Κάνε το Τεστ
γιατί ανησυχώ για την γνώμη των άλλων, γιατί με επηρεάζει η γνώμη των άλλων, πώς θα σταματήσω να ανησυχώ για την γνώμη των άλλων, πως να μην με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων

Πως να μην σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων

Πως να μην σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων

Όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και ανησυχούμε για τη γνώμη τους, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό. Μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας. Πώς όμως μπορούμε να μην δίνουμε σημασία στις σκέψεις και στη γνώμη των άλλων, αλλά να δίνουμε σημασία προσοχή στον εαυτό μας, ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας;

Όταν κάποιος δίνει πολλή προσοχή στη γνώμη των άλλων, αυτό σημαίνει ότι πνίγει την δική του εσωτερική φωνή, δεν ακούει πραγματικά τα "θέλω" και τις ανάγκες του εαυτού του, αλλά χρησιμοποιεί την ενέργειά του σε πράγματα και κατευθύνσεις για να ικανοποιήσει τους άλλους.

Αντίθετα, όταν κάποιος δεν ξοδεύει τόσο χρόνο για την γνώμη των άλλων, τότε σημαίνει ότι αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό του. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πλούσιοι, πιο έξυπνοι, πιο όμορφοι, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η αποδοχή του εαυτού μας, της μοναδικότητάς μας.

Οι αιτίες κρύβονται στην παιδική μας ηλικία

Αν δεν έχουμε εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό μας, αν δεν κυκλοφορούμε με Mercedes ή τσάντες Gucci, αν δεν έχουμε χιλιάδες likes και followers στα social media, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουμε ως άνθρωποι. Αλλά η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση χτίζονται κυρίως στην παιδική ηλικία, και αν οι γονείς μας ήταν επικριτικοί και δεν ικανοποιούνταν με τίποτα, ή έδιναν τεράστια σημασία στην εικόνα προς τα έξω, είναι αναμενόμενο να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη με τον εαυτό μας.

Όταν ανησυχούμε για την άποψη των άλλων για εμάς, τότε αυτό μας σπρώχνει σε λάθος κατευθύνσεις, αλλά και μπορεί να μας δημιουργεί ψυχο-σωματικά προβλήματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άγχος. Ανησυχούμε για τη γνώμη των άλλων και έτσι το άγχος βρίσκει εύφορο έδαφος, και πριν το καταλάβουμε νιώθουμε κόμπο στο στομάχι, νιώθουμε άρρωστοι ή παθαίνουμε πανικό.

Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο τις δικές μας σκέψεις, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Έχουμε τη δύναμη να κατανοούμε τι συμβαίνει στο δικό μας το μυαλό, τις σκέψεις μας και μόνο αυτό έχει σημασία.

Για παράδειγμα μπορεί να αργήσετε μια μέρα στη δουλειά, ενώ δεν καθυστερείτε ποτέ. Η πρώτη σας σκέψη είναι ότι ο διευθυντής σας θεωρεί ότι είστε "άχρηστος", "αναξιόπιστος". Αυτές οι ερμηνίες και οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό έρχονται από το παρελθόν, από την παιδική ηλικία. Η πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από αυτή την εκδοχή που έχετε στο μυαλό σας και ο διευθυντής σας να δείξει κατανόηση αν αυτό δεν είναι κάτι που επαναλαμβάνεται συστηματικά.

Δείξτε αγάπη και αποδοχή προς τον εαυτό σας

Η αποδοχή και η αγάπη προς τον εαυτό είναι κομμάτι της φροντίδας του εαυτού μας. Οτιδήποτε μας κάνει χαρούμενους, είτε ένα νέο χόμπι, ένα ταξίδι, ένα ενδιαφέρον. Ο εαυτός μας πρέπει να είναι πάντα πρώτος και να δουλεύουμε σκληρά για τους δικούς μας στόχους μας. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το "όχι" είναι κομμάτι της φροντίδας του εαυτού μας. Αν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας τότε δεν ξοδεύουμε το χρόνο μας για την γνώμη των άλλων. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, ένα μοναδικά τέλειο ανθρώπινο πλάσμα.

Όλοι κάνουμε λάθη, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όμως πρέπει να συγχωρούμε τον εαυτό μας. Ο κόσμος γύρω μας είναι τόσο απαιτητικός που προσπαθούμε απεγνωσμένα να έχουμε την αποδοχή των άλλων. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας η αποδοχή και η αγάπη προς τον εαυτό μας.

emdr θεραπεία

Αν συνεχώς σας απασχολεί η γνώμη των άλλων, τότε μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα ώστε να μην νιώθετε έτσι.

1. Οι σκέψεις των άλλων δεν σας αφορούν

Η δική σας αντίληψη είναι αυτή που δίνει δύναμη στη γνώμη των άλλων. Όμως οι σκέψεις των άλλων δεν είναι δική σας δουλειά. Ο μόνος τρόπος για να επηρεάζουν τη ζωή σας είναι όταν εσείς τους δίνετε σημασία ή αξία.

2. Η γνώμη των άλλων δεν καθορίζει την αξία σας

Η αξία σας δεν προκύπτει από την αποδοχή των άλλων. Δεν είναι υποχρέωσή σας να σας συμπαθούν όλοι (και ούτε αυτό είναι δυνατόν μιας και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά γούστα και "θέλω"). Η δουλειά σας είναι να είστε αυθεντικοί και να κάνετε όσα σας δίνουν χαρά. Σε κάποιους ανθρώπους θα αρέσετε και σε κάποιους άλλους όχι, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό δεν επηρεάζει την αξία σας ως άνθρωπο.

3. Οι αξίες σας καθορίζουν την ζωή σας

Όταν ζείτε σύμφωνα με το τι θα σκεφτούν οι άλλοι,  αυτή είναι μια συνταγή που οδηγεί στη δυστυχία και στην εξάντληση. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις αρχές και τις αξίες σας, να ξέρετε πως πορεύεστε στη ζωή. Να δείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς, όχι για τους άλλους. Φυσικά, όλοι μας μπορούμε να έχουμε παρόμοιες αξίες με τους φίλους και τους αγαπημένους μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνουμε σε καλούπια για να αποφύγουμε την απόρριψη και να γευτούμε την αποδοχή (μια αποδοχή που μάλλον δεν σας έδιναν οι γονείς σας και την οποία την αναζητάτε στο σήμερα).

4. Ποιος είναι ο πυρήνα της δικής σας ιστορίας;

Συνήθως υπάρχει μέσα μας μια παλιά ιστορία, περιοριστικές πεποιθήσεις ή ψυχολογικά τραύματα που μας κάνουν να ανησυχούμε για την γνώμη των άλλων. Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε μια αναδρομή στην παιδική μας ηλικία και να δούμε τα μοτίβα συμπεριφοράς σχετικά με την αποδοχή των άλλων.

Αναρρωτηθείτε: Ποια είναι η πιο πρόσφατη ανάμνηση που νιώσατε ότι οι άλλοι σας αποδέχονται, πως αισθανθήκατε; Και πότε νιώσατε αυτό το συναίσθημα στη ζωή σας, σε ποια ηλικία, με ποιους ανθρώπους; Μπορείτε να καταγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αυτογνωσίας. Μπορούμε απλά να γράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας καθημερινά. Φυσικά, σε αυτό γράφουμε και τα θετικά και τα αρνητικά. Όταν το ημερολόγιο γίνει μια καθημερινή συνήθεια, τότε μπορούμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να θυμηθούμε όλες τις όμορφες στιγμές και να δούμε ότι τα αρνητικά γεγονότα δεν ήταν τελικά τόσο άσχημα.

Από τη στιγμή που θα μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τις πληγές σας, τις πεποιθήσεις ή την ιστορία σας, μπορείτε να γράψετε μια νέα ιστορία για τον εαυτό σας, κυριολεκτικά. Για παράδειγμα, αν η παλιά σας ιστορία είναι ότι έχετε ανάγκη την αποδοχή των άλλων για να επιβιώσετε, τώρα μπορείτε να γράψετε μια νέα ιστορία, μια διαφορετική αφήγηση όπου η αποδοχή των άλλων δεν είναι αναγκαία για την ευημερία σας.

5.  Η αυτο-συγχώρεση θα σας απελευθερώσει 

Φυσικά, για να μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει το φόβο για την άποψη των άλλων είναι μια δύσκολη διαδικασία και δεν θα συμβεί σε μια νύχτα. Απαιτεί εξάσκηση και αυτοσυγχώρεση. Όταν ο φόβος σας κατακλύζει, μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης θα σας δώσει κίνητρο ώστε να μείνετε συντονισμένοι με τον εσωτερικό σας εαυτό.

6. Αφήστε πίσω σας τις τοξικές σχέσεις και το παρελθόν

Καλό είναι να αφήσετε πίσω σας τοξικά πρόσωπα και καταστάσεις που δεν σας επιτρέπουν να νιώθετε πραγματικά ο εαυτός σας. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τις σκέψεις των άλλων. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τις σκέψεις ή τις απόψεις των άλλων ανθρώπων.

Οι σκέψεις των άλλων είναι βαθιά μέσα τους. Οι εμπειρίες τους έχουν διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης τους, και δεν έχουν ιδέα για τις δικές σας εμπειρίες, για το τι έχετε περάσει εσείς στη ζωή σας. Μπορείτε να δείχνετε όλο και λιγότερο ενδιαφέρον για την γνώμη των άλλων καθώς δεν αφορούν τη δική σας σκέψη. Και αν κάποιος δεν σας συμπαθεί, δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Για αυτό αφήνουμε πίσω μας τους αρνητικούς ανθρώπους και δείχνουμε αποδοχή προς τον εαυτό μας και τους θετικούς ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Όσο λιγότερο μας νοιάζει η γνώμη των άλλων τόσο το καλύτερο για εμάς.

Η αποδοχή του εαυτού σας είναι δική σας ευθύνη 

Μην επιτρέπετε στις γνώμες των άλλων να γίνουν τα δικά σας δεσμά, τα δικά σας όρια, για το ποιος είστε και τι μπορείτε να κάνετε. Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να έχουν αυτοπεποίθηση στον εαυτό τους, με καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή τους μακροπρόθεσμα. Η αποδοχή του εαυτού είναι απαραίτητη για να μπορέσει κάποιος να είναι αυθεντικός και να αξιοποιήσει τα ταλέντα του. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ενδυναμώσει τον πραγματικό του εαυτό.