Κάνε το Τεστ
ήρωες, η σημασία των ηρώων, η ανάγκη των ηρώων στη ζωή μας, χαρακτηριστικά ηρώων, οι ήρωες στη σύγχρονη εποχή, ο ρόλος των ηρώων στη ζωή μας

Όλοι χρειαζόμαστε έναν ήρωα

Ήρωες

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι λέγανε ιστορίες, μύθους και παραμύθια. Ιστορίες με ήρωες που έκαναν τους ανθρώπους να ηρεμούν από τους φόβους τους, να ενισχύουν την ελπίδα τους, και να τονώνουν τις σημαντικές αξίες της δύναμης και της αντοχής. Λατρεύουμε τις ιστορίες των ηρώων επειδή μας προσφέρουν σιγουριά, μας εμπνέουν και μας γιατρεύουν.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τους ήρωες στη ζωή σας; Και τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο σημαντικούς για εσάς; Ίσως ο αγαπημένος σας ήρωας να είναι κάποιος επιστήμονας, κάποιος πολιτικός ή κάποιος με συγκεκριμένη ιδεολογία. Μπορεί ο αγαπημένος σας ήρωας να είναι ένα ιστορικό πρόσωπο που θυσιάστηκε για την πατρίδα σας ή ακόμα και ένας φανταστικός χαρακτήρας. Σκεφτείτε ποιους ανθρώπους θεωρείτε ήρωες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους. Γενικά ένας ήρωας είναι κάποιος που πολεμά για να κάνει κάτι θετικό στη ζωή των άλλων, κερδίζοντας αναπόφευκτα το σεβασμό και το θαυμασμό του κόσμου.

Αυτοί οι ήρωες είναι διαφορετικοί από τους ήρωες της καθημερινότητας. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι απλοί άνθρωποι που όμως συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής μας.

Χαρακτηριστικά ηρώων

Ο ηρωισμός χαρακτηρίζεται από:

  • Την αυτοθυσία, την αναγνώριση και την αποδοχή πιθανών κινδύνων ή θυσιών που απαιτούν κάποιες ηρωικές πράξεις
  • Την εθελοντική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, είτε είναι ένα άτομο, μια ομάδα ή μια κοινότητα
  • Τις πράξεις χωρίς προσδοκία επιβράβευσης ή κέρδους

Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και θάρρος για να αντιμετωπίσει κάποιος τους φόβους του. Οι άνθρωποι που κάνουν ηρωικές πράξεις πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους.

Όταν οι ήρωες αντιμετωπίζουν μια κρίση έχουν την εσωτερική πίστη ότι μπορούν να διαχειριστούν την πρόκληση με επιτυχία, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος. Αυτή η αυτοπεποίθηση μπορεί να προκύπτει από τις δεξιότητες διαχείρισης του άγχους.

Οι πιο ηρωϊκοί και θαρραλέοι άνθρωποι από τη φύση τους σκέφτονται πιο θετικά και αυτό συμβάλλει στο να βλέπουν πιο αισιόδοξα τη ζωή. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκα, χωρίς να επιτρέπουν στο φόβο να τους κυριεύει. Οι ήρωες παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχος τους, ακόμη και μετά από πολλές δυσκολίες.

Ποιες είναι οι ιδιότητες ενός ήρωας και ποια είναι η αξία τους;

Ο κάθε ήρωας έχει χαρακτηριστικά όπως το θάρρος, η αποφασιστικότητα, η δύναμη, η έλλειψη φόβου, η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία και η ηθική ακεραιότητα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό κλειδί των ηρώων είναι τα "κότσια" να βοηθούν τους άλλους ακόμη και αν αυτό βάζει τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εξυπηρετούν τρεις ψυχολογικές λειτουργίες στη ζωή των ανθρώπων. Την ενδυνάμωση (τα κίνητρα, την ελπίδα και την έμπνευση), το ήθος (υπενθυμίζει στους ανθρώπους την ιδέα του να είναι κάποιος καλός) και την προστασία (κρατά μακριά τους ανθρώπους από τον κίνδυνο και το κακό).

Με αυτά τα χαρακτηριστικά στο μυαλό σας σκεφτείτε ποιοι είναι οι δικοί σας ήρωες; Σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς; Προσφέρουν όσα μπορούν με ανιδιοτέλεια και σας κάνουν να γίνεστε καλύτεροι;

Είναι πολύ πιθανό οι ήρωες να σας δίνουν έμπνευση σε περιόδους δυσκολιών. Όταν κάποιος είναι θαρραλέος και ανιδιοτελής σας δίνει έμπνευση και κουράγιο να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στη ζωή σας.

ηρωες, ηρωας

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν απειλές σχετικά με την υγεία και την ασφάλειά τους;

Από ψυχολογικής άποψης, οι άνθρωποι στη διάρκεια μιας απειλής (όπως της πανδημίας κορωνοϊού) αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ιδέα της θνητότητας. Αυτή η απειλή για την θνητότητα οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση έμπνευσης από τους ήρωες τους. Σε αυτή την περίπτωση οι ήρωες είναι πολύ πιθανόν να είναι οι πυλώνες στους οποίους θα στραφείτε σε δύσκολες καταστάσεις. Όταν σκέφτεστε έναν ήρωα, είναι πιθανό να νιώσετε ασφάλεια και προστασία και συναισθήματα ότι η απειλή αρχίζει να υποχωρεί.

Οι ήρωες δημιουργούν την αίσθηση ότι μπορείτε να στηριχτείτε στις δυνάμεις σας για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ιδέα των ηρώων βοηθά στους απλούς ανθρώπους να νιώθουν πιο δυνατοί.

Ο ρόλος των ηρώων στη ζωή μας

Η αξία των ηρώων βασίζεται στην ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο δυνατοί και να γεμίζουν θάρρος και ελπίδα. Για παράδειγμα, στη διάρκεια της πανδημίας, οι ήρωες της καθημερινότητας (γιατροί και νοσηλευτές) προσφέρουν ανακούφιση στους ανθρώπους που βιώνουν την απειλή για τη ζωή τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ήρωες μας δίνουν έμπνευση, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας.

Οι ήρωες δημιουργούν ψυχική ανάταση

Οι ήρωες και οι ηρωικές πράξεις έχουν την μοναδική ικανότητα να προκαλούν ένα σπάνιο συναίσθημα, αυτό της ψυχικής ανάτασης. Αυτό είναι ένα συναίσθημα ευφορίας και μοιάζει με την ηρεμία, την ζεστασιά και την αγάπη. Οι ιστορίες των ηρώων και τις ηρωικές τους πράξεις, μας βοηθούν να επουλώσουμε τις συναισθηματικές μας πληγές.

Οι ήρωες ενισχύουν τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους

Οι ιστορίες των ηρώων βοηθούν να δημιουργήσουμε βαθιές κοινωνικές σχέσεις με τους άλλους. Η αίσθηση της κοινότητας, της θυσίας για την ομάδα παραμένει κεντρικό στοιχείο για την συνοχή της ανθρώπινης κοινωνίας.

Το περιεχόμενο των ιστοριών για τους ήρωες δημιουργεί μια ισχυρή αίσθηση της κοινωνικής μας ταυτότητας. Οι κοινές απόψεις βοηθούν στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών. Οι ήρωες είναι πρότυπα που με τις συμπεριφορές τους ενισχύουν τις αξίες μας.

Οι ήρωες μας δείχνουν πως να αλλάξουμε τη ζωή μας

Οι ήρωες (εφόσον επιβιώνουν) υφίστανται μια προσωπική αλλαγή μέσα από το δικό τους ηρωικό ταξίδι. Συνήθως σε κάθε παραμύθι, ο ήρωας δοκιμάζεται μέσα από δυσκολίες, αλλά συγκεντρώνει την αυτοπεποίθησή του και παραμένει πιστός στην αίσθηση του αληθινού σκοπού στη ζωή. Ο ήρωας για να επιτύχει όσα θέλει πρέπει να μαζέψει το θάρρος του και την πίστη του. Η ιστορία του κάθε ήρωα είναι ένα ταξίδι προς την προσωπική του μεταμόρφωση.

Οι ήρωες μας βοηθούν να γίνουμε οι ήρωες για τον εαυτό μας

Οι ήρωες χρησιμοποιούν τη δύναμή τους όχι μόνο για να αλλάξουν τον εαυτό τους προς το καλύτερο αλλά και τον κόσμο. Τελικά κάθε ήρωας αλλάζει σημαντικά και θετικά την κοινωνία, αποτελεί μία έμπνευση για τους ανθρώπους. Η ψυχική ανάταση είναι ένα συναίσθημα που περιλαμβάνει την επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι. Δίνει κίνητρο στους ανθρώπους να γίνουν καταρχήν οι ίδιοι ήρωες για στη ζωή τους.

Όλοι έχουμε ανάγκη έναν ήρωα

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τους ήρωες επειδή τους δίνουν έμπνευση και ελπίδα, νόημα ζωής. Αλλά χρειαζόμαστε τους ήρωες γιατί μας βοηθούν να επουλωθούμε, ενισχύουν τις κοινωνικές μας σχέσεις, μας ενθαρρύνουν να γίνουμε καλύτεροι και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι ήρωες και να βοηθάμε τους άλλους.