Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, διαφορές της κατάθλιψης στους άνδρες και στις γυναίκες, ποιες είναι οι διαφορές στην κατάθλιψη ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. κατάθλιψη στους άνδρες, κατάθλιψη στις γυναίκες

Κατάθλιψη: διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες

Ποιες είναι οι διαφορές της Κατάθλιψης ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες;

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η πεσμένη διάθεση, η έλλειψη κινήτρου και ενδιαφέροντος, η απώλεια ευχαρίστησης για δραστηριότητες. Επίσης παρατηρούνται αλλαγές στην όρεξη, διαταραχές στον ύπνο, συναισθήματα ενοχών και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν τουλάχιστον μερικά από αυτά τα συμπτώματα , αν και μπορεί να μην τα έχουν όλα ή να εμφανίζουν κάποια άλλα. Οι μελέτες δείχνουν ότι και οι ατομικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμπειρία της κατάθλιψης σε κάθε άτομο.

Δύο άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να μην έχουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα, αλλά η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν κάθε άτομο βοηθά στην αποτελεσματική θεραπεία.

Βιολογικοί παράγοντες, φύλο , προσωπικότητα και κατάθλιψη

Οι βιολογικοί παράγοντες και το φύλο επηρεάζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν και εκφράζουν την κατάθλιψη με διαφορετικούς τρόπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση διαχωρίζεται σε δύο μορφές. Αλλά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται τα συμπτώματα της ψυχικής διαταραχής.

Από μόνο του το φύλο μπορεί να μην έχει τεράστια επίδραση στην κατάθλιψη. Όμως σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως ο σεξισμός, η τοξική αρρενωπότητα, τα ψυχικά τραύματα συμβάλλει στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Οι συνυπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή οι διατροφικές διαταραχές, κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές στην κατάθλιψη.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μηρυκάζουν τις σκέψεις τους όταν βιώνουν κατάθλιψη

Ο μηρυκασμός των αρνητικών συναισθημάτων, συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες με κατάθλιψη συγκριτικά με τους άνδρες που έχουν κατάθλιψη. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό, το κλάμα χωρίς λόγο και τις κατηγορίες προς τον εαυτό.

Ο μηρυκασμός δεν βοηθά, στην πραγματικότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες τείνουν να αποσπούν τον εαυτό τους όταν δεν νιώθουν καλά.

Οι άνδρες με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ

Οι άνδρες μπορεί να πίνουν πολύ αλκοόλ πριν την έναρξη της κατάθλιψης, και αυτό είναι αλήθεια ειδικά για τα αγόρια στην εφηβεία. Στις γυναίκες η κατανάλωση αλκοόλ παρατηρείται μετά την έναρξη της κατάθλιψης ή όταν τα επίπεδα του άγχους αυξάνονται.

Οι άνδρες με κατάθλιψη προσπαθούν να κρύψουν την θλίψη τους και στρέφονται σε άλλες δραστηριότητες όπως το να δουλεύουν πολύ ή να έχουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όπως ο τζόγος ή η επικίνδυνη οδήγηση. Η κατάθλιψη είναι πιθανό να εμφανιστεί ως θυμός και ευερεθιστότητα στους άνδρες και στα αγόρια.

Οι γυναίκες αποκρίνονται διαφορετικά στα ψυχοπιεστικά γεγονότα

Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη λόγω κάποιου ψυχοπιεστικού γεγονότος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες βιώνουν πιεστικές καταστάσεις, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου τους προσώπου, η δυσκολία στις σχέσεις ή η απώλεια της δουλειάς, τείνουν να ανταποκρίνονται με τρόπο που παρατείνει το στρες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των ορμονών του στρες, των ορμονών του αναπαραγωγικού και των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν την διάθεση.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας

Επειδή τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους άνδρες διαρκούν περισσότερο καθώς δεν ζητούν βοήθεια ή θεραπεία, η κατάσταση είναι εξουθενωτική για την ψυχική υγεία. Οι άνδρες που βιώνουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν στην αυτοκτονία συγκριτικά με τις γυναίκες.