Κάνε το Τεστ
Τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας, Σχέση με τον εαυτό, Πως θα βελτιώσω τη σχέση με τον εαυτό μου, Τρόποι για να βελτιώσω τη σχέση με τον εαυτό μου, Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη σχέση με τον εαυτό μου

Τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας

Τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας

Συχνά ακούμε τη φράση "οι σχέσεις θέλουν δουλειά" και αυτή η φράση αφορά κυρίως τις ερωτικές σχέσεις. Αλλά τι συμβαίνει στη σχέση με τον εαυτό μας; Η σχέση με τον εαυτό μας είναι η πιο σημαντική σχέση που έχουμε στη ζωή μας και καθορίζει τις υπόλοιπες σχέσεις μας. Η σχέση με τον εαυτό μας καθορίζει τα πάντα.

Η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού χρειάζεται πολλή δουλειά. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί ενδοσκόπηση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας.

Τρόποι για να χτίσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας

Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας καθορίζει τις σχέσεις που έχουμε με τους άλλους. Πολλές από τις ανασφάλειες και τα ψυχολογικά θέματα μας τα προβάλλουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους. Όταν δεν έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας, δεν θα βρείτε την ευτυχία, τη γαλήνη, και την υποστήριξη στη ζωή σας. Η σχέση με τον εαυτό σας διαμορφώνει την πραγματικότητά σας και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής σας, την καριέρα, τα οικονομικά, τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Η καθημερινότητα είναι τόσο απαιτητική που πολλές φορές δεν έχουμε καθόλου χρόνο για να κάνουμε πράγματα για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να δημιουργήσουμε μια υγιή σχέση μαζί του. Όταν όμως αγνοούμε την αυτοφροντίδα, την αυτοβελτίωση, την αυτοέκφραση αυτό επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας:

  • Δεν μπορείτε να μένετε χωρίς ενέργεια: για να μπορέσετε να φροντίσετε τους άλλους πρέπει πρώτα να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αν δεν έχετε ενέργεια, είστε εξουθενωμένοι , δεν θα είστε χρήσιμοι για την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες σας.
  • Αποφύγετε το burnout: αν δεν βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, τότε σίγουρα αργά ή γρήγορα θα οδηγηθείτε στο burnout. Το burnout χαρακτηρίζεται από συναισθήματα αβοηθητότητας, αμφιβολιών, κόπωσης, έλλειψης κινήτρου.
  • Αντιμετωπίστε τα συναισθήματα απελπισίας και αβοηθητότητας: όταν έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συναισθήματα απελπισίας και αβοηθητότητας. Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας, τότε θα έχουν νόημα και σκοπό όσα κάνετε.
  • Ενισχύστε τα θετικά συναισθήματα: για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας πρέπει να ενισχύσετε τα θετικά σας συναισθήματα, και τις εμπειρίες σας, ώστε να βελτιώσετε την ψυχολογική σας ευεξία.

Τρόποι για να βελτιώσω τη σχέση με τον εαυτό μου, Σχέση με τον εαυτό, Υγιής σχέση με τον εαυτό

Πώς θα βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας;

1. Γράψτε τις σκέψεις σας

Αν κάτι σας ενοχλεί ή απασχολεί το μυαλό σας γράψτε το. Αφήστε τις σκέψεις σας να ρέουν ελεύθερα, και στη συνέχεια διαβάστε με καθαρό μυαλό όσα γράψατε για να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης σας.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να επεξεργάζεστε τις σκέψεις σας. Αν υποφέρετε από άγχος, κατάθλιψη, στρες καλό είναι να γράφετε όσα νιώθετε σε ένα ημερολόγιο. Θα σας βοηθήσει να δείτε πιο καθαρά τα πράγματα, να ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και θα βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.

2. Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια

Είστε ο χειρότερος κριτής του εαυτού σας; Υπάρχει μια επικριτική εσωτερική φωνή που δεν σας αφήνει να ησυχάσετε; Δεν είστε οι μόνοι που το κάνετε. Είναι κάτι σύνηθες, ιδίως για όσους μεγάλωσαν με επικριτικούς γονείς.

Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας, κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε τι θα λέγατε σε ένα φίλο σας σε ανάλογη περίπτωση. Σίγουρα θα δείχνατε περισσότερη συμπόνια στο φίλο σας από ότι στον εαυτό σας. Aναγνωρίστε ότι δυσκολεύεστε στην παρούσα στιγμή, και αντί να ντρέπεστε για τον εαυτό σας, καλό είναι να πάρετε λίγο χρόνο και να σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δείξετε αυτοσυμπόνια.

  • Πώς θα συμπεριφερόσασταν σε κάποιον φίλο σας; Αντιμετωπίστε με τον ίδιο τρόπο τον εαυτό σας.
  • Κατανοήστε όλα όσα λέτε στον εαυτό σας.
  • Δείξτε συμπόνια για τις επιλογές σας.
  • Αφήστε πίσω σας το παρελθόν.
  • Συγχωρήστε τον εαυτό σας.

