Κάνε το Τεστ
άνδρες και κατάθλιψη, η κατάθλιψη στους άνδρες, αρρενωπότητα και κατάθλιψη, η αρρενωπότητα πληγώνει τους άνδρες, συμπτώματα κατάθλιψης στους άνδρες, αιτίες κατάθλιψης στους άνδρες, αντιμετώπιση κατάθλιψης, θεραπεία κατάθλιψης

Η κατάθλιψη στους άνδρες

Κατάθλιψη στους άνδρες

Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από ότι οι άνδρες , αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν επηρεάζονται από την κατάθλιψη. Οι άνδρες φαίνεται να βιώνουν και να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη με διαφορετικούς τρόπους από τις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες νιώθουν θλίψη ενώ οι άνδρες νιώθουν θυμό.

Αλλαγή της οπτική της κατάθλιψης στους άνδρες

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι άνδρες προτιμούν να κρατούν την κατάθλιψη για τον εαυτό τους, να την κρύβουν από τους φίλους και την οικογένειά τους. Είναι ο τρόπος που μεγαλώνουν, οι προκαταλήψεις, τα ταμπού της κοινωνίας που αφορούν το ρόλο του "δυνατού" και του ήρωα που πάντα τα καταφέρνει "μόνος του".

Όμως είναι ανάγκη σαν κοινωνία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους άνδρες και την κατάθλιψη στους άνδρες. Η κατάθλιψη δεν έχει να κάνει με το φύλο. Ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες δεν επιλέγουν να ζουν με την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μία νόσος, δεν είναι απλά "στο μυαλό" κάποιου. Η τρομακτική πίεση της ζωής, τα αδιέξοδα και οι τραυματικές εμπειρίες οδηγούν στην κατάθλιψη τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλλου, και είναι ανάγκη να αποδεχτούμε αυτό το γεγονός αντί να αποθαρρύνουμε το πρόβλημα και τον άνθρωπο που υποφέρει.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Η κοινωνία υπαγορεύει ότι οι άνδρες (και τα αγόρια) πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, δύναμη, επιτυχία και ψυχραιμία. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του να είσαι άντρας και οτιδήποτε συναισθηματικό ή γυναικείο πρέπει να καταπιέζεται και να αγνοείται. Για αυτό το λόγο τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους άνδρες εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο από ότι στις γυναίκες και περιλαμβάνουν:

 • Διατροφικές διαταραχές
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Κόπωση
 • Θλίψη ή θυμό εσωτερικά που εκφράζεται ως οργή
 • Αδυναμία εκτέλεσης των καθημερινών υποχρεώσεων
 • Αυξημένη ευερεθιστότητα
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά και την οικογένεια
 • Έλλειψη ύπνου
 • Αυτοκτονικές σκέψεις

Αιτίες κατάθλιψης στους άνδρες

Δεν υπάρχει μόνο μία αιτία για την κατάθλιψη στους άνδρες. Βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως και ο τρόπος ζωής, οι σχέσεις και οι δεξιότητες.

Καθώς ο οποιοσδήποτε άνδρας μπορεί να αντιμετωπίσει κατάθλιψη, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που κάνουν τους άνδρες πιο ευάλωτους, όπως:

 • Η μοναξιά και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης
 • Η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους
 • Το ιστορικό εξάρτησης από το αλκοόλ ή τις ουσίες
 • Το τραύμα της πρώιμης παιδικής ηλικίας ή η κακοποίηση

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη μόνοι σας. Χρειάζεται κουράγιο και δύναμη να ζητήσετε βοήθεια από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή έναν ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή. Η κατάθλιψη είναι μία νόσος και χρειάζεται σεβασμό και αντιμετώπιση όπως όλα τα νοσήματα που αφορούν το σώμα. Οι περισσότεροι άνδρες με κατάθλιψη ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία (αντικαταθλιπτικά ή ψυχοθεραπεία, αναλόγως του σταδίου κατάθλιψης) και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η κοινωνική υποστήριξη, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή.

Μην περιμένετε η διάθεσή σας να βελτιωθεί αμέσως. Είναι πιθανό να αρχίσετε να νιώθετε λίγο καλύτερα κάθε μέρα. Πολλοί άνδρες που αναρρώνουν από την κατάθλιψη παρατηρούν βελτίωση στον ύπνο και στην όρεξη πριν βελτιωθεί η διάθεση τους. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στον τρόπο σκέψης σας και στα συναισθήματά σας, να σας βοηθούν να ξεπεράσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να κερδίσετε πίσω τη χαρά στη ζωή σας.

Άνδρες και αρρενωπότητα

Έχει περάσει πολύς καιρός που οι άνδρες ζουν με το παραδοσιακό μοντέλο της αρρενωπότητας και τώρα είναι η στιγμή αυτό να αλλάξει. Μπορούμε να αλλάξουμε το μοντέλο αρρενωπότητας μιλώντας στα παιδιά και ειδικά στα αγόρια ότι είναι καλό να εκφράζουν και να δείχνουν τα συναισθήματά τους. Τα αγόρια μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματα και την αγάπη τους. Οι άνδρες μπορούν να λένε στα παιδιά τους ότι τα αγαπούν , να τα αγκαλιάζουν, να τους λένε ότι είναι φυσιολογικό να κλάψουν όταν χτυπήσουν και φυσικά να συζητούν για τα συναισθήματα της καθημερινότητας. Μπορούμε να διδάξουμε στα αγόρια πως να εκφράζουν τα συναισθήματά τους . Αυτό θα έχει θετική επίδραση στη ζωή τους στο μέλλον.

Οι άνδρες που μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που ενισχύει την παραδοσιακή αρρενωπότητα δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Προσπαθούν να τα αγνοήσουν ή να τα αποφύγουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν εξωτερικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την εσωτερική συναισθηματική καταιγίδα και τον πόνο που προκαλεί η κατάθλιψη. Οι άνδρες συχνά αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη με την συγκέντρωση στην εργασία. Μπορεί επίσης να στραφούν στο αλκοόλ για να αποφύγουν την κατάθλιψη και το άγχος. Οι άνθρωποι γενικά θάβουν μέσα τους όσα τους κάνουν να ντρέπονται. Πολλοί άνδρες εκφράζουν τα συναισθήματά τους με θυμό προς τους ανθρώπους γύρω τους, όπως οι σύντροφοι ή τα παιδιά.

καταθλιψη ανδρες

Πώς η τοξική αρρενωπότητα πληγώνει τους άνδρες;

Σε πολλές κουλτούρες οι άνδρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους εξαιτίας της τοξικής αρρενωπότητας. Η τοξική αρρενωπότητα αναφέρεται σε πράξεις που αποθαρρύνουν την έκφραση των συναισθημάτων στους άνδρες ενώ ενθαρρύνονται οι συμπεριφορές που καθιστούν το αρσενικό "κυρίαρχο" σε μια δεδομένη κατάσταση. Τα παιδιά και τα μικρά αγόρια που εκφράζουν τα συναισθήματά τους συγκρίνονται με αρνητικό τρόπο με τα κορίτσια. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως, "τα αγόρια δεν κλαίνε", "μην φέρεσαι σαν μωρό", "οι άνδρες δεν φοβούνται", "μην κλαις σαν κορίτσι".

Σίγουρα θα έχετε ακούσει αυτές τις εκφράσεις γύρω σας. Φανταστείτε λοιπόν να είστε ένα μικρό αγόρι, που κλαίει επειδή χτύπησε ή επειδή κάποιος το πλήγωσε και μετά να σας λένε "φέρσου σαν άντρας" , αντί να σας ρωτήσουν τις σας έκανε να κλάψετε, πως νιώθετε και τι σκέφτεστε ότι μπορείτε να κάνετε.

Όταν τα συναισθήματα καταπιέζονται ένα μικρό παιδί μαθαίνει να αποφεύγει να εκφράζει τα συναισθήματά του και να τα συσσωρεύει μέσα του. Με τον καιρό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργική έκφραση των συναισθημάτων και τελικά σε κατάθλιψη.

Όταν ένα μικρό αγόρι απορροφά όλη την αρνητικότητα από τους γύρω του, γίνεται ένας γονέας που μεγαλώνει τα παιδιά του με τον ίδιο τρόπο, ειδικά τα αγόρια.

Κοινωνική υποστήριξη

Οι απαιτήσεις στη δουλειά συχνά κάνουν δύσκολη τη διατήρηση των φιλικών σχέσεων, αλλά το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι να βρείτε ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να είστε ο εαυτός σας. Αυτό δεν σημαίνει απλά ότι θα κάνετε αστεία ή θα ανταλλάσσετε μηνύματα για τα αθλητικά. Σημαίνει ότι θα μιλήσετε σε κάποιον φίλο σας με τον οποίο θα νιώθετε άνετα να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, κάποιον που θα σας ακούσει χωρίς να σας κρίνει ή που δεν θα σας πει πως πρέπει να σκέφτεστε ή τι να αισθάνεστε.

Ίσως να σκέφτεστε ότι το να συζητάτε για τα συναισθήματά σας δεν είναι και το πιο αρρενωπό πράγμα που μπορείτε να κάνετε, αλλά καλό είναι να θυμάστε ότι ήδη επικοινωνείτε με τους γύρω σας απλά δεν χρησιμοποιείτε λέξεις. Αν έχετε ξεσπάσματα θυμού, πίνετε περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο, τότε καλό είναι να μιλήσετε στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας και αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Αλλάξτε τον αρνητικό τρόπο σκέψης

Μπορεί να νιώθετε αδύναμοι, ότι άσχημα πράγματα συμβαίνουν και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε, ότι δεν έχετε πολλές ελπίδες. Η κατάθλιψη δημιουργεί έναν αρνητικό τρόπο σκέψης για όλα, τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και τις προσδοκίες σας για το μέλλον.

Όταν οι αρνητικές σκέψεις σας κατακλύζουν , είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης και αυτές οι παράλογες και απαισιόδοξες σκέψεις δεν είναι ρεαλιστικές. Όταν εξετάζετε αυτές τις σκέψεις μπορεί να μην έχουν διάρκεια.

Μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο της απαισιοδοξίας και να λέτε στον εαυτό σας μόνο θετικά πράγματα. Συχνά ο αρνητικός τρόπος σκέψης είναι κάτι αυτόματο που δεν το συνειδητοποιείτε. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τον τύπο των αρνητικών πεποιθήσεων και σκέψεων που τροφοδοτούν την κατάθλιψη, και να τις αντικαταστήσετε με πιο θετικές και ρεαλιστικές σκέψεις.

Η κατάθλιψη είναι συχνά μια νόσος που διαρκεί πολλά χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια βοήθεια ώστε να μείνει κάποιος καλά, πράγμα που σημαίνει δέσμευση στη θεραπεία και ένα πλάνο για την αντιμετώπιση της επιστροφής των συμπτωμάτων. Μπορεί τα συμπτώματα να επανεμφανιστούν ακόμη και αν νιώθετε καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλοί άνδρες και γυναίκες που ζουν με την κατάθλιψη έχουν μάθει να την αντιμετωπίζουν και να ζουν μια ικανοποιητική ζωή. Κάντε ένα βήμα τη φορά. Η οικογένεια, οι φίλοι και η ψυχοθεραπεία είναι σημαντικές πηγές υποστήριξης.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Πολλές φορές η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους και οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές, για αυτό ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Να είστε ανοιχτοί με όσα αισθάνεστε και για τα σωματικά σας συμπτώματα. Οι θεραπευτικές επιλογές για την κατάθλιψη στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • Ψυχοθεραπεία: αν και μπορεί να πιστεύετε ότι η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή για τα προβλήματά σας δεν είναι και η πιο αρρενωπή λύση ωστόσο η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και να μάθετε τρόπους αντιμετώπισης ώστε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.
 • Αντικαταθλιπτικά φάρμακα: βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης (αλλά δεν λύνουν τα υποκείμενα προβλήματα και δεν αποτελούν μια μακροχρόνια λύση). Η φαρμακευτική αγωγή έχει και παρενέργειες. Φυσικά πολλές φορές η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται αναγκαία. Η ομοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική επιλογή.

Τεστ κατάθλιψης

Μπορείτε να κάνετε το τεστ κατάθλιψης για μια πρώτη εκτίμηση αν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης.