Η ψυχοθεραπεία βοηθά να βρούμε την ομορφιά στη ζωή μας

ψυχοθεραπεία, η ομορφιά στη ζωή μας. τι είναι η ομορφιά στη ζωή μας

Τι είναι η ομορφιά στη ζωή μας;

Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν τώρα ψυχοθεραπεία λόγω της κατάστασης ψάχνουν να βρουν το νόημα της ζωής τους. Αν και δεν βρίσκονται σε σημείο ζωής ή θανάτου, είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και πνευματικά προβληματισμένοι. Ένα στοιχείο που ψάχνουν πολλές φορές απελπισμένα, και το οποίο συνήθως έχουν χάσει, είναι η ομορφιά.  Παρουσιάζουν μια κατάσταση που τους αποκόπτει από την εμπειρία της ομορφιάς. Μπορεί να μην το διατυπώνουν με αυτό τον τρόπο, αλλά αυτό συμβαίνει. Επίσης, η ομορφιά δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη ως θεραπευτικό μέσο και αναγκαιότητα, κάτι χωρίς το οποίο μπορούμε να πεθάνουμε και με το οποίο μπορούμε να ζήσουμε.

Είναι δύσκολο να ορίσουμε τι είναι η ομορφιά, επειδή διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκουν την ομορφιά σε διαφορετικά πράγματα, η εμπειρία της ομορφιάς δεν είναι σαφώς καθορισμένη:  η ψυχή κάποιου και ο κόσμος του συνδέονται με ένα θαύμα. Μερικές φορές το νιώθουμε αυτό με τους άλλους, όταν ακούμε μουσική ή έχουμε μια τρυφερή στιγμή με κάποιον που αγαπάμε. Μερικές φορές η εμπειρία είναι μοναχική, και μπορεί να έρθει ακόμη και σε ένα όνειρο. Αλλά είναι τόσο ξεχωριστή, που φευγαλέα μας ταρακουνά και μας συνδέει με ένα θαύμα. Η εμπειρία της ομορφιάς είναι πάντα μια εμπειρία ανάπτυξης, εξέλιξης, μια στιγμή σύνδεσης, συχνά μυστήριας.

Όσο η ομορφιά ξεδιπλώνεται μπροστά μας , η ασχήμια υποχωρεί. Κλείνουν οι διακόπτες μας. Μετριάζουμε τις απόψεις μας, τις ευαισθησίες μας. Σταματάμε να βλέπουμε, επειδή όταν βλέπουμε δεν μπορούμε να την διατηρήσουμε. Περικλείουμε τον εαυτό μας μέσα στο σώμα μας , επειδή είναι δυσάρεστο, ανεπιθύμητο να βλέπουμε, να νιώθουμε, να μυρίζουμε και να αγγίζουμε ότι υπάρχει γύρω μας. Έχουμε συμφιλιωθεί με αυτή την ιδέα. Αυτή είναι η ασχήμια ή η συνεχής έλλειψη ομορφιάς. Πολλές φορές βλέπουμε το υπέροχο ουράνιο τόξο πάνω από την πόλη, με τα έντονα χρώματα και κανένας άλλος στους πολυσύχναστους δρόμους δεν το κοιτά, κανένας δεν το παρατηρεί. Όχι επειδή είναι αδιάφορο, αλλά επειδή όλοι έχουν εξοικειωθεί με την απουσία της ομορφιάς με αποτέλεσμα να μην βλέπουν τίποτα ακόμη και αν είναι μπροστά τους. Έτσι κλείνουν τους διακόπτες, και το κάνουν αυτόματα και συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους που όλα αυτά τα θεωρούν “φυσιολογικά”, αυτό όμως έχει συνέπειες.

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εξής ερώτηση: Τι είναι η ομορφιά στη ζωή μας;

Η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου είναι αυτή στην οποία η συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να γίνει και το πιο σημαντικό να ακουστεί. Και αυτό δείχνει γιατί είναι τόσο σημαντικό ένας ψυχοθεραπευτής να βρίσκει τον τρόπο να κάνει αυτή την ερώτηση. Άμεσα ή έμμεσα , αυτή η ερώτηση οδηγεί σε άλλες δύσκολες ερωτήσεις που είναι ανάγκη να απαντηθούν. Ερωτήσεις όπως: Βρίσκετε ότι τα παιδιά σας, οι φίλοι σας είναι όμορφοι; Αλλά, τι ακριβώς είναι τόσο όμορφο πάνω τους, που σας κάνει να λάμπετε; Ποια είναι η ομορφιά της συζύγου, του συζύγου , του συντρόφου σας στα μάτια σας; Τι ρόλο παίζει αυτό στη ζωή σας , πώς σας θρέφει και σας εμπνέει αυτό; Πώς αναγνωρίζετε και λατρεύετε την ομορφιά τους; Και αν δεν το κάνετε, γιατί δεν το κάνετε; Το σπίτι σας, η πόλη σας, η γειτονιά σας είναι όμορφες;  Πώς γιορτάζετε ή διατηρείτε την ομορφιά τους; Και αν το περιβάλλον σας δεν είναι όμορφο, ή αν δεν μπορείτε να βρείτε την ομορφιά σε αυτό, τι κάνετε για αυτό; Ποια είναι η ομορφιά στη δουλειά σας; Και αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, τι έχετε να πείτε για τη δουλειά σας; Τι δίνει η δουλειά σας σε εσάς και τους άλλους; Και τελικά :Ποια είναι η δική σας ομορφιά; Αυτή η ερώτηση σας στενοχωρεί, σας τρομάζει, σας ενοχλεί ή σας θλίβει; Γιατί νιώθετε έτσι;

Σε έναν άσχημο κόσμο, η ομορφιά είναι μια επαναστατική ιδέα. Για αυτό αυτές οι ερωτήσεις μας κάνουν να νιώθουμε άβολα μας αποκόβουν από την ξύλινη γλώσσα και απαιτούν απαντήσεις συγκεκριμένες και άμεσες. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μοναδικό μέσο για να εξερευνήσετε αυτές τις ερωτήσεις, να δείτε βαθιά μέσα σας και να ανακαλύψετε ότι η ομορφιά είναι αναγκαία , ειδικά στις σχέσεις.

Έτσι η ερώτηση, “Τι είναι όμορφο στη ζωή σας;” χρειάζεται ανάλυση και εμπειρία. Η ομορφιά δεν είναι ιδέα , έχει σημασία μόνο ως εμπειρία. Η ψυχολογία της ομορφιάς είναι η ψυχολογία της εμπειρίας, η ψυχολογία που εκτιμά και διδάσκει την αισθητική εμπειριών.

Οι ζωές μας εξαρτώνται από την ομορφιά που μπορούμε να βιώσουμε ο ένας στον άλλο και στον εαυτό μας.

c577

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more