Όλοι χρειαζόμαστε έναν ήρωα

ήρωες, η σημασία των ηρώων, η ανάγκη των ηρώων στη ζωή μας, χαρακτηριστικά ηρώων, οι ήρωες στη σύγχρονη εποχή, ο ρόλος των ηρώων στη ζωή μας

Ήρωες

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τους ήρωες στη ζωή σας; Τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο σημαντικούς για εσάς; Ίσως ο αγαπημένος σας ήρωας να είναι ένα καρτούν, μπορεί να θαυμάζετε κάποιον πολιτικό ή κάποιον με συγκεκριμένη ιδεολογία. Μπορεί ο αγαπημένος σας ήρωας να είναι ένα ιστορικό πρόσωπο που θυσιάστηκε για την πατρίδα σας.

Αυτοί οι ήρωες είναι διαφορετικοί από τους ήρωες της καθημερινότητας. Τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται συχνά στους ήρωες της καθημερινής ζωής όπως οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του Covid-19 ή αυτοί που ξεχωρίζουν για τις πράξεις τους στην κοινωνία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι απλοί άνθρωποι που όμως συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής στην περίοδο της πανδημίας.

Σκεφτείτε ποιους ανθρώπους θεωρείτε ήρωες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους. Γενικά ένας ήρωας είναι κάποιος που πολεμά για να κάνει κάτι θετικό στη ζωή κάποιου, κερδίζοντας το σεβασμό και το θαυμασμό του κόσμου.

Χαρακτηριστικά ηρώων

Ο ηρωισμός χαρακτηρίζεται από:

 • Την εθελοντική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, είτε είναι ένα άτομο, μια ομάδα ή μια κοινότητα
 • Τις πράξεις χωρίς καμία προσδοκία επιβράβευσης ή κέρδους
 • Την αναγνώριση και την αποδοχή πιθανών κινδύνων ή θυσιών που απαιτούν κάποιες ηρωικές πράξεις

Γενικά οι ήρωες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Γενναιότητα
 • Θάρρος
 • Αποφασιστικότητα
 • Ειλικρίνεια
 • Βαθιά πιστεύω
 • Έμπνευση
 • Ηθική ακεραιότητα
 • Αυτοθυσία
 • Ανιδιοτέλεια
 • Δύναμη

Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και κουράγιο για να αντιμετωπίσει κάποιος τους φόβους του. Οι άνθρωποι που κάνουν ηρωικές πράξεις πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους.

Όταν οι ήρωες αντιμετωπίζουν μια κρίση έχουν την εσωτερική πεποίθηση ότι μπορούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε πρόκληση με επιτυχία χωρίς να υπολογίζουν το κόστος. Αυτή η αυτοπεποίθηση μπορεί να προκύπτει από τις δεξιότητες διαχείρισης του άγχους.

Οι ήρωες από τη φύση τους σκέφτονται θετικά και αυτό συμβάλλει στο να βλέπουν πιο αισιόδοξα τη ζωή. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκα χωρίς να φοβούνται. Οι ήρωες δουλεύουν για να επιτύχουν τους στόχους τους ακόμη και μετά από πολλές δυσκολίες.

Ποιες είναι οι ιδιότητες ενός ήρωας και ποια είναι η αξία τους;

Ο κάθε ήρωας έχει χαρακτηριστικά όπως το θάρρος, η ειλικρίνεια, η δύναμη, η έλλειψη φόβου , η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία και η ηθική ακεραιότητα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό κλειδί των ηρώων είναι τα “κότσια” να βοηθούν τους άλλους ακόμη και αν αυτό βάζει τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εξυπηρετούν τρεις ψυχολογικές λειτουργίες στη ζωή των ανθρώπων. Την ενδυνάμωση (τα κίνητρα, την ελπίδα και την έμπνευση), το ήθος (υπενθυμίζει στους ανθρώπους την ιδέα του να είναι κάποιος καλός) και την προστασία (κρατά μακριά τους ανθρώπους από τον κίνδυνο και το κακό).

Με αυτά τα χαρακτηριστικά στο μυαλό σας σκεφτείτε ποιοι είναι οι δικοί σας ήρωες; Σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς; Προσφέρουν όσα μπορούν με ανιδιοτέλεια και σας κάνουν να γίνεστε καλύτεροι;

Είναι πολύ πιθανό οι ήρωες να σας δίνουν έμπνευση σε περιόδους δυσκολιών. Όταν κάποιος είναι θαρραλέος και ανιδιοτελής σας δίνει έμπνευση και κουράγιο να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στη ζωή σας.

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν απειλές σχετικά με την υγεία και την ασφάλειά τους;

Από ψυχολογικής άποψης, οι άνθρωποι στη διάρκεια της πανδημίας αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ιδέα της θνητότητας. Αυτή η απειλή για την θνητότητα οδηγεί τους ανθρώπους στην  αναζήτηση έμπνευσης από τους ήρωες τους. Σε αυτή την περίπτωση οι ήρωες είναι πολύ πιθανόν να είναι οι πυλώνες στους οποίους θα στραφείτε σε δύσκολες καταστάσεις. Όταν σκέφτεστε έναν ήρωα, είναι πιθανό να νιώσετε ασφάλεια και προστασία και συναισθήματα ότι η απειλή αρχίζει να υποχωρεί.

Οι ήρωες δημιουργούν την αίσθηση ότι μπορείτε να στηριχτείτε στις δυνάμεις σας για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ιδέα των ηρώων βοηθά στους απλούς ανθρώπους να νιώθουν πιο δυνατοί.

Ο ρόλος των ηρών στη ζωή μας

Η αξία των ηρώων βασίζεται στην ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο δυνατοί. Στη διάρκεια της πανδημίας, οι ήρωες προσφέρουν ανακούφιση στους ανθρώπους που βιώνουν την απειλή για τη ζωή τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ήρωες μας δίνουν έμπνευση, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας.

Οι ήρωες δημιουργούν ψυχική ανάταση

Οι ήρωες και οι ηρωικές πράξεις έχουν την μοναδική ικανότητα να προκαλούν ένα σπάνιο συναίσθημα, αυτό της ψυχικής ανάτασης. Αυτό είναι ένα συναίσθημα ευφορίας και μοιάζει με την ηρεμία, την ζεστασιά και την αγάπη.

Οι ήρωες βοηθούν να επουλώσουμε τις ψυχικές μας πληγές

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι κάθονται γύρω από τη φωτιά στο τέλος της ημέρας για ζεστασιά και προστασία. Αλλά αυτή η συγκέντρωση γύρω από τη φωτιά ενισχύει την ανταλλαγή ιστοριών. Ποτέ δεν αμφισβητούμε τις ιστορίες των ηρώων και τις ηρωικές πράξεις, καθώς μας βοηθούν να επουλώσουμε τις συναισθηματικές μας πληγές.

Οι ιστορίες των ηρώων κάνουν τους ανθρώπους να ηρεμούν τους φόβους τους, να ενισχύουν τις ελπίδες τους και να τονώνουν τις σημαντικές αξίες της δύναμης και της αντοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι σήμερα δεν διαφέρουν από τους προγόνους τους. Ακούμε τις ιστορίες των ηρώων επειδή μας προσφέρουν σιγουριά και μας επουλώνουν.

Οι ήρωες ενισχύουν τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους

Οι ιστορίες των ηρώων βοηθούν να δημιουργήσουμε βαθιές κοινωνικές σχέσεις με τους άλλους. Η αίσθηση της κοινότητας ή της ομάδας παραμένει κεντρικό στοιχείο για την ανθρώπινη ευεξία.

Το περιεχόμενο των ιστοριών για τους ήρωες δημιουργεί μια ισχυρή αίσθηση της κοινωνικής μας ταυτότητας. Οι κοινές απόψεις βοηθούν στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών. Οι ήρωες είναι πρότυπα που με τις συμπεριφορές τους ενισχύουν τις αξίες μας.

Οι ήρωες μας δείχνουν πως να αλλάξουμε τη ζωή μας

Οι ήρωες υφίστανται μια προσωπική αλλαγή μέσα από το δικό τους ηρωικό ταξίδι. Σε κάθε ιστορία, ο ήρωας ξεκινά να χάνει σημαντικά στοιχεία, συνήθως την αυτοπεποίθηση ή την αίσθηση του αληθινού σκοπού στη ζωή. Ο ήρωας για να επιτύχει όσα θέλει πρέπει να αναρρώσει ή να ανακτήσει αυτά τα στοιχεία. Η ιστορία του κάθε ήρωα είναι ένα ταξίδι προς την προσωπική του μεταμόρφωση.

Οι ήρωες μας βοηθούν να γίνουμε οι ήρωες για τον εαυτό μας

Οι καλοί ήρωες χρησιμοποιούν τη δύναμή τους όχι μόνο για να αλλάξουν τον εαυτό τους προς το καλύτερο αλλά και τον κόσμο. Τελικά κάθε ήρωας αλλάζει σημαντικά και θετικά την κοινωνία.

Η ψυχική ανάταση είναι ένα συναίσθημα που περιλαμβάνει την επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι. Δίνει κίνητρο στους ανθρώπους να γίνουν οι ήρωες για τον εαυτό τους.

Όλοι έχουμε ανάγκη έναν ήρωα

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τους ήρωες επειδή βελτιώνουν τη ζωή τους και δίνουν έμπνευση. Αλλά χρειαζόμαστε τους ήρωες γιατί μας βοηθούν να επουλωθούμε, ενισχύουν τις κοινωνικές μας σχέσεις, μας ενθαρρύνουν να γίνουμε καλύτεροι και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι ήρωες και να βοηθάμε τους άλλους.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more