Κάνε το Τεστ
filicine, φιλισιν, παρενεργειες, δοσολογία, ποτε το παιρνω

FILICINE – που χρησιμοποιείται; Βιταμίνη Β9

Filicine - ενδείξεις, δοσολογία, παρενέργειες

Το FILICINE (προφέρεται "φιλισίν") είναι μια βιταμίνη της ομάδας Β και ουσιαστικά πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής (και όχι ένα φάρμακο). Το Filicine περιέχει φολικό οξύ.

Το φολικό οξύ είναι η φυσική βιταμίνη που υπάρχει στις τροφές, ενώ το φυλλικό οξύ είναι η συνθετική βιταμίνη που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο.

Που βοηθάει το Filicine;

Το Filicine (βιταμίνη Β9) βοηθάει

 • στη βελτίωση του κυκλοφορικού, και συγκεκριμένα στην πρόληψη της αναιμίας, στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη φυσιολογική αιμοποίηση.
 • στην ενίσχυση των πνευματικών λειτουργιών και της μνήμης.
 • στη σύνθεση του γενετικού υλικού (DNA)
 • στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης (που συνδέεται με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου και με την οστεοπόρωση).
 • στην ομαλή νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου: η έλλειψή φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της κύησης έχει συσχετιστεί με νευρολογικές ανωμαλίες του εμβρύου.

Η ανεπάρκεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β οφείλεται συνήθως είτε σε ελλειπή διατροφή, είτε σε αδυναμία του οργανισμού να τις απορροφήσει. Συνήθως χορηγείται για τη θεραπεία της μεγαλοβλαστικής αναιμίας που οφείλεται στην έλλειψη του φυλλικού οξέος, και σε εγκυμοσύνη (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σας).

Δοσολογία Filicine 

Κυκλοφορεί σε δισκία των Filicine 5 mg.

Δοσολογία Filicine:

 • Η συνήθης αρχική δόση είναι 1-3 δισκία Filicine την ημέρα. Θα χρειαστεί να πάρετε το Filicine κάθε ημέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, μέχρι να διορθωθεί η έλλειψη της βιταμίνης Β9 στον οργανισμό σας.
 • Στη συνέχεια η δόση συντήρησης είναι 1 δισκίο/εβδομάδα, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πρέπει να παίρνετε το Filicine μετά το φαγητό.

Μορφή mg και ποσότητα Filicine Τιμή
Χάπια FILICINE TAB 5MG BTX30 4,84

Ενδείξεις Filicine

Παθοφυσιολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη φυλλικού οξέoς και μεγαλοβλαστική αναιμία είναι οι ακόλουθες:

 1. Διαιτητικές ελλείψεις (χορτοφαγία, αλκοολισμός, καταστροφή της βιταμίνης κατά το μαγείρεμα, υποσιτισμός).
 2. Διαταραχές στην απορρόφηση από το γαστρεντερικό σωλήνα (χρόνιες διάρροιες, κοιλιοκάκη, διηθητικές και κοκκιωματώδεις νόσοι).
 3. Αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε φυλλικό οξύ (εγκυμοσύνη, παιδική ηλικία, αιμολυτικές αναιμίες, υπερθυρεοειδισμός, λοιμώξεις, κίρρωση του ήπατος, εκτεταμένες δερματολογικές αλλοιώσεις).
 4. Έλλειψη φυλλικού οξέος συνεπεία φαρμακευτικής θεραπείας (πχ αντισυλληπτικά, αλκοόλ).
 5. Ενζυματικές διαταραχές

Filicine και κατάθλιψη

Όπως έχουν δείξει ορισμένες μελέτες, το φυλλικό οξύ μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Φυλικό οξύ και καρκίνος

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη φολικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Το φολικό οξύ παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την επούλωση των κυττάρων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το φολικό οξύ μπλοκάρει τον καρκίνο στα αρχικά του στάδια. Τα στοιχεία για την πρόληψη είναι ισχυρότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά η λήψη υπερβολικής ποσότητας φυλλικού οξέος θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος συνιστώνται μερικές φορές για να μειώσουν τον μικρό πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος δεν μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Παρενέργειες για το Filicine

Η χορήγηση του φυλλικού οξέος αντενδείκνυται για τη θεραπεία της μεγαλοβλαστικής αναιμίας που οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β12 (κακοήθης αναιμία) και στις αναιμίες εκείνες των οποίων ο χαρακτήρας και η αιτιολογία δεν έχει καθορισθεί. Να μη χορηγείται στην αναιμία νεοπλασιών, γιατί ενδέχεται να ευνοήσει την ανάπτυξη όγκου.

Αναλυτικές πληροφορίες Filicinespc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, filicine, φιλισιν

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Filicine για το κοινό, και το SPC του Filicine όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Φάρμακα / Σκευάσματα με Φολικό Οξύ

Γενόσημα: Fanolit, StrongStart, Pregnacare, Folidex
Παρόμοια σκευάσματα: Gyno-tardyferon (περιέχει και σίδηρο)
Συχνά ορθογραφικά λάθη: φιλισιν

Ποιες τροφές περιέχουν φυλλικό οξύ 

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφών και εμπλουτισμένων τροφίμων. Το φυλλικό οξύ (Β9), είναι άφθονο σε φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, το συκώτι και στις τροφές που είναι ενισχυμένες με φυλλικό οξύ (συνήθως δημητριακά και ψωμί). Το φολικό οξύ καταστρέφεται εύκολα κατά το βράσιμο. Για τον λόγο αυτό, βράστε για μικρό χρονικό διάστημα τα λαχανικά σας ή προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό. βιταμινες neurobion filicine lecalcif

Άλλες σημαντικές βιταμίνες

Άλλες σημαντικές βιταμίνες για ένα υγιές νευρικό σύστημα είναι οι βιταμίνες Β (Neurobion) και η βιταμίνη D (Lecalcif).

Ενίσχυση του νευρικού συστήματος

Η διόρθωση της όποιας ανεπάρκειας βιταμινών είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη. Ωστόσο για την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.