3. Εκτιμήστε τα όσα έχετε - ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη βοηθά στη μείωση του άγχους, της ανησυχίας και της υπερανάλυσης. Έχει γίνει συνήθειά μας να επικεντρωνόμαστε στα όσα ΔΕΝ έχουμε. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου να είμαστε καλά με τον εαυτό μας. Πάρτε λίγο χρόνο να συγκεντρωθείτε σε όσα ΕΧΕΤΕ. Κάντε μία λίστα, αρχίζοντας από τα αντικείμενα που έχετε γύρω σας, μικρά και μεγάλα. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει αφθονία στη ζωή σας.

Μετά συνεχίστε με το σώμα σας. Έχουμε την τάση να αγνοούμε το σώμα μας μέχρι τη στιγμή που κάτι θα αρχίσει να πηγαίνει στραβά. Δεν δίνετε μεγάλη σημασία στην αναπνοή σας μέχρι να βουλώσει η μύτη σας, δεν δίνετε σημασία στο γαστρεντερικό σας σύστημα μέχρι να έχετε κάποια γαστρεντερίτιδα.

4. Φροντίστε τον εαυτό σας

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά την αυτοφροντίδα. Προτιμάτε να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο ή να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο σας; Προτιμάτε να καθαρίζετε το σπίτι σας ή να φτιάχνετε το αγαπημένο σας φαγητό; Προτιμάτε την άσκηση ή να χαλαρώνετε σε ένα σπα;

Δημιουργήστε μια ρουτίνα αυτοφροντίδας για το σώμα και το μυαλό σας. Μπορείτε να κάνετε πράγματα με τους φίλους σας ή να κάνετε κάτι μόνοι σας.

5. Γνωρίστε τον εαυτό σας

Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά για την αυτογνωσία. Αναρωτηθείτε, πόσες από τις αποφάσεις που παίρνετε στην καθημερινότητα αφορούν τον εαυτό σας; Τις περισσότερες φορές παίρνουμε αποφάσεις για να ευχαριστήσουμε τους άλλους (σύνδρομο καλού παιδιού). Και το κάνουμε αυτό για πολύ καιρό που ξεχνάμε τι κάνει εμάς χαρούμενους. Για αυτό ξεκινήστε να παίρνετε μικρές αποφάσεις που αφορούν μόνο εσάς.

  • Επιλέξετε μια ταινία που θέλετε να δείτε
  • Διαβάστε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης
  • Μπορείτε να πάτε ένα ταξίδι μόνοι σας
  • Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι
  • Βγείτε μόνοι σας για φαγητό ή για ένα ποτό

6. Απενεργοποιήστε τα social media

Σπάστε τον κύκλο σύγκρισης με τους άλλους που δημιουργούν τα social media. Κάθε εβδομάδα απενεργοποιήστε τα social media και αρχίστε να ζείτε τη ζωή σας κανονικά, όχι μέσα από μια οθόνη. Αυτό θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε τις στιγμές.

  • Κλείστε τις ειδοποιήσεις
  • Αποσυνδεθείτε ή διαγράψετε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε
  • Σταματήστε να ακολουθείτε κάποιους ανθρώπους
  • Κλείστε το τηλέφωνο σας ή αποσυνδεθείτε από το Wi-Fi για λίγες ώρες

7. Εκφραστείτε με δημιουργικούς τρόπους

Αφιερώστε το χρόνο και την ενέργεια σας για να κάνετε κάτι δημιουργικό, μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε σας αρέσει, όπως η ζωγραφική, ο χορός, το γράψιμο, η κηπουρική, η φωτογραφία, η μουσική. Μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικές δραστηριότητες να κάνετε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η δημιουργική έκφραση ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και βοηθά να εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας με δημιουργικό τρόπο. Στο τέλος μιας δημιουργικής δραστηριότητας, θα έχετε δημιουργήσει κάτι νέο και μοναδικό. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σας και το κίνητρο σας.

8. Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Συγχωρήστε τον εαυτό σας όταν κάνετε λάθη. Να θυμάστε ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Πείτε στον εαυτό σας, "Σε συγχωρώ, και αποδέχομαι τα λάθη που έχεις κάνει. Κάνεις το καλύτερο που μπορείς και είμαι περήφανος για εσένα." Όταν προσπαθείτε να πείτε αυτά τα λόγια στον εαυτό σας, θα παρατηρήσετε ότι κάτι αλλάζει μέσα σας. Επιλέξτε την αυτοσυμπόνια από την αυτοκριτική.

9. Γιορτάστε τις νίκες σας

Γιορτάστε τις δυνάμεις σας, την ανθεκτικότητά σας, τις νίκες σας και κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας (φάτε το αγαπημένο σας φαγητό, βγείτε μια βόλτα, αγοράστε κάτι όμορφο).

Μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας!

Όταν θα αρχίσετε να βάζετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας, θα αρχίσετε να χτίζετε μια καλύτερη σχέση μαζί του. Είναι ζωτικής σημασίας να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας αν θέλετε να έχετε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας όποια στιγμή το θελήσετε, και σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.  Όπως κάθε άλλη σχέση, χρειάζεται προσπάθεια.

Κατηγορία: