Κάνε το Τεστ
αποδοχή του εαυτού, γιατί είναι σημαντικό να αποδεχτείτε τον εαυτό σας, βήματα για την αποδοχή του εαυτού

Γιατί είναι σημαντικό να αποδεχτείτε τον εαυτό σας;

Αποδοχή του εαυτού

Η αποδοχή του εαυτού σημαίνει ότι αποδέχεστε τις εμπειρίες σας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Δεν σημαίνει ότι πιστεύετε τις σκέψεις σας ή σκέφτεστε ότι τα συναισθήματά σας είναι δικαιολογημένα. Υπάρχουν στιγμές που θα κάνετε σκέψεις που θα σας εκπλήξουν ή που δεν θα αντανακλούν τις αξίες σας. Επίσης μπορεί να νιώθετε κάποια συναισθήματα που ξέρετε ότι δεν είναι δικαιολογημένα. Αν καταπολεμάτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας ή κρίνετε τον εαυτό σας, τότε αυξάνεται η συναισθηματική αναστάτωση.

Η αποδοχή των σκέψεων και των συναισθημάτων σας θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και θα μπορέσετε να τα διαχειριστείτε αποτελεσματικά. Με αυτό τον τρόπο, θα αποδεχτείτε και θα κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, θα έχετε μια ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας και καλύτερες δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε τα έντονα συναισθήματα και το άγχος.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Αυτό είναι το πιο σημαντικό και δύσκολο βήμα για να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και χρειάζεται προσπάθεια κάθε μέρα.

Όταν γεννιόμαστε δεν έχουμε την ικανότητα να ξέρουμε ή να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Κλαίμε όταν θέλουμε κάτι (γάλα, ύπνο, αλλαγή πάνας) και κλαίμε όσο πιο δυνατά μπορούμε. Όμως όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε συνειδητά πως να λειτουργούμε στα πλαίσια της κοινωνίας. Έτσι μαθαίνουμε πως να ταιριάζουμε στην κοινωνία. Από τις εμπειρίες μας μαθαίνουμε τι είναι σωστό και λάθος.

Κρινόμαστε για τις πράξεις μας. Μερικές φορές, αυτό αποτελεί δεύτερη φύση μας και δεν το αντιλαμβανόμαστε. Έτσι γίνεται φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας. Και φυσικά δεν κρινόμαστε μόνο για τους τρόπους μας αλλά για όλα. Για το βάρος, για την εμφάνιση, για το κινητό που έχουμε επιλέξει, για όλα.

Κάθε φορά που δεν ανταποκρινόμαστε στα πρότυπα του περιβάλλοντος (στη δουλειά, στο σχολείο ή στην κοινωνία) νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε. Και αυτό μπορεί μερικές φορές να συμβαίνει όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.

Με τον καιρό, αυτό έχει κόστος στην αξία του εαυτού μας. Η αγάπη προς τον εαυτό δεν είναι γνωστή έννοια για πολλούς από εμάς. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Αλλά δεν είναι εύκολο, όταν ο εγκέφαλός σας έχει συνηθίσει να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο για 30 χρόνια. Δεν θα γίνουν θαύματα σε μια νύχτα.

Μην ψάχνετε την ευτυχία έξω από τον εαυτό σας

Εσείς έχετε την ευθύνη για την ευτυχία σας και όταν αυτή στηρίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως, ένα μεγαλύτερο σπίτι, έναν τέλειο σύντροφο , μια καλύτερα αμειβόμενη δουλειά τότε είναι δύσκολο να την βρείτε.

Ακόμη και αν καταφέρετε να αποκτήσετε όλα όσα επιθυμείτε αυτό μπορεί να μην σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Αυτό συμβαίνει επειδή η αληθινή ευτυχία είναι μια νοοτροπία και κάτι που χρειάζεται να καλλιεργήσετε.

Φυσικά τα εξωτερικά γεγονότα και οι συνθήκες μπορούν να κάνουν τη ζωή σας καλύτερη ή χειρότερη, αλλά η καθημερινή ευτυχία πηγάζει από μέσα σας και από την εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη.