Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, γιατί έχω κατάθλιψη, ερωτήσεις για την κατάθλιψη, κατάθλιψη και θλίψη , παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη

Γιατί έχω κατάθλιψη;

Κατάθλιψη

Είναι πολύ πιθανό κάποιος να έχει κατάθλιψη και να μην το αναγνωρίζει. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος αλλά είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και να την διαχωρίσει από την θλίψη ή το πένθος.

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά. Μπορεί να συνδέεται με μια συγκεκριμένη κατάσταση ή να μην υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να ξεφεύγουν από την αντίληψή σας ή να τα αποδίδετε αλλού, ή μπορεί υποσυνείδητα να αρνείστε την κατάσταση και να φοβάστε το στίγμα.

Πώς θα ξεχωρίσω την κατάθλιψη από τη θλίψη;

Αν νιώθετε θλίψη επειδή χάσατε τη δουλειά σας, χωρίσατε πρόσφατα ή χάσατε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε θλίψη. Ακόμη και η έντονη θλίψη είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε γεγονότα σαν αυτά. Η θλίψη μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο. Αν τα συναισθήματα σας δεν βελτιώνονται με τον καιρό ή η διάθεσή σας παρουσιάζει εναλλαγές και αυτό παρεμβαίνει στην καθημερινότητα σας, ίσως να έχετε κατάθλιψη.

Οι ορμονικές αλλαγές ή συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για οποιαδήποτε ψυχική νόσο τότε αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της κατάθλιψης όπως η βιολογία και τα γονίδια μας, η χημεία του εγκεφάλου και οι ορμόνες. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το φως και η εποχή ή η κοινωνική και η οικονομική μας κατάσταση. Κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε γεγονότα της ζωής ή το υποστηρικτικό σύστημα που έχουμε δημιουργήσει. Όλα αυτά καθορίζουν αν κάποιος θα εμφανίσει κατάθλιψη ή όχι.

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη διαφορά της κατάθλιψης και της απλής θλίψης. Οι άνθρωποι είναι αποδέκτες πολλών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη καθημερινά και συχνά προκύπτει σύγχυση όταν νιώθουν για μια στιγμή καλά και την επόμενη στιγμή άσχημα. Στη διάρκεια της ημέρας απορροφάμε νέες πληροφορίες και  αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται υποσυνείδητα.

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται η κατάθλιψη δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι αλλά τα παρακάτω ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε γιατί νιώθετε καταθλιπτικοί αυτή τη στιγμή.

1. Είχατε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά;

Οι προκλήσεις στη δουλειά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους. Όλοι μας ξοδεύουμε πολύ χρόνο στη δουλειά μας και αυτή είναι μια ευκαιρία για να εκδηλωθούν συμπτώματα κατάθλιψης. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Είτε έχετε θέματα με τους συνεργάτες, είτε  υπερβολικό φόρτο εργασίας ή δεν εκτιμούν τη δουλειά που προσφέρετε όλα αυτά συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε αυτά τα θέματα και κάντε μικρά βήματα για να λύσετε το πρόβλημα.

2. Έχετε χρόνο για άσκηση;

Το σώμα μας χρειάζεται να είναι ενεργό και δραστήριο, και ο καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλει στην κατάθλιψη. Η άσκηση επηρεάζει άμεσα την διάθεση και είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη. Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία είναι ξεκάθαρα και πολλαπλά: βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, την κυκλοφορία του αίματος, τη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, την ενέργεια και πολλά ακόμη. Δεν χρειάζεται να τρέχετε σε μαραθώνιο ή να χάσετε δέκα κιλά για να δείτε τα οφέλη της άσκησης. Ξεκινήστε με έναν απλό περίπατο στη γειτονιά σας.

3. Κοιμάστε καλά;

Ο ύπνος είναι ουσιαστικός για την σωματική και την πνευματική μας ανανέωση. Όταν ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης αλλάζει τότε δεν γίνονται σωστά οι διαδικασίες αποκάταστασης στον οργανισμό μας. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ευερεθιστότητα, ένταση, λήθαργο και ακόμη και κατάθλιψη. Αν κοιμάστε πολύ λιγότερο ή πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό μπορεί να είναι και αυτό σημάδι κατάθλιψης. Οι αλλαγές στον ύπνο μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης, και ο κακός ύπνος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη της κατάθλιψης. Οι διαταραχές ύπνου που επιδεινώνουν την κατάθλιψη είναι η αϋπνία και η υπνική άπνοια.  Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα θέματα ύπνου, καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιφέρει ένα ντόμινο άλλων αρνητικών αλλαγών.

4. Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή;

Υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην κατάθλιψη και τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη. Η διατροφή που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη προκαλεί λήθαργο και μειώνει την παραγωγή σεροτονίνης. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη μπορεί να παρέμβουν στον ύπνο σας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ο λιναρόσπορος, και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως το γάλα, τα μανιτάρια, τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με τη μείωση της κατάθλιψης. Η προσθήκη ψαριού στη διατροφή σας είναι μια υγιεινή επιλογή για το σώμα και το μυαλό. Αν είστε χορτοφάγοι τότε δοκιμάστε άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.

Γεγονότα που συμβάλλουν στην κατάθλιψη 

Αρνητικά γεγονότα συμβαίνουν στις ζωές όλων μας, αυτό είναι αναπόφευκτο. Αυτά μπορεί να συμβάλλουν στην κατάθλιψη και να συσσωρεύονται στο υποσυνείδητο. Υπάρχουν κάποια γεγονότα στη ζωή σας που συμβάλλουν στην κατάθλιψη;

1. Πίνετε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ;

Το αλκοόλ συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση. Η καρδιά μας χτυπά δυνατά για αρκετές ώρες μετά από την κατανάλωσή του. Επίσης παρεμβαίνει στον ύπνο μας και μπορεί να νιώθουμε άρρωστοι για το υπόλοιπο της ημέρας. Αν αντιμετωπίζετε θέματα κατάθλιψης και θέματα με το αλκοόλ είναι ανάγκη να κάνετε θεραπεία και για τα δύο.

2. Προσπαθείτε να ξεπεράσετε ένα χωρισμό;

Οι μεγάλες αλλαγές της ζωής , όπως ένας χωρισμός, μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Μερικές εβδομάδες κατάθλιψης δεν είναι κάτι ασυνήθιστο , αλλά όταν η κατάθλιψη παραμένει και δεν υποχωρεί, ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε με έναν ψυχοθεραπευτή ή ένα φίλο σας ή ένα μέλος της οικογένειας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη.

3. Έχετε οικονομικά προβλήματα;

Οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν να προκαλέσουν στρες. Αν δυσκολεύεστε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας κάθε μήνα είναι πιθανό να νιώθετε ανησυχία όσο οι προθεσμίες πληρωμής πλησιάζουν. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο βάρος.

4. Χάσατε κάποιον αγαπημένο σας πρόσφατα;

Το να χάνει κάποιος ένα μέλος της οικογένειας ή ένα στενό του φίλο μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ένα γεγονός στη ζωή όπως αυτό έχει μεγάλο κόστος για την ψυχική σας υγεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι άνθρωποι μπορεί ποτέ να μην ξεπεράσουν το πένθος και την απώλεια. Ο χρόνος βοηθά στο να επουλωθούν οι πληγές.

5. Χάσατε κάτι πολύτιμο;

Η απώλεια κάτι πολύτιμου μπορεί να είναι συναισθηματική επώδυνη και αυτό εξαρτάται από το ποια ήταν η αξία του αντικειμένου για εσάς. Μπορεί να νιώθετε έντονη θλίψη ή συμπτώματα κατάθλιψης. Η απώλεια της βέρας σας, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Η απώλεια κάποιου ενθυμίου, όπως οι φωτογραφίες, μπορεί να σας προκαλέσουν νοσταλγικό πένθος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα αυτά είναι απλά αντικείμενα και η απώλειά τους δεν σημαίνει ότι χάσατε μια πολύτιμη στιγμή ή πολύτιμα συναισθήματα.

6. Καπνίζετε;

Συχνά το κάπνισμα συνδέεται με την κατάθλιψη. Το ένα μπορεί να επιδεινώνει το άλλο. Καλό βέβαια είναι να κόψετε το κάπνισμα και να βρείτε θεραπεία για την κατάθλιψη.

7. Μένετε σε περιοχή με λίγο ήλιο το χειμώνα;

Η εποχική κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή μορφή κατάθλιψης που παρατηρείται σε ανθρώπους που επηρεάζονται αρνητικά τους χειμερινούς μήνες. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι ηλιόλουστοι, καλοκαιρινοί μήνες βελτιώνουν τη διάθεση ενώ ο λιγότερος ήλιος το χειμώνα τους ρίχνει ψυχολογικά. Υπάρχει επίσης μια σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D, που η σύνθεσή της ενισχύεται με τον ήλιο και έτσι βελτιώνεται η διάθεση.

8. Ζείτε σε μεγάλη πόλη;

Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες πόλεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Καθώς υπάρχουν πολλοί , διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη, οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης συμβάλλουν σε αυτό.

9. Έχετε κάποια πάθηση του θυρεοειδή;

Ο σκοπός του θυρεοειδή είναι να ρυθμίζει τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για το σώμα. Οι ορμόνες του θυρεοειδή επηρεάζουν το μεταβολισμό και την διάθεση. Ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα νωθρότητας, κόπωσης και κατάθλιψης. Αν ένα άτομο έχει συμπτώματα κατάθλιψης μαζί με συμπτώματα κάποιας πάθησης του θυρεοειδή, είναι πιθανό η κατάθλιψη να σχετίζεται με τη λειτουργία του θυρεοειδή.

10. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το Facebook και το Instagram μπορεί να μας βοηθούν να έχουμε επαφή με συγγενείς και φίλους αλλά επίσης δημιουργούν μια επικίνδυνη σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους. Αν πέσετε στην παγίδα της σύγκρισης η ζήλια και η κακία θα κυριεύσουν τη ζωή σας.

11. Νιώθετε ότι έχετε πολλές επιλογές στη ζωή σας;

Η ύπαρξη πολλών επιλογών μπορεί να είναι ένα υπέροχο κομμάτι της ζωής, αλλά μπορεί να δημιουργεί άγχος στην προσωπική σας ζωή και να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Αν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε ένα σταυροδρόμι στη ζωή σας, που δεν έχετε ιδέα ποιο είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνετε, το άγχος για να πάρετε τη σωστή απόφαση μπορεί να σας προκαλέσει κατάθλιψη. Αφήστε το ένστικτο να σας οδηγήσει.

12. Παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή όπως τα αντισυλληπτικά;

Μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή σύνδεση ανάμεσα στα αντισυλληπτικά και στην κατάθλιψη. Αν νομίζετε ότι περνάτε κατάθλιψη λόγω των αντισυλληπτικών, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

13. Έχετε καλή σχέση με την οικογένεια ή τους φίλους σας;

Οι σχέσεις σας μπορεί να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στη διάθεσή σας. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με κοντινά σας πρόσωπα, αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και ψυχοπιεστικό, και να οδηγεί σε υπερβολική θλίψη και πιθανώς κατάθλιψη.

Αν δεν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε όσα νιώθετε και υπάρχουν γεγονότα που σας προκαλούν ανησυχία και στρες τότε καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.