Κάνε το Τεστ
ρίχνει το αλκοόλ το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδράσεις αλκοόλ στο ανοσοποιητικό, πως επηρεάζει το αλκοόλ το ανοσοποιητικό, επιδράσεις αλκοόλ στο γαστρεντερικό, επιδράσεις αλκοόλ, στους πνεύμονες, επιδράσεις του αλκοόλ στο ήπαρ, αλκοόλ και καρκίνος, αλκοόλ και ψυχική υγεία

Ρίχνει το αλκοόλ το ανοσοποιητικό σύστημα;

Ρίχνει το αλκοόλ το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα με πολλούς τρόπους. Κάποιες επιδράσεις είναι άμεσες και διαρκούν για λίγο. Eνώ άλλες δρουν συσσωρευτικά και επηρεάζουν σημαντικά την σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα, ειδικά αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καθημερινά. Ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ έχει σχέση με την ανάπτυξη συγκεκριμένων νοσημάτων, όπως πολλές μορφές καρκίνου.

Το αν θα σας βλάψει το αλκοόλ εξαρτάται από τις ποσότητες που καταναλώνετε και την ποιότητα του αλκοόλ. Οι γενετικοί παράγοντες, η διατροφή, ο μεταβολισμός, και οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν το σώμα μας. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν το αλκοόλ ρίχνει το ανοσοποιητικό.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα όπως η ευαισθησία στην πνευμονία. Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή η σύνδεση περιλαμβάνει και άλλες καταστάσεις όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, η σηψαιμία, η αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Επίσης, έχει σχέση με την υψηλότερη συχνότητα των μετεγχειρητικών επιπλοκών, και την πιο αργή ανάρρωση από λοιμώξεις και τραυματισμούς.

Το αλκοόλ παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα με πολύπλοκους και παράδοξους τρόπους. Μπορεί να επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να λειτουργεί αποτελεσματικά ενάντια σε λοιμώξεις, και να συμβάλλει σε βλάβες οργάνων που έχουν σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ και εμποδίζουν την  επούλωση των ιστών.

Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει το αλκοόλ θα οδηγήσει στην ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη ή τουλάχιστον τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών για την υγεία από την κατάχρηση αλκοόλ.

Με ποιους τρόπους το αλκοόλ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος , ανοίγει τις πόρτες σε πολλά θέματα υγείας όπως οι λοιμώξεις και η συστημική φλεγμονή. Επίσης, η έκθεση στο αλκοόλ στη μήτρα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου. Αυτή η έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων στα νεογέννητα.

Επιπτώσεις αλκοόλ στην υγεία

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ανάγκη να είναι χρόνια για να προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι η οξεία κατανάλωση αλκοόλ επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια σειρά φυσιολογικών μηχανισμών επηρεάζονται από το αλκοόλ και επιδρούν στην επούλωση των τραυμάτων. Το αλκοόλ παρεμβαίνει σε τρεις τύπους τραυμάτων, τα εγκαύματα, το αιμορραγικό σοκ, και την τραυματική εγκεφαλική βλάβη, και επηρεάζει την ομοιόσταση του ανοσοποιητικού. Το αλκοόλ σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στο ανοσοποιητικό.

Επίσης, το αλκοόλ επηρεάζει την νευροανοσολογική ενεργοποίηση. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ και τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και να μειώνει την ευελιξία στη συμπεριφορά. Η νευροανοσολογική ενεργοποίηση λόγω αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στην εκφύλιση των νευρώνων. Το ενδοκρινικό σύστημα εμπλέκεται στον έλεγχο των επιδράσεων του αλκοόλ στην περιφερική ανοσία.

Τεράστια πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη μελέτη της σύνδεσης ανάμεσα στο αλκοόλ και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προκλήσεις ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν. Η ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Η φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού εξαρτάται από την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και στα υπόλοιπα κύτταρα, καθώς και την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και στην περιφέρεια. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις δείχνουν ένα τεράστιο αριθμό μηχανισμών.

Όσο προχωρά η έρευνα όλο περισσότερα πράγματα αποκαλύπτονται για τη σύνδεση του αλκοόλ και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιδράσεις του αλκοόλ στο γαστρεντερικό σύστημα

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι τυπικά το πρώτο σημείο επαφή του αλκοόλ με το σώμα, καθώς περνά στο σώμα και στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα και σημαντικά το γαστρεντερικό σύστημα. Ουσιαστικά, επηρεάζει τη δομή και την ακεραιότητα του γαστρεντερικού σωλήνα. Για παράδειγμα, το αλκοόλ αλλάζει τον αριθμό και την αφθονία των καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, μια ομάδα μικροοργανισμών στο έντερο που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Αυτοί οι μικροοργανισμοί επηρεάζουν την ωρίμανση και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το αλκοόλ παρεμβαίνει στην επικοινωνία μεταξύ αυτών των μικροοργανισμών και στο ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου. Επίσης, καταστρέφει τα επιθηλιακά κύτταρα, τα Τ-κύτταρα και τα ουδετερόφιλα στο γαστρεντερικό σύστημα. Κατά συνέπεια διαταράζει τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου και διευκολύνει τη διαρροή μικροβίων στην κυκλοφορία.

Επιδράσεις του αλκοόλ στο ήπαρ

Αυτές οι διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου και στη λειτουργία του εντερικού φραγμού έχουν σημαντικές επιδράσεις πέρα από το γαστρεντερικό σύστημα. Για παράδειγμα, η διαρροή βακτηριακών προϊόντων από το έντερο ενεργοποιεί το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα στο ήπαρ, με αποτέλεσμα την φλεγμονή που υπάρχει πίσω από την αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τελικά οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο του ήπατος.

Η λοίμωξη από ιογενή ηπατίτιδα επιταχύνει την εξέλιξη της αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος. Η ηπατική νόσος τελικού σταδίου από ιογενή ηπατίτιδα μαζί με την αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Το αλκοόλ και οι ιοί της ηπατίτιδας δρουν συνεργικά στην εξέλιξη των παθήσεων του ήπατος.

Επιδράσεις του αλκοόλ στους πνεύμονες

Εκτός από την πνευμονία, η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με άλλες παθήσεις των πνευμόνων, όπως η φυματίωση, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Το αλκοόλ διαταράσσει τη λειτουργία των ανώτερων αεραγωγών, βλάπτει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού (των μακροφάγων και των ουδετερόφιλων) και αποδυναμώνει τη λειτουργία του φραγμού του επιθηλίου στους κατώτερους αεραγωγούς. Συνήθως η βλάβη στους πνεύμονες από την κατανάλωση αλκοόλ μένει απαρατήρητη, μέχρι να προκύψει ένα άλλο θέμα. Όπως μια αναπνευστική λοίμωξη, που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ για χρόνια εμφανίζουν συγκεκριμένες παθολογίες. Σε κάποιους ασθενείς, το αλκοόλ βλάπτει την ανοσία του βλεννογόνου στο έντερο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και πνευμονία, και επίσης αυξάνει την συχνότητα των μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως η καθυστέρηση στην επούλωση των τραυμάτων. Το AIDS είναι μια νόσος στην οποία η ανοσία είναι αδύναμη. Το αλκοόλ βλάπτει περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα, και αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του HIV.

Αλκοόλ και καρκίνος

Η αλληλεπίδραση του αλκοόλ και του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Το αλκοόλ παρεμβαίνει στους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς του σώματος ενάντια στον καρκίνο. Το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της χημειοθεραπείας. Η διαχείριση αυτών των καταστάσεων είναι ακόμη πιο δύσκολη σε άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ.

Επιδράσεις του αλκοόλ στην ψυχική υγεία

Μερικές φορές οι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ γιατί πιστεύουν ότι βοηθά στα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Το αλκοόλ αλλάζει παροδικά τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες του εγκεφάλου λειτουργούν, και αυτό σας κάνει να χαλαρώνετε. Όμως αυτό διαρκεί για λίγο. Τελικά το αλκοόλ μόνο επιδεινώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Διακοπή αλκοόλ  

Πολλοί άνθρωποι δύσκολα αποδέχονται ότι έχουν κάποιο θέμα με το αλκοόλ.  Αν νομίζετε ότι έχετε πρόβλημα με οτιδήποτε από τα δύο καλό είναι να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή. Είναι σημαντικό να μιλήσετε ειλικρινά για την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε, πόσο καιρό έχετε σταματήσει να πίνετε. Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή η ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να μιλήσετε ανοιχτά για όσα σας απασχολούν.