Ο πόνος στο στέρνο και στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που πολύ συχνά συνδέεται με το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Ωστόσο, μπορεί να έχει καρδιακή (έμφραγμα, στηθάγχη) ή μη καρδιακή προέλευση. Υπάρχουν πολλές θεραπείες και φάρμακα που βοηθάνε στην αντιμετώπιση του πόνου λόγω άγχους και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, εφόσον αποκλειστούν τα καρδιοαναπνευστικά αίτια μετά από ένα πλήρη οργανικό έλεγχο.
Το άγχος μπορεί να έχει διάφορες μορφές και να εκδηλώνεται με κρίσεις πανικού, μια συχνή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει 1-4 ανθρώπους στους 100. Τα συχνά επεισόδια κρίσεων πανικού μαζί με την συνεχή ανησυχία ή τις συμπεριφορικές αλλαγές μπορεί να οδηγούν σε συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος. Ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται στο 20-70% των κρίσεων πανικού.
Περίπου το 18-25% των ασθενών στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου που εμφανίζουν πόνο στο στήθος έχουν διαταραχή πανικού. Ο πόνος στο στέρνο κέντρο λόγω άγχους σημαίνει ότι οι ασθενείς χωρίς να χρειάζεται υποβάλλονται σε καρδιολογικές εξετάσεις. Ωστόσο, η πραγματική αιτία παραμένει άγνωστη σε πολλές περιπτώσεις.
Ποικίλοι παράγοντες συμβάλλουν στον πόνο στο στήθος εκτός των κρίσεων πανικού, και συνήθως διαχωρίζονται σε καρδιολογικές και μη καρδιολογικές αιτίες. Ο πόνος στο στήθος εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων, σημαίνει ότι η κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά είναι μειωμένη. Πράγμα που αναφέρεται ως στεφανιαίος σπασμός ή ισχαιμία. Ωστόσο, ο πόνος στο στήθος που δεν έχει καρδιολογική προέλευση μπορεί να προκύπτει από το μυοσκελετικό σύστημα, τον οισοφάγο ή άλλα όργανα που δεν έχουν σχέση με την καρδιά.
Κάποιες αιτίες για τον πόνο στο στήθος λόγω άγχους περιλαμβάνουν:
Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, το άγχος μπορεί να επιδεινώνει τον πόνο στο στήθος σε άτομα με ιστορικό καρδιολογικών παθήσεων, κυρίως λόγο της αυξημένης ανάγκης για οξυγόνο στο μυοκάρδιο λόγω του γρήγορου καρδιακού ρυθμού και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλεί σύσπαση στα μικρά αγγεία της καρδιάς (μικροαγγειακή ισχαιμία). Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερδραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Οι κρίσεις πανικού και το στρες ή τα επεισόδια υπεραερισμού ίσως να οδηγούν σε μια κορύφωση στον μικροαγγειακό τόνο και στον πόνο στο στήθος.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η διαταραχή πανικού μπορεί να συμβαίνει μαζί με την ισχαιμία στο μυ της καρδιάς λόγω του τρόπου με τον οποίο το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα αλλάζει τη λειτουργικότητά του στη διάρκεια αυτών των κρίσεων. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει αυξημένη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η ισχαιμία στην συνέχεια προκαλεί πόνο και επιπλέον στρες. Όλα αυτά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο.
Είναι δύσκολο κάποιος να διαχωρίσει αυτές τις δύο μορφές πόνου στο στήθος. Ωστόσο, κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα ίσως να βοηθούν στη διάκριση μεταξύ τους:
Ο πόνος στο στέρνο κέντρο λόγω άγχους είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να ζητά κάποιος τη συμβουλή του γιατρού του για τον πόνο στο στήθος. Η σωστή διάγνωση είναι ουσιαστική για την αναγνώριση της ακριβούς αιτίας για τον πόνο στο στήθος. Ο γιατρός μπορεί να αναγνωρίσει την αιτία για τον πόνο στο στήθος σύμφωνα με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και κάποιες επιπλέον καρδιολογικές εξετάσεις.
Η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πόνο στο στήθος λόγω άγχους.
Οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) και οι βενζοδιαζεπίνες είναι δύο κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των κρίσεων πανικού. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά και χρησιμοποιούνται συχνά για τις συχνές κρίσεις πανικού. Ωστόσο, οι βενζοδιαζεπίνες συνήθως αποφεύγονται από τους ασθενείς που έχουν θέματα με το αλκοόλ.
Η ψυχοθεραπεία έχει πολλά ωφέλιμα αποτελέσματα για την θεραπεία του πόνου στο στήθος λόγω άγχους. Από τη στιγμή που θα γίνει σωστά η διάγνωση, οι ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου στο στήθος:
Ο πόνος στο στήθος λόγω άγχους μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με έναν ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ και να γίνει η διάγνωση. Με ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και φαρμακευτική αγωγή μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο στέρνο αποτελεσματικά.Αντιμετώπιση πόνου στο στήθος