Κάνε το Τεστ
βιταμίνη D, βιταμίνη D και κατάθλιψη, σύνδεση ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατάθλιψης, ανεπάρκεια βιταμίνης D, κατάθλιψη

Βιταμίνη D και κατάθλιψη

Βιταμίνη D και Κατάθλιψη

Η βιταμίνη D, γνωστή ως "η βιταμίνη του ήλιου" και ως καλσιφερόλη, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από ότι οι άνθρωποι χωρίς κατάθλιψη, και υπάρχει μια άμεση σύνδεση μεταξύ τους.

Οι αιτίες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πολύπλοκα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μόνο ένα φάρμακο ή μια βιταμίνη δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπισή της.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η μείζονα κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που έχει αρνητική επίδραση στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις συμπεριφορές ενός ατόμου.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρά. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να:

 • Χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που πριν απολάμβαναν
 • Δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν μια εργασία
 • Απομονώνονται
 • Δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να φάνε
 • Έχουν αυτοκτονικές σκέψεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει 1 στους 15 ενήλικες κάθε χρόνο και 1 στους 6 ανθρώπους θα βιώσει κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής του.

Αιτίες κατάθλιψης

Η έναρξη της κατάθλιψης τυπικά εμφανίζεται στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενηλικίωση, και τα στοιχεία δείχνουν ότι διατρέχει οικογένειες.

Οι άνθρωποι που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως οι γονείς, οι θείοι ή τα παιδιά με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κατάθλιψης περιλαμβάνουν την βιοχημεία, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ιστορικό κακοποίησης ή παραμέλησης) και την προσωπικότητα (χαμηλή αυτοεκτίμηση ή απαισιοδοξία).

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση αυξάνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα βιώσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Οι πυλώνες της αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορες βιταμίνες, όπως το φολικό οξύ, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D και συγκεκριμένα αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία μπορούν να ενισχύσουν τη δράση των αντικαταθλιπτικών και να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης.

Βιταμίνη D - οφέλη

Η βιταμίνη D, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα την αποθηκεύει στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό.

Υπάρχουν κάποιες τροφές όπως ο σολομός, τα μανιτάρια και οι κρόκοι των αυγών, που φυσικά έχουν βιταμίνη D, αλλά και τροφές που είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη, καθώς βοηθά στην πρόληψη καταστάσεων όπως η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστεομαλακία στους ενήλικες, και μαζί με το ασβέστιο , βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στους ηλικιωμένους.

Συνδέεται επίσης με την μείωση της φλεγμονής και την ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου και νοσημάτων του καρδιαγγειακού.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία για την βιταμίνη D που ίσως να μην τα γνωρίζετε:

 1. Οι επουλωτικές ιδιότητες του φυσικού φωτός δεν μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί. Δεν μπορείτε να κάθεστε μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο και να περιμένετε να ωφεληθείτε από τον ήλιο. Πρέπει να βγείτε έξω.
 2. Αν έχετε σκούρο δέρμα, χρειάζεστε 25 φορές περισσότερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο από ότι ένα άτομο με ανοιχτόχρωμο δέρμα για να παράγετε την ίδια ποσότητα βιταμίνης D.
 3. Το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει ασβέστιο χωρίς επαρκή βιταμίνη D. Μπορεί να παίρνετε το ασβέστιο που χρειάζεστε, αλλά δεν θα έχετε τα οφέλη του χωρίς επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.
 4. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D δεν διορθώνεται αμέσως. Χρειάζεται μήνες έκθεσης στον ήλιο ή λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D μέχρι τα επίπεδά της να φτάσουν στα φυσιολογικά.
 5. Οι νεφροί και το ήπαρ ενεργοποιούν την βιταμίνη D. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα στους νεφρούς ή κατεστραμμένο ήπαρ μειώνεται η ικανότητα να ενεργοποιηθεί η βιταμίνη D όταν το έχετε ανάγκη.
 6. Τα αντηλιακά μειώνουν δραστικά την σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αντηλιακά με αποτέλεσμα να μην συνθέτουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.

βιταμίνη D και καταθλιψη

Ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ανθρώπους με κατάθλιψη

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, αλλά αυτό δεν οδηγεί στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Αν η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ήταν η αιτία της κατάθλιψης, τότε τα συμπληρώματα που αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το γεγονός ότι κάποιες ομάδες ανθρώπων είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη και στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D δείχνει την σύνδεση  ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη περνούν λιγότερο χρόνο έξω

Κάποια από τα συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης, όπως η κοινωνική απομόνωση και οι αλλαγές στη διατροφή, παίζουν ρόλο στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Όταν οι άνθρωποι απομονώνονται κοινωνικά, δεν βγαίνουν πολύ έξω , πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκτίθενται στον ήλιο ώστε να μπορέσουν να συνθέσουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.

Οι άνθρωποι με σοβαρή κατάθλιψη δυσκολεύονται ακόμη και να σηκωθούν από το κρεβάτι τους και αυτοί με ήπια συμπτώματα μπορεί να πηγαίνουν από το σπίτι μέχρι τη δουλειά τους αλλά σπάνια να κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες.

Καθώς η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι με κατάθλιψη να περνούν χρόνο με τους αγαπημένους τους έξω ώστε να εκτίθενται στο φυσικό φως και να αυξάνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Κατάθλιψη και διατροφή

Τα άτομα που παλεύουν με την κατάθλιψη δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της ανθυγιεινής διατροφής, καθώς οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν αφιερώνουν χρόνο για να επιλέξουν υγιεινές τροφές.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεσμεύονται σε συμπεριφορές που τους οδηγούν στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Όμως ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μαζί με φίλους και η σωστή διατροφή βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, πέρα από την χαμηλή διάθεση και την κατάθλιψη. Ένας άνθρωπος με ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί αν εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνο στα οστά
 • Κόπωση
 • Μυϊκούς πόνους, κράμπες ή αδυναμία

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη ήλιου
 • Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές
 • Σκουρόχρωμο δέρμα
 • Υποκείμενα νοσήματα
 • Παχυσαρκία

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Αν νιώθετε ότι η διάθεσή σας δεν είναι καλή, το να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D δεν είναι η ουσιαστική λύση. Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε έντονο ΑΓΧΟΣ, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς στις διαταραχές της διάθεσης. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ είναι μια σοβαρή νόσος που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή.