Κάνε το Τεστ
Επιχείλιος έρπης, Άγχος, Στρες, Στεναχώρια, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση, Θεραπεία, Έρπης στα χείλη

Επιχείλιος έρπης: από άγχος, στρες ή θλίψη

Επιχείλιος έρπης από άγχος, στρες ή θλίψη

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του επιχείλιου έρπη (ιός του απλού έρπητα, herpes labialis, HSV-1 ). Αυτοί περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο κρύος καιρός, αλλά και ψυχολογικούς όπως όπως το άγχος, το στρες και η στεναχώρια. Ποια είναι όμως η σύνδεση ανάμεσα στο άγχος, το στρες, στη θλίψη και στον επιχείλιο έρπη;

Μπορεί το στρες να προκαλεί επιχείλιο έρπητα;

Το χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αλλάζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, για αυτό και ο έρπης μπορεί να εμφανίζει εξάρσεις κατά τη διάρκεια ή μετά από περιόδους έντονου άγχους, στρες ή θλίψης. Δυστυχώς λοιπόν, η απάντηση είναι πως το άγχος μπορεί να οδηγεί στην επανεμφάνιση (υποτροπή) του επιχείλιου έρπητα. Μαζί με τις ορμονικές αλλαγές και την κόπωση, το στρες είναι ένας κύριος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση του επιχείλιου έρπη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα;

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα αρχικά, ενώ άλλοι έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και φουσκάλες γύρω από το στόμα. Κάθε άτομο έχει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά τα πιο συχνά είναι:

  • Τσούξιμο στα χείλη, συνήθως πριν την εμφάνιση του έρπητα
  • Μικρές φουσκάλες στα χείλη και στο στόμα που μεγαλώνουν, σπάνε και μετά ξεφλουδίζουν
  • Ξηρότητα, κνησμό και ερεθισμό στα χείλη και στο στόμα
  • Πόνο στα χείλη και στο στόμα

Πώς το στρες επηρεάζει την υγεία μας;

Όσον αφορά τη συνολική μας υγεία, οι επιδράσεις του στρες στο σώμα ξεπερνούν κατά πολύ τον επιχείλιο έρπη. Άλλα συχνά σωματικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στο στομάχι, κόπωση, πόνο στο στήθος, αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία στον ύπνο και πόνο στους μύες. Μακροπρόθεσμα, τα υψηλά επίπεδα άγχους τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα υγείας. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν τις παθήσεις του καρδιαγγειακού, την παχυσαρκία, το διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Βέβαια, τα συμπτώματα του άγχους διαφέρουν στον κάθε άνθρωπο αναλόγως της ιδιοσυγκρασίας τους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες στο σώμα μας.

Θεραπεία επιχείλιου έρπητα

Αν έχει ήδη εμφανιστεί επιχείλιος έρπης, αυτός πρέπει να κάνει τον κύκλο του. Υπάρχουν διάφορες ουσίες που μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικά για να επουλωθούν ταχύτερα οι βλάβες:

  • Φυσικές λύσεις: διαλύμματα καλέντουλας που εφαρμόζονται τοπικά.
  • Επιθέματα για τον επιχείλιο έρπητα (πχ Compeed Herpes Patch)
  • Αντιικές κρέμες όπως το Zovirax (ασικλοβίρη), Fenivir (πενσικλοβίρη)

Τρόποι διαχείρισης του άγχους και πρόληψη επιχείλιου έρπη

Αν έχετε επιχείλιο έρπητα, μπορεί να αποτρέψετε ή να μειώσετε τις υποτροπές με την αναγνώριση παραγόντων που προκαλούν υποτροπές και εξάρσεις. Για παράδειγμα αν η έκθεση στο φως του ήλιου, προκαλεί έξαρση, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν στην υποτροπή του έρπη στα χείλη είναι η υπερκόπωση, η έμμηνος ρύση, το έντονο κρύο, και το αλκοόλ.

Είτε το στρες προκύπτει από συγκεκριμένα γεγονότα της ζωής όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου σας προσώπου (πένθος), είτε λόγω θεμάτων στη δουλειά, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία και μαζί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

1. Επαρκής ύπνος

Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε καλά το βράδυ ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το στρες και κατά συνέπεια και τον επιχείλιο έρπη. Όταν ο ύπνος μας δεν είναι επαρκής, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αδύναμο, και αυτό μας κάνει πιο επιρρεπείς στο άγχος και στις ασθένειες. Είναι ζωτικής σημασίας να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ, ειδικά σε περιόδους στρες και να έχουμε καλό ύπνο REM. Ο επαρκής ύπνος μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το στρες και να έχουμε καλή υγεία. Ο ύπνος δίνει στο σώμα τη δυνατότητα αναζωογόνησης.

2. Ψυχοθεραπεία

Η διαχείριση του στρες δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Αν έχετε δοκιμάσει με απλούς τρόπους να αντιμετωπίσετε το άγχος (διαλογισμό, βαθιές αναπνοές, γιόγκα) αλλά δεν έχετε δει καμία βελτίωση, τότε είναι σοφό να ζητήσετε την βοήθεια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας θα μπορέσετε να ανακαλύψετε και να αντιμετωπίσετε τις ρίζες του άγχους σας.

3. Ομοιοπαθητική και Βελονισμός

Η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του στρες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και συνεπώς στην θεραπεία του επιχείλιου έρπη.

Ιδίως η ομοιοπαθητική μπορεί να ρυθμίσει και να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα που εμφανίζουν συχνά επιχείλιο έρπη και να μειώσει τη συχνότητα των υποτροπών.

4. Ενσυνειδητότητα

Οι διάφορες πρακτικές ενσυνειδητότητας είναι χρήσιμες για τη διαχείριση του στρες, για την καλλιέργεια της ηρεμίας και της μείωσης των επιπέδων του στες, το οποίο με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης έρπης στα χείλη.

Ο διαλογισμός είναι μια άλλη τεχνική χαλάρωσης που παίζει κύριο ρόλο στη διαχείριση του στρες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός όχι μόνο μειώνει το στρες αλλά επίσης μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά διαλογισμό έχουν 50% περισσότερα αντισώματα συγκριτικά με όσους δεν κάνουν διαλογισμό. Αν δεν έχετε κάνει ποτέ ξανά διαλογισμό, υπάρχουν κάποια βήματα για αρχάριους που θα σας βοηθήσουν.

5. Άσκηση (κυρίως αεροβική)

Ο καθένας μας πρέπει να κάνει τακτική άσκηση ώστε να έχει καλή ψυχική και σωματική υγεία. Η άσκηση μας δίνει ενέργεια, ανακουφίζει το στρες και τονώνει τη διάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή στη διάρκεια της άσκησης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ενώσεις, τις ενδορφίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Η άσκηση είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για την μείωση των επιπέδων του στρες. Η άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών, που ελαχιστοποιούν τις επιδράσεις του στρες στο σώμα.

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε διατάσεις για να ανακουφίσετε το σώμα από την ένταση. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε πολλές ασκήσεις, οι ήπιες διατάσεις ανακουφίζουν το στρες. Πρακτικές όπως η γιόγκα και το τάι τσι μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα για την χαλάρωση.

Επιχείλιος έρπης, Άγχος, Στρες, Στεναχώρια, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση, Θεραπεία, Έρπης στα χείλη

6. Ασκήσεις αναπνοών

Οι ασκήσεις αναπνοών μπορούν να είναι πολύτιμες. Όταν νιώθετε αγχωμένοι, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα. Φυσικά, με αυτό τον τρόπο φτάνει περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα σε όλο το σώμα και έτσι χαλαρώνει το μυαλό.

Όλοι σας θα έχετε ακούσει ότι πρέπει να παίρνουμε βαθιές αναπνοές όταν νιώθουμε στρες. Οι βαθιές αναπνοές χαλαρώνουν το σώμα, μας ηρεμούν και έτσι αντιμετωπίζουμε το στρες. Η αργή εισπνοή και εκπνοή επιτρέπει στο σώμα να προσλαμβάνει αρκετό οξυγόνο και έτσι να ενεργοποιεί τους μηχανισμούς χαλάρωσης. Μερικές βαθιές αναπνοές μας δίνουν το χρόνο να καθαρίσει το μυαλό μας.

Οι ασκήσεις αναπνοών έχουν αποδεδειγμένα υψηλή αποτελεσματικότητα στην μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης που απελευθερώνεται ως αντίδραση στο στρες και μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα. Αν και χρειάζονται χρόνο και εξάσκηση, οι ασκήσεις αναπνοών μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

7. Χρόνος για τον εαυτό

Όλοι μας τρέχουμε όλη μέρα και προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά, στην οικογένεια και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις, και όλα αυτά είναι φυσιολογικό να μας στρεσάρουν. Είναι πολύ σημαντικό κάθε μέρα να βρίσκουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε όσα αγαπάμε, να ακούμε μουσική, να διαβάζουμε βιβλία, να μαγειρεύουμε. Φυσικά, ο χρόνος που έχουμε για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά μας είναι ουσιαστικό κομμάτι του ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Ένας ακόμη γενικότερος τρόπος για την καταπολέμηση του στρες σε δύσκολες στιγμές είναι η συμπόνια προς τον εαυτό. Από τη στιγμή που δείχνουμε ευγένεια και κατανόηση προς τον εαυτό μας, ακόμη και αν τα πράγματα είναι δύσκολα, αυτό μας βοηθά να μειώσουμε το στρες. Είναι ζωτικής σημασίας να μιλάμε στον εαυτό μας όπως θα μιλούσαμε σε έναν καλό μας φίλο. Ακόμη και αν κάνουμε λάθη, πρέπει να συγχωρούμε τον εαυτό μας.

Αντιμετώπιση του άγχους 

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το στρες μπορεί να οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, για αυτό είναι πολύ σημαντική η αντιμετώπισή του.

Κανείς δεν αξίζει να ζει συνεχώς με το στρες και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το LIFE COACHING, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ για να το αντιμετωπίσετε.