Τι είναι τα όνειρα και τι σημαίνουν; Ερμηνεία ονείρων

όνειρα, ερμηνεία ονείρων, σημασία ονείρων, συχνά όνειρα, ερμηνεία συχνών ονείρων, ψυχοθεραπεία και όνειρα, ονειροκριτης

Ποια είναι η ερμηνεία των ονείρων;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τα όνειρα και την ερμηνεία τους. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ περιέγραψε τα όνειρα ως “το βασιλικό δρόμο” προς το ασυνείδητο. Πίστευε ότι αντανακλούν τις ασυνείδητες σκέψεις, τα συναισθήματα και τις καταπιεσμένες (σεξουαλικές και επιθετικές) επιθυμίες μας, και για αυτό η εξήγησή τους έχει τεράστια σημασία στην ψυχανάλυση.

Ο ύπνος και τα όνειρα είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα όνειρα επηρεάζουν τη ζωή τους ή μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν μια σχέση με τα γεγονότα της καθημερινότητας, ή πως είναι προφητικά. Για πολλούς είναι μια συγχώνευση άχρηστων εικόνων ή μια ενεργοποίηση τυχαίων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο μένουμε ξύπνιοι, έχουμε την τάση να καταπιέζουμε στο ασυνείδητο μέρος του εγκεφάλου μας εκείνες τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες που μας αναστατώνουν, μας πονάνε ή μας φοβίζουν περισσότερο. Ωστόσο, τα ασυνείδητο μυαλό δεν είναι ένα απολύτως κλειστό θησαυροφυλάκιο και τίποτα από όσα τοποθετούμε εκεί μέσα δεν παραμένει για πάντα κρυφό και ξεχασμένο. Αυτές οι απωθημένες σκέψεις και ιδέες έχουν συχνά τον τρόπο τους να κάνουν την εμφάνιση τους με διαφορετικούς τρόπους, όπως τα όνειρα.

Θεωρίες για τα όνειρα

Τα όνειρα είναι σύνθετα, αφηρημένα και πολλές φορές ξεπερνούν τη φαντασία μας. Ανέκαθεν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα όνειρα, και υπάρχουν πολλοί “ονειροκρίτες” (διαφορετικοί για την κάθε κουλτούρα/λαό). Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι τα όνειρα είναι μια μορφή διορατικότητας και η ερμηνεία τους ήταν πολύ σημαντική για το σχεδιασμό των μαχών. Από την άλλη μεριά, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ότι τα όνειρα προμήνυαν το μέλλον, και αυτό είναι και κάτι που διατηρείται ως πεποίθηση σήμερα ανά τον κόσμο. Σε άλλες περιπτώσεις τα όνειρα θεωρούνται μηνύματα από το υπερπέραν, από το Θεό και Αγγέλους, από ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ πίστευε ότι τα όνειρα είναι μια έκφραση των καταπιεσμένων συγκρούσεων ή επιθυμιών. Επίσης είχαν σχέση με την σεξουαλική μας φύση. Ο Καρλ Γιούνγκ είχε μια πιο αυστηρή προσέγγιση, και εξηγούσε τα όνειρα ως ένα είδος “ενέργειας”, μια απελευθέρωση αόριστων συναισθημάτων και σκέψεων από το ασυνείδητο, που παρασύρουν αφηγήσεις από τις ανώτερες περιοχές του εγκεφάλου.

Στη σύγχρονη εποχή όμως, οι ψυχίατροι και οι νευρολόγοι εξηγούν τα όνειρα σε πιο βαθύ και επιστημονικό επίπεδο. Υποστηρίζουν ότι τα όνειρα έχουν πολλαπλές λειτουργίες: είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες της καθημερινότητας, ο τρόπος που επικοινωνεί κανείς με τον ίδιο του τον εαυτοί, το ασυνείδητο, ξεχωρίζει τις σημαντικές από τις άχρηστες πληροφορίες και μας κρατά σε εγρήγορση για απειλητικές ψυχολογικές καταστάσεις.

Γιατί ονειρευόμαστε;

Πάρα των μεγάλο αριθμό μελετών σχετικά με τα όνειρα και τον ύπνο, ακόμη η αιτία των ονείρων δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως υπάρχει μια τεράστια νευρολογική δραστηριότητα στη διάρκεια του ύπνου, ειδικά στη φάση REM. Η φάση ύπνου REM είναι η περίοδος που διαρκεί περίπου 90-120 λεπτά, συνήθως κατά το δεύτερο μισό του νυχτερινού μας ύπνου.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα όνειρα έχουν σημαντικό ρόλο στην συναισθηματική και ψυχική μας υγεία και μπορεί να δίνουν λύση σε κάποια προβλήματα, να συμβάλλουν στην διαχείριση των συναισθημάτων και των σκέψεων. Τα όνειρα μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να λειτουργούμε ψυχολογικά. Επομένως, υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη από τα όνειρα, την κατανόησή τους και τη σημασία τους. Όταν ένας άνθρωπος δεν βλέπει όνειρα αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στην ψυχική του υγεία και στην ικανότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών στη ζωή του.

Είναι σημαντικά τα όνειρα;

Τα όνειρα είναι κάτι τελείως προσωπικό και έχουν σημασία για το άτομο που τα βλέπει. Σύμφωνα με αυτό, τα όνειρα έχουν ψυχολογική αξία και συχνά αποτελούν μια ασυνείδητη αντανάκλαση των εσωτερικών ανησυχιών, φόβων, επιθυμιών, ελπίδων και φαντασιώσεων. Φυσικά, μπορούμε να ερμηνεύσουμε σχεδόν τα πάντα στα όνειρα μας. Τα όνειρά μας μπορεί να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ιδέες ή σκέψεις.

Ωστόσο, τα όνειρα μπορεί να μας δώσουν στοιχεία για τους τομείς της ζωής μας που απαιτούν προσοχή, σημαντικές σχέσεις ή πτυχές του εαυτού μας που μας ανησυχούν. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη σημασία των ονείρων και πρέπει να δίνουμε προσοχή στα επαναλαμβανόμενα θέματα.

ονειρα, σημασια, ερμηνεια, φρουντ, ασυνειδητο, επιθυμιες, φοβοι, τι σημαινουν

Συχνά όνειρα και ψυχολογικές ερμηνείες ονείρων

Βλέπουμε ότι μας κυνηγούν: αυτό είναι ένα πολύ συχνό όνειρο που είναι εύκολο να μείνει στη μνήμη μας επειδή το άγχος που νιώθουμε είναι τόσο ζωντανό. Αυτό το όνειρο μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα φόβο από τον οποίο κάνουμε προσπάθεια να ξεφύγουμε. Αυτού του είδους τα όνειρα συμβάλλουν στην κατανόηση των πτυχών της ζωής μας που χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Βλέπουμε ότι πέφτουμε: αυτό το όνειρο συχνά έχει σχέση με τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες και μπορεί να σημαίνει ότι κάτι στη ζωή μας είναι εκτός ελέγχου. Ίσως να νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε για αυτό. Μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως η αίσθηση αποτυχίας για κάτι ή ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο σε όσα μας συμβαίνουν.

Βλέπουμε ότι δίνουμε εξετάσεις ή έχουμε μια συνέντευξη: όταν κάποιος βλέπει τον εαυτό του να τρέχει σε άδειες αίθουσες διδασκαλίας ή κτίρια και ψάχνει που πρέπει να είναι, αλλά δεν μπορεί να το βρει που είναι ή τι είναι ανάγκη να κάνει. Αυτό είναι ένα συχνό όνειρο που μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες με παρόμοια σημασία. Μπορεί να αντιπροσωπεύει την αίσθηση του ελέγχου ή της κριτικής. Ίσως ένα άτομο να έχει την αίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στη ζωή του ή να μην νιώθει έτοιμο να ανακτήσει τον έλεγχο. Επίσης μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που έχει παραμελήσει ή ξεχάσει.

Βλέπουμε ότι πετάμε: αυτά τα όνειρα μπορεί να είναι συνειδητά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τέτοια όνειρα μπορεί να σημαίνουν ότι νιώθουμε πως βρισκόμαστε στην κορυφή του κόσμου και έχουμε τον έλεγχο σε όσα έχουν αξία για εμάς. Ίσως, να έχουμε αποκτήσει πρόσφατα μια καινούργια οπτική ή γνώση. Επίσης, μπορεί να αντιπροσωπεύει την ισχυρή θέληση και την αυτοπεποίθηση. Αν στο όνειρο κάνουμε προσπάθεια για να πετάξουμε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος αποτελεί εμπόδιο για τα σχέδιά μας.

Βλέπουμε ότι μας πέφτουν δόντια: αυτά τα όνειρα αφορούν κυρίως θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, ότι δεν θα τα καταφέρουμε σε μια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε.

Όνειρα και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξερευνήσετε τα όνειρά σας, τη σημασία τους και να αναγνωρίσετε τα πιθανά θέματα που κρύβονται από πίσω. Με την ψυχοθεραπεία μπορεί κανείς να εξηγήσει τη βαθιά σημασία των ονείρων. Θα μπορείτε να ανακαλύψετε να βρείτε το “γιατί” που υπάρχει πίσω από ένα συγκεκριμένο όνειρο. Με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή θα μπορέσετε να κατανοήσετε τα όνειρά σας, να αναγνωρίσετε τη σημασία τους, τα μηνύματα και τις ιδέες, όπως επίσης τις νέες προοπτικές και τις πιθανές ερμηνείες. Η ψυχοθεραπεία σας δίνει την δυνατότητα να κατανοήσετε καλύτερα το ασυνείδητο μυαλό σας. Και κατά συνέπεια όλα όσα θέλει να σας πει μέσα από τα όνειρά σας.

Τα όνειρα επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας 

Είναι ξεκάθαρο ότι τα όνειρα έχουν τεράστια σημασία και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Είτε τα θυμόμαστε είτε τα ξεχνάμε, είτε έχουν κάποια αξία είτε αποτελούν απλή συλλογή των σκέψεων μας, έχουν επίδραση στη ζωή μας και μπορεί να περιέχουν μηνύματα τα οποία δεν είναι εύκολο να τα διακρίνουμε. Αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να κατανοήσουμε τα όνειρά μας και τις πιθανές ερμηνείες τους τότε η πληφοροφία είναι σημαντική. Μας προσφέρουν την ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει στα πιο βαθιά κομμάτια του εαυτού μας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα όνειρά μας.