Κάνε το Τεστ
Αφθονια, Νοοτροπία της αφθονίας, Τι είναι η νοοτροπία της αφθονίας, Ασκήσεις αφθονίας, Σεμιναρια, Βιβλια, Τεχνικες

Αφθονία – στάση, νοοτροπία, σεμινάρια

Αφθονία

Έχετε νιώσει ποτέ έστω και λίγη ζήλια ή θλίψη για την προαγωγή ενός συνεργάτη σας; Ή για την επιτυχία ενός φίλου σας; Στη ρίζα όλων αυτών των ανθρώπινων εμπειριών είναι (συχνά υποσυνείδητα) η πεποίθηση ότι δεν μπορείτε να φτάσετε το στόχο σας και η ζωή έχει ξεφύγει από τα χέρια σας. Πως τα αγαθά και οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες, και πως δεν υπάρχει αφθονία. Όμως η στάση που έχουμε απέναντι στο θέμα της αφθονίας είναι πανίσχυρη, και η παραπάνω νοοτροπία απλά συρικώνει την ενέργειά μας και το κίνητρό μας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Τεχνικές για να φέρετε την αφθονία στη ζωή σας

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να καλλιεργήσουμε την νοοτροπία της αφθονίας. Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν και συγχέουν την αφθονία με τα χρήματα. Όμως, η αφθονία δεν αφορά μόνο την απόκτηση χρημάτων, αλλά όλα εκείνα (συναισθήματα, καταστάσεις, αντικείμενα) που εμπλουτίζουν και δίνουν νόημα στη ζωή μας.

Η στάση της αφθονίας βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλές πηγές αφθονίας όπως η χαρά, οι ευκαιρίες, η ενέργεια. Φυσικά, πηγές αφθονίας αποτελούν ο πλούτος και η ασφάλεια. Όταν βλέπουμε τη ζωή με αυτή την οπτική αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, την ευτυχία, την αυτοπεποίθηση και τις σχέσεις μας. Όταν καθοδηγούμαστε από τις ευκαιρίες και όχι από την έλλειψή τους, αυτό μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε περισσότερες εναλλακτικές επιλογές για κάθε κατάσταση και να τις ζυγίζουμε με ελάχιστο φόβο. Σαν αποτέλεσμα, η νοοτροπία της αφθονίας βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων και την ευελιξία μας.

Η αφθονία στη ζωή σας δεν θα έρθει μέσα από τον νόμο της έλξης, όπως λέγεται σε σεμινάρια και βιβλία για την αφθονία. Η αφθονία θα έρθει με την αλλαγή της στάσης σας, τόσο την πνευματική, όσο και την πρακτική. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι απλοί τρόποι και τεχνικές με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την νοοτροπία της αφθονίας.

Εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη

Όταν επικεντρωνόμαστε σε "όσα έχουμε", και όχι σε "όσα ΔΕΝ έχουμε", αυτό είναι ένα στοιχείο κλειδί για την νοοτροπία της αφθονίας. Κάθε μέρα μπορούμε να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να γράφουμε σε ένα ημερολόγιο πέντε πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Δεν παραβλέπουμε τα μικρά πράγματα. Ένα χαμόγελο από έναν άγνωστο ή μια κούπα καφέ μπορεί να είναι μια πανίσχυρη πηγή ευγνωμοσύνης, η οποία θα προκαλέσει θετικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς (όπως το πέταγμα της πεταλούδας).

Απομάκρυνση από τις προσδοκίες

Όταν πραγματικά θέλουμε να συμβεί κάτι, συχνά μένουμε προσκολλημένοι στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τότε, η ζωή μπορεί να γίνει απρόβλεπτη και να μας οδηγήσει κάπου αλλού. Όμως αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που δεν συνέβη. Για παράδειγμα, η "Ανεπάρκεια" λέει, "Φυσικά, αυτός ο πιθανός σύντροφος ψάχνει για φιλία, δεν θα βρω ποτέ την αγάπη," ενώ η "Αφθονία" λέει, "Καλωσορίζω στη ζωή μου αυτή τη νέα φιλία, και πιστεύω ότι θα βρω τελικά τον κατάλληλο σύντροφο.

Αυτή η νοητική μετατόπιση μας κρατά ανοιχτούς σε νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και στην εξέλιξη. Ένας ακόμη τρόπος για να απομακρυνθούμε από τις προσδοκίες είναι μέσω της ενσυνειδητότητας. Όσο περισσότερη εξάσκηση κάνουμε στην ενσυνειδητότητα, τόσο περισσότερο αποσπάμε την προσοχή μας από τα επιθυμητά αποτελέσματα, και δίνουμε περισσότερη σημασία στο μόνο εγγυημένο πράγμα, στο παρόν.

Χαρά για την επιτυχία των άλλων

Καλό είναι να αφιερώνουμε χρόνο για να γιορτάζουμε και να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες των άλλων, έτσι ώστε να αντισταθμίζουμε την πλάνη ότι η δική τους επιτυχία μειώνει τη δική μας. Όταν χαιρόμαστε πραγματικά για τα επιτεύγματα των ανθρώπων γύρω μας τότε ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αφθονία. Έτσι έχουμε ένα παραπάνω κίνητρο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων μας.

Χρησιμοποιούμε τον οραματισμό ή ένα vision board

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχουμε όσα επιθυμούμε είναι να έχουμε ξεκάθαρους στόχους ή επιθυμίες. Το vision board μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια οπτική αναπαράσταση των στόχων μας και ο οραματισμός έχει παρόμοια δράση. Και τα δύο μας βοηθούν να συντονιστούμε με τα θέλω μας και να δουλέψουμε σκληρά για αυτά.

Γράφουμε τις σκέψεις μας σε ένα ημερολόγιο

Ένα ημερολόγιο είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την απελευθέρωση των συναισθημάτων. Επίσης, μας μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε όλα όσα θέλουμε. Επιπλέον, ένα ημερολόγιο μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε την νοοτροπία έλλειψης έναντι της νοοτροπίας αφθονίας. Το ημερολόγιο αυτό δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητικά αναλυτικό, ακόμα και λίγες γραμμές (όπως σε ένα συνοπτικό bullet journal) μπορεί να είναι πολύτιμο!

αφθονια, τεχνικες, σεμιναρια, βιβλια, ασκήσεις

Συμπεριφερόμαστε σαν να τα έχουμε καταφέρει ήδη

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα στο μυαλό μας. Μπορούμε να σκεφτούμε όσα επιθυμούμε και να τα φανταστούμε σαν να είναι πραγματικότητα χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας. Με τη βοήθεια του διαλογισμού, μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας να βλέπει, να μυρίζει, να αγγίζει και να βιώνει μια κατάσταση. Όταν κάτι είναι πραγματικό στο μυαλό μας τότε είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να συμβεί. Φυσικά, αυτή η τακτική μπορεί να εφαρμοστεί και για την αγάπη. Για παράδειγμα, μπορούμε να οραματιστούμε πως θέλουμε να είναι μια καινούργια σχέση, ποια συναισθήματα θέλουμε να νιώθουμε, "Είμαι σε μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση, με έναν άνθρωπο ευγενικό, πνευματώδη, σέξι, αστείο, χαρισματικό και περιπετειώδη και νιώθω ασφάλεια. "

Αυτό είναι το υπέροχο με το μυαλό μας, μπορούμε να του πούμε κάτι και να το πιστέψει. Αυτό το συναίσθημα είναι τόσο πανίσχυρο που μας βοηθά να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Θετικές δηλώσεις

Οι θετικές δηλώσεις μας βοηθούν να βρούμε ξανά την ροή και το ρυθμό μας. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουμε καλά με τη ζωή μας, αλλά μετά να μας συμβεί μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα. Ίσως να έχουμε ξυπνήσει με άσχημη διάθεση και να καίμε τη γλώσσα μας όταν πίνουμε το τσάι μας. Στη συνέχεια, όσο προχωρά η μέρα και πηγαίνουμε στη δουλειά μας, μπορεί  να έχει κίνηση στο δρόμο και μόλις φτάσουμε να βρίσκουμε πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν άμεσα. Αυτές τις μέρες, μπορεί να νιώθουμε ότι όλο το σύμπαν είναι εναντίον μας, αλλά η αλήθεια είναι, ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε μια κακιά στιγμή να μας βγάζει εκτός ροής. Τη στιγμή που ξυπνάμε και νιώθουμε κακόκεφοι, ενεργοποιούμε την αρνητική πλευρά του εγκεφάλου μας. Έτσι,  αρχίζει μια αλληλουχία αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε ότι αυτή είναι η χειρότερη μέρα της ζωής μας.

Οι θετικές δηλώσεις μας βοηθούν να διακόπτουμε τον αρνητικό τρόπο σκέψης και να τον αντικαθιστούμε με θετικές σκέψεις. Οι θετικές δηλώσεις μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα και στο παρόν. Μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε τη ζωή μας.

Ποιες θετικές δηλώσεις μπορούμε να χρησιμοποιούμε; 

Για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πρέπει οι δηλώσεις να μας αντιπροσωπεύουν. Καλό είναι να επιλέγουμε φράσεις που μας ενθαρρύνουν και μας δίνουν κουράγιο και να τις επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας (αν είναι εφικτό δυνατά) όποτε πιάνουμε τις σκέψεις μας ή τη συμπεριφορά μας να φλερτάρει με την αρνητικότητα.

Αν και οι θετικές δηλώσεις είναι καλό να είναι προσωπικές, υπάρχει μια που είναι πολύ ισχυρή. Αυτή είναι η εξής, "Αυτή τη στιγμή ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες μου." Παρά τις όποιες περιστάσεις μας κάνουν να νιώθουμε θλίψη, καλό είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι όταν ικανοποιούνται όλες οι φυσικές μας ανάγκες. Αυτός είναι ένας πανίσχυρος τρόπος να διακόπτουμε την αρνητικότητα.

Η αλήθεια είναι, πως σε κάθε δεδομένη στιγμή που όλες οι βασικές μας ανάγκες καλύπτονται, οτιδήποτε άλλο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επίσης, μπορούμε να λέμε στον εαυτό μας "ανέπνευσε" και με αυτό τον τρόπο αφήνουμε τις αρνητικές σκέψεις να κυλάνε χωρίς να τους δίνουμε σημασία.

Οι θετικές δηλώσεις μας βοηθούν να αλλάξουμε τον αρνητικό τρόπο σκέψης ο οποίος παρεμποδίζει την εξέλιξή μας.

Νοοτροπίας της αφθονίας και ψυχική ενδυνάμωση 

Η μετάβαση από την νοοτροπία της έλλειψης στην νοοτροπία της αφθονίας είναι μια σταδιακή προσπάθεια, αλλά όπως και κάθε άλλη συνήθεια, τελικά μπορεί να γίνει δεύτερη φύση μας. Η αφθονία επίσης μας υπενθυμίζει ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι ανάγκη να είναι άμεση ή τέλεια. Κάθε στιγμή που πιάνουμε τον εαυτό μας να επικεντρώνεται στην έλλειψη ή στους περιορισμούς είναι μια ακόμη ευκαιρία για εξέλιξη. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING παίζουν κύριο ρόλο στην προσωπική μας εξέλιξη και στην αυτοβελτίωση μας.