Κάνε το Τεστ
αυτοβελτίωση, το ταξίδι της αυτοβελτίωσης, αξία της αυτοβελτίωσης, οφέλη αυτοβελτίωσης, σημασία αυτοβελτίωσης, βήματα προς την αυτοβελτίωση

Το ταξίδι της αυτοβελτίωσης!

Το ταξίδι της αυτοβελτίωσης!

Η ζωή είναι ένα ταξίδι, γεμάτο καλές και κακές στιγμές. Κάθε πρόκληση, κάθε εμπόδιο μας δίνει την ευκαιρία να εξελιχθούμε ως άτομα. Το να επιλέγει κάποιος να βελτιώνει τον εαυτό του δεν σημαίνει ότι δεν είναι "αρκετά καλός", σημαίνει ουσιαστικά ότι έχει την επιθυμία να εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Δεν έχει σημασία ποιος είστε, τι κάνατε, από που έρχεστε, πάντα υπάρχει η ευκαιρία να αλλάξετε. Κάθε ημέρα είναι μια ευκαιρία για μία νέα αρχή! Μπορείτε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Δεν έχουν σημασία οι συνθήκες στο παρελθόν ή στο παρόν, κάθε μέρα έχουμε την δυνατότητα να γινόμαστε καλύτεροι.

Η αξία της αυτοβελτίωσης

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε όλοι επικεντρωνόμαστε στην επίδοση στο σχολείο, στο να πάρουμε καλούς βαθμούς και να ξεχωρίσουμε. Στο σχολείο η μάθηση είναι προσανατολισμένη στην ακαδημαϊκή εξέλιξη και όχι στην αυτοβελτίωση. Όμως η αυτοβελτίωση και η προσωπική εξέλιξη δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;

Συχνά η σημασία της αυτοβελτίωσης μένει απαρατήρητη. Έχουμε μάθει να κρύβουμε τα προβλήματά μας κάτω από το χαλί, να τα αρνούμαστε ή να τα αγνοούμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον εαυτό μας. Όσο πιο μακριά προσπαθούμε να τρέξουμε από τον εαυτό σας, τόσο πιο βαθιά προσπαθούμε να θάψουμε όσα μας απασχολούν. Όμως κάποια στιγμή όλα τα ανεπίλυτα συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και μας κατακλύζουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Μπορούμε συνειδητά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να παρατηρήσουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας και να αποφασίσουμε να κάνουμε την αυτοβελτίωση αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Η φράση του George Bernard Shaw, "Αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα" ,αποτυπώνει ξεκάθαρα  το ότι αν θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική αλλαγή στη ζωή μας, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Όταν αλλάζουμε τρόπο σκέψης, αλλάζουν και οι πράξεις μας και όταν αυτό συμβεί , τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Κανένας άλλος δεν είναι υπεύθυνος για όσα επιθυμείτε και κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει κάτι παρά μόνο εσείς. Είστε το μοναδικό άτομο που είναι υπεύθυνο για την επιτυχία σας. Σταματήστε να κατηγορείτε τους άλλους και να βρίσκετε δικαιολογίες.

Η αυτοβελτίωση είναι ανάγκη

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί χρειαζόμαστε την αυτοβελτίωση; Αλλά υπάρχει μια καλύτερη ερώτηση, γιατί κάποιος να θέλει να μείνει στάσιμος στη ζωή του;

Η αυτοβελτίωση είναι πολύ σημαντική. Η προσωπική εξέλιξη έχει πολλά οφέλη και μόνο μια αρνητική πλευρά: είναι δύσκολη. Δεν είναι εύκολο κάποιος να πάρει την απόφαση να βελτιώσει τον εαυτό του. Είναι ανάγκη να δουλέψει σκληρά, να μείνει αφοσιωμένος στην προσωπική του εξέλιξη και να προσπαθεί συνέχεια.

Όλοι μας πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν εστιάσουμε στην αυτοβελτίωση θα φτάσει μια στιγμή στη ζωή μας που θα μετανιώσουμε επειδή δεν εκμεταλλευτήκαμε τις δυνατότητές μας. Θα κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν ακολούθησε την καρδιά του.

Οι αποφάσεις και οι πράξεις μας, μας καθορίζουν. Κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για εσάς, πρέπει να δουλέψετε με τον εαυτό σας για να γίνετε το άτομο που θέλετε. Θέλετε να έχετε μια επιτυχημένη ζωή και να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα; Τότε πρέπει να είστε πρόθυμοι να βελτιώσετε τον εαυτό σας και να δουλέψετε για αυτό.

Όπως η μάθηση δεν σταματά ποτέ, έτσι και η αυτοβελτίωση δεν σταματά ποτέ. Η ιδέα είναι να μην σταματάτε ποτέ να εξελίσσεστε σε κάθε στάδιο της ζωής σας ώστε να γίνεστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Τα οφέλη της προσωπικής εξέλιξης είναι πολλά και παρακάτω αναλύουμε κάποια από αυτά.

Ποια είναι τα οφέλη της αυτοβελτίωσης;

1. Αυξάνει την αυτογνωσία

Ξοδεύουμε τόσο χρόνο για να γνωρίζουμε άλλους ανθρώπους και να λύνουμε τα προβλήματά τους. Αν αφιερώναμε τον ίδιο χρόνο στον εαυτό μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Έτσι δεν είναι;

Το πρώτο βήμα προς την αυτοβελτίωση είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Η αυτογνωσία είναι ένα ταξίδι σε εξέλιξη, μια διαδικασία που διαρκεί μια ζωή. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές προκλήσεις και εμπειρίες και έτσι κατανοούμε καλύτερα την προσωπικότητά μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Είναι σημαντικό να μην χάνουμε την επαφή με τον εαυτό μας.

2. Ενισχύει τις δυνατότητές μας

Η αυτοβελτίωση βοηθά να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητές μας και να τις εκμεταλλευτούμε. Από τις σχέσεις μέχρι την καριέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ικανότητές μας.

Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τι επιθυμούμε και τι χρειαζόμαστε για να ευημερήσουμε. Μας βοηθά να θέτουμε στόχους και να τους επιτυγχάνουμε. Τελικά, μπορούμε να επιτύχουμε κάτι μόνο όταν γνωρίζουμε ότι το επιθυμούμε. Όταν στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας είναι περισσότερες οι πιθανότητες να επιτύχουμε και να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή.

3. Ξεπερνάμε τις αδυναμίες μας

Από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε τις δυνατότητές μας είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και τις αδυναμίες μας. Μην ντρέπεστε για αυτό, όλοι έχουμε αδυναμίες. Οι δυνάμεις και οι αδυναμίες μας είναι αυτές που διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Είναι αυτές οι ατέλειες που μας κάνουν ανθρώπους.

Ο στόχος της αυτοβελτίωσης είναι να μπορούμε να δούμε πέρα από τις αδυναμίες, που πολλές φορές αποτελούν εμπόδια για την εξέλιξή μας. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας, αναγνωρίστε από που προέρχονται και να είστε αποφασισμένοι να τις ξεπεράσετε.

Αυτό δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι αδύνατο. Στο ταξίδι της αυτοβελτίωσης μπορούμε να μετατρέψουμε κάθε αδυναμία σε δύναμη και αυτό βοηθά στην εξέλιξή μας.

4. Βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας

Η ζώνη άνεσης είναι πολλές φορές επικίνδυνο μέρος. Σίγουρα νιώθουμε άνετα και καλά σε αυτή αλλά μας κρατά στάσιμους και η στασιμότητα δεν συμβαδίζει με την εξέλιξη.

Όταν επιλέγουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, να πάρουμε τα ρίσκα μας και να εξελιχθούμε. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα ανακαλύψετε νέα πράγματα και στιγμές που θα αποτύχετε.

Οι αποτυχίες δεν χρειάζεται να μπαίνουν εμπόδιο στην εξέλιξή μας. Το γεγονός ότι προσπαθείτε πρέπει να σας δίνει κίνητρο να μην εφησυχάζετε και να μην μένετε δέσμιοι στην ζώνη άνεσής σας. Η ζωή ξεκινά έξω από τη ζώνη άνεσής μας.

5. Βελτιώνουμε την ψυχική μας υγεία

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της αυτοβελτίωσης είναι η θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Όταν δουλεύουμε με τον εαυτό μας και τον γνωρίζουμε , μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας πιο αποτελεσματικά.

Κάποιος που δεν έχει αυτογνωσία δεν έχει κανένα έλεγχο στις αντιδράσεις του και αυτό προσθέτει άγχος και αγωνία στη ζωή του. Το να είστε σε άρνηση δεν είναι ποτέ η απάντηση.

6. Επουλώνουμε τις σχέσεις μας

Όταν δουλεύουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας , αυτομάτως βελτιώνονται και οι σχέσεις με τους γύρω μας. Όταν κάποιος θυμώνει εύκολα και αυτό είναι πρόβλημα για τις σχέσεις του, μπορεί συνειδητά να δουλέψει με αυτό το κομμάτι της προσωπικότητάς του και να μάθει πως να διαχειρίζεται το θυμό του και να ηρεμεί. Αυτή η θετική αλλαγή αντανακλάται στις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Το κλειδί για να χτίσουμε ουσιαστικές σχέσεις είναι να κοιτάμε μέσα μας και να βελτιώνουμε πρώτα τον εαυτό μας.

7. Διατηρούμε τα κίνητρά μας 

Φανταστείτε να σκαρφαλώνετε σε ένα βουνό, κάθε εμπόδιο που περνάτε σας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο. Το ίδιο συμβαίνει και με την αυτογνωσία. Κάθε φόβος και αδυναμία που ξεπερνάμε μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης.

Η αυτοβελτίωση και τα κίνητρα πάνε μαζί. Όταν βλέπετε τον εαυτό σας να εξελίσσεται, νιώθετε αισιοδοξία και την επιθυμία να γίνετε ακόμη καλύτεροι. Είναι ένας κύκλος που βοηθά να διατηρήσετε τα κίνητρά σας και να παραμένετε δεσμευμένοι στην προσωπική σας εξέλιξη.

8. Παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις

Χρειάζεται να παίρνουμε αποφάσεις σε κάθε στάδιο της ζωής μας και κάθε απόφαση έχει και συνέπειες. Εξάλλου, δεν έχει σημασία το να πάρουμε μια απόφαση αλλά πόσο πιστεύουμε σε κάθε απόφαση που παίρνουμε.

Οι καλές αποφάσεις είναι αποτέλεσμα της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης. Όταν γνωρίζει κάποιος τι θέλει να επιτύχει και θέτει ξεκάθαρους στόχους, μπορεί να πάρει καλύτερες αποφάσεις.

9. Διατηρούμε το σκοπό μας

Ο δρόμος της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής εξέλιξης δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή μας. Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Γιατί μας βοηθά να μείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας, να νιώθουμε ζωντανοί και να διατηρούμε τα κίνητρά μας. Όταν έχουμε ένα σκοπό στη ζωή μας, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε όλες τις προκλήσεις που φέρνει μαζί του επειδή έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο σε αυτό που έχει πραγματική αξία, στην μεγάλη εικόνα.

10. Είμαστε ξεκάθαροι με τους στόχους μας

Με όλους τους περισπασμούς γύρω μας είναι δύσκολο να έχουμε ξεκάθαρους στόχους. Ωστόσο, όταν είμαστε συγκεντρωμένοι στην αυτοβελτίωση μας , ο αρχικός στόχος στη ζωή, είναι να είμαστε πιο αυθεντικοί. Φυσικά και θα υπάρξουν στιγμές σύγχυσης και αναποφασιστικότητας αλλά με την εμπειρία, θα είστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και τη ζωή σας.

11. Δεσμευόμαστε στη μάθηση

Οι άνθρωποι που επενδύουν στην συνεχή αυτοβελτίωσή τους έχουν θετική στάση προς τη μάθηση. Έχουν επίγνωση των ελαττωμάτων τους και είναι ανοιχτοί στην βελτίωση. Αντί να αγνοούν ή να δραπετεύουν από τα προβλήματά τους, μαθαίνουν από τα λάθη τους, εξελίσσονται και επιτυγχάνουν.

12. Καλλιεργούμε την αγάπη προς τον εαυτό μας

Η αυτοβελτίωση βοηθά να καλλιεργούμε την αγάπη προς τον εαυτό και τη συμπόνια. Όταν κάποιος βλέπει τον εαυτό του να εξελίσσεται κάθε μέρα, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή του.

Πολλοί αναρωτιούνται αν αγαπάς τον εαυτό σου γιατί πρέπει να αλλάξεις; Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Η αυτοβελτίωση δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε τον εαυτό μας λόγω κάποιας απογοήτευσης. Σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε σε όσα έχουν αξία για εμάς και ξεπερνάμε όλα τα ψυχικά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Βήματα προς την αυτοβελτίωση 

Όταν ξεκινάτε το δικό σας ταξίδι αυτοβελτίωσης καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα βήματα:

  • Θέστε ξεκάθαρους στόχους για κάθε πτυχή της ζωής σας.
  • Ψάξτε για τις αδυναμίες σας, τις οποίες μπορείτε να βελτιώσετε ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας.
  • Αναγνωρίστε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται για να βελτιώσετε τις αδυναμίες σας.
  • Δημιουργήστε ένα πλάνο δράσης για να βελτιώσετε τις αδυναμίες σας.
  • Βρείτε χρόνο να ενισχύσετε τις δυνατότητές σας.
  • Καταγράψτε την εξέλιξή σας.
  • Αξιολογήστε τα αποτελέσματα.

Το ταξίδι της αυτοβελτίωσης είναι προσωπική υπόθεση

Το ταξίδι της αυτοβελτίωσης είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης. Μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας και να τις δουλέψουμε. Να θυμάστε, ότι η προσωπική εξέλιξη, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING, μπορεί να σας βοηθήσει σε όλες τις πτυχές της ζωής σας και είναι καθαρά προσωπικό ταξίδι, αλλά κάτι που πρέπει να έχετε ως προτεραιότητα.