Κάνε το Τεστ
η σχέση με τον εαυτό μας, εξερεύνηση του εαυτού, γιατί είναι σημαντική η εξερεύνηση του εαυτού, ανακάλυψη του εαυτού, οφέλη της εξερεύνησης του εαυτού, βελτίωση της σχέσης με τον εαυτό μας

Η σχέση με τον εαυτό μας

Η σχέση με τον εαυτό μας

Το πρώτο βήμα για να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο είναι να βρούμε τον εαυτό μας. Η αλήθεια είναι πως η σημαντικότερη σχέση στη ζωή μας, είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Το πως αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, αν έχουμε αυτοεκτίμηση, αν έχουμε συμπόνια και αγάπη για τον εαυτό μας, θα καθορίσει συνολικά τη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένου και των σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους και τις επιλογές μας (για παράδειγμα, ποιον σύντροφο θα διαλέξουμε).

Ανακαλύψτε τις αξίες και το σκοπό της ζωής σας

Μερικές φορές οι μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πως θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Η ερώτηση όμως είναι, "Ποιος είμαι; Που πηγαίνω; " Και αποτελούν μια ευκαιρία να θυμηθούμε το σκοπό στη ζωή μας.

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι πάντα κάτι τους λείπει και αναρωτιούνται ποιος είναι ο σκοπός της ζωής τους. Αν έτσι νιώθετε και εσείς δεν είστε οι μόνοι.

Η σχέση με τον εαυτό μας είναι ουσιαστικό κομμάτι  της ύπαρξής μας. Οι περισσότερες πεποιθήσεις μας για τις σχέσεις προκύπτουν από τους γονείς μας ή τις πρώιμες εμπειρίες με τους φίλους και την οικογένειά μας. Για κάτι τόσο σημαντικό, είναι εκπληκτικό πως όλα όσα πιστεύουμε είναι ακούσια. Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητα δικό μας λάθος. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε την τάση να ζούμε ασυνείδητα και χωρίς πρόθεση. Απλά ελπίζουμε να βρούμε τρόπους να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να ευημερούμε.  Οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν μαθαίνουν πως να είναι σε μια σχέση.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχέσεις ξεκινούν από τον εαυτό μας και η οικειότητα προκύπτει από την αποδοχή και την αγάπη προς τον εαυτό μας. Είναι ανάγκη να μάθουμε πως να δείχνουμε συμπόνια, στοργή και αγάπη στον εαυτό μας με υγιείς τρόπους.

Βέβαια, κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε ψεγάδια. Όλοι κάνουμε λάθη και δίνουμε προσωπικές μάχες. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε και ωριμάζουμε. Δεν είναι ντροπή να αναγνωρίζουμε με αυθεντικότητα και συμπόνια την ανθρώπινη φύση μας.

Μπορείτε να βρείτε κάτι που να έχει αξία για εσάς, κάτι που σας δίνει κίνητρο.  Ίσως να είναι δύσκολο να σκάψετε βαθιά μέσα σας και να αναγνωρίσετε το σκοπό σας όταν η καθημερινότητα είναι τόσο απαιτητική.

Τι είναι η εξερεύνηση του εαυτού;

Η εξερεύνηση του εαυτού είναι η διαδικασία κατανόησης του πραγματικού εαυτού μας, των αξιών μας, των αναγκών και των επιθυμιών μας, ακόμη και των προτιμήσεων στο φαγητό. Ίσως φυσικά να έχετε μάθει κάποια από αυτά τα πράγματα για τον εαυτό σας με τον καιρό. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, που έχουν χάσει την επαφή με τις αξίες τους, κρύβουν τις επιθυμίες τους, ακόμη και από τον εαυτό τους. Όμως, η εξερεύνηση του εαυτού μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας.

Είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει την προσωπικότητά του ή το αγαπημένο του φαγητό. Αλλά η πραγματική ανακάλυψη του εαυτού ξεκινά όταν κάποιος αξιολογεί τη ζωή του και σκέφτεται όσα του δίνουν δύναμη. Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε στη ζωή σας; Τι είναι αυτό που σας δίνει κίνητρο να ξυπνάτε κάθε πρωί;

Από τη στιγμή που θα ανακαλύψετε περισσότερα για τον εαυτό σας, τότε θα είναι πιο εύκολο να βρείτε το σκοπό της ζωής σας και να είστε αυθεντικοί στη δουλειά σας και στην προσωπική σας ζωή. Όταν κάποιος κατανοεί τι του λείπει από τη ζωή του τότε μπορεί να μάθει πολλά για τον εαυτό του.

Φυσικά, η εξερεύνηση του εαυτού είναι ένα ταξίδι, μια συνεχής διαδικασία. Απαιτεί δουλειά σε όλες τις πτυχές της ζωής. Χρειάζεται κουράγιο και αντοχή, και φυσικά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του που είναι δύσκολο να τα αποδεχτεί.

Η εξερεύνηση του εαυτού απαιτεί αυτογνωσία. Η αυτογνωσία αφορά την αναγνώριση των συναισθημάτων, των πεποιθήσεων και των επιθυμιών μας. Όσο περισσότερη αυτογνωσία έχει κάποιος τόσο περισσότερο μπορεί να ελέγχει καλύτερα τα συναισθήματά του.

Όταν κάποιος γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό του αυτό βελτιώνει την συμπόνια, τον αυτοέλεγχο, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.

η σχεση με τον εαυτο μας, αυτογνωσια, αυτοβελτιωση

Γιατί είναι σημαντική η εξερεύνηση του εαυτού;

Η εξερεύνηση του εαυτού είναι σημαντική επειδή κάνει τη ζωή μας πιο ουσιαστική. Όταν γνωρίζουμε πως να φροντίζουμε τον εαυτό μας τότε μπορούμε να τον κατανοήσουμε. Επίσης, μπορούμε να έχουμε μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες και επιτεύγματα.

Ίσως, σε αυτή τη διαδικασία κάποιος να ανακαλύψει ότι ενώ είναι εσωστρεφής απολαμβάνει την παρέα των άλλων ανθρώπων. Η κοινωνική υγεία είναι εξίσου σημαντική, και ίσως να έχει ανάγκη περισσότερες κοινωνικές επαφές.

Επίσης, η εξερεύνηση του εαυτού μας δίνει την ευκαιρία να δούμε ξεκάθαρα πως θέλουμε να είναι το μέλλον μας. Όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό μέλλον που θα καλύπτει τις ανάγκες μας και θα μας προσφέρει ευεξία.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ανακαλύπτει ότι τα αγαπημένα του projects ήταν αυτά στα οποία είχε ηγετικό ρόλο. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι έχει ταλέντο ή ηγετικές ικανότητες. Με αυτή τη λογική μπορεί να δουλέψει πιο σκληρά για να γίνει διευθυντής.

Όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας.  Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εξερεύνηση του εαυτού.

Η εξερεύνηση του εαυτού είναι μια διαδικασία που επηρεάζει και τις ζωές των ανθρώπων γύρω μας. Καθώς έτσι μπορούμε να δημιουργούμε πιο βαθιές σχέσεις με αυθεντικότητα.

Ποια είναι τα οφέλη της εξερεύνησης του εαυτού;

Ο δρόμος της εξερεύνησης του εαυτού είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. Αλλά μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τον καθένα.

1. Υγιείς σχέσεις

Οι σχέσεις μας είναι πιο υγιείς όταν κατανοούμε καλύτερα τις αξίες μας και όσα επιθυμούμε από τη ζωή μας. Είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζουμε τις τοξικές συμπεριφορές, και να βρίσκουμε λύσεις σε δύσκολα θέματα. Όταν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας μπορούμε να έχουν πιο υγιείς κοινωνικές επαφές.

2. Μείωση της αυτοκριτικής

Αντί να κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας για κάθε λάθος που κάνουμε, είναι καλό να ξέρουμε πως όλοι κάνουμε λάθη επειδή είμαστε άνθρωποι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε κακά άτομα. Βέβαια, όταν έχουμε αυτογνωσία αποφεύγουμε τα λάθη. Όταν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας αυτό είναι το πρώτο βήμα για να μην τα επαναλάβουμε.

3. Ενίσχυση της δημιουργικότητας

Η έκφραση του εαυτού είναι το κλειδί ώστε να γνωρίζουμε πως νιώθουμε και να γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Όμως πως μπορεί κάποιος να εκφράσει τον εαυτό του αν δεν ξέρει ποιος είναι;

4. Συγκέντρωση στο στόχο

Η συνεχής διαδικασία της εξερεύνησης του εαυτού απαιτεί δέσμευση και αφοσίωση. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να δημιουργήσουμε το μέλλον που επιθυμούμε.

5. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Όταν κάποιος πιστεύει στον εαυτό του και στις ικανότητές του αυτό έχει επίδραση στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Με περισσότερη αυτοπεποίθηση, μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Όσο συνεχίζετε το ταξίδι της αυτοβελτίωσης, τόσο πιο πολύ θα ωριμάζετε.

Πώς μπορώ να μείνω δεσμευμένος στο ταξίδι της αυτοβελτίωσης;

Η ανακάλυψη του εαυτού δεν είναι κάτι που ξεκινά και τελειώνει σε μια ημέρα. Μπορεί να χρειαστεί μήνες ή χρόνια για να φτάσετε στο σημείο να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.

Το ταξίδι της εξερεύνησης του εαυτού δεν περιλαμβάνει μόνο τις σκέψεις για το μέλλον, αλλά και τις εμπειρίες από το παρελθόν. Πολλές φορές είναι σκληρό να θυμόμαστε συναισθήματα και εμπειρίες από το παρελθόν. Όμως , με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και του EMDR αυτή η διαδικασία είναι πιο εύκολη.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μας βοηθά να εξερευνήσουμε και να επουλώσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας, ώστε να έχουμε όλα τα εφόδια να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις.

Όταν συνήθως δύο άνθρωποι κάνουν ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ, κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να σώσουν τη σχέση τους.  Όμως, αυτό που πρέπει να κάνουν πρώτα είναι να εξερευνήσουν την πρώτη τους σχέση, αυτή με τον εαυτό τους. Αν μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση που έχουν με τον εαυτό τους, τότε μπορούν να σώσουν τη σχέση τους με έναν άλλο άνθρωπο ή να βρούνε έναν ιδανικό σύντροφο. Όταν κάποιος γνωρίζει τον εαυτό του, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του είναι πιο εύκολο να βρει έναν κατάλληλο σύντροφο.

Είναι ανάγκη να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας για να ανακαλύψετε καινούργια πράγματα. Ποτέ δεν είναι αργά να γνωρίσετε βαθύτερα τον εαυτό σας και να είστε συμφιλιωμένοι με αυτόν!