χ. διαλύτες ή συντηρητικά. Αυτά τα ενεργά συστατικά προστατεύουν τα φυτά από βλάβες και ασθένειες και συμβάλλουν στο άρωμα, τη γεύση και το χρώμα του φυτού. Επιστημονικά, αυτά τα συστατικά είναι γνωστά ως φυτοχημικά και περιλαμβάνουν τις σαπωνίνες, τα φλαβονοειδή, τους γλυκοζίτες, τις τανίνες, τα αλκαλοειδή και τα τερπενοειδή. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα φυτοχημικά συστατικά έχουν πολλά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων. Για παράδειγμα τα βότανα που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά και για τις στομαχικές διαταραχές περιέχουν κυρίως είδη αρωματικών φυτών τα οποία έχουν θεραπευτικά αιθέρια έλαια, με αντιβακτηριδιακές, καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Τα φυτά που περιέχουν υψηλά ποσοστά τανίνης χρησιμοποιούνται για τη διάρροια και το έλκος στο στομάχι, και έχουν αντιμικροβιακές, στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ιστορία της βοτανοθεραπείας

Τα βότανα χρησιμοποιούνται στην ιατρική για πάνω από 60000 χρόνια σύμφωνα με τις αναφορές στην αρχαία Βαβυλώνα. Στην Αίγυπτο και στην Κίνα τα γραπτά δεδομένα για την βοτανοθεραπεία τοποθετούνται 5000 χρόνια πριν, στην Ασία και στην Ελλάδα 2500 χρόνια πριν. Στην Κίνα, έχουν τη δικής τους Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Το πιο παλιό βιβλίο βοτάνων χρονολογείται 2000 χρόνια πριν στην Κίνα. Η Αγιουρβέδα είναι μια μορφή ιατρικής που χρησιμοποιείται στην Ινδία για πάνω από 5000 χρόνια.

βοτανοθεραπεια

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την βοτανοθεραπεία;

Προσβασιμότητα και προσιτή τιμή

Τα βότανα έχουν προσιτή τιμή συγκριτικά με τις ακριβές θεραπείες της δυτικής ιατρικής. Σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό όπως η Ινδία, ο αγροτικός πληθυσμός δεν έχει καθόλου πρόσβαση στη σύγχρονη ιατρική, αλλά βασίζεται στην βοτανοθεραπεία για να καλύψεις τις βασικές ιατρικές του ανάγκες.

Εναλλακτική ιατρική

Τα φυτά θεωρούνται πιο υγιεινές επιλογές από ότι τα συμβατικά βιοσυνθετικά φάρμακα. Τα συμβατικά φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και υψηλότερη τοξικότητα συγκριτικά με τα βότανα. Μερικοί λόγοι για τους οποίους η βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται είναι:

  1. Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
  2. Η βελτιωμένη ποιότητα στα προϊόντα βοτάνων με τη χρήση επιστημονικών πρωτοκόλλων.
  3. Η ανακούφιση από τα συμπτώματα χρόνιων νοσημάτων ή ασθενειών τελικού σταδίου, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, ο διαβήτης και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Χρησιμοποιήστε τα βότανα με ασφάλεια

Μερικά βότανα μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε καλά και να διατηρείτε την υγεία σας. Αλλά χρειάζεται να είστε αρκετά προσεκτικοί:

  • Κοιτάξτε προσεκτικά όσα ισχυρίζεται ότι προσφέρει το προϊόν. Πώς το περιγράφουν; Είναι ένα "μαγικό" χάπι που απομακρύνει το λίπος; Έχει γρήγορα αποτελέσματα; Είναι ένα μυστικό που οι εταιρείες δεν θέλουν να αποκαλύψουν; Αυτού του είδους οι ισχυρισμοί είναι προειδοποιητικά σημάδια. Αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι.
  • Να θυμάστε ότι οι αληθινές ιστορίες δεν αποτελούν επιστημονικά στοιχεία. Πολλά προϊόντα προωθούνται με κάποια ιστορία. Ακόμη και αν η ιστορία ισχύει, αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι και άλλοι άνθρωποι θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα.
  • Πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε βότανο ή προϊόν ,μιλήστε με το γιατρό σας. Ρωτήστε τον την άποψή του. Είναι το προϊόν ασφαλές; Τι πιθανότητες έχει να είναι αποτελεσματικό; Υπάρχουν κίνδυνοι; Αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα; Θα παρεμποδίσει τη θεραπεία σας;
  • Αγοράστε προϊόντα μόνο από πιστοποιημένες εταιρείες. Οι εταιρείες με τις ανάλογες πιστοποιήσεις ελέγχουν την καθαρότητα και την ποιότητα των προϊόντων τους.
  • Μην δίνετε συμπληρώματα σε παιδιά ή σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε βότανα χωρίς να μιλήσετε στο γιατρό σας αν ήδη παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
  • Μην χρησιμοποιείτε βότανα αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
  • Μην χρησιμοποιείτε βότανα αν έχετε κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.