Κάνε το Τεστ
πως θα ανακαλύψετε τον εαυτό σας, πως θα βρω τον εαυτό μου, πως θα εξερευνήσω τον εαυτό μου, πως θα βρω όσα μου αρέσουν, πως θα ανακαλύψω ποιος πραγματικά είμαι

Βήματα για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου

Ανακάλυψε τον εαυτό σου!

Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική περιπέτεια στη ζωή μας είναι να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει ποιοι πραγματικά είναι ή τους παρασύρει η εσωτερική επικριτική τους φωνή. Έτσι σχηματίζουν λάθος εντυπώσεις για τον εαυτό τους. Λανθασμένα πιστεύουμε ότι η κατανόηση του εαυτού σημαίνει αυταπάρνηση και το κουβαλάμε αυτό μέσα μας χωρίς να κάνουμε προσπάθεια να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Η ανακάλυψη του εαυτού μπορεί να μοιάζει ένας εγωκεντρικός στόχος,  αλλά είναι συνήθως μια ανιδιοτελής διαδικασία. Για να γίνουμε καλοί άνθρωποι, καλοί σύντροφοι, καλοί γονείς είναι ανάγκη να γνωρίζουμε πραγματικά τον εαυτό μας και τις αξίες μας. Αυτό το προσωπικό ταξίδι είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την απόρριψη πεποιθήσεων που δεν μας εξυπηρετούν και δεν μας αντιπροσωπεύουν. Είναι θέμα αναγνώρισης των προσωπικών μας ικανοτήτων, και της δυνατότητας να βλέπουμε με ανοιχτό μυαλό τις νέες εμπειρίες. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά κάτι που πρέπει να αποζητάμε με περιέργεια και συμπόνια.

Το παρελθόν σας έχει αξία 

Για να μπορέσετε να κατανοήσετε τον εαυτό σας και τις συμπεριφορές σας είναι ανάγκη να γνωρίζετε την ιστορία σας και να έχετε εξερευνήσει το παρελθόν σας, γιατί τα τραύματα που παραμένουν ανεπίλυτα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το παρόν σας. Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε είναι καθοριστικός για τις συμπεριφορές μας στην ενήλικη ζωή. Τα παιδιά κάνουν κομμάτι του εαυτού τους τις άσχημες συμπεριφορές από τους γονείς τους και αυτό επηρεάζει την προσωπικότητά τους.

Οι επώδυνες εμπειρίες στην πρώιμη παιδική ηλικία καθορίζουν τον εαυτό μας. Επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας με τρόπους που ελάχιστα γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει ένα σκληρό γονέα μπορεί να γίνει πιο επιφυλακτικό. Μεγαλώνει και γίνεται ένας ενήλικας που αντιστέκεται στην δοκιμή νέων πραγμάτων ή φοβάται ότι θα γελοιοποιηθεί. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς πως αυτή η αβεβαιότητα συνεχίζει να υπάρχει στην ενήλικη ζωή και χρειάζεται να αναγνωρίσει την αιτία πίσω από τη συμπεριφορά, να ανακαλύψει τις περιοριστικές του πεποιθήσεις.

Όταν καταβάλλουμε προσπάθεια να κρύψουμε τις εμπειρίες του παρελθόντος, νιώθουμε χαμένοι. Όταν αντιμετωπίζουμε όλες τις επώδυνες αναμνήσεις μπορούμε να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές μας. Μόνο έτσι μπορούμε να διαχωρίσουμε τις επιρροές του παρελθόντος στη ζωή μας και να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας.

Πώς μπορώ να βρω τον εαυτό μου;

Ψάξτε τις προσωπικές σας πεποιθήσεις

Αν δεν αφιερώσετε χρόνο να βρείτε τι πραγματικά έχει αξία για εσάς, βαθιά μέσα σας και συνεχίζετε να ακολουθείτε τις αρχές της οικογένειά σας, τότε μπορεί να νιώθετε αποκομμένοι από τον εαυτό σας. Αλλά είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να δείτε τι σας ταιριάζει. Αν αυτή ήταν η τελευταία μέρα σας, τι θα είχε αξία για εσάς; Είναι η ελευθερία, η σταθερότητα, η περιπέτεια, η ειλικρίνεια; Υπάρχουν εκατοντάδες αξίες αλλά όταν προσπαθείτε να διαμορφώσετε τις δικές σας, παίρνετε αποφάσεις που βασίζονται στους γύρω σας;

Μην βγάζετε λάθος συμπεράσματα για τον εαυτό σας

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε. Οι σκέψεις είναι απλά σκέψεις. Δεν είναι καθόλου αυτό που είμαστε. Οι περισσότερες σκέψεις είναι αυτόματες. Ο πραγματικός εαυτός μας είναι κάτω από την επιφάνεια και θα τον ανακαλύψουμε μόνο με τρόπους που συμβάλλουν στην ηρεμία, όπως η ενσυνειδητότητα.

Καταγράψτε όσα δεν επιθυμείτε

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν ξέρουν ποτέ τι θέλουν, θα σας βοηθήσει να κάνετε μια λίστα με όσα δεν σας αρέσουν:

  • Τι σας ενοχλεί;
  • Ποια είναι τα πράγματα που έχετε γράψει και νιώθετε υποχρεωμένοι να τα κάνετε;
  • Τι θα συνέβαινε αν σταματούσατε να τα κάνετε;

Μόνο όταν αναγνωρίζουμε τι δεν μας αρέσει, μπορούμε να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για νέες εμπειρίες και ευκαιρίες.

Ανακαλύψτε την διαφορετικότητά σας

Για να αναπτύξουμε την αίσθηση του εαυτού μας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την διαφορετικότητά μας. Για να μπορέσουμε να βρούμε τον εαυτό μας και να εκπληρώσουμε το μοναδικό μας πεπρωμένο μας, είναι ανάγκη να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τις προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές επιρροές που δεν μας ταιριάζουν. Κάθε άτομο για να είναι ελεύθερο χρειάζεται να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους άλλους.

Βρείτε το νόημα της ζωής

Η ζωή μας δεν γίνεται αφόρητη από τις καταστάσεις που προκύπτουν αλλά από την έλλειψη νοήματος και σκοπού. Για να μπορέσουμε να βρούμε τον εαυτό μας, πρέπει να ψάξουμε τον προσωπικό μας σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι διαχωρίζουμε τις δικές μας απόψεις από τις προσδοκίες των άλλων για εμάς. Αυτό σημαίνει ότι ρωτάμε τον εαυτό μας ποιες είναι οι αξίες μας, τι έχει σημασία για εμάς, ποιες είναι οι πεποιθήσεις μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν το νόημα στη ζωή τους και όχι απλά την ευχαρίστηση, και ότι γενικά οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν στόχους που ξεπερνούν τον εαυτό τους.

Συγκεντρωθείτε σε όσα επιθυμείτε

Όλοι μας έχουμε την τάση να δίνουμε προσοχή στα αρνητικά. Οι σκέψεις μας παρασύρουν πολύ εύκολα, και δεν δίνουμε προσοχή στα θετικά, στις λύσεις και στους στόχους μας. Αναλώνουμε τη σκέψη μας σε όσα δεν θέλουμε, αντί να μένουμε συγκεντρωμένοι σε όσα επιθυμούμε.

Είναι ουσιαστικό να γνωρίζουμε όσα επιθυμούμε, καθώς με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζουμε τις επιθυμίες και τι είναι σημαντικό για εμάς. Αυτό μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά οι περισσότεροι από εμάς, αντιστέκονται σε όσα επιθυμούν. Οι επιθυμίες μας όμως είναι πηγή ζωής.

Για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε όσα επιθυμούμε, πρέπει να μην ακούμε την εσωτερική επικριτική φωνή και να μην υποκύπτουμε στις άμυνες μας. Όταν έχουμε πολλές αρνητικές σκέψεις, μπορούμε να ηρεμήσουμε απλά με την σκέψη όσων πραγματικά επιθυμούμε.

Αναγνωρίστε τις ικανότητες σας

Όταν ξέρουμε τι θέλουμε, έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας. Δεν μένουμε κολλημένοι στον αρνητικό τρόπο σκέψης που μας λέει ότι κάνουμε τα πάντα λάθος ή ότι δεν μπορούμε να έχουμε όσα επιθυμούμε. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε τη δύναμη που έχουμε.

Η προσωπική μας δύναμη βασίζεται στις ικανότητες, στην αυτοπεποίθηση και την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να εξελιχθούμε. Όταν γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε και την τεράστια επίδραση που έχουν στη ζωή μας. Δημιουργούμε μόνοι μας της ζωή μας.

Πάρτε δύναμη από τις φιλίες σας

Κανένας δεν επιλέγει την οικογένεια στην οποία θα γεννηθεί, αλλά συχνά, υποθέτουμε ότι αυτή η οικογένεια καθορίζει αυτό που είμαστε. Ενώ ως παιδιά δεν έχουμε πολλά να πούμε για το πως θα περάσουμε τον χρόνο μας, ως ενήλικες επιλέγουμε με ποιους και που θα αφιερώνουμε το χρόνο μας. Ως ενήλικες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια οικογένεια που επιλέγουμε.  Μπορούμε να βρούμε ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους, που μας υποστηρίζουν και μας εμπνέουν. Αυτή η οικογένεια, φυσικά, περιλαμβάνει τους ανθρώπους που περνάμε χρόνο μαζί, αλλά είναι μια οικογένεια που έχουμε επιλέξει, μια ομάδα ανθρώπων που θωρούμε αληθινούς φίλους. Αυτή η οικογένεια είναι στοιχείο κλειδί για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, επειδή οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας έχουν τεράστια επίδραση στη ζωή μας. Όταν έχουμε ένα υποστηρικτικό σύστημα που πιστεύει σε εμάς , αυτό μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τους προσωπικούς μας στόχους.

Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας

Ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε, "Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τον εαυτό σου είναι να  τον χάσεις στην υπηρεσία των άλλων." Για να βελτιώσουμε την ψυχική και την σωματική μας υγεία χρειάζεται να εξασκηθούμε στην ευγνωμοσύνη και στην γενναιοδωρία.  Η γενναιοδωρία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσουμε την αίσθηση του σκοπού, δίνει νόημα και αξία στη ζωή μας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν δίνουν παρά όταν παίρνουν. Εκτός όμως από τη γενναιοδωρία προς τους άλλους χρειάζεται να είμαστε γενναιόδωροι και με τον εαυτό μας, να τον κατανοούμε και να τον συμπονούμε.

Μπορείτε να ανακαλύψετε τον εαυτό σας

Το ταξίδι της ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ είναι προσωπικό και μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο. Αν θέλετε να ανακαλύψετε και να κατανοήσετε βαθιά τον εαυτό σας τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το δικό σας δρόμο.