Κάνε το Τεστ
ελπίδα, τι είναι η ελπίδα, το θείο δώρο της ελπίδας, καλλιεργήστε την ελπίδα

Η ελπίδα!

Ελπίδα

«Ελπίδα είναι η πίστη που έχει κάποιος ότι διαθέτει τόσο τη θέληση όσο και τον τρόπο ή τις συνθήκες ώστε να πετύχει τους στόχους του, όποιοι κι αν είναι αυτοί.»

Ένας αρχαίος μύθος για την ελπίδα….

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Προμηθέας έκλεψε από τους θεούς τη φωτιά με σκοπό να την προσφέρει στους ανθρώπους, προκειμένου να τους βοηθήσει στην επιβίωσή τους. Η απόφασή του αυτή εξόργισε τον Δία, ο οποίος αποφάσισε να τιμωρήσει τόσο τον Προμηθέα, όσο και τους ανθρώπους.  Αποφάσισε λοιπόν να κλείσει σε ένα κουτί όλες τις συμφορές (το Γήρας, τις Ασθένειες, τον Πόλεμο, τις Διαμάχες, τις Έγνοιες, τη Μηχανορραφία, τη Συκοφαντία και τον Φθόνο) και τις έστειλε στους ανθρώπους. Είπε λοιπόν στον Ήφαιστο να φτιάξει από πηλό μια γυναίκα, την Πανδώρα, η οποία ήταν όμορφη και συγκέντρωνε όλες τις χάρες με τις οποίες την προίκισαν και οι υπόλοιποι θεοί. Ο Δίας έδωσε στην Πανδώρα το κουτί με όλες τις συμφορές και την έστειλε να βρει τον Προμηθέα. Ο Προμηθέας υποψιάστηκε την παγίδα του Δία και την απέφυγε, σε αντίθεση με τον αδερφό του, τον Επιμηθέα, ο οποίος έπεσε στην παγίδα και την έκανε γυναίκα του. Κάποια μέρα, η Πανδώρα λόγω περιέργειας και αφέλειας, άνοιξε το κουτί και απελευθερώθηκαν όλες οι συμφορές.  Τότε ένας θεός λυπήθηκε την Πανδώρα και της επέτρεψε να κλείσει το κουτί, προκειμένου να αιχμαλωτίσει το αντίδοτο που βοηθάει τους ανθρώπους να αντέχουν τη δυστυχία και τις συμφορές. Την ελπίδα…

Η ελπίδα είναι ένα θείο δώρο

Πράγματι, η ελπίδα είναι ένα θείο δώρο. Περικλείει όνειρα, σχέδια, αναστεναγμούς και δάκρυα. Είναι η παρηγοριά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και άγχος, κάθε που νιώθουν ότι κρύφτηκε ο ήλιος. Είναι η συντροφιά τους κάθε φορά που ανεβαίνουν μια σκάλα με δεμένα τα μάτια, και μια φωνή που τους σιγοψιθυρίζει… συνέχισε… ίσως το επόμενο να είναι το τελευταίο σκαλί. Χωρίς ελπίδα η παραίτηση θα έμοιαζε να είναι ο μόνος δρόμος. Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν ότι όλα έχουν χαθεί και η μόνη δύναμη που τους τραβάει από τον πυθμένα την απόγνωσης είναι η ελπίδα.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της ελπίδας. Η δύναμη και η αντοχή. Τη βλέπεις να σιγοκαίει και να δυναμώνει στις ψυχές αρρώστων, ανέργων, ξεχασμένων από την τύχη. Τη βλέπεις να κρύβεται πίσω από το χαμόγελό τους. Τη συναντάς στο κουράγιο της μάνας που με όλο της το είναι μεγαλώνει το παιδί της που έχει αυτισμό και καμαρώνει με την κάθε του πρόοδο και επιτυχία, και αναμένει με αγωνία την επόμενη. Την αντικρίζεις στα κουρασμένα από το διάβασμα μάτια ενός φτωχού παιδιού που ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή. Τη βλέπεις τυλιγμένη με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, κάθε φορά που σταματάει η βροχή. Ντύνεται με μελωδίες και στίχους, και την τραγουδάμε στις παρέες.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν στιγμές που οι άνθρωποι νιώθουν να τους εγκαταλείπει ακόμα και η ελπίδα. Η απουσία ελπίδας, δε συναντάται πάντοτε στις χειρότερες καταστάσεις. Μπορεί να παρατηρηθεί και σε μικρότερες δυσκολίες. Επομένως, η απουσία ελπίδας, είναι θέμα οπτικής και πολλές φορές σχετίζεται με τον χαρακτήρα του ατόμου που βιώνει την εκάστοτε κατάσταση. Διαφορετικοί άνθρωποι βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Στην ίδια κατάσταση κάποιος μπορεί να αναζητά λύσεις και κάποιος άλλος να νιώθει απελπισία.

Πώς όμως θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε την ελπίδα; Ασχέτως ποια δυσκολία αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος, υπάρχουν κάποια βήματα που βοηθούν στην καλλιέργεια της ελπίδας.

1. Εστιάζοντας στα θετικά

Προκειμένου να καλλιεργήσουμε την ελπίδα στη ζωή μας είναι σημαντικό να αρχίζουμε να εστιάζουμε στις θετικές πληροφορίες αντί στις αρνητικές. Αρχικά, είναι σημαντικό να αναζητάμε τις πληροφορίες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να νιώσουμε ελπίδα. Για παράδειγμα ένας καρκινοπαθής, αντί να εστιάζει στις περιπτώσεις ανθρώπων που νικήθηκαν από την ασθένεια, είναι σημαντικό να αναζητά ανθρώπους που ξεπέρασαν την ασθένεια. Επιπλέον, αναζητώντας την ελπίδα, μπορούμε να επιλέξουμε την ανάγνωση αισιόδοξων βιβλίων, το άκουσμα ευχάριστης μουσικής, τη θέαση αισιόδοξων ταινιών. Τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσουμε μια θετική προσέγγιση της ζωής.

2. Συναναστραφείτε θετικούς ανθρώπους

Είναι πολύ σημαντικό να συναναστρεφόμαστε αισιόδοξους ανθρώπους, οι οποίοι προτείνουν λύσεις και εστιάζουν στις δυνατότητες και όχι στις αδυναμίες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ένα ισχυρό στήριγμα για τις δυσκολίες και αυτός είναι ο λόγος που νιώθουμε τόσο όμορφα όταν τους συναναστρεφόμαστε. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγουμε τους τοξικούς ανθρώπους, οι οποίοι εκπέμπουν αρνητισμό τόσο με τα λόγια τους, όσο και με την αύρα τους. Όταν συναναστρεφόμαστε αρνητικούς ανθρώπους νιώθουμε επιδείνωση των προβλημάτων που μας απασχολούν.

3. Θέστε στόχους και σκεφτείτε τρόπους υλοποίησης

Σημαντικό βήμα για την καλλιέργεια της ελπίδας είναι η ύπαρξη ξεκάθαρων στόχων και η αναζήτηση των κατάλληλων βημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα, επειδή δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για την επίτευξη των στόχων, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε και εναλλακτικούς δρόμους.

4. Δείτε θετικά την αβεβαιότητα

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και έχει αβεβαιότητα, παρότι μπορεί να τρομάζει τους ανθρώπους. Όμως αυτό έχει και την θετική του πλευρά. Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά, επομένως και αυτά που είναι πιο θετικά για μας, καθώς κάθε τι αβέβαιο, έχει πολλές δυνατότητες.

5. Κρατήστε ημερολόγιο ελπίδας και θετικών σκέψεων

Φροντίστε καθημερινά να κρατάτε ημερολόγιο, στο οποίο να καταγράφετε μια θετική σκέψη ή κάτι που ελπίζετε ότι θα συμβεί. Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με βήματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου που καταγράψατε και λόγους για τους οποίους θεωρείτε ότι είναι πιθανόν η έκβαση των γεγονότων να είναι θετική.

6. Διδαχτείτε από το παρελθόν

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε συχνά όλα τα πράγματα που έχουμε πετύχει είτε ως αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας, είτε με τη βοήθεια της τύχης και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά. Μπορούμε επιπρόσθετα να σκεφτόμαστε φορές που ήμασταν αγχωμένοι ή απαισιόδοξοι, αλλά τα πράγματα κύλησαν καλά.

7. Εστιάστε στο συλλογικό καλό

Όταν το ενδιαφέρον μας δεν είναι μόνο η προσωπική μας επιτυχία, αλλά το κοινό καλό, η ελπίδα αποκτάει άλλο νόημα. Οι άνθρωποι που σκέφτονται τους άλλους ανθρώπους και ενεργούν με σκοπό την προσφορά, λαμβάνουν ως ανταμοιβή μια εσωτερική γαλήνη και την ικανοποίηση ότι συμβάλλουν στη βελτίωση του κόσμου. Η «ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο» είναι μια κοινή έκφραση, που όμως έχει ουσιαστικό νόημα. Όταν κάνεις το καλό, αυτό επιστρέφει σε σένα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Η ελπίδα κάνει τον κόσμο ομορφότερο!