Κάνε το Τεστ
κόπωση στη σχέση, σημάδια κόπωσης στη σχέση, αντιμετώπιση κόπωσης στη σχέση

Κόπωση στη σχέση

Κόπωση στη Σχέση

Ο όρος κόπωση ή εξουθένωση ή burnout χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει την έλλειψη κινήτρου και την απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που αγαπάτε. Συνήθως χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους για την εργασία, αλλά η εξουθένωση μπορεί να εμφανιστεί στις σχέσεις, ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπιούνται και μοιράζονται τη ζωής τους. 

Στη δουλειά το burnout συνήθως συμβαίνει όταν αρχίζετε να νιώθετε ότι δουλεύετε πολύ σκληρά για να έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο οι πολλές ώρες δουλειάς ή η αργή πρόοδος, είναι ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων που σας κάνουν να μην απολαμβάνετε τη διαδικασία. Όταν αρχίζετε να νιώθετε ότι εργάζεστε σκληρά χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της απαισιοδοξίας και της κόπωσης είναι απολύτως φυσιολογικά.

Αυτό μπορεί να συμβεί και στην προσωπική μας ζωή. Οι ρομαντικές σχέσεις, ειδικά αυτές που δεν είναι στην ακμή τους, μπορεί να γίνουν μια απαιτητική και φορτική εργασία. Αν δουλεύετε σκληρά για να κάνετε τη σχέση να λειτουργήσει και παρόλα αυτά αποτυγχάνετε,  τότε μπορεί να νιώθετε εξουθενωμένοι.

Σημάδια κόπωσης στη σχέση

Η κόπωση στη σχέση εκδηλώνεται με τρεις δείκτες κλειδιά:

1. Σωματική και συναισθηματική εξουθένωση

Η σχέση σας ρουφά όλη σας την ενέργεια. Γνωρίζετε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά δεν μπορείτε να βρείτε πλέον την ενέργεια ή το κίνητρο να την διατηρήσετε. Ακόμη και η σκέψη ενός ραντεβού σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι.

2. Απομάκρυνση και κυνισμός

Νιώθετε απόμακροι από το σύντροφό σας και έχετε αρνητική (κυνική) συμπεριφορά απέναντί του, σε όσα λέει, σχολιάζετε τις ιδιοτροπίες του και αμφισβητείτε και αν ταιριάζετε σαν ζευγάρι. Δεν θέλετε να το παραδεχτείτε αλλά αρχίζετε να σκέφτεστε αν υπάρχει εκεί έξω κάποια καλύτερη επιλογή για εσάς.

3. Αίσθημα αναποτελεσματικότητας

Νιώθετε ότι δεν έχετε πλέον κίνητρο. Σταματάτε την προσπάθεια. Προτιμάτε να περνάτε χρόνο μόνοι σας με το κινητό σας παρά με το σύντροφό σας. Η φυσική έλξη έχει μειωθεί , το ίδιο και η συναισθηματική. Δεν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Σε κάποιες περιπτώσεις νιώθετε μοναξιά.

Αντιμετώπιση κόπωσης στη σχέση

Βελτίωση της επικοινωνίας

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε για όσα νιώθετε και όσα σας ανησυχούν, χωρίς να προσβάλλετε το σύντροφό σας. Επικεντρωθείτε στο πρόβλημα και προσπαθήστε να βρείτε μια λύση. Αν για παράδειγμα σας ενοχλεί που αφήνει τα πιάτα άπλυτα μπορείτε να του ζητήσετε ευγενικά να τα πλύνει. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που τον προσβάλλουν.

Μιλήστε για όσα σας ενοχλούν

Όταν ένα άτομο ενοχλείτε με μικροπράγματα αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το παγόβουνο αποτελείται από συναισθήματα που δεν έχετε εκφράσει ή που δεν έχετε ακούσει. Αν έχετε μεγαλύτερες ανησυχίες μπορείτε να μιλήσετε και να δείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία

Σίγουρα θα έχετε τη σοφία να κατανοήσετε ότι η ζωή είναι μικρή. Αυτό μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε αν αξίζει να συγκρούεστε για μικροπράγματα, αν αξίζει τον κόπο να νιώθετε θυμό και απογοήτευση.