Κάνε το Τεστ
burnout, εξετάσεις, πανελλήνιες, εξαντληση, υπερκοπωση, μαθητες

Burn out – Υπερκόπωση και εξετάσεις / Αντιμετώπιση

Υπερκόπωση / Burn out - Εξάντληση μετά από εξετάσεις

Εξάντληση και Άγχος εξετάσεων

To burn out (σύνδρομο εξουθένωσης) είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, μετά από τις εξετάσεις (ιδίως των Πανελληνίων εξετάσεων) ή και κατά τη διάρκεια αυτών. Το αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας που κάνουν μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση εξάντλησης (burn out) και κόπωσης που διαρκεί, στην οποία οι μαθητές δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και γενικότερα να αποδώσουν. Μπορεί να παρουσιάζουν έλλειψη συγκέντρωσης, σύγχυση, άγχος, ψυχική εξάντληση, διαταραχές ύπνου, κατακρήμνιση της αυτοπεποίθησής τους, ακόμα και κατάθλιψη ή κρίσεις πανικού. Οι καταστάσεις αυτές γενικά είναι ανθεκτικές στη θεραπεία και μπορεί να μετατραπούν σε σύνδρομο χρονίας κόπωσης.

Το σύνδρομο burnout δεν αφορά βέβαια μόνο μαθητές και τις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά όλων των ειδών διανοητικό στρες και κόπωση, όπως φοιτητές και εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, καθώς και εργαζόμενους και στρες στην εργασία, όπου η υπερπροσπάθεια και ο φόβος αποτυχίας τους καταβάλλουν (πχ σε παρουσιάσεις, συνεδριάσεις, ομιλία μπροστά σε ομάδες, κλπ).

αγχος στρες burnout εξετασεις πανελλήνιες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής

Συνήθως τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι στρέφονται στις βιταμίνες για να ενισχύσουν το νευρικό τους σύστημα και να καταπολεμήσουν το burnout, την υπερκόπωση και την εξάντληση. Τέτοιες είναι πολυβιταμίνες και συμπληρώματα, που περιέχουν εκτός των άλλων βιταμίνη Β12 και τις υπόλοιπες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D, φυλλικό οξύ, τα οποία ενισχύουν το νευρικό σύστημα. Δημοφιλή είναι και τα Ginkgo biloba, Ginseng και διάφορα αμινοξέα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη μνήμη.

Σε περιπτώσεις που η διατροφή είναι κακή (junk food, έτοιμα φαγητά), τα παραπάνω μπορούν να φανούν χρήσιμα, αλλά εκτός και αν υπάρχει κάποια σοβαρή ανεπάρκεια (που θα φανεί σε εξετάσεις αίματος), δεν μπορούν να απαλλάξουν τον επαγγελματία ή τον μαθητή από την εξάντληση ή να τον ενισχύσουν αποτελεσματικά.

Ομοιοπαθητική και θεραπεία burn out

Οι διάφορες ελλείψεις στη διατροφή είναι απαραίτητο να διορθωθούν μέσω μιας προσεγμένης διατροφής και συμπληρωμάτων διατροφής, όμως πέρα από αυτό καμία βιταμίνη και συμπλήρωμα δεν συγκρίνεται με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ομοιοπαθητική στο σύνδρομο burn out και για το άγχος εξετάσεων. Η ομοιοπαθητική μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις την εξάντληση, το άγχος των εξετάσεων και το άγχος απόδοσης, έτσι ώστε ο μαθητής να αποδώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του και των γνώσεών του κατά την ώρα των εξετάσεων, χωρίς να μπλοκάρεται από το άγχος. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της πνευματικής εξάντλησης μετά από υπερπροσπάθεια.

Εκτός από μαθητές και φοιτητές, μπορεί να βοηθήσει και αθλητές/πρωταθλητές στην απόδοσή τους, όπως τον κάθε επαγγελματία που έχει να αντιμετωπίσει παρουσιάσεις, και κάθε ειδών εξετάσεις. Η ομοιοπαθητική ενισχύει την μνήμη, τη συγκέντρωση και μειώνει το άγχος αποτελεσματικά καλύτερα από αγχολυτικά (όπως το Xanax και το Lexotanil), και χωρίς παρενέργειες.

Βοηθητικά μπορεί να είναι και τα ανθοïάματα του Μπαχ, πιο συγκεκριμένα το Rescue Remedy. Ωστόσο δεν είναι ομοιοπαθητικό φάρμακο, τα οποία είναι πιο δραστικά γενικά.

Αντιμετώπιση άγχους εξετάσεων και θεραπεία burn out

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (και συμπληρωματικά ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και το EMDR για τα ψυχικά τραύματα) μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους μαθητές να ανταπεξέλθουν στο άγχος των εξετάσεων, να ενισχύσει τη μνήμη και την αυτοπεποίθησή τους, και να ξεπεράσουν φοβίες και εξάντληση (burn out) προηγουμένων εξετάσεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα.