Κάνε το Τεστ
αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επικοινωνία, οφέλη αποφασιστικότητας, πως η αποφασιστικότητα βοηθά στην επικοινωνία, βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, ενίσχυση αποφασιστικότητας

Πως θα ενισχύσετε την αποφασιστικότητά σας

Αποφασιστικότητα

Η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση αποτελούν δεξιότητες επικοινωνίας. Η αποφασιστικότητα σας βοηθά να εκφράσετε αποτελεσματικά όσα θέλετε, ενώ ταυτόχρονα σέβεστε τα δικαιώματα και τις πεποιθήσεις των άλλων.

Η αποφασιστικότητα βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και  μπορείτε να κερδίσετε το σεβασμό των άλλων. Αυτό σας βοηθά στη διαχείριση του στρες, ειδικά αν έχετε την τάση να αναλαμβάνετε πολλές υποχρεώσεις επειδή δυσκολεύεστε να πείτε όχι.

Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους αποφασιστικοί, αν όμως δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να ενισχύσετε αυτή την δεξιότητα.

Σκεφτείτε το πιο δύσκολο άτομο στη ζωή σας. Φανταστείτε ότι διαφωνείτε μαζί του και είναι ανάγκη να βρείτε ένα τρόπο επικοινωνίας ώστε να λύσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους πιο δύσκολους ανθρώπους στη ζωή σας.

Όπως όλες οι δεξιότητες , η αποφασιστικότητα μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Σκεφτείτε ότι μαθαίνετε ένα μουσικό όργανο, ή οδηγείτε ένα αυτοκίνητο. Στην αρχή, είναι δύσκολο και άβολο. Χρειάζεται τεράστια συγκέντρωση και σίγουρα θα κάνετε λάθη κάθε φορά που προσπαθείτε. Αλλά με τον καιρό, θα γίνεται όλο και πιο εύκολο. Και έτσι μια μέρα θα προσπαθήσετε και θα τα έχετε καταφέρει. Θα μπορείτε να παίξετε όποιο κομμάτι θέλετε και να ακούγεται καλό ή θα μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια χωρίς να φοβάστε για τη ζωή σας.

Η μνήμη είναι ένας μυς αλλά στην πραγματικότητα είναι η ανάπτυξη νευρικών μονοπατιών στον εγκέφαλο που αποκαλούνται "σχήματα". Αυτό είναι ένα αποτύπωμα για το πως θα παίζετε κιθάρα ή θα οδηγείτε το αυτοκίνητο. Είναι κάτι που αναπτύσσει ο εγκέφαλος ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις (ο εγκέφαλος ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εξοικονομήσει ενέργεια, καθώς έχει να κάνει πολλά πράγματα κάθε δευτερόλεπτο με συγκεκριμένους ενεργειακούς πόρους).

Το ίδιο συμβαίνει και με την αποφασιστικότητα. Η συνεχής εξάσκηση, ξεκινά με τα πιο απλά θέματα, τις καταστάσεις και τους ανθρώπους πριν προχωρήσετε στα πιο δύσκολα. Ο επικριτικός σύντροφος, ο απαιτητικός εργοδότης και ο αρνητικός φίλος είναι μόνο κάποια παραδείγματα δύσκολων ανθρώπων στη ζωή σας, και με σκληρή δουλειά θα μπορείτε να κάνετε τις σχέσεις σας πιο εύκολες και ευχάριστες.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είμαστε αποφασιστικοί;

Πολλοί από εμάς δεν είμαστε τόσο αποφασιστικοί στην ζωή μας. Αρκετοί άνθρωποι είναι αναποφάσιστοι και γίνονται θύματα στα χέρια πιο πιεστικών ανθρώπων. Πολλοί έχουν υποστεί bullying σαν παιδιά, είτε στην οικογένεια είτε στο σχολείο είστε και στα δύο.

Αυτό όμως παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοπεποίθησης, και έτσι οι άνθρωποι νιώθουν αδύναμοι και αβοήθητοι. Φανταστείτε ένα κοριτσάκι τριών χρονών που ο μπαμπάς του φωνάζει. Τι μπορεί να κάνει αυτό το μικρό παιδί; Είναι ένα μικροσκοπικό πλάσμα και ο μπαμπάς του τεράστιος. Είναι πιο δυνατός, πιο έξυπνος, πιο σίγουρος και έχει περισσότερες λεκτικές ικανότητες από το παιδί. Το κοριτσάκι νιώθει τρομαγμένο και ότι απειλείται, έτσι το σύστημα του εγκεφάλου ενεργοποιεί την απόκριση πάλης ή φυγής.

Δεν μπορεί να πολεμήσει το μπαμπά της που είναι πιο μεγάλος και πιο δυνατός. Δεν μπορεί να φύγει, επειδή αυτό είναι το σπίτι της και δεν έχει πουθενά αλλού να πάει. Έτσι η μοναδική επιλογή είναι να παγώσει. Αυτό συμβαίνει και σε εμάς όταν ενεργοποιείται αυτή η απόκριση.

Πώς τα δυσπροσαρμοστικά σχήματα ρουφούν όλη σας την ενέργεια;

Αν αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, αναπτύσσονται τα σχήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Όμως αυτά δεν είναι βοηθητικά σχήματα αλλά δυσπροσαμοστικά.

Αυτό το μικρό κοριτσάκι προφανώς θα αναπτύξει ένα σχήμα που το κάνει να νιώθει αδύναμο, να καταπιέζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες της και να θέλει να νιώθει κυρίαρχη σαν το μπαμπά της. Επίσης αναπτύσσει ένα σχήμα δυσπιστίας/κατάχρησης επειδή έχει κακοποιηθεί λεκτικά και συναισθηματικά σε όλη την παιδική της ηλικία. Και ίσως εμφανιστεί και ένα σχήμα ευαλωτότητας, επειδή νιώθει ευάλωτη και ότι απειλείται από τον κόσμο.

Στην ενήλικη ζωή, αυτά τα σχήματα ενεργοποιούνται σε καταστάσεις στρες και απειλής όταν το κοριτσάκι θυμάται τον θυμωμένο μπαμπά της. Προφανώς θα νιώθει φόβο προς τους άντρες για αυτό ένας καταπιεστικός εργοδότης θα είναι σημαντικό πρόβλημα. Όταν ενεργοποιούνται αυτά τα σχήματα, νιώθει συναισθήματα όπως το άγχος, η ανησυχία, σφίξιμο στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή και ταχυκαρδία.

Ακόμη και αν είναι μια έξυπνη, ικανή δικηγόρος 40 ετών, μητέρα, σύζυγος και ακτιβίστρια, αυτές τις στιγμές νιώθει αδύναμη μπροστά στον επικριτικό και θυμωμένο άνδρα που τις φωνάζει.

Πώς η αποφασιστικότητα βοηθά στην επικοινωνία;

Επειδή η αποφασιστικότητα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, βοηθά στην αποτελεσματική και διπλωματική επικοινωνία. Η αποφασιστικότητα δείχνει ότι σέβεστε τον εαυτό σας επειδή είστε πρόθυμοι να υπερασπιστείτε τα ενδιαφέροντα σας και να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.  Επίσης μπορείτε να κατανοήσετε τα δικαιώματα των άλλων και είστε πρόθυμοι να λύσετε τις διαφωνίες σας.

Η αποφασιστικότητα βοηθά να επικοινωνείτε άμεσα και με σεβασμό. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε το μήνυμά σας. Αν επικοινωνείτε με παθητικό ή επιθετικό τρόπο, το μήνυμα σας δεν θα φτάσει στους άλλους επειδή οι άλλοι δεν θα ασχοληθούν με την έντονη αντίδρασή σας.

Αποφασιστική επικοινωνία

Ευτυχώς, ακόμη και αν έχετε βιώσει δύσκολη παιδική ηλικία, σαν ενήλικες μπορείτε να μάθετε να θεραπεύετε αυτά τα σχήματα και να διαχειρίζεστε δύσκολους ανθρώπους με πιο δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο. Υπάρχει ένα απλό μοντέλο όταν πρέπει να κάνετε δύσκολες συζητήσεις.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα δύσκολο συνεργάτη. Συνεχώς σας επικρίνει και σας προσβάλλει μπροστά στους συνεργάτες σας, ακόμη και χωρίς να υπάρχει λόγος να σας επιτεθεί. Είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται σε όλους. Στις συνεδριάσεις, όταν παρουσιάζετε τις ιδέες σας για την αύξηση των πωλήσεων ενός νέου προϊόντος, σας υπονομεύει και λέει ότι η ιδέα σας είναι ανόητη και δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

Αυτό φυσικά σας πληγώνει και σας ντροπιάζει. Για την υπόλοιπη διάρκεια της συνεδρίασης, κάθεστε θυμωμένοι και τα συναισθήματά σας φουντώνουν μέσα σας και γίνονται τοξικά. Φυσιολογικά, ο θυμός θα έπρεπε να σταματά εκεί, αλλά εσάς σας τρώει και χιλιάδες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας που παραμένουν ανεπίλυτες.

Θέλετε να φωνάξετε αλλά καλό είναι να αποφύγετε αυτή τη συμπεριφορά. Η εποικοδομητική επικοινωνία θα σας βοηθήσει να λύσετε τα θέματά σας.

Τα οφέλη της αποφασιστικής επικοινωνίας

Η αποφασιστικότητα σας βοηθά να επικοινωνείτε με υγιή τρόπο και να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά όσους δεν σας σέβονται:

 • Ενισχύετε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σας
 • Κατανοείτε και αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας
 • Κερδίζετε το σεβασμό των άλλων
 • Βελτιώνετε την επικοινωνία
 • Δημιουργείτε ειλικρινείς σχέσεις
 • Κερδίζετε ικανοποίηση από τη δουλειά σας

Βελτιώστε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες

Όταν είστε αποφασιστικοί μιλάτε με λίγα λόγια και απλά. Μην προσπαθείτε να πείτε πολλά πράγματα ή να μιλήσετε πιο όμορφα. Να είστε ευγενικοί αλλά αυστηροί. Δεν χρειάζεται να είστε αγενείς ή επιθετικοί. Όταν λέτε ξεκάθαρα και άμεσα αυτά που θέλετε έχετε δύναμη.

Και ακόμη και αν δεν υπάρχει εγγύηση ότι το άλλο άτομο θα ανταποκριθεί καλά, συνήθως αυτό συμβαίνει. Επίσης, να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό σενάριο.

Ξεκινήστε την εξάσκηση στο σπίτι με απλές καταστάσεις. Στη συνέχεια δουλέψτε με τους δύσκολους ανθρώπους, κάντε ένα βήμα τη φορά. Θα εκπλαγείτε με το πόσο αποτελεσματική μέθοδος είναι.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας που βασίζονται στις εμπειρίες της ζωής τους. Μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητες επικοινωνίας σας με τους εξής τρόπους:

 • Αξιολογήστε τους τρόπους επικοινωνίας σας. Υποστηρίζετε τις απόψεις σας ή παραμένετε σιωπηλοί; Κρίνετε εύκολα τους άλλους ή τους κατηγορείτε; Οι άνθρωποι σας μιλούν εύκολα ή φοβούνται να σας μιλήσουν; Αναγνωρίστε αυτά τα μοτίβα πριν κάνετε αλλαγές.
 • Μάθετε να λέτε όχι. Αν δυσκολεύεστε να αρνηθείτε και δεν μπορείτε να πείτε εύκολα όχι στους άλλους , προσπαθήστε να είστε άμεσοι και μην διστάζετε.
 • Εξασκηθείτε. Αν έχετε να κάνετε μια δύσκολη συζήτηση ή να αντιμετωπίσετε μια πρόκληση σκεφτείτε όσα θέλετε να πείτε και κάντε εξάσκηση. Πείτε όσα θέλετε δυνατά ή γράψτε τα.
 • Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος. Η επικοινωνία δεν είναι μόνο λεκτική. Μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αυτοπεποίθηση ακόμη και αν δεν νιώθετε έτσι. Κοιτάξτε τον συνομιλητή σας στα μάτια. Καλό είναι να έχετε μια ουδέτερη ή θετική έκφραση στο πρόσωπο σας. Μην σταυρώνετε τα χέρια ή τα πόδια σας. Μπορείτε μπροστά στον καθρέφτη σας να βελτιώσετε τη γλώσσα του σώματός σας.
 • Ελέγξτε τα συναισθήματά σας. Οι διαφωνίες είναι δύσκολες για τους περισσότερους ανθρώπους. Ίσως να θυμώνετε εύκολα ή να απογοητεύεστε και να θέλετε να κλάψετε. Αν και αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, δεν σας βοηθούν να λύσετε μια διαφωνία. Αν νιώθετε τα συναισθήματα να σας κατακλύζουν πάρτε λίγο χρόνο. Ηρεμήστε και αναπνεύστε βαθιά. Κρατήστε τη φωνή σας σταθερή και ήρεμη.

Μπορείτε να αρχίσετε την εξάσκηση μαζί με τους φίλους σας ή με το σύντροφό σας πριν αντιμετωπίσετε κάποια δύσκολη κατάσταση. Μπορείτε να μάθετε νέες δεξιότητες επικοινωνίας ή να βελτιώσετε την αποφασιστικότητα σας με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING.