Κάνε το Τεστ
Όνειρα, Ερμηνεία ονείρων, Εξήγηση ονείρων, Σημασία ονείρων, Τι σημαίνουν τα όνειρα, Συχνά όνειρα, Ψυχοθεραπεία και όνειρα, Έγκυος, Πεθαμένος, Φίδι, Ονειροκριτης

Τι είναι τα όνειρα και τι σημαίνουν; Ερμηνεία ονείρων

Ποια είναι η εξήγηση και σημασία των ονείρων;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τα όνειρα και την ερμηνεία τους. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ περιέγραψε τα όνειρα ως "το βασιλικό δρόμο" προς το ασυνείδητο. Πίστευε ότι αντανακλούν τις ασυνείδητες σκέψεις, τα συναισθήματα και τις καταπιεσμένες (σεξουαλικές και επιθετικές) επιθυμίες μας, και για αυτό η εξήγησή τους έχει τεράστια σημασία στην ψυχανάλυση.

Ο ύπνος και τα όνειρα είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα όνειρα επηρεάζουν τη ζωή τους ή μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν μια σχέση με τα γεγονότα της καθημερινότητας, ή πως είναι προφητικά. Για πολλούς είναι μια συγχώνευση άχρηστων εικόνων ή μια ενεργοποίηση τυχαίων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο μένουμε ξύπνιοι, έχουμε την τάση να καταπιέζουμε στο ασυνείδητο μέρος του εγκεφάλου μας εκείνες τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες που μας αναστατώνουν, μας πονάνε ή μας φοβίζουν περισσότερο. Ωστόσο, τα ασυνείδητο μυαλό δεν είναι ένα απολύτως κλειστό θησαυροφυλάκιο και τίποτα από όσα τοποθετούμε εκεί μέσα δεν παραμένει για πάντα κρυφό και ξεχασμένο. Αυτές οι απωθημένες σκέψεις και ιδέες έχουν συχνά τον τρόπο τους να κάνουν την εμφάνιση τους με διαφορετικούς τρόπους, όπως τα όνειρα.

Θεωρίες για τα όνειρα

Τα όνειρα είναι σύνθετα, αφηρημένα και πολλές φορές ξεπερνούν τη φαντασία μας. Ανέκαθεν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα όνειρα, και ο κάθε λαός/κουλτούρα έχει το δικό του "ονειροκρίτη". Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι τα όνειρα είναι μια μορφή διορατικότητας και η ερμηνεία τους ήταν πολύ σημαντική για το σχεδιασμό των μαχών. Από την άλλη μεριά, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ότι τα όνειρα προμήνυαν το μέλλον, και αυτό είναι και κάτι που διατηρείται ως πεποίθηση σήμερα ανά τον κόσμο. Σε άλλες περιπτώσεις τα όνειρα θεωρούνται μηνύματα από το υπερπέραν, από το Θεό και Αγγέλους, από ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή.

Ο Φρόυντ πίστευε ότι τα όνειρα είναι μια έκφραση των καταπιεσμένων συγκρούσεων ή επιθυμιών. Επίσης είχαν σχέση με την σεξουαλική μας φύση. Ο Καρλ Γιούνγκ είχε μια πιο αυστηρή προσέγγιση, και εξηγούσε τα όνειρα ως ένα είδος "ενέργειας", μια απελευθέρωση αόριστων συναισθημάτων και σκέψεων από το ασυνείδητο, που παρασύρουν αφηγήσεις από τις ανώτερες περιοχές του εγκεφάλου.

Στη σύγχρονη η ψυχολογία ερμηνεύει πλέον τα όνειρα πολύ πιο ουσιαστικά, και όχι απλοϊκά με βάση ένα ονειροκρίτη. Οι ψυχίατροι και οι ψυχοθεραπευτές εξηγούν τα όνειρα σε πιο βαθύ και επιστημονικό επίπεδο και γνωρίζουν πως τα όνειρα έχουν πολλαπλές λειτουργίες: είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες της καθημερινότητας, ο τρόπος που επικοινωνεί κανείς με τον ίδιο του τον εαυτό, με το ασυνείδητό και το υποσυνείδητο, ο εγκέφαλος ξεχωρίζει τις σημαντικές από τις άχρηστες πληροφορίες, και μας κρατά σε εγρήγορση για απειλητικές ψυχολογικές καταστάσεις.

Γιατί ονειρευόμαστε;

Πάρα των μεγάλο αριθμό μελετών σχετικά με τα όνειρα και τον ύπνο, ακόμη η αιτία των ονείρων δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως υπάρχει μια τεράστια νευρολογική δραστηριότητα στη διάρκεια του ύπνου, ειδικά στη φάση REM. Η φάση ύπνου REM είναι η περίοδος που διαρκεί περίπου 90-120 λεπτά, συνήθως κατά το δεύτερο μισό του νυχτερινού μας ύπνου.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα όνειρα έχουν σημαντικό ρόλο στην συναισθηματική και ψυχική μας υγεία και μπορεί να δίνουν λύση σε κάποια προβλήματα, να συμβάλλουν στην διαχείριση των συναισθημάτων και των σκέψεων. Τα όνειρα μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να λειτουργούμε ψυχολογικά. Επομένως, υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη από τα όνειρα, την κατανόησή τους και τη σημασία τους. Όταν ένας άνθρωπος δεν βλέπει όνειρα αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στην ψυχική του υγεία και στην ικανότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών στη ζωή του.

Είναι σημαντικά τα όνειρα;

Τα όνειρα είναι κάτι τελείως προσωπικό και έχουν σημασία για το άτομο που τα βλέπει. Τα όνειρα έχουν ψυχολογική αξία και συχνά αποτελούν μια ασυνείδητη αντανάκλαση των εσωτερικών ανησυχιών, φόβων, επιθυμιών, ελπίδων και φαντασιώσεων. Ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεών σας, τα όνειρα προέρχονται από τον εγκέφαλο και όχι από το υπερπέραν, δεν έχουν μεταφυσική προέλευση. Σήμερα με την ψυχοθεραπεία μπορούμε να ερμηνεύσουμε σχεδόν τα πάντα στα όνειρα μας, και αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί ο ίδιος μας ο εαυτός μας δείχνει τι μας απασχολεί ή προς που πρέπει να στρέψουμε τη ζωή μας.

Τα όνειρα μπορεί να μας δώσουν στοιχεία για τους τομείς της ζωής μας που απαιτούν προσοχή, σημαντικές σχέσεις ή πτυχές του εαυτού μας που μας ανησυχούν. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη σημασία των ονείρων και πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στα επαναλαμβανόμενα όνειρα, γιατί ο εαυτός μας προσπαθεί να μας πει κάτι σημαντικό.

ονειρα, σημασια, ερμηνεια, φρουντ, ασυνειδητο, επιθυμιες, φοβοι, τι σημαινουν, εξηγηση ονειρων, ονειροκριτης

Συχνά όνειρα και ψυχολογικές ερμηνείες

Παραδοσιακά, οι διάφοροι ονειροκρίτες προσπαθούν να δώσουν μια γενική ερμηνεία, βασισμένοι στην κουλτούρα του κάθε λαού. Ψυχοθεραπευτικά μπορούμε να πούμε ορισμένα πράγματα γενικεύοντας, για ορισμένα συχνά όνειρα, παρόλο αυτά χρειάζεται ειδική ερμηνεία για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Και αυτό γιατί τα όνειρα είναι συμβολικά και ως εκ τούτου για κάθε άνθρωπο ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση σε ένα όνειρο μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό.

1. Μας κυνηγούν: αυτό είναι ένα πολύ συχνό όνειρο που είναι εύκολο να μείνει στη μνήμη μας επειδή το άγχος που νιώθουμε είναι τόσο ζωντανό. Αυτό το όνειρο μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα φόβο από τον οποίο κάνουμε προσπάθεια να ξεφύγουμε ή μια γενικότερη αγχώδης προσωπικότητα. Αυτού του είδους τα όνειρα συμβάλλουν στην κατανόηση των πτυχών της ζωής μας που χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

2. Πτώση από ύψος: αυτό το όνειρο συχνά έχει σχέση με τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες και μπορεί να σημαίνει ότι κάτι στη ζωή μας είναι εκτός ελέγχου. Ίσως να νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε για αυτό. Μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως η αίσθηση αποτυχίας για κάτι ή ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο σε όσα μας συμβαίνουν.

3. 'Εγκυος: αυτό μπορεί να αφορά γυναίκες, αλλά και άντρες! Το όνειρο μεταφορικά μπορεί να σημαίνει ότι κυοφορείτε κάτι καινούργιο, ότι είσαστε σε μια διαδικασία αλλαγής, που κάτι καινούργιο θα έρθει στη ζωή σας (ένας νέος εαυτός για παράδειγμα). Από την άλλη μεριά, μπορεί να σημαίνει για τις γυναίκες μια βαθιά επιθυμία για εγκυμοσύνη. Παραδοσιακά, αν κοιτάξει κανείς σε ονειροκρίτη και καζαμίες, το να δει κανείς τον εαυτό του έγκυο σε όνειρο συνδέεται με στεναχώρια ή βάσανα, ωστόσο καλό θα ήταν να μην δίνετε καμία σημασία σε αυτή την ερμηνεία.

4. Πεθαμένος στα όνειρα: εάν εμφανιστεί κάποιος νεκρός στα όνειρα, μπορεί να σημαίνει ψυχολογικά πολλά πράγματα. Μπορεί καταρχήν να σας λείπει, ή να έχετε άλυτα ψυχολογικά ζητήματα μαζί του μέσα σας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα όνειρα δεν έχουν μεταφυσική χροιά, αλλά ο εαυτός σας προσπαθεί να σας πει κάτι, μέσα από κάποια νεκρά άτομα (μπορεί να αφορά αυτό που αντιπροσώπευαν, τη στάση ζωή τους ή τη σχέση που είχατε μαζί τους).

5. Φίδι: γενικά ένα φίδι στον ύπνο συμβολίζει κάποιον ύπουλο κίνδυνο.

6. Δίνουμε εξετάσεις ή έχουμε μια συνέντευξη: όταν κάποιος βλέπει τον εαυτό του να τρέχει σε άδειες αίθουσες διδασκαλίας ή κτίρια και ψάχνει που πρέπει να είναι, αλλά δεν μπορεί να το βρει που είναι ή τι είναι ανάγκη να κάνει. Αυτό είναι ένα συχνό όνειρο που μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες με παρόμοια σημασία. Μπορεί να αντιπροσωπεύει την αίσθηση του ελέγχου ή της κριτικής. Τις εκκρεμότητες στις οποίες φοβάται ότι δεν θα ανταπεξέλθει. Ίσως ένα άτομο να έχει την αίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στη ζωή του ή να μην νιώθει έτοιμο να ανακτήσει τον έλεγχο. Επίσης μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που έχει παραμελήσει ή ξεχάσει.

7. Πέφτουν τα δόντια: αυτά τα όνειρα αφορούν κυρίως θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, ότι δεν θα τα καταφέρουμε σε μια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε.

8. Πετάμε: τέτοια όνειρα μπορεί να σημαίνουν ότι νιώθουμε πως βρισκόμαστε στην κορυφή του κόσμου και έχουμε τον έλεγχο σε όσα έχουν αξία για εμάς. Ίσως, να έχουμε αποκτήσει πρόσφατα μια καινούργια οπτική ή γνώση. Επίσης, μπορεί να αντιπροσωπεύει την ισχυρή θέληση, την αυτοπεποίθηση και την ανάγκη για ελευθερία. Αν στο όνειρο κάνουμε προσπάθεια για να πετάξουμε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος ή κάτι αποτελεί εμπόδιο για τα σχέδιά μας.

Όνειρα και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξερευνήσετε τα όνειρά σας, τη σημασία τους και να αναγνωρίσετε τα πιθανά θέματα που κρύβονται από πίσω. Με την ψυχοθεραπεία μπορεί κανείς να εξηγήσει τη βαθιά σημασία των ονείρων. Θα μπορείτε να ανακαλύψετε να βρείτε το "γιατί" που υπάρχει πίσω από ένα συγκεκριμένο όνειρο και τι σημαίνει ακριβώς για εσάς. Με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή θα μπορέσετε να κατανοήσετε τα όνειρά σας, να αναγνωρίσετε τη σημασία τους, τα μηνύματα και τις ιδέες, όπως επίσης τις νέες προοπτικές και τις πιθανές ερμηνείες. Η ψυχοθεραπεία σας δίνει την δυνατότητα να κατανοήσετε καλύτερα το ασυνείδητο μυαλό σας. Και κατά συνέπεια όλα όσα θέλει να σας πει μέσα από τα όνειρά σας.

Τα όνειρα επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας 

Είναι ξεκάθαρο ότι τα όνειρα έχουν τεράστια σημασία και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Είτε τα θυμόμαστε είτε τα ξεχνάμε, είτε έχουν κάποια αξία είτε αποτελούν απλή συλλογή των σκέψεων μας, έχουν επίδραση στη ζωή μας και μπορεί να περιέχουν μηνύματα τα οποία δεν είναι εύκολο να τα διακρίνουμε.

Αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να κατανοήσουμε τα όνειρά μας και τις πιθανές ερμηνείες τους τότε η πληφοροφία είναι σημαντική. Μας προσφέρουν την ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει στα πιο βαθιά κομμάτια του εαυτού μας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα όνειρά μας.