Κάνε το Τεστ
εμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση και ψυχική υγεία, κατάθλιψη και εμμηνόπαυση, άηχος και εμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση και διαταραχές της διάθεσης

Εμμηνόπαυση και ψυχική υγεία

Εμμηνόπαυση και Ψυχική Υγεία

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της αναπαραγωγικής ικανότητας. Μερικές γυναίκες προσδοκούν αυτή την αλλαγή ενώ άλλες όχι. Οι περισσότερες γυναίκες, ωστόσο, δεν βλέπουν με θετική ματιά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ειδικά όσα αφορούν την ψυχική υγεία.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η διακοπή της  εμμήνου ρύσεως για έναν ολόκληρο χρόνο. Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 51 έτη. Ωστόσο, το σώμα αρχίζει να αλλάζει αρκετά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Αυτό το στάδιο ονομάζεται περιεμμηνόπαυση.

Στη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης , τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αρχίζουν να μειώνονται. Στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών σταθεροποιούνται. Αλλά μέχρι τότε, η διακύμανση στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσει αρκετά θέματα.

Κάποιες γυναίκες έχουν ήπια συμπτώματα για σύντομο χρονικό διάστημα. Για άλλες, τα συμπτώματα όπως οι εξάψεις, η ξηρότητα του κόλπου, οι διαταραχές στον ύπνο και τα προβλήματα μνήμης αλλάζουν τη ζωή τους και διαρκούν αρκετά χρόνια.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις σας, τον ύπνο σας, το βάρος σας και την ψυχική σας υγεία. Καθώς η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική εξέλιξη που κάθε γυναίκα βιώνει, κάθε γυναίκα την βιώνει διαφορετικά.

Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη

Οι εναλλαγές στη διάθεση στη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης είναι συχνά ήπιες. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στην περιεμμηνόπαυση οφείλονται στις διακυμάνσεις των ορμονών , της προγεστερόνης και της οιστραδιόλης.

Η πλειοψηφία των γυναικών που εμφανίζουν σοβαρά θέματα διάθεσης στη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης ίσως να έχουν βιώσει κατάθλιψη στο παρελθόν. Είναι γενικά σπάνιο για μια γυναίκα χωρίς ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους ξαφνικά να εμφανίσει σοβαρή κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση. Πολλές φορές η εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε ένα στάδιο της ζωής που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ στρες, όπως η φροντίδα των παιδιών, η φροντίδα κάποιου ηλικιωμένου γονέα, οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Άγχος και εμμηνόπαυση

Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και στην εμμηνόπαυση, η σχέση αυτή δεν είναι τόσο ξεκάθαρή όσον αφορά το άγχος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώνουν κρίσεις πανικού στη διάρκεια και μετά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Στη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα, παρατηρείται εφίδρωση και εξάψεις. Τα ίδια συμβαίνουν όμως και στις εξάψεις. Για αυτό είναι δύσκολο να διαχωριστεί μια κρίση πανικού από τις εξάψεις.

Διαταραχές στη διάθεση

Οι αλλαγές στη σωματική σας υγεία τη στιγμή της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσουν και σε αλλαγές στη διάθεση. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να προκαλέσει την υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή αδένα, η οποία είναι πιο συχνή με την πάροδο του χρόνου. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου, η οποία είναι πιο συχνή στην εμμηνόπαυση, καθώς οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών τη νύχτα προκαλούν εξάψεις που δυσκολεύουν τις γυναίκες να ξεκουραστούν.

Να θυμάστε ότι αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή. Τυπικά, οι αλλαγές στη διάθεση που συνοδεύουν τις ορμονικές αλλαγές στη μεταβατική περίοδο δεν διαρκούν.