Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, ομορφιά ζωής

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να βρούμε την ομορφιά στη ζωή μας

Τι είναι η ομορφιά στη ζωή μας;

Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν ψυχοθεραπεία λόγω κάποιας μεγάλης δυσκολίας, καθώς ψάχνουν να επαναπροσδιορίσουν και βρουν το νόημα της ζωής τους. Αν και δεν βρίσκονται σε σημείο "ζωής ή θανάτου", είναι συναισθηματικά φορτισμένοι, σε αδιέξοδο και προβληματισμένοι. Ένα στοιχείο που ψάχνουν πολλές φορές απελπισμένα, και το οποίο συνήθως έχουν χάσει, είναι η ομορφιά της ζωής (κάποιες φορές είναι κεκαλυμμένη κατάθλιψη). Παρουσιάζουν μια κατάσταση που τους αποκόπτει από την εμπειρία της ομορφιάς. Μπορεί να μην το διατυπώνουν με αυτό τον τρόπο, αλλά αυτό συμβαίνει.

Είναι δύσκολο να ορίσουμε τι είναι η ομορφιά στη ζωή, επειδή διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκουν την ομορφιά σε διαφορετικά πράγματα. Οι όμορφες στιγμές μπορεί για κάποιον να είναι όταν ακούει μουσική ή όταν έχει μια τρυφερή στιγμή με κάποιον που αγαπάει. Μερικές φορές η εμπειρία αυτή είναι μοναχική, και μπορεί να έρθει ακόμη και σε ένα όνειρο. Αλλά είναι τόσο ξεχωριστή, που φευγαλέα μας ταρακουνά και μας συνδέει με ένα θαύμα. Η εμπειρία της ομορφιάς είναι πάντα μια εμπειρία ανάπτυξης, εξέλιξης, μια στιγμή σύνδεσης.

Και ενώ η ομορφιά της ζωής μας κάνει πιο ανοιχτούς και δεκτικούς, αντίθετα η ασχήμια της ζωής και ο αρνητισμός μας κάνουν να κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Περιορίζουμε τον εαυτό μας σε ατομικό επίπεδο, επειδή είναι δυσάρεστο, ανεπιθύμητο να βλέπουμε, να νιώθουμε, να μυρίζουμε και να αγγίζουμε ότι άσχημο υπάρχει γύρω μας. Και δυστυχώς έχουμε συμφιλιωθεί με αυτή την ιδέα. Πολλές φορές βλέπουμε το υπέροχο ουράνιο τόξο πάνω από την πόλη, με τα έντονα χρώματα και κανένας άλλος στους πολυσύχναστους δρόμους δεν το κοιτά, κανένας δεν το παρατηρεί. Όχι επειδή είναι αδιάφορο, αλλά επειδή όλοι έχουν εξοικειωθεί με την απουσία της ομορφιάς και την βιασύνη, με αποτέλεσμα να μην βλέπουν τίποτα όμορφο ακόμη και αν είναι μπροστά τους. Έτσι κλείνουν τους διακόπτες τους προς την ομορφιά, και το κάνουν αυτόματα και συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους που όλα αυτά τα θεωρούν "φυσιολογικά", αυτό όμως έχει συνέπειες, γιατί αυτές οι όμορφες στιγμές και όμορφα στοιχεία μας τροφοδοτούν ψυχικά για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και της ζωής. Χωρίς αυτές τις όμορφες στιγμές, μας καταπίνει η ασχήμια.

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εξής ερώτηση: τι είναι η ομορφιά στη ζωή μας;

Σε έναν άσχημο κόσμο, η ομορφιά είναι μια επαναστατική ιδέα. Για αυτό αυτή η ερώτηση μας κάνουν να νιώθουμε άβολα μας αποκόβει από την ξύλινη γλώσσα, καθώς απαιτεί απαντήσεις πιο βαθιές και ειλικρινείς. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μοναδικό μέσο για να εξερευνήσετε αυτές τις ερωτήσεις, να δείτε βαθιά μέσα σας και να ανακαλύψετε ότι η ομορφιά είναι αναγκαία, ειδικά στις σχέσεις.

Άμεσα ή έμμεσα, αυτή η ερώτηση οδηγεί σε άλλες δύσκολες ερωτήσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν το θέμα αυτό να διερευνηθεί σε ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο: Τι είναι όμορφο στη ζωή σας; Βρίσκετε ότι τα παιδιά σας, οι φίλοι σας είναι όμορφοι; Αλλά, τι ακριβώς είναι τόσο όμορφο πάνω τους, που σας κάνει να λάμπετε; Ποια είναι η ομορφιά της συζύγου, του συζύγου, του συντρόφου σας στα δικά σας μάτια; Τι ρόλο παίζει αυτό στη ζωή σας, πώς σας τροφοδοτεί ψυχικά και σας εμπνέει αυτό; Πώς αναγνωρίζετε και λατρεύετε την ομορφιά τους; Και αν δεν το κάνετε, γιατί δεν το κάνετε; Το σπίτι σας, η πόλη σας, η γειτονιά σας είναι όμορφες;  Πώς γιορτάζετε ή διατηρείτε την ομορφιά τους; Και αν το περιβάλλον σας δεν είναι όμορφο, ή αν δεν μπορείτε να βρείτε την ομορφιά σε αυτό, τι κάνετε για αυτό; Ποια είναι τα όμορφα στοιχεία στη δουλειά σας; Και αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, τι έχετε να πείτε για τη δουλειά σας; Τι δίνει η δουλειά σας σε εσάς και τους άλλους; Και τελικά: ποια είναι η δική σας ομορφιά; Αυτή η ερώτηση σας στενοχωρεί, σας τρομάζει, σας ενοχλεί ή σας θλίβει; Γιατί νιώθετε έτσι;

Έτσι η ερώτηση, "Τι είναι όμορφο στη ζωή σας;" χρειάζεται ανάλυση και εμπειρία. Η ομορφιά δεν είναι μια ιδέα, έχει σημασία μόνο ως εμπειρία. Η ψυχολογία της ομορφιάς είναι η ψυχολογία της εμπειρίας, η ψυχολογία που εκτιμά και διδάσκει την αισθητική εμπειριών.

Ψυχοθεραπεία και Life Coaching

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τα όμορφα στοιχεία στη ζωή σας και να τα εκτιμήσετε, να τα υπερασπιστείτε απέναντι στις δυσκολίες και την ασχήμια που έχει ο κόσμος.